So you think they will dance?
Al een tijdje circuleert er op het internet een video, het is een video van de Wallen in Amsterdam met een boodschap die bedoelt is om de aandacht van mensen te trekken. Het filmpje heet 'Girls going wild in the red light district' en kun je hier vinden:


De video is een bewustwordingsvideo gemaakt voor Stop The Traffik, om meer aandacht te vragen voor mensenhandel in de prostitutie industrie. De video laat op het einde de volgende tekst zien:
'Every year, thousands of women are promised a dance career in Western Europe. 
Sadly, they end up here.'
Deze video wordt ook vertoont in het Red Light Secrets prostitutie museum op de Wallen, en is bedoeld om mensen te informeren over het leven achter de ramen (lees meer over het museum hier).

Ik vind deze video walgelijk, het geeft mensen het idee alsof de meeste vrouwen op de Wallen in Amsterdam gedwongen zijn om daar te werken, hierheen gebracht onder valse voorwendselen van een danscarrière of een baan als serveerster of iets dergelijks. Deze video doet het niet alleen voorkomen als de meeste prostituees op de Wallen gedwongen worden, maar ook nog eens alsof de meiden die hier werken zo dom en naïef waren om voor zo'n dom smoesje te vallen.

Wat wel interessant is aan deze video, is de tekst aan het einde van de video, slechts twee zinnen die zo bordevol met leugens zit, dat ik ze in stukken moet hakken om dat uit te leggen. Dus laten we maar eens beginnen met de eerste zin:
'Every year, thousands of women are being promised a dance career in Western Europe.'
Nu weet ik wel zeker dat er inderdaad duizenden vrouwen per jaar een danscarrière beloofd krijgen, in Europa of in andere delen van de wereld, maar meestal worden ze dan ook danseres. De duizenden, waarover de mensen het in deze video hebben, zijn natuurlijk de duizenden vrouwen die gedwongen in de prostitutie zouden belanden. Sterker nog, volgens de video belanden ze 'hier'. Wat zou betekenen dat ieder jaar duizenden vrouwen gedwongen achter het raam op de Wallen in Amsterdam zouden belanden, volgens deze video.
Dat is best interessant, aangezien er maar 400 ramen in Amsterdam zijn (bron). Volgens de mythe die de meeste dwongen prostitutie verhalen gebruiken, worden prostituees gedwongen om lange werkdagen te maken, van 12 tot 18 uur per dag, dus dat zou betekenen dat ze zowel de dag als de avond shift draaien. Dus dat laat geen ruimte over andere vrouwen, want je kunt slechts één vrouw per dag achter één raam zetten, en geen twee vrouwen per dag. Dit zou betekenen dat er slechts plaats is voor 400 vrouwen op de Wallen als alle vrouwen gedwongen zouden zijn.
Maar aangezien dat nog niet eens in de buurt komt van de duizenden waar ze het over hebben in de video, moet we een andere optie proberen. De andere optie is natuurlijk dat deze gedwongen vrouwen allemaal slechts één shift per dag zouden werken (wat niet echt overeen komt met al die verhalen over gedwongen prostitutie), maar zelfs dan nog hebben we het nog maar over 800 vrouwen (400 in de dag, en 400 in de avond), en dan komen we nog steeds niet uit op de 'duizenden' waar ze het over hebben in de video. En dan gaan we er nu dus zelfs vanuit dat alle vrouwen op de Wallen gedwongen zouden zijn!
Dus waar het eigenlijk op neerkomt, is het simpele feit, dat duizenden gedwongen prostituees op de Wallen in Amsterdam onmogelijk is, simpelweg omdat er niet genoeg ramen zijn. Sterker nog, als je alle legale prostitutie bij elkaar telt, werken er maar 900 prostituees per dag in Amsterdam! En dat is inclusief escort, clubs en raamprostitutie tezamen!

Maar dan gaan we er nog vanuit dat alle prostituees gedwongen zouden zijn. En we weten dat niet alle prostituees gedwongen worden. Dus hier gaat de video weer de fout in. Dus laten we er eens vanuit gaan dat ze bedoelde te zeggen dat niet alle gedwongen vrouwen hier terecht komen, maar slecht sommige. Dan zou dat natuurlijk handig zijn geweest als ze dat in die video erbij hadden gezegd, om de mensen uit te leggen dat niet iedere prostituee op de Wallen in Amsterdam gedwongen wordt, maar ik ben er vrij zeker van dat de makers van deze video daar niet echt wakker van lagen. Ze stigmatiseren liever alle prostituees, dan dat ze geen aandacht (lees subsidie) krijgen voor hun organisatie.
Maar laten we er nu eens vanuit gaan dat ze bedoelden dat 'velen' van hier terecht zouden komen. Zelfs als 'velen' van hen hier terecht zou komen, zou dat toch ook eens in een rechtszaak naar voren moeten komen van zo'n gedwongen prostituee in Amsterdam. Maar grappig genoeg zijn in de meeste rechtszaken die ik heb gelezen over prostitutie in Amsterdam, de meiden wel op de hoogte geweest van het feit dat ze hier kwamen werken als prostituee, sterker nog, ze stemden hier zelf mee in!
En zelfs nog grappig is het feit dat er geen enkele rechtszaak te vinden valt over een prostituee uit Amsterdam, waarin het meisje was geworven onder de valse voorwendselen van een danscarrière, of zelfs nog maar als serveerster ergens in West-Europa. Sterker nog, de meeste rechtszaken over mensenhandel, gaan over vrouwen die wisten dat ze hier in de prostitutie in Amsterdam gingen werken en daar zelf mee in stemden, maar uiteindelijk bedrogen werden over de kosten hierover, waardoor de uitgebuit werden. En er zijn maar een paar rechtszaken te vinden van prostituees op de Wallen in Amsterdam waarin een prostituee echt gedwongen werd om dit werk te doen, maar in géén van die gevallen werden ze erin geluisd met een verhaaltje over een danscarrière.
En er is een groot verschil, tussen uitgebuit worden, of gedwongen worden tot prostitutie. Aangezien gedwongen worden tot prostitutie betekent dat iemand jouw dwingt tot prostitutie, terwijl je dat zelf dus niet wilt doen. Terwijl uitbuiting alleen maar inhoudt dat iemand druk op je uitoefent om diegene geld te betalen (dwingen om te betalen) voor een afspraak die je hebt gemaakt om prostituee te worden, waarmee je zelf instemde. Een uitgebuite prostituee is in 99% van de gevallen een meisje die zelf voor dit beroep koos.

En zoals ik al eerder heb aangetoond in deze post hier, is dat maximaal 8-10% van de prostituees op de Wallen mogelijk gedwongen wordt volgens wetenschappelijk onderzoek. Dit zou dus neerkomen op maximaal 50 tot 90 meisjes in totaal op de Wallen, en dat komt nog niet eens in de buurt van de 'duizenden' vrouwen waar ze het in deze video over hebben.
Interessant om te weten is dat klaarblijkelijk Stop The Traffik meerdere versies van dit filmpje online heeft staan. In één van die versies hier staat er bijvoorbeeld ineens 'Sadly too many of them end up here', wat een aanpassing is op hun eerdere statement dat 'ze hier belanden' (dus allemaal). Maar de vraag is natuurlijk, wat is 'te veel'? Aangezien ieder slachtoffer van mensenhandel er al één 'te veel' is.


Het lijkt er wel op dat deze video gemaakt is met in het achterhoofd de TV serie Matroesjka's. Matroesjka's was een Belgische mini-serie over een groep Oost-Europese vrouwen, die verteld werden dat ze danseres konden worden en op een tour door Europa zouden gaan, en uiteindelijk belande in een bordeel/stripclub in Antwerpen.
De TV serie werd in België en Nederland (tezamen met vele andere landen waar het werd uitgezonden) gezien als een enorm succes in het waarschuwen voor mensenhandel in de Nederlandse en Belgische seksindustrie. Naast het feit dat de meeste dingen die in de TV serie getoond worden, gewoon in realiteit niet kunnen gebeuren (simpele dingen zoals paspoorten die worden afgepakt, een bordeel dat niet gesloten wordt na een razzia met zulke serieuze aanwijzing van mensenhandel, meisjes die op het podium in huilen uitbarsten zonder dat ook maar één klant dit bij de politie meld, etc. etc. etc.), wat vaak voorkwam in de serie is dat vrouwen probeerde te ontsnappen en het op een rennen zette.
Grappig genoeg is dit nog nooit voorgekomen op de Wallen in Amsterdam, ondanks het feit dat een mogelijke 'pooier' op veel meer afstand staat van de meiden (dankzij de politie die hier op let), en dat dit de meiden genoeg kansen zou geven om weg te rennen. Als het dus echt zo zou zijn, dan zouden de straten in Amsterdam op de Wallen gevuld worden met dames die de straat op en af rennen, schreeuwend om hulp.
De enige keer dat ik een prostituee over straat heb zien rennen en schreeuwen, was omdat één of andere eikel iets van haar had gestolen, en ze hem achterna rende. Dus als zij dat kan, had ze ook weg kunnen rennen voor haar pooier als ze dat had gewild. Per slot van rekening is het politiebureau slechts een paar straten verderop.

Maar deze video is er alleen maar om valse berichten naar buiten te brengen over mensenhandel en gedwongen prostitutie op de Wallen in Amsterdam. Er zijn veel van dit soort video's online, die miljoenen mensen weten te bereiken (de Stop The Traffik video alleen al is 11 miljoen keer bekeken), die mensen gewoon verkeerde informatie geven, en daarbij een negatieve invloed uitoefenen op de meningen van mensen over ons beroep, maar nog veel belangrijker, een negatieve invloed invloed uitoefenen op de meningen van mensen over ons zelf.
Er zijn simpelweg te veel video's op het internet om ze stuk voor stuk te behandelen voor mij, maar er is er nog ééntje die ik hier graag even wil noemen, en dat is de volgende video:


En weer, net als de Stop The Traffik video, bevat ook deze video weer tekst die mensen compleet misleiden over de gevaren en invloed van mensenhandel. Wederom een video die barst van de misleidende statements, en sommige feiten die door elkaar gehaald zijn, of verkeerd begrepen zijn. De tekst is als volgend:

Prostitution in Amsterdam's Red Light District is legal and regulated.
Though some girls work here by choice, many are trafficked from Central and Eastern European countries. Prices starts at just fifty Euro for thirty minutes. Over 1000 women sell sex in windows. They are open 24 hours a day.
Prostitutes even have a union (De Rode Draad), but most won't become a member for various reasons. Amsterdam prostitutes pay an avarage of 85 Euros for a small room during the day shift and 115 for the night shift. Ownership of the windows is divided between many small landlords.
In 2009 a window prostitute was killed during her night shift, and the murderer was never caught.
Amsterdam legalized prostitution to eliminate crime, but instead legalization made human trafficking rampant. The Amsterdam City Council has noticed the side effects of prostitution and have reduced the number of brothels in the past few years.

Het eerste gedeelte gaat nog goed, inderdaad is prostitutie in Amsterdam (tezamen met de rest van Nederland trouwens) legaal en gereguleerd. Dit is dan ook de reden dat veel vrouwen naar Amsterdam (en Nederland) komen, want hier kun je dit beroep legaal en veilig doen, terwijl het in veel andere landen niet legaal is en daarom ook stukken onveiliger is. Sterker nog, doordat het beroep hier legaal is, zijn de meeste prostituees in dit land ook niet gedwongen. De regulering van de prostitutie heeft voor een enorme toestroom van vrouwen uit andere landen gezorgd die voor dit beroep hebben gekozen. Het trekt dus eerder vrouwen aan die voor dit beroep kiezen, dan dat het mensenhandelaren zou aantrekken, aangezien het hier veel meer gecontroleerd wordt, en daarom veel moeilijker is om een meisje tot prostitutie te dwingen in dit land. Het is immers veel makkelijker om iemand tot iets te dwingen als niemand het kan zien, en er geen controle is, zoals in landen waar het illegaal is. Kortom: waarom zou een mensenhandelaar het risico nemen gepakt te worden, terwijl de pakkans veel kleiner is in een land waar de politie en de overheid er geen controle over hebben?

Dan claimt de video dat 'sommige' meiden vrijwillig werken, maar dat 'velen' van hen gedwongen zijn. Het ligt natuurlijk aan de invulling van de kijker om te definieren hoeveel 'sommigen' en hoeveel 'veel' meiden zijn, aangezien sommige mensen al zouden zeggen dat 10 meiden al 'veel' zijn, terwijl het voor andere meer dan de helft is. Kortom, wat is veel? En wat is sommige?
Maar ik denk dat we gerust kunnen aannemen dat als slechts 'sommigen' het vrijwillig doen, en 'velen' gedwongen zijn, zoals het in de video staat, dat de video bedoelt dat zeker meer dan de helft gedwongen wordt, en dat slechts een klein deel, misschien zoiets van 20 of 30% van de prostituees het vrijwillig doet.
Natuurlijk hoef ik niet uit te leggen, zoals ik al eerder heb uitgelegd, dat slechts een klein deel van maximaal 10% van de meiden gedwongen wordt. Dit zou dus eerder betekenen dat 'sommige' meiden gedwongen worden, en dat 'velen' van hen vrijwillig werken, wat precies het tegenovergestelde is van wat de video beweert.
Grappig detail hierbij is dat de meiden die in beeld zijn op de video er vrijwillig werken (aangezien ik de dames in de video allemaal persoonlijk ken). Maar ik denk dat de maker van deze video niet de moeite heeft genomen om dat even na te vragen.

Het deel over de prijzen klopt (alhoewel de toevoeging van het woord 'just' het doet klinken alsof het heel goedkoop is, wat natuurlijk het doel van de filmmaker is), maar de tijd die je hiervoor krijgt is dan helaas weer verkeerd. Een klant krijgt ongeveer 20 minuten voor 50 Euro, waarvan 5 minuten extra inbegrepen zijn voor het uit- en aankleden van de klant. Dat meer dan 1000 vrouwen seks verkopen klopt. Maar de Wallen zijn niet 24 uur per dag open. Wellicht dat mensen dat denken, maar de ramen zijn gewoon 's morgens gesloten, en dan worden de kamers en de ramen dan ook schoon gemaakt.

Dan is er een interessant vermelding van De Rode Draad. De Rode Draad is echter geen 'union' (vakbond), en is ook nooit een vakbond geweest, het was een stichting die zich richtte op het verbeteren van de positie van de prostituee. De Rode Draad is echter opgeheven in 2009, als een gevolg van een subsidie stop. Dit zou dus ook verklaren waarom 'de meeste geen lid willen worden', aangezien het best lastig is om lid van iets te worden als het niet meer bestaat.

Het gedeelte over de gemiddelde prijzen voor de huur van een raam overdag zijn aardig correct, maar de avond shift is ongeveer zo'n 150 Euro, en niet 115 Euro zoals er in deze video staat. En het gedeelte over de raamexploitanten klopt ook aardig, alhoewel er ook raamexploitanten zijn die veel kamers hebben.
Maar dan springt de video ineens over naar een moord die is gepleegd op een prostituee in 2009. Natuurlijk is het idee hierachter om te suggereren dat sinds de legalisatie en regulatie van prostitutie in Nederland, die situatie voor prostituees er alleen maar slechter op is geworden, en het dus een slecht idee is. Maar als je kijkt naar het aantal prostituees dat vermoord is sinds de regulering van prostitutie in 2000 op de Wallen, kom je erachter dat er maar 2 dames vermoord zijn.
Terwijl in een net zo'n lange periode (14 jaar), van vóór de regulatie van prostitutie, er 3 prostituees vermoord zijn op de Wallen. Dus eigenlijk zit er weinig verschil tussen het aantal moorden op prostituees op de Wallen voor en na de legaliseren en regulering, sterker nog, je zou zelfs kunnen zeggen dat het aantal moorden is afgenomen, aangezien er 1 moord minder is gepleegd in een zelfde periode als vóór de regulering.

Dan vermeld de video correct dat Amsterdam (of eigenlijk Nederland) prostitutie heeft gelegaliseerd om misdaden te voorkomen. Maar dan claimt de video opeens dat het aantal gevallen van mensenhandel sterk is gestegen sinds die tijd. Interessant om te lezen, aangezien we nu inmiddels wel weten dat deze cijfers van mensenhandel sterk overdreven zijn. En ten tweede, het interessantste is nog wel dat mensenhandel wereldwijd een groter probleem is geworden, dus niet alleen in Amsterdam, het gebeurd dus wereldwijd. En aangezien de meeste landen niet zoals Nederland de prostitutie gereguleerd hebben, zou je zelfs kunnen zeggen dat de oorzaak hiervan ligt in het feit dat andere landen niet het voorbeeld van Nederland hebben gevolgd, door prostitutie te reguleren waardoor je het beter kunt controleren en beschermen om daarmee mensenhandel te bestrijden.
En zoals we gezien hebben met het aantal moorden op prostituees op de Wallen sinds de regulering, is dat het aantal moorden gedaald is sinds die tijd, met andere woorden, de veiligheid is verbeterd hierdoor, en niet slechter geworden zoals de video suggereert.

Dan gaat de video verder met de bewering dat de Gemeente Amsterdam de bijwerkingen van hun beleid hebben gezien en daarom het aantal ramen heeft verminderd. Maar wat de video er grappig niet bij vermeld is het feit dat de Gemeente Amsterdam iedere rechtszaak van de deze zogenaamde 'bijwerkingen' heeft verloren. Sterker nog, de Gemeente Amsterdam heeft inderdaad het aantal ramen verminderd, maar niet doordat ze misdaad konden aantonen, maar simpelweg door de eigenaren eruit te kopen, aangezien ze iedere rechtszaak van de eigenaren verloren hebben.
Interessant detail hierbij is de Gemeente Amsterdam nu beweert dat sinds ze die rechtszaken hebben verloren, het aantal gedwongen prostituees nu ineens onbekend is, en overal tussen de 10 en 90% zou kunnen liggen. Kortom, de Gemeente Amsterdam heeft gebluft en gefaald. De Gemeente heeft iedere rechtszaak tegen deze zogenaamde 'criminogene ondernemingen' verloren, op het simpele feit dat ze nooit criminogeen waren geweest.

Deze video werd gemaakt door Renee Cole, een Lady Gaga kloon, die schijnbaar niet zo open is op het gebied van seksualiteit als Lady Gaga zelf. Wat me nog het meeste stoort aan deze video, is dat ze niet de prostituees in haar video onherkenbaar heeft gemaakt, wat al aantoont hoe weinig respect deze vrouw heeft voor deze prostituees, hun familie en vrienden. Ik ken alle meiden in deze video persoonlijk, en ik kan nu al zeggen dat deze meiden hier niet blij mee zijn, en niet wisten dat ze gefilmd werden. Deze video schendt hun privacy, en hun portretrecht, en maakt deze video daarmee illegaal.
En waarschijnlijk, naast het gebrek aan respect dat Renee Cole toont aan deze prostituees, door hun volledig herkenbaar te tonen in deze video, en daarmee hun privacy en portretrechten te schenden, was ze ook niet op de hoogte van de problemen waarin deze meiden terecht zouden kunnen komen door deze actie van haar. Deze meiden hebben familie in hun land van herkomst die niets weten van hun beroep. Sterker nog, voor sommige van hen wordt dit gezien als een schande, en kunnen ze hierdoor serieus in de problemen komen met hun familie.

Ik weet dat Renee Cole niet de enige is die prostituees filmt of foto's van ze maakt. Veel mensen op de Wallen nemen foto's of filmpjes van ons waarin we volledig herkenbaar in beeld komen. Ondanks het feit dat de tour begeleiders ze vertellen dat ze geen foto's mogen makken van de prostituees, en ondanks het feit dat we op veel ramen een sticker hebben waarop dat staat, doen die mensen het alsnog.
En het is niet zo dat we verlegen voor een camera zijn of zo, of dat we willen dat mensen er voor betalen. Het heeft simpel te maken met feit dat veel prostituees, waaronder ikzelf, familie en vrienden hebben die niet van ons beroep weten. Aangezien dit beroep, helaas, nog altijd niet sociaal geaccepteerd is (deels dankzij video's zoals deze en indianenverhalen over gedwongen prostitutie en misdaad), kunnen veel prostituees in problemen komen met hun familie en/of vrienden als die erachter komen. Het heeft niets te maken met het feit dat we trotst zouden zijn op ons beroep of niet, maar meer met het feit dat andere mensen problemen hebben met het beroep waar we zelf trots op zijn.
Eén van mijn beste vriendinnen is al eens in de problemen gekomen met haar familie, omdat zo'n domme eikel een foto van haar had gemaakt en op het internet had geplaatst. Daarom moest ze met dit beroep stoppen, en heeft haar familie twee jaar lang niet tegen haar gesproken, ondanks het feit dat één van de redenen waarom ze dit beroep deed was, zodat ze geld naar haar familie toe kon sturen. En dat geldt voor veel meiden. Veel meiden sturen het geld naar hun ouders toe, die niet weten waar het geld echt vandaan komt. We proberen onze ouders, onze familie, te helpen, en zijn daarvoor bereid heel erg ver te gaan. Dus wanneer één of andere idioot dit voor ons verkloot, alleen omdat hij een foto of filmpje wil maken, dan mij die zich realiseren dat hij niet alleen ons leven verkloot, maar ook die van onze familie. En laat me jullie één ding vragen. Hoe ver zou jij gaan voor je familie? Wat zou jij doen om je familie te helpen? Het is niet zo dat onze families omkomen van de honger, maar wanneer je zelf meer dan genoeg geld verdiend, en je familie zit krap bij kas, wie zou dan niet zijn of haar ouders of hun hele familie helpen als je er genoeg geld voor had?
De mensen die van ons foto's of filmpjes maken, hebben geen idee wat voor schade ze kunnen aanrichten in iemand's leven. En het is niet de schuld van ons beroep, maar eerder de stigmatisatie van ons beroep, door video's zoals deze hierboven, die daar de schuld van zijn.

In mijn opinie zouden organisaties die tegen mensenhandel vechten succesvoller zijn als ze samen zouden werken met prostituees, in plaats van tegen hen.
Mensen die video's maken zoals die van Stop The Traffik en Renee Cole verbeteren echter niets aan de situatie van prostituees die gedwongen zijn of niet. Sterker nog, het enige wat deze video's bereiken is dat ze de hele branche stigmatiseren, waardoor het onmogelijk wordt om sociaal geaccepteerd te worden. Dat helpt de prostituees die vrijwillig voor die beroep hebben gekozen niet, omdat die dan altijd als slachtoffers gezien zullen worden. En het helpt de gedwongen prostituees ook niet, omdat die hen altijd zullen blijven zien als 'die hoer'. Prostitutie heeft niet meer regels en wetten nodig, of meer bewustwording over mensenhandel. Het moet een sociaal geaccepteerd beroep worden, in plaats van een product van de slavernij.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

0 Responses

Een reactie posten