Het Zweedse model
Het is bijna weer tijd om te gaan stemmen voor het Europese parlement, dus zijn de politieke partijen volop bezig met hun marketing campagnes om een verschil te maken in het meer dan 750 zetels tellende Europese parlement. Het Europese parlement is echter niet heel erg populair momenteel in Europa. Er zijn simpelweg te veel politici, van te veel verschillende landen, die beslissingen maken over dingen waar mensen vaak niet om gevraagd hebben. Een paar voorbeelden daarvan zijn de Europese grondwet (waar veel mensen tegen hebben gestemd, maar het desondanks werd ingevoerd), het lenen van geld aan andere Europese lidstaten in geldnood (waar ook veel mensen het niet mee eens waren), en natuurlijk het Honeyball rapport dat nog niet zo lang geleden werd aangenomen in het Europese parlement.

Het Honeyball rapport is een resolutie die de lidstaten adviseert (de Europese Unie kan hier geen wetten van maken) om het Zweedse prostitutiemodel in te voeren. Het komt van een Britse dame, Mary Honeyball, en zegt eigenlijk gewoon dat alle lidstaten in Europa hoerenlopen strafbaar zouden moeten stellen. Deze wet is al in 1999 in Zweden ingevoerd, en is recentelijke erg populair geworden onder andere Europese landen, waaronder Nederland, die er zelf ook aan zitten te denken om dit model over te nemen.

Het idee achter dit model is even simpel als dat het naïef is, om mensenhandel en gedwongen prostitutie te bestrijden, halen we gewoon de vraag ernaar weg, en dan is het probleem opgelost. De grote fout is natuurlijk het idee dat als je dingen illegaal maakt dat het dan wel automatisch stopt. Prostitutie is niet voor niets het oudste beroep ter wereld, omdat het niet uitmaakt wat je doet, er altijd vraag naar zal zijn.
Denk maar eens na, heeft de in de jaren '30 in Amerika mensen doen stoppen met alcohol te drinken? Nee, sterker nog, het enige wat de drooglegging heeft gedaan, is dat alcohol drinken ondergronds ging, waar de politie ze niet konden vinden, en daardoor trok het zelfs criminaliteit aan (zoals Al Capone) die daar de macht grepen. Kortom, iets strafbaar of illegaal maken trekt alleen maar criminaliteit aan.

Maar aangezien het idee van het Zweedse prostitutiemodel gebaseerd is op het redden van vrouwen van gedwongen prostitutie en mensenhandel, rijst natuurlijk de vraag waarom dit dan zou helpen? Want bezoeken mensen nu geen prostituees meer sinds het illegaal is in Zweden? Nee! Sterker nog, dagelijks bezoeken mensen nog steeds prostituees, ze doen dit alleen uit zicht van de politie en andere autoriteiten, waardoor het onveiliger is voor zowel de prostituee als de klant.
Sterker nog, het Zweedse prostitutiemodel maakt het alleen maar makkelijker voor criminelen om grip hierop te krijgen, aangezien alles uit het zicht van de politie gebeurd, en daarom prostituees eerder in gevaar kunnen komen om slachtoffer te worden van gedwongen prostitutie en mensenhandel.
Dus zoals je kunt zien, bereikt het Zweedse prostitutiemodel het tegenovergestelde van wat het beloofd. Het helpt geen enkel slachtoffer, aangezien het allemaal nu uit het zicht van de politie gebeurd. En het bestrijd dus ook geen mensenhandel, sterker nog, het maakt het alleen nog maar makkelijker. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het Zweedse prostitutiemodel mensenhandel beschermd!

Dachten die mensen die met het idee van het Zweedse prostitutiemodel kwamen nou écht dat een pooier zijn hoer vrijuit zou laten gaan, simpelweg omdat hoerenlopen strafbaar zou zijn? Deze pooiers zijn criminelen, het hele punt van crimineel zijn draait om het feit dat ze niet bang zijn dingen te doen die illegaal zijn! Dachten ze nou echt dat zo'n pooier tegen zo'n meisje die gedwongen wordt zou zeggen: 'Oh jee, nu zullen er vast geen klanten meer komen. Misschien is het toch maar beter dat je naar huis gaat. Maar euh... even goede vrienden, toch?'
Natuurlijk niet! Die pooiers hebben net gewoon een vrijkaart gekregen door die domme politici om te doen wat ze willen, omdat niemand ze meer kan vinden, omdat het illegaal is! Net zoals de drooglegging mensen van de maffia aantrok, zo trekt het Zweedse model ook pooiers aan. Het enige wat hebben bereikt is dat de werksituatie voor de prostituees er slechter op is geworden. Ze krijgen geen bescherming van de politie, aangezien iedere klant die naar ze toekomt dan automatisch gearresteerd zou worden, omdat het illegaal is.
En het weerhoud zeker geen mensen ervan om een prostituee te bezoeken. Alleen omdat je iets illegaal maakt, betekent dat nog niet dat mensen het niet meer zullen doen, hoe vaak moet de geschiedenis zich herhalen voordat mensen dat eindelijk door hebben! Die mensen die naar prostituees gaan die zijn er nog steeds, alleen nu doen ze het dus illegaal, onveilig en op gevaarlijke plekken op straat.

Ik weet dat er meiden in Nederland zijn die in de illegale prostitutie werken en dat zij er geen problemen ervaren. Ze werken veilig, en ze hebben plezier in hun beroep. Ik ken echter ook meiden in Italië, waar prostitutie niet legaal is en daar zijn de dames niet veilig. Die meiden die moeten van plaats naar plaats trekken door het hele land, omdat als ze té lang op één plek blijven, pooiers ze in hun macht proberen te krijgen, en ze dwingen om hun geld te betalen voor bescherming, die ze niet eens willen hebben. Die pooiers zijn bepaald niet bang om geweld te gebruiken, en het is een goed voorbeeld van waarom weken in illegale prostitutie niet zo veilig is als werken in een land waar het wel legaal is, de prostituees rechten hebben en beschermd worden door de politie en andere autoriteiten.

Het Zweedse prostitutiemodel maakt het ook nog eens moeilijker voor slachtoffers van gedwongen prostitutie of mensenhandel om hulp te krijgen, aangezien het allemaal uit het zicht en uit het bereik van de politie plaats vindt. Het maakt het werk voor vrijwillige prostituees ook gevaarlijker, en zij kunnen zelf ook nog weer slachtoffer worden van mensenhandel, door de afwezigheid van de politie, en het maakt het ook nog eens gevaarlijker voor de klant, die nu te maken krijgt met pooiers in plaats van de politie.
Gefeliciteerd Zweden, je hebt net een hele nieuwe branche ingepakt en al in de handen geduwd van criminelen, die nu vrouwen het slachtoffer maken van datgene waarvan jullie hen van wilde beschermen!

Je begint je misschien af te vragen wie met het idee van het Zweedse prostitutiemodel is gekomen? Waren het pooiers, die ook het andere deel van de prostitutie in hun handen wilde krijgen? Waren het mannelijke politici die opgewonden raken van wanhopige vrouwen, als een soort sadistisch spelletje, wanneer ze er seks mee hebben? Nee, het was een feministische groep vrouwen die sterk voorstander waren van dit Zweedse prostitutiemodel, omdat in hun ogen alle prostitutie per definitie vernederend is voor vrouwen. Feminisme op zich is een groeiend kankergezwel geworden voor prostitutie al vanaf het moment dat 'meisjes proberen te redden uit de prostitutie', maar ze nooit hebben gevraagd of die meiden überhaupt wel geholpen willen worden in de eerste plaats. Er zijn vandaag de dag nog vele van dit soort feministen, die sterk voorstander zijn van het Zweedse prostitutiemodel, zoals Rachel Moran in Ierland of Renate van der Zee in Nederland zelf. Ze krijgen daarbij vaak hulp vanuit de media, zoals bijvoorbeeld Opzij, een feministisch Nederlands blad waarin niet verrassend Renate van der Zee regelmatig een column in mag schrijven.

Ook vandaag probeerde Opzij het debat over prostitutie weer te beïnvloeden, met een artikel dat het weer alleen maar heeft over de negatieve kanten van prostitutie, in plaats van (de veel grotere) positieve kant ervan. Een goed voorbeeld daarvan kun je hier vinden, waar er wordt beweerd dat één prostituee wel 21.800 dollar verdient voor haar pooier. Een vreemd iets als je het mij vraagt, want prostituees verdienen veel meer dan 22.000 dollar per jaar. Als dat het enige was wat we hiermee zouden verdienen, dan deed ik dit werk allang niet meer.
Maar denk er ook eens even over na. Als één zo'n meid maar 21.800 dollar per jaar verdiend, waarvan alles naar haar pooier toe gaat, zoals in het artikel staat, van welk geld kan die pooier dan al die mooie auto's, bling bling en appartementen betalen? Zelfs al heeft hij 3 of 4 meiden voor hem werken, dan zou het nog jaren duren voordat hij dit soort dingen kan betalen, en dat staat in groot contrast met de verhalen die je vaak in de media hoort, dat gedwongen prostituees duizenden euro's per dag zouden verdienen. Of betekent het soms dat deze prostituees slechts 22 dagen per jaar werken of zo?
Als ik maar 22.000 dollar per jaar zou verdienen, zou ik niet eens genoeg overhouden om van te leven, zoals mijn huur voor mijn appartement, mijn werkplek, voedsel, kleding etc. Als dit dus is hoeveel die pooier verdiend hiermee, vraag ik mij af waar hij het geld dan vandaan haalt om zichzelf te onderhouden, en daarnaast ook nog geld over houdt om al die andere dure spullen van te kopen?

Maar natuurlijk zijn feministen lang niet de enige groep die dit prostitutiemodel ondersteunen. Ook christelijke groeperingen, die van oudsher als tegen prostitutie zijn, steunen dit model. Een goed voorbeeld hiervan komt van de ChristenUnie, die recentelijk 10 punten lanceerde die mensenhandel zou moeten bestrijden, waarin ze zelf al aangeven tegen prostitutie te zijn, en tegelijkertijd toch het Zweedse model promoten, onder het mom van mensenhandel bestrijden. Het is een gezamenlijk doel van feministen en christenen om hoerenlopen te verbieden, en daarmee indirect prostitutie illegaal te maken. Niet in de hoop om gedwongen vrouwen te redden, maar om een einde te maken aan prostitutie zelf.

Natuurlijk is het gewoon naïef om te denken dat je prostitutie kunt stoppen, zoals ik al zei aan het begin van deze post, is dit het oudste beroep ter wereld. Wat wel vreemd is, is ondanks het feit dat dit het oudste beroep ter wereld is, het tevens ook het laatste beroep ter wereld is dat door landen gezien wordt als legaal beroep, en daarmee ook het laatste beroep is dat veilige, gereguleerde werkomstandigheden zal krijgen.
De feministen en christenen die dit Zweedse prostitutiemodel steunen, of eigenlijk iedereen die dit Zweedse model steunt, kan gezien worden als iemand die mensenhandel steunt, door prostituees ondergronds te dwingen, waar criminelen makkelijk macht over hen kunnen krijgen zonder de aanwezigheid van politie.
Christenen en feministen zullen vaak mensen bang proberen te maken om voor het Zweedse model te stemmen, door hoge cijfers van mensenhandel en gedwongen prostitutie te gebruiken en met verzonnen verhaaltjes. Ze manipuleren het debat rondom prostitutie, stigmatiseren prostituees als slachtoffers, en als naïeve, domme meisjes die niet voor dit beroep hebben gekozen maar zo dom waren om in een smoesje te trappen, met maar één reden, om de prostitutie kapot te krijgen.
De veiligheid van de vrouwen die in de prostitutie werken maakt ze geen bal uit, het enige waar ze geïnteresseerd in zijn is om het kapot te krijgen, zelfs als dat betekent dat onschuldige vrouwen slachtoffer zullen worden van gedwongen prostitutie, als dat hun verhaal helpt. Zij steunen mensenhandel, terwijl ze vermomd zijn als de redders van prostituees, terwijl ze aan de andere kant ons de afgrond in duwen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten