Jojanneke in de Prostitutie: De recensie

Nou, ik kan veel zeggen over het programma van Jojanneke, maar ik ben vooral teleurgesteld. Ze liet niet de dingen zien die ze vooraf beweerde, die zich vooral leken te richten tegen de Wallen in Amsterdam. Om de identiteit van enkele van de dames in de documentaire te beschermen zal ik de video hier niet laten, een concept dat blijkbaar maar moeilijk te begrijpen valt voor Jojanneke.

In de eerste aflevering stelt ze de vraag of prostitutie een normaal beroep is. Ten eerste is Jojanneke in de veronderstelling dat als je je beroep niet leuk vindt, dat je dan direct gedwongen moet zijn of dat er dan iets mis is met dat beroep. Ze noemt het dan geen vrije keuze, maar als we dat geen vrije keuze kunnen noemen, dan worden er heel wat meer mensen gedwongen ook buiten de prostitutie. Zoveel mensen over de hele wereld vinden hun beroep niet leuk, dat betekent echter niet dat het beroep abnormaal is, of dat die mensen gedwongen worden, slechts dat Jojanneke moeite heeft om het te accepteren als een normaal beroep.

Jojanneke beweert dat het legaal is voor een pooier om dames achter de ramen te zetten, zolang ze het maar vrijwillig doet. Dat is onzin. Een pooier is iemand die profiteert van prostitutie, en dat heet dus uitbuiting en dat is mensenhandel volgens de Nederlandse wet onder artikel 273f. Ik ben verrast om erachter te komen dat zelfs na 2 jaar onderzoek dat Jojanneke dit nog steeds niet weet.

Wat Jojanneke echter wel laat zien, is dat prostitutie nog steeds geen geaccepteerd beroep is. Haar bewering dat veel mensen in Nederland prostitutie als een normaal beroep zien, is blijkbaar een idee dat vooral bij haar leeft. De realiteit is, en dan spreek ik ook uit eigen ervaring, dat mensen het nog steeds niet accepteren. Banken weigeren je in veel gevallen nog steeds omdat je dit beroep doet, zoals naar voren komt in de documentaire, ondanks het feit dat het compleet legaal is. Mensen vinden het geen normaal beroep, en dat creëert een stigma.

Wat Jojanneke aantoont met haar documentaire is dat prostitutie nog steeds niet geaccepteerd is. Niet dat prostitutie geen normaal beroep is, maar dat mensen het niet normaal vinden, waarvan zijzelf het grootste voorbeeld is in haar eigen programma. Dit is het stigma waar wij dagelijks tegenaan lopen. Mensen vinden het geen normaal beroep, dus moeten we óf een zielig slachtoffer zijn, of vieze, gestoorde sloeries zijn. Jojanneke probeert in haar programma aan te tonen dat we vooral heel zielig zijn, terwijl we in werkelijkheid niet anders dan andere mensen zijn, ze kijken alleen anders tegen ons beroep aan.

Wanneer Jojanneke bijvoorbeeld probeert erachter te komen wat de prijzen zijn die gehanteerd worden, en of er meiden zijn die het zonder condoom doen. We zien alle meiden de prijs noemen die gebruikelijk is voor die plek of regio, 50 in Amsterdam, andere plekken 35 en 25 in Den Haag. Sommige meiden bieden zonder condoom aan, maar niet veel. Eén meid antwoord dat ze het niet zonder doet omdat veel meiden AIDS zouden hebben, dat is natuurlijk niet waar, maar simpelweg een trucje die veel meiden gebruiken om klanten af te schrikken het zonder condoom te doen, maar natuurlijk probeert Jojanneke dat zo negatief mogelijk neer te zetten.
Sterker nog, op de laatste AIDS conferentie in Melbourne kwam zelfs naar boven dat de legalisering van prostitutie juist helpt in de strijd tegen HIV en AIDS, zoals je hier kunt lezen.

Jojanneke blijft het bovendien maar hebben over 'ons lichaam verkopen', een veel voorkomend misverstand die veel mensen hebben. Ik heb hier al eens eerder over geschreven op mijn blog, maar ik zeg het hier nog maar eens. We verkopen ons lichaam niet, het is geen product, we leveren een dienst, een seksuele dienst, net zoals een tandarts een dienst levert voor je tanden, of een psycholoog voor je brein. Je zegt toch ook niet dat een masseur zijn handen verkoopt, of een psycholoog zijn hersens verkoopt of zoiets?


Als Jojanneke een bordeelhouder vraagt of hij zijn eigen dochter toe zou staan om dit werk te doen, is zijn antwoord begrijpelijk afwijzend. Immers, prostitutie is een hard beroep wat niet voor iedereen is weggelegd, maar dat betekent niet dat je het gedwongen doet, zie het meer zoals de porno industrie of het leger, ik denk dat ook veel ouders daar moeite mee zouden hebben. Het is heel natuurlijk, maar dat betekent niet dat prostitutie niet normaal is, alleen omdat de ouders erop tegen zijn.

Ik denk dat de blonde Roemeense meid die in de show aan het woord komt een goed voorbeeld is van de gemiddelde Roemeense en Bulgaarse sekswerkers. Ze zijn onafhankelijk, ze doen dit werk simpelweg voor het geld, en ze hebben geen probleem om daarvoor seks te hebben met hun klanten. Jojanneke probeert het natuurlijk erop aan te sturen dat we die meid zielig gaan vinden, omdat zij op die manier voor haar dochter zorgt. Maar welke ouder zou dat niet voor zijn kinderen doen? Het zegt dus niets over het beroep, maar het zegt veel over de motivatie van veel meiden die dit beroep doen.

Jojanneke lijkt ook vooral geobsedeerd te zijn met het feit dat we seks hebben met onze klanten, want ze blijft maar uitrekenen met hoeveel klanten we per dag seks hebben om bepaalde dingen te bekostigen. Maar ja, het beroep draait ook om seks, dus als je dat niet wilt doen, heb je duidelijk het verkeerde beroep uitgezocht. Jojanneke lijkt het maar moeilijk te kunnen accepteren, maar zoals je in de documentaire hebt kunnen zien, denken wij er niet op die manier over, wij denken gewoon aan het geld. Als er meiden zijn die er problemen mee hebben om seks te hebben voor geld, dan moeten ze een ander beroep gaan zoek, dit is immers waar het hele beroep om draait! Wat dacht je anders dat je ging doen in de prostitutie, bloemen verkopen?! Er zijn veel uitstapprogramma's die prostituees aan een andere baan kunnen helpen, dus als je problemen hebt om seks te hebben voor geld, gebruik die dan!

Ook lijkt Jojanneke nog steeds onder de indruk dat we iedere klant binnen moeten laten. Als ze een klant vraagt hoe hij het zou vinden om smerige, stinkende, zelfs menstruerende vrouwen te moeten bevredigen, Jojanneke gebruikt daarbij een video clip die gemaakt is door de European Women's Lobby, dat is dezelfde groep mensen die o.a. verantwoordelijk waren dat het Europees parlement een resolutie heeft aangenomen die het Zweedse model aanhangt, die klanten van prostituees strafbaar stelt. Dit laat ook direct zien aan welke kant Jojannek staat met haar documentaire, ondanks dat ze beweert objectief te zijn.
Ze blijft maar vergeten dat we ook klanten kunnen weigeren, en dit ook doen(!), zoals de Nederlandse dame netjes uitlegt dat zij bijvoorbeeld 70% weigert. Trouwens, deze video clip is blijkbaar ook vergeten dat er zoiets bestaat als het vrouwencondoom, maar blijkbaar wisten Jojanneke en de European Women's Lobby dat niet? Ik vind het heel belangrijk om bewustwording voor veilige seks te stimuleren, dus alsjeblieft mensen gebruik een condoom, ook voor vrouwen!

Jojanneke eindigt haar documentaire door te stellen dat vaak meiden worden gedwongen. Maar wat we hebben gezien in de documentaire, is dat al die vrouwen zelf voor dit beroep kozen. Het is wellicht niet hun droombaan, of de beste baan in de wereld, maar het betaalt wel de rekeningen. Ze heeft niet bewezen wat ze eerder beweerde,

Toch vraag ik me één ding af. In haar documentaire laat ze een pooier zien, blijkbaar kon ze er eentje vinden. Dan vraag je je toch af waarom de politie zo'n man niet kan vinden, tenminste als die pooier natuurlijk wel een echte pooier is.De dingen die deze pooier zei waren namelijk belachelijk. Ik werk hier nu al 5 jaar op de Wallen, 5-6 dagen per week, en nog nooit heb ik een pooier langs mijn deur gekregen, en dat geldt ook voor mijn collega's. Dat lijkt me ook niet zo verstandig, aangezien de politie er continu rondloopt en veel andere mensen het kunnen zien. Echte pooiers houden afstand, die vindt je niet bij de ramen zelf, het risico is te hoog.
Hij beweert ook dat je als prostituee beveiliging nodig hebt, maar die hebben we al in de vorm van de politie, dat is namelijk de hele reden waarom we het hier gelegaliseerd hebben! We hebben overigens ook alarmknoppen die we kunnen indrukken in geval van nood, dus welke bescherming hebben we dan nog meer nodig?! Ook beweert hij dat slechts 5-10% niet gedwongen zou zijn, maar ik begin toch er te twijfelen aan de identiteit van deze man.
De manier waarop hij praat over vrouwen, is niet iets dat vrouwen aantrekt, wat voor zijn tak van sport best problematisch is, aangezien hij juist vrouwen aan moet trekken. Dit gaat bovendien ook in tegen al die verhalen die we altijd horen over loverboys en pooiers, dat ze charmerend zouden zijn, niets daarvan kon je terugvinden in deze man.

Ook probeerde ze aan te tonen dat er minderjarige meisjes of meiden zonder paspoorten zouden kunnen werken achter de ramen. Ik kan niet voor de rest van het land spreken, maar zoals je hebt kunnen zien, accepteert niemand dat in Amsterdam, wat maar weer aantoont dat al die beweringen over meiden zonder paspoort en minderjarige meisjes op de Wallen absolute onzin zijn.

De vraag of prostitutie een normaal beroep is lijkt te worden beantwoordt in deze documentaire door mensen hun mening over ons beroep, die vooral gebaseerd is op vooroordelen. Net zoals met homoseksualiteit, zo lang als er vooroordelen over zijn, zo lang zullen mensen het niet accepteren, wat dus niets zegt of het ook 'normaal' is. Zijn homo's immers ook 'niet normaal', omdat er vooroordelen over bestaan?

We weten allemaal dat er misstanden zijn in de prostitutie, sommige meiden worden gedwongen, anderen worden uitgebuit. Dit weten we allemaal al, dat is niks nieuws. De voorbode echter, dat '70% gedwongen zou zijn' is niet bewezen, sterker nog, er was maar heel weinig bewijs van. Het meeste leek te worden bewezen door Jojanneke haar oordeel of zij vindt dat die dames dat vrijwillig doen of niet, niet door een pooier, maar zogenaamd door economische omstandigheden, wat voor de doorsnee mensen dus gewoon kapitalisme heet.
Ja, mensen moeten werken om te kunnen leven! Ja, mensen moeten werken om hun zoons of dochters een betere toekomst te bieden! Dat is niets nieuws, dat geldt voor iedereen, en prostitutie is daar dus geen uitzondering op. Dat maakt ons niet gedwongen, dat toont alleen maar aan dat dit beroep net zo normaal is als ieder ander beroep, maar dat mensen ons beroep niet als normaal zien.

Het ironische is dat er een enorm stigma ligt op prostitutie. Dat stigma zorgt ervoor dat slachtoffers bang zijn om naar voren te komen, en het zorgt voor de andere prostituees veel problemen in het dagelijks leven, en deze documentaire vergroot dat stigma alleen maar. Dus in plaats van al die meiden te helpen die Jojanneke beweert 'te willen helpen', maakt ze het dus alleen maar erger voor zowel slachtoffers als sekswerkers door het stigma te vergroten. Dank je, Jojanneke!

Update 17:56:
Burgemeester in Groningen bevestigd dat er GEEN sprake zou zijn van minderjarige in de prostitutie achter de ramen bij desbetreffende exploitant. 'Uitspraken in deze uitzending zijn op geen enkele waarheid geënt.' aldus de burgemeester zelf.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

0 Responses

Een reactie posten