Hoe word ik prostituee?
Hier is een stappenplan om in de prostitutie in Amsterdam achter de ramen te gaan werken:
  1. Je moet beschikken over een Europees paspoort (EEG) of geldige verblijfsvergunning
  2. Je moet minimaal 21 jaar of ouder zijn, in (sommige) andere steden is dit 18 jaar
  3. Je moet woonachtig zijn in Nederland
  4. Je moet ingeschreven staan in de Nederlandse gemeente waar je woonachtig bent. Dit heet een GBA registratie. Deze heb je ook nodig voor de volgende stap.
  5. Je moet een bankrekening hebben. Dit heb je nodig voordat je je kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een zakelijke bankrekening is geen vereiste, en is ook vaak moeilijk te krijgen als prostituee omdat men nog steeds moeilijk doet over het beroep. Een persoonlijke bankrekening is echter voldoende. Banken die meestal wel sekswerkers accepteren zijn ING Bank en ABN Amro bank. Rabobank staat algemeen bekend als een bank die steevast prostituees weigert. Het is echter niet noodzakelijk om je bankrekening te gebruiken om je inkomsten op te storten.
  6. Je moet je eigen ZZP bedrijf beginnen bij de Kamer van Koophandel. Dit kan onder de noemer prostitutie, maar beter is het om dit onder de term 'persoonlijke dienstverlening', om enige vorm van discriminatie wegens het beroep van andere mensen of bedrijven te voorkomen.
  7. Nu heb je nog een peeskamer nodig. De peeskamers worden verhuurd door de raamverhuurders, ookwel exploitanten genoemd, die hier een vergunning voor hebben. Het beste is gewoon om de Wallen in te lopen, totdat je een bordje ziet hangen achter één van de ramen met het telefoonnummer van de exploitant. Bel dit nummer en maak een afspraak met de exploitant voor een intake interview. Sommige exploitanten hebben ook een website, een overzicht daarvan vindt je hieronder.
  8. Neem je GBA registratie, KvK inschrijving en paspoort mee voor het intake interview met de exploitant. De exploitant zal dan vevolgend een intake interview met je doen, om zich ervan te verzekeren dat je vrijwillig dit werk wilt gaan doen, en dat je zelfstandig genoeg bent voor dit beroep.
  9. Als het interview afgerond is kun je een peeskamer huren van de exploitant. De prijzen variëren van 80 tot 110 euro per dag overdag, en 130 tot 200 euro per dag in de avonden. Je moet de peeskamer vooraf betalen.
Raamexploitanten:

The Office 52
Oudezijds Achterburgwal 52
1012 DP Amsterdam
www.theoffice52rld.com

My Red Light
Oudezijds Achterburgwal 17
1012 DA Amsterdam
www.myredlight.nl

Carlos Dieke Verhuur (Singel)
Spuistraat 15-19
1012 SP Amsterdam
www.carlosdiekeverhuur.nl

Tips:
Prostitutie is een legaal beroep in Nederland, en daarom zul je ook belasting moeten betalen. Als raamprostituee betaal je net als ieder ander 21% belasting over je inkomsten. Vindt een goede boekhouder die je hierbij kan helpen.

Achter het raam werken is één van de meest zelfstandige vormen van prostitutie. Je bent namelijk zelfstandig ondernemer, je beslist zelf met wie je werkt, wat je doet en wanneer je werkt.

Vertrouw op jezelf en niemand anders.

Als je hulp nodig hebt of vragen hebt, zijn er een paar organisaties die je hierbij kunnen helpen.
Dit zijn:

PROUD - Dutch Union for Sexworkers
PROUD is een belangenvereniging van sekswerkers voor sekswerkers, die je informatie en hulp kunnen bieden op allerlei gebieden gerelateerd aan jouw werk.

Enge Kerksteeg 3
Amsterdam
Telefoon: +31628445537
Website: www.wijzijnproud.nl
E-mail: info@wijzijnproud.nl

Prostitutie Informatie Centrum (PIC)
Het PIC is een organisatie die mensen informeert over prostitutie, voor iedereen die daarin geïnteresseerd in is.

Enge Kerksteeg 3
Amsterdam
Website: www.pic-amsterdam.com

P&G292
Het P&G292 is een door de gemeente Amsterdam gesubsidieerde organisatie die gericht is op het helpen van prostitutees.

Nieuwezijds Voorburgwal 292
Amsterdam
Website: www.pg292.nl