Veelgestelde vragen
Hier zijn wat antwoorden op de meest gestelde vragen die ik of via mijn blog, via Twitter of van mijn klanten op het werk krijg. Ik heb ze hier neergezet zodat ik niet steeds dezelfde vragen hoef te beantwoorden.

Ben je écht een prostituee op de Wallen?
Ja, ik ben een echte prostituee werkzaam achter een raam op de Wallen in Amsterdam. Ik heb al met enkele mensen ontmoetingen gehad die mijn identiteit kunnen bevestigen, zoals Mariska Majoor van het PIC (Prostitutie Informatie Centrum) op de Wallen (bezoek de site hier). Ook een achterdochtige klant die voor lange tijd twijfels had over mijn identiteit heeft mij ontmoet op mijn werkplek, en schreef daar zelfs een blog over hier.
Recentelijk heb ik ook een interview gedaan met Amsterdam's meest gelezen krant Het Parool, die je hier kunt lezen, evenals een interview met het Amerikaanse blad The Nation, die je hier kunt lezen. Daarnaast heb ik ook met diverse mensen vanuit het publieke debat over prostitutie gesproken, zoals Dennis Boutkan van de PVDA Amsterdam, Esta Steyn directrice van Stop The Traffik NL, Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam, Ronald Weitzer van de George Washington University en vele anderen.
Ik zou het verder waarderen als mensen mijn privacy zouden respecteren, aangezien mijn familie en vrienden van zowel die van mijzelf als mijn vriendje niet weten van mijn beroep, en dat mensen niet proberen mijn echte identiteit te achterhalen. Ik denk dat ik voldoende bewijs geleverd heb om aan te tonen dat ik 'echt' ben.

Als je echt een Roemeense prostituee bent, hoe komt het dan dat je Nederlands zo goed is?
Mijn Nederlandse posts worden door mijn vriend, Mark van der Beer, vertaalt vanuit het Engels naar het Nederlands toe. Onderaan ieder bericht zul je dan ook zien staan dat het originele bericht geplaatst is op 'Behind the Red Light District', de originele Engelse versie van dit blog, met een link naar de originele post toe. Je zult dan ook zien dat de berichten op mijn Engelse blog identiek zijn aan mijn Nederlandse versies.

Geef je ook interviews?
In het verleden heb ik veel interviews gedaan voor Nederlandse en Internationale media. Echter vanwege de grote hoeveelheid aanvragen voor interviews heb ik besloten om hier mee te stoppen. Als je meer informatie wilt over prostitutie, of een sekswerker wilt interviewen raad ik je aan om contact op te nemen met PROUD hierover.

De meeste vragen die ik kreeg tijdens interviews in het verleden echter zijn al uitgebreid beantwoord hier op mijn blog. In mijn ervaring zijn 99% van alle vragen die ik ooit heb gekregen tijdens interviews dan ook gewoon terug te vinden in de blogposts die ik reeds heb geschreven en had ik daar weinig aan toe te voegen. Zaken zoals waarom ik met dit beroep ben begonnen, de praktijk en de gevolgen van Project 1012 in Amsterdam voor mijzelf en andere sekswerkers, alsmede het onderwerp mensenhandel zijn allemaal uitgebreid aan bod gekomen op mijn blog. Dus help jezelf om de antwoorden op mijn blog te vinden, en voel je niet bezwaard dingen over te nemen uit mijn blog.

Hoe kan ik in contact met je komen?
Je kunt me volgen via Twitter op @FeliciaAnna27 of je kunt vrienden worden met me op Facebook hier.

Waarom ben je met dit blog begonnen?
Ik ben met dit blog begonnen omdat er veel verkeerde informatie over mijn beroep en over de Wallen in Amsterdam, maar ook over prostitutie in Nederland en in het algemeen is. Schijnbaar zijn er veel mensen die dingen claimen in een poging om prostitutie of zijn klanten illegaal te maken. Vaak doen deze mensen zich voor als experts, redders van slachtoffers of als slachtoffers zelf, of doen ze het voorkomen alsof ze zich erg druk maken over de veiligheid en situatie van de prostituees. Vergis je echter niet, er zijn heel veel mensen die claimen voor prostituees te spreken zonder het ons ooit gevraagd te hebben.
Als je het echte verhaal wilt horen met een goed onderbouwde mening en feiten over prostitutie, dan kun je het beste met een echte prostituee gaan praten of naar het PIC (Prostitutie Informatie Centrum) gaan dat zich op de Wallen bevind. De website van het PIC kun je hier vinden.

Werk je voor een pooier?
Nee, ik werk niet voor een pooier, evenals een grote meerderheid van de dames op de Wallen in Amsterdam. We krijgen bescherming van de politie, en daarom hebben we geen pooiers nodig.

Ken je meiden die slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie, uitbuiting of mensenhandel?
Nee, in de 4 jaar die ik inmiddels op de Wallen werk, en met vele dames gesproken te hebben die hier werken, ben ik er nog nooit eentje tegen gekomen, en heb ik nog nooit gehoord van dames die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel, uitbuiting of dwang in de prostitutie. Dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal niet voorkomt, maar het bewijst wel dat als dit soort dingen gebeuren het op zéér kleine schaal voorkomt.

Waarom ben je prostituee geworden?
Het antwoord is simpel: geld. Prostitutie is een beroep waarin vrouwen enorm veel geld kunnen verdienen, meer dan de meeste andere beroepen ooit zouden betalen. Aangezien prostitutie legaal is in Nederland, en in een hoop andere landen niet legaal is, was Nederland de meest logische optie voor dit werk. Hier krijgen we goede bescherming van de politie, en prostitutie bied veel vrijheid om zelf te bepalen wanneer, hoe en hoeveel je werkt.

Wat zijn de prijzen op de Wallen in Amsterdam?
Dat hangt af van de service die je wilt. De minimumprijs is 50 Euro voor 15 minuten. Voor die prijs krijg je meestal alleen orale sex, alhoewel sommige prostituees ook neuken doen voor 50 euro. De 50 euro is een minimumprijs, dus probeer ook niet voor minder dan die 50 euro naar binnen te gaan, want dat heeft doorgaans geen zin. Het is echt de minimumprijs om naar binnen te gaan. Alle andere overige dingen en diensten kosten extra, afhankelijk van wat je onderhandeld met de dame zelf.

Was dit jouw droombaan?
Nee, dit was niet mijn droombaan, maar hetzelfde geldt voor heel veel mensen die werken. Dat betekent echter nog niet dat ik niet vrijwillig voor dit beroep heb gekozen. Als ik nu opnieuw de keuze zou moeten maken tussen een 'normale' baan met een normaal inkomen of prostitutie, dan zou ik alsnog prostitutie kiezen, en ik denk dat ditzelfde geldt voor de meeste dames op de Wallen in Amsterdam.

Hoe zit het met organisaties die meisjes redden van mensenhandel?
Er zijn veel organisaties die er baat bij hebben om mensenhandel groot te houden, aangezien hun subsidie en donaties ervan afhankelijk zijn. Veel van deze organisaties maken claims over prostitutie en mensenhandel die zwaar overdreven zijn, om hun eigen bestaansrecht te rechtvaardigen, en daarmee hun inkomen veilig te stellen. Er zijn slechts een paar organisaties die daadwerkelijke geïnteresseerd zijn in het redden van slachtoffers en niet in geld verdienen, één van die organisaties is bijvoorbeeld La Strada International.

Vind jouw vriendje het goed dat jij dit beroep doet?
Ja, mijn vriendje steunt mij volledig in de keuze voor dit beroep, net zoals waarschijnlijk ieder vriendje zijn vriendin zou steunen in haar keuze's. Mijn vriendje steunt mij volledig in mijn keuze voor dit beroep, maar ook in mijn gevecht tegen de foute informatie en valse claims over prostitutie, en helpt mij ook veel bij het schrijven van dit blog, waaronder de vertaling naar de Nederlandse versie van dit blog. In mijn opinie is het belangrijkste in een relatie vertrouwen en respect. Mijn vriend vertrouwt en respecteert mij met mijn keuze voor dit beroep en dit blog.

Wat is jouw mening over de plannen van de Gemeente Amsterdam op ramen te sluiten?
Dit is het domste idee ooit! De Gemeente doet het voorkomen alsof ze mensenhandel en gedwongen prostitutie bestrijden, maar tegelijkertijd sluiten ze ramen zonder zich ook maar één moment druk te maken over de dames die hun werkplek kwijt raken. Het enige effect dat dit plan heeft, is dat de dames die hun raam zijn kwijt geraakt uit het zicht raken, met als gevolg dat de dames in handen kunnen vallen van pooiers of mensenhandelaren en dat niemand dit kan voorkomen. Hoe kun je tenslotte iemand helpen als je ze niet kunt vinden?

Waar komen de meeste prostituees op de Wallen in Amsterdam vandaan?
De meeste komen uit Oost-Europese landen zoals Roemenië en Bulgarije, kort gevolgd door Hongarije, en daarna wat meiden uit Azië, Latijns-Amerika, Afrika en ook wat Nederlandse meiden.

Hoe zit dat met verhalen over loverboys op de Wallen in Amsterdam?
Net zoals met gedwongen prostituees, ik heb ze nog nooit gezien of van ze gehoord, ondanks het feit dat ik de meeste dames ken die 's avonds op de Wallen werken. Daar komt nog eens bij dat loverboys zich richten op jonge tienermeisjes, van wie de meeste minderjarig zijn. De minimumleeftijd om een peeskamer te huren op de Wallen in Amsterdam is 21 jaar, dus de meeste van hen zouden niet eens een raam kunnen krijgen al zouden ze dat willen. Dus dit is een mythe.

Waar werk je?
Ik werk op het gebied dat wereldwijd bekend staat als De Wallen in Amsterdam, maar vanwege privacy redenen en om te voorkomen dat mensen mij lastig gaan vallen op mijn werk, geef ik geen details over mijn exacte werkplek.
Ik schrijf dit blog namelijk niet om meer klanten te krijgen (zoals sommige mensen in het verleden wel eens gesuggereerd hebben), maar om mensen te informeren over de realiteit. Als ik meer klanten zou willen krijgen dan had ik allang foto's op Twitter geplaatst met mijn exacte werkplek, en actief mezelf geadverteerd, maar dat doe ik dus niet. Ik zou dus iedere dame kunnen zijn die je tegenkomt op de Wallen, wellicht ken je me dus al, wellicht nog niet.

Slapen prostituees op hun werkplek?
Nee, dat is een mythe. De peeskamers zijn bedoeld alleen als werkplek, je kunt daar niet slapen of leven (tenzij je natuurlijk in slaap valt op je werk, maar dat is iets anders). Dames die werken op de Wallen leven vaak in een appartement, soms samen met andere prostituees, soms samen met hun vriend, man of gezin en soms ook gewoon alleen. Maar je kunt niet leven of slapen op je werkplek, aangezien de exploitanten dat niet toelaten. Aan het einde van iedere shift komen er ook schoonmakers om de werkplekken schoon te maken.

Is het waar dat prostituees in hun jeugd te maken hebben gehad met (seksueel) geweld?
Nee, dat is een mythe die identiek is aan de mythe dat homo's als kinderen seksueel mishandeld zouden zijn waardoor ze homo geworden zouden zijn. Het lijkt erop dat iedere verbieder op enig moment naar het verhaal grijpt of een traumatische jeugd om het slachtofferschap te benadrukken om zodoende aan te tonen dat het 'verkeerd' is, in dit geval dus prostitutie. Het is complete onzin die vertelt wordt door verbiedertjes, trap er dus niet in!

Is het waar dat de meeste Oost-Europese vrouwen voor lage prijzen werken?
Alhoewel er vast wel meiden tussen zullen zitten die dit doen, geldt voor een overgrote meerderheid dat dit niet voorkomt. De type vrouwen die ik dit heb zien doen komen zowel uit Oost-Europa als Nederland, dus in mijn ervaring is het niet iets dat steevast voorkomt bij alleen Oostblok dames. Meestal zijn de vrouwen die dit doen dames die last hebben van de zware competitie onderlinge met andere vrouwen die succesvoller zijn, meestal door het simpele feit dat ze knapper of interessanter zijn voor klanten om naar toe te gaan. Veel meiden uit Roemenië, Hongarije en Bulgarije spenderen veel geld aan hun uiterlijk, door siliconen implantaten in hun borsten, billen, botox injecties in hun lippen, en van alles en nog wat om er goed uit te zien. Vooral veel Oost-Europese vrouwen spenderen veel geld hieraan in vergelijking met Nederlandse vrouwen, die de voorkeur hebben om er meer naturel uit te zien.
Voor lage prijzen werken komt dus niet alleen voor bij Oost-Europese prostituees, noch zijn zij hierin een meerderheid. Het idee achter dit verhaal is vaak dat Oost-Europese prostituees vaak het slachtoffer zouden zijn van mensenhandel. Onderzoeken van bijna alle bronnen laten echter zien dat de grootste groep slachtoffers van mensenhandel uit Nederland zelf komen, wat haaks staat op het idee dat het vooral om Oost-Europese vrouwen zouden gaan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat werken voor een lage prijs niet specifiek te maken heeft met slachtoffers van mensenhandel, maar eerder met de keiharde competitie van vrouwen onderling.

Is het waar dat de meeste Oost-Europese vrouwen het zonder condoom doen?
Het antwoord op deze vraag is bijna hetzelfde als het antwoord op de vorige vraag over lage prijzen.
Ja, het komt voor, maar de meeste Oost-Europese vrouwen doen dit niet, noch is het gelimiteerd aan alleen Oost-Europese prostituees. Waarschijnlijk net zo veel Oost-Europese prostituees als prostituees uit andere werelddelen beiden seks zonder condoom aan. Wederom is het idee achter dit verhaal dat het vooral Oost-Europese vrouwen zouden zijn die slachtoffer zouden zijn van mensenhandel, en daarom 'gedwongen' zouden worden om het zonder condoom te doen.
Wederom, net als bij de vorige vraag, in mijn ervaring heeft dit niet specifiek te maken met slachtoffers van mensenhandel, maar eerder met de keiharde competitie van vrouwen onderling.

Er zijn zoveel verhalen over prostitutie, welke zijn nu waar en welke niet?
Een goede vraag, inderdaad zijn er heel veel verhalen over prostitutie, sommige zijn waar, sommige zijn deels waar en deels gemanipuleerd of verknipt om de waarheid te verhullen, en sommigen zijn compleet gelogen.
Ten eerste, als je echt de waarheid over prostitutie wilt weten, hou dan in je achterhoofd dat er net zoveel waarheden zijn als de dat er vrouwen zijn die dit beroep doen. Er is dus geen universele waarheid. Iedere vrouw die dit beroep doet heeft hierin haar eigen keuzes gemaakt, en sommige hadden hier helaas geen keuze in.
Maar als je écht de waarheid wilt weten, dan raad ik je aan om de bron op te zoeken, de prostituee zelf. Want ondanks het feit dat velen voor ons spreken (of dat althans beweren), zijn er extreem weinig mensen die de complexiteit van ons beroep en onze wereld zo goed uit kunnen leggen als wij zelf.
Dus vertrouw niet te veel op wat politici, beleidsmakers, journalisten, schrijvers, hulp organisaties of onderzoekers zeggen. Het zijn allemaal mensen die ons proberen te begrijpen, waarvan velen nog steeds moeite hebben om daarin te slagen.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de mensen die bewust manipuleren, of soms zelfs gewoon keihard keihard liegen uit eigen belang (voor financieel gewin voor subsidies of vastgoed bijvoorbeeld, of simpelweg vanuit een morele overtuiging) over prostitutie. In alle gevallen zijn dit altijd mensen met negatieve verhalen over prostitutie, er is nog nooit iemand geweest die positief heeft gelogen over prostitutie (lees daarover meer hier).
Beruchte manipulators in her prostitutie in Nederland zij mensen zoals: Patricia Perquin, Lodewijk Asscher, Eberhard van der Laan, Gert-Jan Segers Jojanneke van den Berge en Renate van der Zee.
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de volgende mensen wel een goede visie over prostitutie hebben: Mariska Majoor, Metje Blaak en Laurens Buijs.
Maar de enige manier om hier echt achter te komen, is door naar buiten te gaan en het de prostituees zelf te vragen.