De misstanden in de prostitutie
Picture: Voice4Sexworkers
Volgens Jojanneke zijn er enorm veel misstanden in de prostitutie. 70% Zou gedwongen worden, beweerde ze eerder, een bron hebben we nog niet voorbij zien komen. Ja, ja, iemand van het OM zou het gezegd hebben, maar hoe komt het dan dat niemand dat rapport zo snel kan vinden, als ze het zo goed weten?
Met haar documentaire wil Jojanneke de misstanden aan de kaak stellen in de prostitutie. Dat is geen verassing, immers, ze was al voordat ze aan de documentaire begon overtuigd dat 80% van de prostituees gedwongen werden, dus dat is dan ook vooral waar ze naar op zoek zal gaan. Natuurlijk beweert ze zelf dat ze heeft gezocht naar de 'happy hooker', een dame die het uit vrij wil doet. Ze heeft die niet kunnen vinden, beweert ze,

Vreemd genoeg ben ik toch echt niet zo moeilijk te vinden. Nog de andere meiden die ik persoonlijk ken, vriendinnen, collega's waar ik al jaren mee samen werk, zelfs de meiden die ik haat. Sterker nog, het lijkt wel alsof niemand hier met Jojanneke heeft gesproken, en dan begin je je toch af te vragen: met wie heeft ze dan wel gesproken?
Het komt natuurlijk niet als een verassing dat Jojanneke vooral gesproken heeft met mensen die een slechte ervaring in de prostitutie hebben gehad. Het is een beetje alsof je een documentaire maakt over de veiligheid van luchtverkeer, maar vooral mensen interviewt met vliegangsten die toch een stukje moesten vliegen, of interviews doet met mensen die een vliegtuigramp hebben overleefd. Natuurlijk krijg je dan een negatief beeld van de luchtvaartindustrie, ondanks het feit dat vliegen statistisch gezien nog steeds de veiligste manier van reizen is.

Het punt is natuurlijk dat Jojanneke die Happy Hooker helemaal niet wilt vinden, ik bedoel, zo veel andere mensen weten me te vinden: politici, wetenschappers, journalisten (zelfs uit de VS!), dus hoe kan het dan dat zij me niet gevonden heeft? Natuurlijk wil ze met niet vinden! Dat zou namelijk het hele doel van haar documentaire in gevaar brengen. Haar programma gaat namelijk niet zozeer over prostitutie, maar vooral om slachtoffers van mensenhandel te laten en dat prostitutie te noemen. Het draait allemaal om de vermenging van prostitutie met mensenhandel om prostitutie een slechte naam te bezorgen.

En waarom? Om de misstanden aan de kaak te stellen? Volgens Jojanneke ontbreekt de massale verontwaardiging. Ik weet niet onder welke steen Jojanneke de afgelopen jaren heeft geleefd, maar dat is waar men het alleen maar over hebben als het gaat over prostitutie. Probeer maar eens een gesprek met iemand te voeren over prostitutie, zonder het over de misstanden te hebben, en kijk maar eens hoe ver je komt!
Inderdaad, niet erg ver! Dat komt omdat alle aandacht daar naar uit gaat, wat best grappig is als je bedenkt dat Jojanneke precies het tegenovergestelde beweert. Alsof er nooit geen aandacht was voor de zaak van Saban B., alhoewel ik met dan wel afvraag waarom iedereen zijn naam kent als er zo weinig aandacht is voor die misstanden? Of wat te denken van het Wallenproject 1012 in Amsterdam om de 'Wallen op te ruimen'? Is haar dat soms ook ontgaan?
En wat te denken van leugenaars, zoals Maria Mosterd, die bijna op elke talkshow haar verhaal uitgebreid mocht doen, en later werd onthult een fraudeur te zijn. En wat te denken van fraudeur Patricia Perquin en alle artikelen die zij schreef over de Wallen in de kranten? Of Perdiep Ramesar? Lodewijk AsscherGert-Jan SegersEberhard van der LaanFree A Girl? Stop The Traffik met die dansende meisjes op de Wallen?

Serieus?! Er zou niet genoeg aandacht voor zijn? Jojanneke denkt dat we nog meer aandacht hiervoor nodig hebben? Waarom? Omdat in haar idee mensen een positief beeld hebben over prostitutie?
Ha! Als dat zou zijn, dan was mijn leven een stuk makkelijker geweest. Dan had ik makkelijk een bankrekening kunnen openen. Dan had ik een appartement kunnen huren zonder problemen. Dan zou ik met gemak een lening kunnen krijgen, of een hypotheek. Dan zouden mensen mij niet bespugen op mijn werk. Dan zou de politie niet iedere 3 of 4 maanden alle meiden controleren. Dan zouden we niet zo veel organisaties hebben die beweren met ons te praten, maar die we nooit zien.

Feit is dat Jojanneke een vals beeld neer zet. Ze wilt mensen doen geloven dat er geen aandacht zou zijn voor gedwongen prostitutie, uitbuiting en alles wat te maken heeft met mensenhandel. Maar in werkelijkheid is het haast onmogelijk om iets te doen, schrijven, horen of zien over prostitutie zonder die mensenhandel. Prostitutie en mensenhandel zijn één en hetzelfde geworden in de ogen van veel mensen. En dat is precies wat ze willen!
Want wanneer mensenhandel en prostitutie hetzelfde zouden zijn, brengt dat hen weer een stap dichter bij om prostitutie te verbannen. Het is geen geheim dat Jojanneke prostitutie 'idioot' vindt, dus natuurlijk ziet ze het liever verdwijnen. Ze beweert dat ze dat niet wilt, maar ja, zo beweert ze wel meer dingen.

Het is altijd dezelfde truc die ze met ons uithalen. Asscher deed het, Gert-Jan Segers doet het, Renate van der Zee, Eveline Hölksen, Stop The Traffik, en zo kan ik een hele lange lijst maken. Altijd beweren ze dingen over ons zonder met ons gesproken te hebben, waarbij ze zich baseren op valse cijfers, boeken en verhalen van fraudeurs. Alleen maar zodat ze prostitutie zo negatief mogelijk af kunnen schilderen. Waardoor het lijkt alsof mensenhandel overal in de prostitutie plaats vindt. Want hoe vaker ze dat beeld aanpraten, hoe dichter ze bij een verbod op prostitutie komen.

Probeer eens een keer een artikel uit de krant, of een TV programma, of zelfs maar een film te vinden die het niet over mensenhandel in de prostitutie heeft. Je zult zien dat de lijst erg kort wordt. Dus hoe kan Jojanneke nou beweren dat er niet genoeg 'massale verontwaardiging' zou zijn over de misstanden, als dat het enige is waar de media over schrijven?!
Het is een grove leugen dat men hier niet over verontwaardigd is! Ik zie bijna dagelijks de artikelen voorbij komen over mensenhandel, met de ergste voorbeelden. Het idee daarachter is natuurlijk om zo veel mogelijk van dit soort artikelen te publiceren, waardoor mensen denken dat het wel heel vaak voorkomt. Een simpele manipulatie truc die ze hebben gestolen van Hitler's propaganda.

Hoe vaak heb jij in een krant gelezen dat honderden prostituees heel blij zijn met hun baan en helemaal niet gedwongen worden? Nooit? Toch is het waar. Hoe vaak heb je een TV programma gezien die laat zien dat prostituees helemaal geen moeite hebben met hun beroep? Nooit? Wat een verassing! Hoeveel films kun je opnoemen die een positief beeld geven van prostitutie?

Feit is dat ieder gesprek over prostitutie altijd over mensenhandel gaat. Best raar als je er zelf in werkt en de wereld om je heen ziet er compleet anders uit dan hoe de media erover bericht. Het enige wat we horen gaat over gedwongen prostitutie, uitbuiting, gedwongen borstvergrotingen, gedwongen abortussen, etc. Hoe komt het toch dat nog nooit iemand een bericht in de krant heeft geschreven over prostitutie dat niet over mensenhandel gaat? Hoe komt het dat er geen film is die gaat over een sekswerker die haar rekeningen kon afbetalen dankzij prostitutie, in plaats van ondanks.
Het probleem is dat mensen prostitutie als het probleem zien, in plaats van als oplossing. Prostitutie is voor veel vrouwen een oplossing voor armoede, maar het enige wat zij zien is iemand die 'economisch gedwongen wordt'. Prostitutie biedt veel vrouwen en mannen een wapen tegen armoede, maar voor veel sekswerkers draait het niet eens zozeer om armoede, maar gewoon om iets meer willen dan een gemiddeld leven. De kans om iets meer met je leven te doen, de kans om veel geld te verdienen, een kans om zelf te bepalen wanneer je werkt, hoe lang, welke dagen, hoe en met wie!

Maar Jojanneke wil alleen de negatieve kant belichten. Ik bedoel, wees eerlijk. We hebben naar schatting 20.000 prostituees in Nederland. In 2013 werden er 178 mensenhandelaren veroordeeld. Dus laten we er even gemakshalve vanuit gaan dat er zo'n 200 slachtoffers waren, iets meer dan het aantal handelaren. Jojanneke heeft met slechts 40 prostituees gesproken. Het is makkelijk zat om 40 vrouwen te vinden die gedwongen werden, uitgebuit werden of niet zo blij waren met hun beroep. Immers, ze heeft ruim 200 slachtoffers jaarlijks om uit te kiezen.
Maar alleen omdat Jojanneke er 40 laat zien, betekent niet dat dit een goede weerspiegeling geeft van de realiteit. En waarom zou ze ook? Ze noemde prostitutie immers idioot! Ze beweerde vooraf al dat 80% gedwongen werd! Dus het mag geen verassing zijn dat ze op zoek is geweest naar een goede bron die dichtbij die 80% zou zitten die ze eerder al beweerde.

Alleen omdat je straks 40 meiden krijgt te zien die door  Jojanneke en de EO zijn geselecteerd, en waar we van beide van weten dat ze niets moeten hebben van prostitutie, betekent niet dat dit een goede weerspiegeling is van de realiteit. Hoe komt het bijvoorbeeld dat ze niet gepraat hebben met Mariska Majoor, die al ruim 20 jaar op de Wallen als ex-prostituee het Prostitutie Informatie Centrum runt? Hoe komt het dat ze niet hebben gesproken met Metje Blaak? Hoe komt het dat ze niet hebben gesproken met Caja van Tolie van het Zandpad?

Ja, er zijn veel dingen mis in de prostitutie. Mensen worden uitgebuit, mensen worden gedwongen, mensen worden bespuugd, vernederd. Ja, dat gebeurd allemaal. We hebben ook nooit beweert dat dit niet voorkomt in de prostitutie. Maar alleen omdat zij straks iets laten zien, maakt het nog geen representatief beeld van de werkelijkheid. Immers, ik ken zelf alleen al meer dan 100 meiden op de Wallen en die worden niet gedwongen en hebben zelfstandig voor dit beroep gekozen.
Zij waren nooit een slachtoffer van een loverboy toen ze nog maar 11 waren. Ze zijn nooit seksueel misbruikt in hun jeugd. Dit zijn ruim 100 meiden, veel Roemeense, Bulgaarse, Albanese, Griekse, Hongaarse meiden, die allemaal voor dit beroep hebben gekozen. En als je het hun vandaag vraagt of ze not steeds voor dit beroep zouden kiezen, geven ze zelf aan geen andere baan te willen! Dat is dus een klein beetje meer dan die 40 die Jojanneke heeft uitgekozen. Dat betekent niet dat die 40 er niet toe doen, maar wanneer wordt er eens geluisterd naar die andere duizenden sekskwerkers?

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten