414 Prostituees verklaren burgemeester Amsterdam de oorlog
Met honderden sekswerkers die door de straten van Amsterdam liepen, hebben de sekswerkers een duidelijke boodschap afgeleverd: Stop de sluiting van prostitutie ramen!
Sinds 2008 heeft de gemeente al 117 ramen gesloten, en staan er nog 94 gepland om te sluiten. Maar in de afgelopen paar jaar is de kritiek op het project gegroeid, want het project werd ooit verkocht aan het publiek als een project om'gedwongen prostitutie te bestrijden', waarin werd beweerd dat hiermee mensenhandel werd bestreden. In werkelijkheid echter verloren zo'n 300 sekswerkers hun werkplek, en nog eens 250 sekswerkers staan de op de planning om hun werkplek te verliezen, waarbij niemand weet waar de sekswerkers naartoe gaan. Dat zal vast al die slachtoffers helpen!

Met een grotere opkomst dan verwacht, bleken de 200 maskers die we voor de meiden hadden geregeld voor de demonstratie niet voldoende voor alle sekswerkers die op waren komen dagen. Naar schatting zo'n 230 sekswerkers kwamen opdagen voor de demonstratie, en nog een grote groep supporters voegde zich bij ons om naar het gemeentehuis te lopen, om daar de petitie met handtekeningen van zowel sekswerker als supporters aan de burgemeester te overhandigen, waarin gepleit werd om te stoppen met het sluiten van prostitutieramen in Amsterdam.

In totaal tekende 414 sekswerkers uit het Wallengebied en het Singelgebied de petitie. Dus als iemand nu nog beweert dat ik 'slechts één sekswerker ben', hier is het bewijs van alle vrouwen die ik vertegenwoordig. Een klein beetje meer dus dan de 40 meiden waar Jojanneke mee sprak dus.
En met slechts 354 ramen in beide gebieden tezamen, bewezen de 414 handtekeningen dat een enorme meerderheid van de sekswerkers het niet eens is met de plannen om prostitutieramen te sluiten.
Daarnaast toont het ook aan dat achter vrijwel ieder raam op z'n minst 1 sekswerker zit die het hier niet mee eens is. En aangevuld met 524 handtekeningen van supporters op een online petitie, bracht dit het totaal aantal handtekeningen op 938 mensen die het hier niet mee eens zijn.

Met een veel grotere groep dan verwacht, bleek ook de opkomst van de media veel meer dan we verwacht hadden. Media van over de hele wereld kwam naar Amsterdam om verslag te doen van dit unieke protest in één van 's werelds meest beroemde prostitutie buurten. En ze kwamen niets voor niets. Want ondanks dat sommige media berichten dat er 200 sekswerkers en sympathisanten waren, hadden we alleen al meer dan 200 sekswerkers, en daar bovenop kwamen dus nog de sympathisanten zelf.

En met meer dan 200 sekswerkers die aanwezig waren om 18.00 bij het Prostitutie Informatie Centrum op de wereldberoemde Wallen, begonnen we onze optocht door de Wallen naar de Stopera toe. Daar zouden we de 414 handtekeningen van sekswerkers aangevuld met de 524 handtekeningen van sympathisanten overhandigen om te stoppen met het sluiten van ramen. We bestormden de Stopera, op zoek naar de burgemeester.

Ik gaf daar toen een korte speech naar de burgemeester, terwijl ik hem de petitie overhandigde met het eisenpakket. Ik zei tegen hem:

"Je beweert dat je altijd zo veel geeft om de sekswerkers. En dat je zo veel zorgen hebt over wat er met ons gebeurt. Dit is wat wij willen. Dit zijn onze wensen. Als je écht zo veel om ons geeft, dan is dit het moment om dat te bewijzen. We willen geen mooie woorden meer, we willen verandering zien.
Mensen praten altijd over ons, maar nooit met ons. Dit zijn onze eisen, ondertekend door de sekswerkers. Wij willen dat Project 1012 stopt. Wij willen dat er geen ramen meer gesloten worden."

Toen begon de burgemeester met zijn politieke praatje over alle dingen die hij voor ons had gedaan. Of, ten minste, de dingen die hij beweert voor ons gedaan te hebben, want hij noemde bijvoorbeeld het stoppen van de verplichte registratie als sekswerkers bij de KvK voor onze privacy. Best vreemd, aangezien dat zijn eigen plan was in eerste instantie, en hij heeft recent nog een brief geschreven naar de Minister van Justitie in een poging om alsnog onze privacy te mogen schenden. Dus hij staat hier gewoon keihard te liegen.

Nog iets wat de burgemeester beweerde voor ons te doen, was dat hij het makkelijker voor ons zou maken om een bank rekening te openen, een verzekering te kunnen krijgen etc. Maar dat is iets dat hij al twee jaar lang roept, zonder enig resultaat. Dus dat heeft hij helemaal nog niet gedaan, hij beweert er steeds aan te werken, zonder enig resultaat tot dusver.
Maar daarnaast, wat heb ik aan een zakelijke rekening, of een verzekering voor mijn bedrijg, als ik niet meer kan werken omdat ik geen werkplek meer heb? Als Van der Laan doorgaat met Project 1012, zijn al die dingen straks niet meer nodig, want dan zijn er haast geen ramen meer over, en verdwijnen al die meiden. En hoe kunnen we dan die verzekering betalen, die hij dan zo lief voor ons heeft verzorgd, als we geen geld meer hebben om het van te kunnen betalen omdat hij onze werkplek heeft gesloten?

Maar ik werd echt boos toen ik hem vroeg wat er gebeurd is met de dames die hun werkplek al verloren hebben. Immers, ze hebben reeds 117 ramen gesloten tot dusver, meer dan de helft van het aantal ramen dat ze willen sluiten. Maar volgens de burgemeester ging dat slechts om een kleine groep. Beweert Van der Laan hiermee, dat van de 117 ramen die er gesloten zijn, dat er daar haast geen vrouwen stonden te werken? Als dat het geval is, waarom heeft hij deze ramen dan gesloten met als excuus mensenhandel te bestrijden? Immers, als er daar nauwelijks vrouwen stonden te werken, dan was het zonde geweest om daar zo veel geld aan te besteden.

Feit is natuurlijk dat hij het helemaal niet weet, hij staat gewoon keihard te liegen. Hij weet het namelijk niet, omdat hij nooit met ons komt praten. Hij weet niet dat iedere avond er wachtlijsten zijn, meiden moeten vechten voor een raam, en dit zal alleen maar toenemen als er meer ramen gaan sluiten. En dit zal uiteindelijk alleen maar ertoe leiden, dat die meiden die op een gegeven moment geen raam meer kunnen krijgen, dat ze illegaal op straat gaan werken, omdat ze wel nog steeds hun rekeningen moeten betalen. 

Van der Laan probeerde ons af te schepen met de belofte dat hij minder ramen zou gaan sluiten. Maar wij komen niet voor een compromis voor minder ramen, hij heeft immers al 117 ramen gesloten. We willen dat hij per direct stop met het sluiten van ramen, maar daarnaast ook ramen weer open gaat stellen voor prostitutie, omdat er op dit moment gewoon niet genoeg plek is.
En bovendien, de enige reden waarom hij minder ramen gaat sluiten is omdat het het geld er niet meer voor heeft. Want andere politiek partijen zijn zo slim geweest om hem te blokkeren om nog meer gemeenschapsgeld te stoppen in dit project. Maar Van der Laan heeft nu nog steeds de mogelijkheid om zijn project te financieren met private partijen, en dat is precies waar hij nu mee bezig is.

Een klein probleempje, Van der Laan komt momenteel 24 miljoen euro te kort voor zijn totale budget van 108 miljoen euro, en hij heeft moeite nieuwe investeerders aan te trekken. Dus het is gewoon niet waar dat hij minder ramen wilt sluiten, hij wilt het wel, maar hij heeft het geld er gewoon niet meer voor! Als het aan hem had gelegen, had hij alle ramen gesloten die gepland stonden om te sluiten. Maar het probleem is dat andere politieke partijen hem geblokkeerd hebben om dit te financieren met gemeenschapsgeld, en hij heeft moeite nieuwe investeerders te vinden. Dus wederom probeert hij zich wederom voor te doen als onze vriend, terwijl wij dat eigenlijk aan anderen te danken hebben.

Eberhard van der Laan zei: "Vertrouw de burgemeester en het nieuwe college. De oorlog is voorbij."
Maar vertrouwen is iets dat je moet verdienen, het is niet iets dat je zomaar cadeau krijgt. En daarnaast, welke reden heeft hij ons gegeven om hem te vertrouwen? Hij was verantwoordelijk voor de sluiten van 117 ramen, en het is zijn plan om nog eens 94 ramen te sluiten. Is dat iets wat ons vertrouwen in hem moet geven?
Hij probeert het voor te doen alsof hij nu een nieuw beleid voert, maar het is eigenlijk het nieuwe college dat hem die richting op stuurt, en hij probeert zich daar hevig tegen te verzetten. Hij strijkt met de eer van het werk van andere politieke partijen, terwijl hij juist degene was die beweerde dat iedere dag 400 van ons dagelijks verkracht zouden worden, en onze raamexploitanten het leven zuur probeert te maken met een berg aan regelgeving, in de hoop dat ze fouten gaan maken, zodat hij ze hun pand op die manier kan onteigenen voor een mooi prijsje.

Nee, meneer Van der Laan, zoals ik al tegen u zei: De tijd vaan mooie woorden is voorbij, we willen verandering. En met verandering bedoelen we niet minder ramen, want dat zou je ook verandering kunnen noemen. Maar een verandering van uw beleid. Want u probeert het nu voor te doen alsof u een nieuw beleid voert, maar de werkelijkheid is dat dit niet door u komt, maar dat dit te danken is aan het nieuwe college. Uw beleid is nog steeds dezelfde, u probeert het voor te doen als een nieuw beleid, alleen maar om zaken te verhullen.
De oorlog is pas voorbij als u zichzelf over geeft meneer Van der Laan, en tot die tijd voeren wij de druk net zo hoog op, totdat u eindelijk door de knieën gaat, of uw tijd als burgemeester voorbij is. Hoe dan ook, u zit nu in de problemen, want u heeft ons boos gemaakt!

P.s. Elma Verhey, ik zou nooi geen interviews doen? Bekijk me dan maar eens goed op 1:38:45 van deze video voor de wereld pers:Ook AT5 heeft een mooie video van mijn speech hier.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
  1. Cliente X Says:

    Great! Which was the answer of the mayor?


Een reactie posten