De onzin van My Red Light
Ik had mezelf beloofd dat ik nooit meer aandacht zou schenken aan My Red Light. Maar vandaag is er een media storm over My Red Light die me zo erg stoort dat ik er simpelweg iets over moet zeggen, om een hoop dingen recht te zetten.

Laten we eens beginnen met het belangrijkste. My Red Light zou een bordeel moeten worden die gerund zou worden door sekswerkers zelf. Daar is niets van over gebleven. Zo simpel is het. Er is een compleet bestuur van zogenaamde experts in een 'Raad van Toezicht' die de macht hebben daar. Hierin zitten o.a. bestuurslieden van SOA Aids Fonds, HVO Querido, een voormalig OM aanklager, een horecaondernemer etc. Maar geen sekswerkers! Want sekswerkers zijn blijkbaar niet geschikt genoeg om hier in te mogen zitten. We zijn vast niet slim genoeg, toch? Want alle sekswerkers hebben scholing nodig, omdat we domme gansjes zijn, alsof we dom of onopgeleid zijn. Ze weten blijkbaar niet dat vele sekswerkers op de Wallen gewoon hun opleiding hebben afgemaakt, hun Master al op zak hebben of hun universitaire opleiding al hebben afgerond!

Sekswerkers die aan dit project vanaf dag 1 hebben meegewerkt werden afgewezen voor functies binnen My Red Light, omdat ze niet door de 'screening' zouden komen. Met andere woorden, ze zouden niet geschikt zijn om hun eigen bordeel te mogen runnen. En in plaats van een sekswerker aan te stellen die ervaring heeft achter het raam als op z'n minst een manager, kozen ze als manager bij My Red Light voor één van de beheerder van een andere exploitant. Ik vind dat vreemd. Want waren die mensen van andere exploitanten niet juist het probleem? Zij waren toch de boosdoeners waarom sekswerkers nu een eigen bordeel zouden moeten gaan runnen? Maar je huurt ze wel in als manager?

De beweringen over My Red Light, dat het een pooierloos bordeel zou zijn, of dat sekswerkers nu niet meer afhankelijk zouden zijn van een exploitant is pure onzin. Ten eerste zijn de sekswerkers op de Wallen nu ook niet afhankelijk van een pooier, daarom heb je de politie. En het suggereert ook dat de andere bordelen allemaal meiden zouden hebben die wel pooiers zouden hebben en dat dit bij My Red Light niet het geval is. Het is pure onzin. Zij hebben net zo veel kans om een meid daar te hebben werken die een pooier heeft als iedere andere exploitant.

Het argument dat dankzij My Red Light de sekswerkers niet meer afhankelijk zijn van een exploitant, is een argument die zelfs een 3-jarige nog doorheen kan prikken. My Red Light IS een exploitant. Dus ja! We zijn nog steeds afhankelijk van exploitanten met My Red Light als toen ze er nog niet waren. Daar is niks aan veranderd! Ze doen zich alleen voor als dat ze beter zouden zijn dan andere bordelen, waardoor ik me af begin te vragen waarom ze al die aandacht nodig hebben als ze écht zo veel beter zijn? Moeite om meiden te vinden die kamers willen huren, mensen? Is dat wellicht de reden dat jullie al deze PR nodig hebben? En is dit ook wellicht de reden dat geen van de meiden die ik ken daar willen werken?

Betere werkomstandigheden? Ook een kul verhaal. De werkomstandigheden zijn hetzelfde, aangezien ze precies hetzelfde doen als alle andere exploitanten. Er is dus niets nieuws aan. Het is gewoon een nieuwe kamerverhuurder, niets meer. De huurvoorwaarden zijn veelal hetzelfde of juist veel slechter dan bij andere bordelen. Enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1:
Ik wil een kamer huren. Bij My Red Light kost me dit 160 euro. Maar bij de twee grootste exploitanten betaal ik 155 euro. Er zijn zelfs exploitanten waar ik voor 130 euro een kamer kan huren. Dus ze zijn duurder dan hen. Ze vragen een gemiddelde prijs, dus hier is geen sprake van enige verbetering.

Voorbeeld 2:
Ik wil een kamer huren voor de hele week, maar ik wil wel een vrije dag. Bij andere exploitanten kan dat zonder probleem en hoef ik niet voor die vrije dag te betalen. Sommige exploitanten kan ik zelfs 2 vrije dagen krijgen. Bij My Red Light is dat hetzelfde.

Voorbeeld 3:
Ik wil een maand lang op vakantie gaan. Bij My Red Light kan dat niet, want je mag maximaal 3 weken aaneengesloten vakantie opnemen. Bij mijn huidige exploitant kan dat wel, en zelfs langer. Dus zijn de voorwaarden bij My Red Light slechter.

Voorbeeld 4:
Ik wil stoppen met werken, omdat ik dit werk echt niet meer aan kan. Bij mijn huidige exploitant kan ik gewoon per direct opzeggen. Bij My Red Light heb je echter een week opzegtermijn. Kortom ze dwingen je dus om nog minimaal een week de kamer te werken. Ik dacht dat dit project bedoelt was om misstanden zoals dwang uit te bannen, niet om er zelf actief aan mee te werken!

Voorbeeld 5:
Ik wordt ziek en moet een paar dagen thuis blijven. Bij mijn huidige exploitant hoef ik dan niet te betalen voor mijn kamer. Maar bij My Red Light moet ik de eerste twee dagen doorbetalen. Hoezo is dit beter dan?

Dus de huurvoorwaarden zijn niet beter, maar iets slechter op z'n best. Ze dwingen je zelfs om nog een week lang door te werken als je wilt stoppen, omdat je je kamer een week van tevoren moet opzeggen, een regel die geen enkele andere exploitant hanteert!!!

En natuurlijk komen dit soort projecten ook weer met allerlei cursussen en opleidingen, als ze niet willen dat je prostituee blijft. Een soort uitstapprogramma's dus, alsof die er nog niet voldoende zijn. Mensen, serieus?! Is dat het enige waar jullie aan kunnen denken? Sekswerkers kiezen voor hun beroep, dus wat is die drang om haar te redden van haar beroep? Want jullie huurvoorwaarden zijn niet beter dan bij andere exploitanten, noch jullie prijzen of de manier waarop jullie omgaan met de sekswerkers die betrokken zijn bij dit project.

En laten we het dan even hebben over de inrichting van My Red Light. Een 'architect' is er mee bezig geweest, alsof het een fucking NASA raket moet worden. Kom op mensen, het is een raambordeel, het is echt niet zo moeilijk! Maar nee hoor, zelfs dat weten jullie te verkloten! Jullie hebben de kamers zwart gemaakt! Van alle kleuren van de regenboog die jullie konden kiezen voor een beroep die zich veelal in de avonden en de nachten afspeelt, kiezen jullie zwart! En dat zou op zich geen probleem hoeven te zijn, mits er dan voldoende licht aanwezig is om toch de aandacht te trekken. Maar er is veel te weinig licht aanwezig. Het is nauwelijks zichtbaar! En dat in een zwarte peeskamer!

Of wat nog erger is. De Boomsteeg, daar zitten geen rode lichten aan de buitenkant. Alleen een grote lantaarn met wit licht. Dus mensen die langs deze steeg lopen zullen denken dat er niets te vinden is, omdat er geen rood licht aanwezig is. Helemaal omdat er jarenlang niets zat in deze steeg. Vroeger zaten er daarom rode TL lampen aan weerszijde in de steeg. Waarom konden ze die gewoon niet zo laten? Waarom hebben ze juist die weggehaald? Of had ze dan op z'n minst vervangen met een strip rood ledlicht. Maar geen rood licht buiten? Alleen een grote witte lantaarn? Misschien hadden jullie dit project beter My White Light kunnen noemen. Het is namelijk het enige opvallende licht dat er is bij My Red Light.

En ik snap het ook niet. Ze gebruiken dezelfde lantaarns op de andere panden. Daar zitten alleen een heel klein rood lampje in, die veel minder licht geeft. En de led verlichting aan de binnenkant zijn ook nauwelijks zichtbaar. Zijn ze bang om aandacht te trekken met rood licht of zo?

Serieus alles bij dit project lijkt fout te gaan. De huurvoorwaarden zijn slechter. Andere exploitanten worden weggezet als de boosdoeners en de criminelen, maar tegelijkertijd worden ze wel bij My Red Light binnen gehaald om als manager aan de slag te gaan. Ze doen alsof hun bordeel veel beter is dan anderen, terwijl de huurvoorwaarden dus slechter zijn. Ik wordt echt moe van dit gedoe om andere exploitanten af te kraken, en daarmee ook de sekswerkers die daar werkzaam zijn, om jezelf te promoten. Als My Red Light echt zo'n geweldig bordeel was, dan hadden ze dat niet nodig. Maar blijkbaar is het de enige wijze waarop ze dit project kunnen promoten. Maar een goede business heeft geen promotie nodig, een goede business is promotie op zich.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
2 Responses
  1. Anonymous Says:

    Deze dame heeft groot gelijk!
    En de belasting betaler heeft dit alles mogelijk gemaakt. Zonder investeringen verdienen anderen hier flink aan. De investeringen alsmede de winst worden niet aan sekswerkers
    doorberekend of verrekend. Dit was toch uiteindelijk de bedoeling?


  2. Anoniem Says:

    Graag zou ik een informatief gesprek met u hebben ik ben sekswerker raamprostitutie en heb vragen en opmerkingen. Zou u cotact met mij willen opnemen s.v.p.? Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet, Angelique


Een reactie posten