Verdienen aan slachtoffers van mensenhandel: Free A Girl
Ongeveer een jaar geleden hing organisatie Free A Girl, in samenwerking met Loesje, posters op prostitutieramen op de Wallen in Amsterdam. De posters die werden opgehangen op de ramen waar enkele prostituees werken hadden teksten zoals 'Red Light District: Gaat de rondleiding ook langs de uitbuiter', 'Prostituee - bij wie komt dat nou uit de beroepskeuzetest', 'Was dat een knipoog of een noodkreet' en 'De Wallen - niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar'.
In een artikel in de krant Metro, directrice van Free A Girl Evelien Hölksen, legt uit waarom ze posters ophangen op de ramen van prostituees op de Wallen.

Free A Girl, een organisatie die opgestart is door Roelof van Laar en Evelien Hölksen, beweert kinderen te 'redden' uit de gedwongen prostitutie in landen zoals India, Nepal, Thailand en andere derde wereld landen. Wat een organisatie, die zich bezig houdt met kinderen, op de Wallen doet is mij een raadsel. Er zijn geen kinderen werkzaam achter de ramen op de Wallen, en ik ken de dames persoonlijk op wiens ramen deze posters werden gehangen, aangezien ik zelf op die werk jarenlang heb gewerkt.

De vrouwen achter deze ramen zijn tussen de 24 en 31 jaar oud, en kun je niet echt meer 'kinderen' noemen, noch kun je ze meer kwalificeren als 'jonge meisjes', wat de doelgroep van Free A Girl is. Deze vrouwen zijn volwassenen, en bovendien hebben allemaal vrijwillig voor dit beroep gekozen! De vrouwen in kwestie zijn allemaal Roemeense en Bulgaarse vrouwen, sommige met wie ik goede vriendinnen ben en regelmatig een bakje koffie ergens drink, sommige anderen zijn niet echt mijn vriendinnen, maar niettemin vind ik het niet eerlijk dat Free A Girl het nodig acht deze dames lastig te vallen met posters die suggereren dat deze dames gedwongen zouden worden.

Free A Girl zelf beweert in het artikel dat "naar schatting zo'n 60 tot 70 procent van de vrouwen niet vrijwillig achter de ramen zit". Naast het feit dat dit complete onzin is, baseren ze zichzelf niet eens op enig onderzoek. Er is bestaat simpelweg geen enkel onderzoek over de Wallen of prostitutie in Nederland, die deze getallen noemt. Wat best grappig is, aangezien er wel onderzoeken zijn, die hun bewering zou onderschrijven dat de meeste dames gedwongen zouden worden.
Dus waarom ze nu zelf getallen verzinnen, terwijl er bruikbare cijfers zijn die hun eigen beweringen zouden onderschrijven (alhoewel die cijfers ook verkeerd zijn), ontgaat mij compleet. Als je dan toch moet liegen hierover, gebruik van op z'n minst getallen die ergens op gebaseerd zijn, en schud ze niet zomaar uit je eigen mouwen!

Ook de bewering dat veel mensen 'geen idee hebben dat er zoveel mis is in de prostitutie in ons land', als aanleiding om bewustwording te creëren is complete onzin.
De waarheid is dat de meeste mensen in Nederland denken dat de meeste prostituees gedwongen worden, dus waar wil je hen nu precies bewust van laten worden? Ze denken al dat de meeste prostituees gedwongen worden. Dus wat maakt deze actie nu precies duidelijk waar de mensen zich bewust van moeten zijn dan?
De bewering dat veel mensen zouden denken dat er niets aan de hand is omdat het legaal is, is ook complete onzin. Vraag de gemiddelde Nederlander over prostitutie in Nederland, over hoeveel prostituees zij denken dat er gedwongen worden. Ik kan ju nu al vertellen dat de meeste van hen zullen zeggen dat zij denken dat het meer dan de helft is. Dit is een direct resultaat van de marketing campagne die dit soort organisaties hebben. En dit is precies het stigma waar we tegen proberen te vechten.

Het is een oude truc van de hulpindustrie die ze al sinds de eerste dag doen. Altijd maar beweren dat veel mensen er niet van op de hoogte zijn, dat dit heel slecht is, en dat er 'o zo weinig mensen zijn die er over praten', waardoor het lijkt alsof mensen de waarheid negeren of zich er niet mee bezig houden. Maar grappig genoeg, als je prostitutie intypt op Google, gaan de meeste zoekresultaten juist over dwang, gedwongen prostitutie en mensenhandel.
Sterker nog, je zal haast geen enkel positief verhaal vinden, wat best vreemd is, aangezien de meerderheid van de prostituees wel positieve ervaringen hebben in de prostitutie. Dus hoe komt het toch dat we altijd alleen maar de negatieve kanten horen, terwijl dit de kleinste groep prostituees is?
Het antwoord is heel simpel. Goed nieuws is geen nieuws, terwijl slecht nieuws altijd goed is voor een sappig verhaal in de media. Niemand wilt horen wanneer iets goed gaat, of dat er weinig problemen zijn. Wat de mensen interessant vinden om te lezen is slecht nieuws, sensatie.

En dat is precies wat Free A Girl doet. Free A Girl is een organisatie die geld probeert te verdienen aan de hype rondom mensenhandel. Zielige verhaaltjes van slachtoffers uit derde wereld landen uitbuiten om geld op te halen om hieraan te verdienen. Van hun jaarlijkse inkomsten van 1,37 miljoen euro, werd slechts 46% gebruikt om kinderen te 'redden' uit gedwongen prostitutie, wist een klant op hookers.nl te achterhalen hier. Het meeste geld die deze organisatie echter binnen krijgt verdwijnt gewoon in de zakken van de organisatie zelf, die in 2012 slechts 3 werknemers had, waarvan 2 directeuren, Roelof van Laar en Evelien Hölksen. De derde werknemer is een onbekende administratief medewerker.
Roelof van Laar is enige tijd geleden al afgetreden als directeur van Free A Girl om Tweede Kamerlid te worden voor de PVDA (wat een verassing), maar in 2012 bedroeg zijn salaris voor zijn 28-uur part-time baan maar liefst € 69.280 (dat is € 98.971,43 voor een full-time baan) bijvoorbeeld. Dat salaris komt dicht in de buurt van het salaris van een minister-president!
Deze mensen verdienen dus geld over de rug van slachtoffers van mensenhandel, en geven mensen die doneren daarbij het idee dat ze iets 'goeds' doen, terwijl ze in realiteit alleen maar de bankrekeningen van de medewerkers spekken. Ik vind het bijna net zo misdadig als mensenhandel zelf, geld verdienen over de rug van slachtoffers. Walgelijk!

Blijkbaar is Free A Girl ook behoorlijk geschrokken van de ontdekking op hookers.nl, en hebben ze daardoor besloten om in hun jaarverslag van het jaar daarop minder dingen uit de doeken te doen van waar het geld heen gaat, zoals de website Utrecht Krijgt Spijt wist te achterhalen. De website Utrecht Krijgt Spijt, die werd opgezet nadat vorig jaar het Zandpad werd gesloten, wist bijvoorbeeld te achterhalen dat de inkomsten gestegen zijn ten opzicht van het jaar daarvoor (van 1,37 miljoen naar 1,52 miljoen euro), terwijl er minder geld werd besteed (van € 723.627 naar € 702.990) aan wat Free A Girl beloofd te doen, het bevrijden van meisjes uit gedwongen prostitutie. Vele andere uitgaven worden echter niet genoemd in het jaarverslag, wat in strijd is met de ANBI vereisten.

Maar nog belangrijker is het feit dat Free A Girl helemaal geen 'meisjes bevrijd'. Ze hebben geen enkel contact met de prostituees op de Wallen in Amsterdam, en al hun beweringen hierover zijn puur gebaseerd op hun eigen vermoedens en ideeën over prostitutie in Amsterdam. Zo beweren ze vaak dat 'er veel minderjarigen werkzaam in de prostitutie in Nederland', terwijl zelfs door de overheid zelf gesubsidieerd onderzoek blijkt dat "er nauwelijks sprake blijkt te zijn van minderjarige in de prostitutie in de vergunde sector en er ook geen indicaties zijn van een grote aanwezigheid van minderjarigen in de onverdunde sector" (bron hier pagina 86).
En het is ook twijfelachtig of ze echt 'meisjes bevrijden uit de prostitutie', zoals Marijke Vonk recentelijk schreef in een artikel hier. Zij beschrijft hoe prostituees vaak 'gered' werden om ze vervolgens in overheidsgebouwen vast te houden. Gedwongen zitten ze in opvanghuizen, waar deze vrouwen niet weg mogen, en keer op keer proberen te ontsnappen om terug te keren naar hun oude werkplek. Maar nog interessanter is wellicht het feit dat de 'meisjes' die gered worden, heel vaak geen minderjarigen blijken te zijn, maar vaak volwassen vrouwen blijken.

Het jammere is echter dat veel Bekende Nederlanders hier niet van op de hoogte zijn. Zij hebben geen idee dat Free A Girl organisaties steunt die simpelweg volwassen vrouwen ontvoeren en hen gevangen houden in opvanghuizen, waar ze proberen te ontsnappen om weer aan het werk te kunnen. Ze hebben geen idee dat er geen minderjarigen zijn op de Wallen, in tegenstelling tot wat Free A Girl beweert, en dat het aantal minderjarigen dat in de prostitutie in Nederland werkzaam is haast niet eens bestaat. Ze hebben geen idee dat het meeste van hun gedoneerde geld niet gebruikt wordt om 'meisjes te bevrijden', maar vooral gebruikt wordt om nog meer geld mee op te halen, om hun eigen bankrekening mee te spekken.
Free A Girl bevrijd geen meisjes, ze ontvoeren prostituees van hun werkplek en sluiten ze op in opvanghuizen tegen hun wil. Ze redden geen meisjes van de Wallen, want ze zijn hier nog nooit geweest, behalve als ze reclame willen maken met hun eigen propaganda. Ze gebruiken verzonnen feiten om mensen voor te liegen, om nog meer donateurs te krijgen, en ze hebben het vertrouwen gewonnen van Bekende Nederlanders zodat jij ook aan hen gaat doneren.

Bekende Nederlanders zoals Froukje de Both, Arjan Erkel, Glennis Grace, Vivian Reijs, Wesley Sneijder, Yolanthe Sneijder Cabau, John Ewbank, Jim Bakkum en Bettina Holwerda-Bakkum worden bedrogen. Het was Froukje de Both die aan poster op mijn oude werkplek hing, onwetend over het feit dat de vrouwen die daar werken bepaald niet 'gedwongen worden' of 'kinderen' zijn. Froukje, je helpt ons hiermee niet bepaald, sterker nog, je steunt een organisatie die het stigma tegen sekswerkers als 'slachtoffers' vergroot, terwijl de meeste van ons geen slachtoffers zijn, en er vrijwel geen enkele minderjarigen werkzaam in de prostitutie branche in Nederland. Wordt wakker, en zie hoe ze je gebruiken als marketing truc, niet tegen gedwongen prostitutie van kinderen (iets waarvan ik denk dat iedereen het over eens is dat het barbaars is), maar een kruistocht tegen prostitutie.
Dus doneer alsjeblieft geen geld aan deze organisatie van leugens. Deze organisatie is tegenstander van prostitutie op zich, en gebruikt mensenhandel als een excuus om een kruistocht te voeren ons te voeren. Ze gebruiken jullie geld om het leven van sekswerkers moeilijker te maken, ze helpen ons absoluut niet, en wij steunen hen dan ook absoluut niet!

Als je een organisatie wilt steunen die tegen mensenhandel strijd, steun dan La Strada International. Deze mensen doen goed werk, en vechten tegen de echte problemen van mensenhandel, in plaats van tegen prostitutie op zich. Ga naar hun website toe hier, en neem eens een kijkje naar hoe mensenhandel echt in zijn werk gaat, en laat je correct informeren. Je kunt hier ook een donatie aan hen overmaken.
Ik ben niet tegen de strijd tegen mensenhandel, gedwongen prostitutie of minderjarigen in de prostitutie, helemaal niet! Maar waar ik een hekel aan heb, zijn organisaties die valse beweringen maken zodat jij hen geld gaat doneren, terwijl ze ons het leven alleen maar moeilijker willen maken in plaats van makkelijker. Stop dus de kruistocht van Free A Girl tegen prostitutie, en steun een organisatie die écht geïnteresseerd is in het bestrijden van mensenhandel.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
2 Responses
  1. Anoniem Says:

    "en hebben ze daardoor besloten om in hun jaarverslag van het jaar daarop minder dingen uit de doeken te doen van waar het geld heen gaat, zoals de website Utrecht Krijgt Spijt wist te achterhalen."

    Dit is niet door het Weblog Utrecht Krijgt Spijt uitgezocht maar door STL op Hookers; Utrecht krijgt spijt heeft het slechts overgenomen.

    http://www.hookers.nl/showthread.php?t=283224&p=1851903&viewfull=1#post1851903


  2. Anoniem Says:

    Vreemd... als vrouwen bewust kiezen voor prostitutie waarom zijn er dan geen of nauwelijks Nederlandse vrouwen te vinden? En waarom werken de Bulgaarse vrouwen niet in Bulgarije? Daarnaast... als vrouwen op tussen hun 10e en 16e ontvoerd worden en 10/20x per dag veerkracht door klanten. Waarneer ze dan 18-20 zijn geen idee hebben wat normaal is en alleen dit leven kennen. En wat je kent is 'veilig'. Dan 'mogen' ze 'vrijwillig' achter de ramen plaats nemen, en dan gaat men terug maar hun oude werkplek... dit is een bekend gegeven gebeurd ook bij misbruik slachtoffers niet wetend wat normale liefde is en daardoor altijd foute keuzes maken die hun verder beschadigen. Het Salaris van de directeur kan je idd hoog noemen. Vastgesteld voor Nederlandse norm directeur goede bedrijven is tussen de 80.000 en 120.000. Ivm verantwoordelijkheden. Dat ze verder weinig mensen in vaste dienst hebben is juist prijzenswaardig gaat daar ook niet veel geld heen. De Nederlandse wetgeving, OM is erg coulant richting daders van misbruik/verkrachting. Dus onderzoeken vanuit die hoek zal ik eerder met een korrel zout nemen.


Een reactie posten