Deze week presenteerde Minister van Justitie Ivo Opstelten een nieuw landelijk uitstapprogramma voor prostituees. Voor dit plan werd een budget van jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende 4 jaar. Het uitstapprogramma help prostituees die willen stoppen met werken met de veranderingen in hun leven, iets waar sommige prostituees problemen ervaren door het enorme stigma dat op prostitutie ligt.
Alhoewel ik het goed vindt dat de overheid iets doet om prostituees te helpen om het beroep uit te stappen, had ik liever gezien dat dit geld werd besteed aan het bestrijden van het daadwerkelijke probleem. Want natuurlijk is het échte probleem niet zozeer dat prostituees moeite zouden hebben om uit het beroep te stappen doordat het een andere levensstijl is, maar omdat er zo'n groot stigma op prostitutie rust.
Prostitutie is nog steeds niet algemeen geaccepteerd. Dit komt door mensen die prostituees wegzetten als 'slachtoffers' of als 'vieze vrouwen'. Hierdoor zijn er nog steeds veel mensen die het moeilijk vinden om (ex-)prostituees te accepteren. Dit veroorzaak problemen bij huisvesting (zoals ik hier al over schreef), het openen van een (zakelijke) bankrekening, een lening kunnen krijgen, een hypotheek kunnen krijgen, maar ook gewoon bij zoiets simpels als gewoon als mens behandeld worden, in plaats van als 'zielig slachtoffer' of 'vieze hoer'.
Het grappigste is nog wel, dat één van de mensen die dit stigma creëert en mede in stand houdt, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is. Hij doet dit bijvoorbeeld in artikelen in de kranten, zoals dit, en dit artikel, waarin hij beweert dat de overgrote meerderheid van de prostituees gedwongen zou worden, en zelfs de plek waar ik zelf werkzaam ben een 'vlees carrousel' noemt, beweert dat prostitutie niets met respect voor vrouwen te maken zou hebben, en dat het niets met gelijkheid voor vrouwen te maken zou hebben. Inderdaad, een hoop onzin dus, maar vooral stigmatiserend.
Het grappigste is dit. Dit nieuwe plan dat zogenaamd prostituees zou moeten helpen bij de uitstap uit het beroep, omdat het stigma zo'n groot probleem is (zoals Ivo Opstelten zelf ook beweerd), was op aanvraag van deze Gert-Jan Segers zelf, in samenwerking met zijn nog extremere christelijke vriendin van de SGP. Dus wellicht als Gert-Jan Segers zelf het goede voorbeeld zou geven, en eens op zou houden met ons zoveel te stigmatiseren, hadden we dit soort plannen niet nodig. De hypocriet!
Maar wat ik jammer vind van dit plan, is dat het alleen prostituees helpt die uit het beroep willen stappen. Het is bijna alsof ze alleen die prostituees willen belonen die ermee stoppen, alsof er iets 'mis' zou zijn met prostituee willen zijn. Het zend een verkeerd signaal naar buiten, namelijk: 'de enige goede prostituee is een ex-prostituee', zoals Marjan Wijers het stelde.
Waarom investeren ze die 3 miljoen per jaar niet in het oorzaak van dit probleem, het echte probleem, het stigma? Als ze daar nou eens in zouden investeren, om dat stigma te bestrijden, dan zouden niet alleen de prostituees die willen stoppen geholpen worden, maar ook alle prostituees die gewoon willen blijven werken in deze branche. Dus waarom hebben ze ervoor gekozen om alleen de prostituees te helpen die willen stoppen, in plaats van de oorzaak aan te pakken (het stigma), en daarmee de prostituees die willen blijven werken, hulp te weigeren?
Het programma zelf is overigens niets nieuws, het is eigenlijk een landelijke voortzetting van een programma die op lokaal niveau in diverse delen van het land werd geïntroduceerd in 2011. Het enige verschil is dus dat dit programma nu landelijke dekkend is, en niet meer wisselend per regio is.
En in de periode van 2011 tot 2013 hebben ruim 1750 prostituees (zo'n 850 per jaar) gebruik gemaakt van dit programma, maar zijn er uiteindelijk maar zo'n 1000 (500 per jaar) daadwerkelijk gestopt met prostitutie. Dit betekent dus dat 57% ook daadwerkelijk gestopt is, terwijl 43% (750 vrouwen) zelfs na hulp om te stoppen met prostitutie, uiteindelijk toch voor de prostitutie industrie zelf kozen.
Ik denk dat dit wel aantoont, dat als je de prostituees een keuze geeft en zelfs als je ze hulp erbij biedt, een groot deel evengoed nog prostitutie zou verkiezen boven ieder ander beroep. Want ondanks het feit dat al deze vrouwen dus wilde stoppen met dit beroep, is 57% daadwerkelijk gestopt, en 43% uiteindelijk toch gewoon door gegaan in de prostitutie. Past het verhaal van 90% gedwongen prostituees dus niet echt in.
Ik weet niet exact de reden waarom zoveel prostituees in eerste instantie ervoor kozen om te stoppen met dit beroep, om vervolgens toch verder te gaan in de prostitutie zelf, maar ik ben er vrij zeker van dat het niet de overheid was die hen hiertoe dwong. Maar ik kan wel een paar redenen bedenken waarom zo'n 750 vrouwen in 2 jaar tijd (375 vrouwen per jaar), prostitutie verkozen boven een ander leven. Dat komt namelijk omdat prostitutie verslavend is. Dit klinkt wellicht vreemd, maar als ik zeg dat prostitutie verslavend is, bedoel ik niet zozeer het beroep zelf, als wel het salaris dat je ermee kan verdienen.
Ik heb het zelf al een paar keer gezien. Meiden die besloten na jaren te hebben gewerkt in de prostitutie, om ermee te stoppen. Ze pakten hun koffers en vertrokken terug huis, en een paar maanden later waren ze weer terug. Niet omdat ze het beroep op zich miste, maar simpelweg omdat ze van het geld houden. Ineens de terugschakeling op financieel gebied, niet meer eindeloos lang kunnen shoppen, geld uitgeven alsof het niets is, het is erg lastig als je gewend bent om altijd veel geld te hebben. Het is net als een verslaving, een geld verslaving. En feit is, dat vrouwen in dit beroep enorm veel geld kunnen verdienen, wat het beroep zeer aantrekkelijk maakt. Dus zoals je ziet, je hoeft niet eens vrouwen te dwingen tot prostitutie, er zijn zat vrouwen die dit beroep verkiezen simpelweg vanwege het geld.
Ik betwijfel daarom ook een beetje dat veel prostituees gebruik zullen maken van dit nieuwe programma. Immers, veel prostituees uit Nederland komen uit andere landen, en hebben niet de intentie om nadat ze stoppen met dit beroep, in Nederland te blijven. Ze komen hier naartoe om dit beroep te doen, omdat ze het hier anoniem kunnen doen, want niemand kent hun hier, en omdat het hier veilig kan omdat het hier legaal is, in tegenstelling tot veel andere landen waar het vaak niet legaal is.
Het is bekend dat een groot deel van de prostituees in Nederland uit landen komen zoals Roemenië, Bulgarije en Hongarije. Die meiden willen niet in Nederland blijven als ze gestopt zijn met dit beroep, ze willen gewoon naar huis toe, waar niemand wat af weet van wat ze hier deden. En omdat niemand er in het thuisland vanaf weet wat ze hier deden, hebben ze dus ook geen last daar van het stigma. Dus dit probleem bestaat simpelweg voor een groot deel van de prostituees in Nederland niet.
Het kleine groepje buitenlandse prostituees die wel besluiten om in Nederland te blijven, zullen ook niet zo snel tegen dit probleem oplopen. Dit vanwege het simpele feit dat velen het nooit zullen vertellen, dus nooit iemand erachter hoeft te komen.
Je moet je ook voorstellen dat. vooral raamprostituees, enorm onafhankelijk zijn in hun werk. Ze zijn hun eigen baas, niemand kan hun vertellen hoe ze hun werk moeten doen, hoe laat te moeten beginnen, wanneer ze naar huis toe mogen, wanneer ze naar het toilet mogen, of wanneer ze pauze mogen houden. Ze zijn hun eigen baas.
En feit is, dat veel prostituees er een groot probleem mee zouden hebben om in een situatie terug te vervallen waar een baas ze vertelt wat ze wel en niet mogen doen. Na jarenlang eigen baas zijn, is het moeilijk om orders van anderen op te volgen.
Dus wat je vooral ziet, en dit geldt voor zowel prostituees die hier in Nederland blijven als prostituees die terug naar hun thuisland gaan, is dat de meeste ex-prostituees niet op zoek gaan naar een baan waar ze moeten werken voor een baas. Velen van hen kiezen ervoor om hun eigen bedrijf op te zetten (ze hebben er immers jaren voor kunnen sparen), sommigen hebben zelfs genoeg geld kunnen sparen om nooit meer te hoeven werken, en anderen belanden in een traditioneel huishouden waarin zij thuis blijft en de man werkt. Kortom, niet zoveel ex-prostituees zullen ervoor kiezen om voor iemand anders te gaan werken die hun ook nog eens beoordeeld op hun verleden.
Dit verklaart wellicht ook wel waarom er zoveel vrouwen uit het programma zijn gestapt. Wellicht besefte zij zich dat ze geen zin hadden om door hoepels te springen voor een baas die hun veroordeeld op basis van hun verleden. Wellicht besefte zij zich dat er geen andere baan is die de vrijheid en het salaris kan bieden wat zij gewend waren.
Maar blijkbaar zijn er ook vrouwen die wel geholpen werden met dit programma. Ik denk dat dit vooral Nederlandse prostituees zijn, aangezien zij in Nederland willen blijven en uiteindelijk op zoek willen gaan naar een 'normale' baan na hun carrière in de seks industrie. Ik vind het goed dat dit programma er voor hen is, en ik hoop dat dit programma voor hun ook werkt.
Maar ik had liever gezien dat de Minister zelf het echte probleem had erkend, het stigma, en daar iets aan gaat doen, in plaats van alleen één bepaalde groep te helpen. Het stigma bestrijden zou alle prostituees helpen, en niet alleen diegene die willen stoppen. Maar ik denk niet dat dit de intenties waren van beleidsmakers zoals Gert-Jan Segers. Immers, het stigma bestrijden in plaats van alleen de gevolgen ervan voor prostituees die willen stoppen, zou betekenen dat je erkend dat prostitutie een 'normaal' beroep is. En dat is niet de boodschap die Gert-Jan Segers naar buiten wilt brengen, immers, in zijn eigen woorden is prostitutie 'geen normaal beroep'.
Ik ben daarom ook niet zo verrast dat Ivo Opstelten akkoord is gegaan met dit idee, in plaats van het bestrijden van het stigma zelf. Immers, Ivo Opstelten is een nogal wat conservatie politicus. Het was immers ook zijn idee om met een wietpas te komen, zodat alleen nog maar inwoners van Nederland soft drugs konden kopen in coffeeshops in het zuiden van het land. En ondanks het feit dat deze wietpas een compleet fiasco is geworden, aangezien criminelen hun kans zagen om hun drugs op straat te verkopen aan toeristen die naar Nederland komen om legale wiet te kopen, en daarmee enorme problemen veroorzaakte in diverse wijken met stijgende criminaliteitscijfers, bleef Opstelten vasthouden aan dit plan. Dat, ondanks het feit dat veel burgemeesters tegen dit plan zijn, aangezien zij ook de gevaren inzien van meer criminaliteit door drugsdealers op de straat.
Het is geen geheim dat Ivo Opstelten geen fan is van de Nederlandse tolerantie naar softdrugs toe, en ik zou dan ook niet verbaasd zijn als hij ook geen fan is van de Nederlandse tolerantie naar prostitutie toe. Het was immers tijdens zijn periode als burgemeester van Rotterdam, dat de enige legale werkplek voor prostituees in Rotterdam op de Keileweg gesloten werd. Het was ook zijn plan als Minister van Justitie nog niet zo lang geleden, om alle prostituees te registeren, waarbij prostituees hun privacy en veiligheid in het geding zou komen.
Nee, ik denk niet dat dit 'ongelukjes' zijn. Ik denk dat Ivo Opstelten doet wat hij kan binnen zijn functie, om prostitutie in te perken, en dit programma om prostituees het vak uit te laten stappen, is hier wederom een voorbeeld van. Hoe komt het immers dat alle plannen van Ivo Opstelten ten aanzien van prostitutie altijd draait om prostituees de prostitutie uit te krijgen, en het leven als prostituee zelf zo moeilijk mogelijk te maken? Het is bijna alsof hij zou willen dat alle prostituees de branche zouden verlaten, en hij er zelfs bereid is om daar grof geld voor neer te leggen, zo'n 3 miljoen per jaar om precies te zijn.
Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
Alhoewel ik het goed vindt dat de overheid iets doet om prostituees te helpen om het beroep uit te stappen, had ik liever gezien dat dit geld werd besteed aan het bestrijden van het daadwerkelijke probleem. Want natuurlijk is het échte probleem niet zozeer dat prostituees moeite zouden hebben om uit het beroep te stappen doordat het een andere levensstijl is, maar omdat er zo'n groot stigma op prostitutie rust.
Prostitutie is nog steeds niet algemeen geaccepteerd. Dit komt door mensen die prostituees wegzetten als 'slachtoffers' of als 'vieze vrouwen'. Hierdoor zijn er nog steeds veel mensen die het moeilijk vinden om (ex-)prostituees te accepteren. Dit veroorzaak problemen bij huisvesting (zoals ik hier al over schreef), het openen van een (zakelijke) bankrekening, een lening kunnen krijgen, een hypotheek kunnen krijgen, maar ook gewoon bij zoiets simpels als gewoon als mens behandeld worden, in plaats van als 'zielig slachtoffer' of 'vieze hoer'.
Het grappigste is nog wel, dat één van de mensen die dit stigma creëert en mede in stand houdt, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is. Hij doet dit bijvoorbeeld in artikelen in de kranten, zoals dit, en dit artikel, waarin hij beweert dat de overgrote meerderheid van de prostituees gedwongen zou worden, en zelfs de plek waar ik zelf werkzaam ben een 'vlees carrousel' noemt, beweert dat prostitutie niets met respect voor vrouwen te maken zou hebben, en dat het niets met gelijkheid voor vrouwen te maken zou hebben. Inderdaad, een hoop onzin dus, maar vooral stigmatiserend.
Het grappigste is dit. Dit nieuwe plan dat zogenaamd prostituees zou moeten helpen bij de uitstap uit het beroep, omdat het stigma zo'n groot probleem is (zoals Ivo Opstelten zelf ook beweerd), was op aanvraag van deze Gert-Jan Segers zelf, in samenwerking met zijn nog extremere christelijke vriendin van de SGP. Dus wellicht als Gert-Jan Segers zelf het goede voorbeeld zou geven, en eens op zou houden met ons zoveel te stigmatiseren, hadden we dit soort plannen niet nodig. De hypocriet!
Maar wat ik jammer vind van dit plan, is dat het alleen prostituees helpt die uit het beroep willen stappen. Het is bijna alsof ze alleen die prostituees willen belonen die ermee stoppen, alsof er iets 'mis' zou zijn met prostituee willen zijn. Het zend een verkeerd signaal naar buiten, namelijk: 'de enige goede prostituee is een ex-prostituee', zoals Marjan Wijers het stelde.
Waarom investeren ze die 3 miljoen per jaar niet in het oorzaak van dit probleem, het echte probleem, het stigma? Als ze daar nou eens in zouden investeren, om dat stigma te bestrijden, dan zouden niet alleen de prostituees die willen stoppen geholpen worden, maar ook alle prostituees die gewoon willen blijven werken in deze branche. Dus waarom hebben ze ervoor gekozen om alleen de prostituees te helpen die willen stoppen, in plaats van de oorzaak aan te pakken (het stigma), en daarmee de prostituees die willen blijven werken, hulp te weigeren?
Het programma zelf is overigens niets nieuws, het is eigenlijk een landelijke voortzetting van een programma die op lokaal niveau in diverse delen van het land werd geïntroduceerd in 2011. Het enige verschil is dus dat dit programma nu landelijke dekkend is, en niet meer wisselend per regio is.
En in de periode van 2011 tot 2013 hebben ruim 1750 prostituees (zo'n 850 per jaar) gebruik gemaakt van dit programma, maar zijn er uiteindelijk maar zo'n 1000 (500 per jaar) daadwerkelijk gestopt met prostitutie. Dit betekent dus dat 57% ook daadwerkelijk gestopt is, terwijl 43% (750 vrouwen) zelfs na hulp om te stoppen met prostitutie, uiteindelijk toch voor de prostitutie industrie zelf kozen.
Ik denk dat dit wel aantoont, dat als je de prostituees een keuze geeft en zelfs als je ze hulp erbij biedt, een groot deel evengoed nog prostitutie zou verkiezen boven ieder ander beroep. Want ondanks het feit dat al deze vrouwen dus wilde stoppen met dit beroep, is 57% daadwerkelijk gestopt, en 43% uiteindelijk toch gewoon door gegaan in de prostitutie. Past het verhaal van 90% gedwongen prostituees dus niet echt in.
Ik weet niet exact de reden waarom zoveel prostituees in eerste instantie ervoor kozen om te stoppen met dit beroep, om vervolgens toch verder te gaan in de prostitutie zelf, maar ik ben er vrij zeker van dat het niet de overheid was die hen hiertoe dwong. Maar ik kan wel een paar redenen bedenken waarom zo'n 750 vrouwen in 2 jaar tijd (375 vrouwen per jaar), prostitutie verkozen boven een ander leven. Dat komt namelijk omdat prostitutie verslavend is. Dit klinkt wellicht vreemd, maar als ik zeg dat prostitutie verslavend is, bedoel ik niet zozeer het beroep zelf, als wel het salaris dat je ermee kan verdienen.
Ik heb het zelf al een paar keer gezien. Meiden die besloten na jaren te hebben gewerkt in de prostitutie, om ermee te stoppen. Ze pakten hun koffers en vertrokken terug huis, en een paar maanden later waren ze weer terug. Niet omdat ze het beroep op zich miste, maar simpelweg omdat ze van het geld houden. Ineens de terugschakeling op financieel gebied, niet meer eindeloos lang kunnen shoppen, geld uitgeven alsof het niets is, het is erg lastig als je gewend bent om altijd veel geld te hebben. Het is net als een verslaving, een geld verslaving. En feit is, dat vrouwen in dit beroep enorm veel geld kunnen verdienen, wat het beroep zeer aantrekkelijk maakt. Dus zoals je ziet, je hoeft niet eens vrouwen te dwingen tot prostitutie, er zijn zat vrouwen die dit beroep verkiezen simpelweg vanwege het geld.
Ik betwijfel daarom ook een beetje dat veel prostituees gebruik zullen maken van dit nieuwe programma. Immers, veel prostituees uit Nederland komen uit andere landen, en hebben niet de intentie om nadat ze stoppen met dit beroep, in Nederland te blijven. Ze komen hier naartoe om dit beroep te doen, omdat ze het hier anoniem kunnen doen, want niemand kent hun hier, en omdat het hier veilig kan omdat het hier legaal is, in tegenstelling tot veel andere landen waar het vaak niet legaal is.
Het is bekend dat een groot deel van de prostituees in Nederland uit landen komen zoals Roemenië, Bulgarije en Hongarije. Die meiden willen niet in Nederland blijven als ze gestopt zijn met dit beroep, ze willen gewoon naar huis toe, waar niemand wat af weet van wat ze hier deden. En omdat niemand er in het thuisland vanaf weet wat ze hier deden, hebben ze dus ook geen last daar van het stigma. Dus dit probleem bestaat simpelweg voor een groot deel van de prostituees in Nederland niet.
Het kleine groepje buitenlandse prostituees die wel besluiten om in Nederland te blijven, zullen ook niet zo snel tegen dit probleem oplopen. Dit vanwege het simpele feit dat velen het nooit zullen vertellen, dus nooit iemand erachter hoeft te komen.
Je moet je ook voorstellen dat. vooral raamprostituees, enorm onafhankelijk zijn in hun werk. Ze zijn hun eigen baas, niemand kan hun vertellen hoe ze hun werk moeten doen, hoe laat te moeten beginnen, wanneer ze naar huis toe mogen, wanneer ze naar het toilet mogen, of wanneer ze pauze mogen houden. Ze zijn hun eigen baas.
En feit is, dat veel prostituees er een groot probleem mee zouden hebben om in een situatie terug te vervallen waar een baas ze vertelt wat ze wel en niet mogen doen. Na jarenlang eigen baas zijn, is het moeilijk om orders van anderen op te volgen.
Dus wat je vooral ziet, en dit geldt voor zowel prostituees die hier in Nederland blijven als prostituees die terug naar hun thuisland gaan, is dat de meeste ex-prostituees niet op zoek gaan naar een baan waar ze moeten werken voor een baas. Velen van hen kiezen ervoor om hun eigen bedrijf op te zetten (ze hebben er immers jaren voor kunnen sparen), sommigen hebben zelfs genoeg geld kunnen sparen om nooit meer te hoeven werken, en anderen belanden in een traditioneel huishouden waarin zij thuis blijft en de man werkt. Kortom, niet zoveel ex-prostituees zullen ervoor kiezen om voor iemand anders te gaan werken die hun ook nog eens beoordeeld op hun verleden.
Dit verklaart wellicht ook wel waarom er zoveel vrouwen uit het programma zijn gestapt. Wellicht besefte zij zich dat ze geen zin hadden om door hoepels te springen voor een baas die hun veroordeeld op basis van hun verleden. Wellicht besefte zij zich dat er geen andere baan is die de vrijheid en het salaris kan bieden wat zij gewend waren.
Maar blijkbaar zijn er ook vrouwen die wel geholpen werden met dit programma. Ik denk dat dit vooral Nederlandse prostituees zijn, aangezien zij in Nederland willen blijven en uiteindelijk op zoek willen gaan naar een 'normale' baan na hun carrière in de seks industrie. Ik vind het goed dat dit programma er voor hen is, en ik hoop dat dit programma voor hun ook werkt.
Maar ik had liever gezien dat de Minister zelf het echte probleem had erkend, het stigma, en daar iets aan gaat doen, in plaats van alleen één bepaalde groep te helpen. Het stigma bestrijden zou alle prostituees helpen, en niet alleen diegene die willen stoppen. Maar ik denk niet dat dit de intenties waren van beleidsmakers zoals Gert-Jan Segers. Immers, het stigma bestrijden in plaats van alleen de gevolgen ervan voor prostituees die willen stoppen, zou betekenen dat je erkend dat prostitutie een 'normaal' beroep is. En dat is niet de boodschap die Gert-Jan Segers naar buiten wilt brengen, immers, in zijn eigen woorden is prostitutie 'geen normaal beroep'.
Ik ben daarom ook niet zo verrast dat Ivo Opstelten akkoord is gegaan met dit idee, in plaats van het bestrijden van het stigma zelf. Immers, Ivo Opstelten is een nogal wat conservatie politicus. Het was immers ook zijn idee om met een wietpas te komen, zodat alleen nog maar inwoners van Nederland soft drugs konden kopen in coffeeshops in het zuiden van het land. En ondanks het feit dat deze wietpas een compleet fiasco is geworden, aangezien criminelen hun kans zagen om hun drugs op straat te verkopen aan toeristen die naar Nederland komen om legale wiet te kopen, en daarmee enorme problemen veroorzaakte in diverse wijken met stijgende criminaliteitscijfers, bleef Opstelten vasthouden aan dit plan. Dat, ondanks het feit dat veel burgemeesters tegen dit plan zijn, aangezien zij ook de gevaren inzien van meer criminaliteit door drugsdealers op de straat.
Het is geen geheim dat Ivo Opstelten geen fan is van de Nederlandse tolerantie naar softdrugs toe, en ik zou dan ook niet verbaasd zijn als hij ook geen fan is van de Nederlandse tolerantie naar prostitutie toe. Het was immers tijdens zijn periode als burgemeester van Rotterdam, dat de enige legale werkplek voor prostituees in Rotterdam op de Keileweg gesloten werd. Het was ook zijn plan als Minister van Justitie nog niet zo lang geleden, om alle prostituees te registeren, waarbij prostituees hun privacy en veiligheid in het geding zou komen.
Nee, ik denk niet dat dit 'ongelukjes' zijn. Ik denk dat Ivo Opstelten doet wat hij kan binnen zijn functie, om prostitutie in te perken, en dit programma om prostituees het vak uit te laten stappen, is hier wederom een voorbeeld van. Hoe komt het immers dat alle plannen van Ivo Opstelten ten aanzien van prostitutie altijd draait om prostituees de prostitutie uit te krijgen, en het leven als prostituee zelf zo moeilijk mogelijk te maken? Het is bijna alsof hij zou willen dat alle prostituees de branche zouden verlaten, en hij er zelfs bereid is om daar grof geld voor neer te leggen, zo'n 3 miljoen per jaar om precies te zijn.
Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een reactie posten