Deelgemeente vergadering: Vragen
Dit is het derde en tevens laatste deel over het Amsterdam centrum deelgemeente vergadering. Je kunt hier het eerste deel lezen. In dit deel zal ik de belangrijkste vragen beantwoorden die politici gesteld hadden tijdens de vergadering, die gaan over de positieverbetering van sekswerkers, het waterbed effect naar de illegale prostitutie en hoe groot het probleem is van PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Voor diegene die de gehele raadsvergadering terug willen kijken, jullie kunnen hem hier online terug kijken via deze link.

Hier gaat ie:

Ik zou graag van de gelegenheid nog even gebruik willen maken om sommige van de vragen van sommige politici tijdens de vergadering te beantwoorden. De vragen zijn al beantwoord door Yolanda van Doeveren, maar zoals je hebt kunnen lezen is haar informatie niet altijd correct, dus wil ik graag de vragen beantwoorden vanuit het standpunt van een prostituee zelf, in plaats van een propaganda instrument van een gemeente wiens doel het is om prostitutie te verminderen onder valse voorwaarden.

Vragen van dhr. Alexander Hammelburg (D66):
Wat zijn de wat meer concrete dingen die jullie doen om de positie van sekswerkers te verbeteren?
Eigenlijk niet zo veel. De gemeente is vooral bezig om slachtoffers hulp aan te bieden, maar tot dusver heeft de gemeente en het Prostitutie Programma weinig gedaan om onze positie te verbeteren. We hebben nog steeds moeite om een gewone bankrekening te openen, laat staan dat we een zakelijke rekening kunnen openen (alhoewel Yolanda van Doeveren het doet klinken alsof dit geen probleem meer is). Een lening krijgen, of een hypotheek is echter nog steeds uit den boze. Mijn laatste poging om een hypotheek aan te vragen om een huis te kopen voor mijzelf en mijn vriend, strandde na verschillende pogingen bij 12 verschillende banken.
Een groot deel van de positieverbetering van sekswerkers heeft te maken met het beeld dat prostitutie heeft. Dat beeld is momenteel extreem negatief, aangezien mensen prostitutie direct associëren met gedwongen prostitutie en mensenhandel, or met vieze, onverzorgde vrouwen met geen eigen waarde voor zichzelf of hun hygiëne.
Ironisch genoeg is het de gemeente zelf die hierin een grote rol speelt in het vormen van dit negatieve beeld rondom prostitutie. Door het constant blijven hameren op de problemen van mensenhandel, die in realiteit niet zo groot is als dat zij vaak beweren, en het reduceren van de prostitutieramen, heeft dit ervoor gezorgd dat de publieke opinie van veel mensen nu heel erg negatief is ten opzichte van prostitutie. De Wallen in Amsterdam zijn het publieke gezicht voor prostitutie in Nederland, en door prostitutie hier zo negatief neer te zetten (wat vaak erg veel afwijkt van de realiteit moet ik erbij vermelden), heeft dit veel invloed op de gehele prostitutie branche in Nederland. Een burgemeester die ramen blijft sluiten, waarbij hij publiekelijk zegt dit te doen omdat er enorm veel dames gedwongen worden in deze branche, is niet alleen een pure leugen, maar stigmatiseert prostituees ook als slachtoffers, geeft de gehele branche een slecht imago, en zorgt ervoor dat de positie van prostituees nog meer onder druk komt te staan.
Ja, er werken meiden in deze branche die gedwongen worden, dit is echter slechts een klein deel van alle prostituees, alhoewel niemand exact kan vertellen om hoeveel het gaat. De meeste gevallen van mensenhandel draait echter niet om gedwongen prostitutie, maar om uitbuiting, waarbij dames financieel uitgebuit worden maar de keuze om in deze branche te werken hun eigen keus was. In de realiteit zul je dan ook merken dat dames die echt gedwongen worden maar moeilijk te vinden zijn, omdat er simpelweg niet zo veel van zijn. Meiden die uitgebuit worden zijn een groter probleem, eentje waarvan ik al uit heb gelegd hoe het werkt en hoe je het kan oplossen, zoals in deze post hier.

Kunt u ons iets meer vertellen over de klankbordgroep van sekswerkers, de denkmachine en co-creators van dit beleid?
Ja, deze groep is erg klein, en slecht heel weinig meiden uit de prostitutie sector zijn hierbij betrokken, laat staan dat ze van het bestaan afweten. Om deze groep de 'co-creators en denkmachine' van dit beleid te noemen is gewoon lachwekkend, aangezien het om een groep van ongeveer 20 vrouwen gaat, wat nog niet eens neerkomt op 0,5% van alle (laagst) geschatte prostituees die werkzaam zijn in Amsterdam, en nog niet eens 2,5% (als je alleen uitgaat van alleen maar raamprostituees) van de 900 raamprostituees.
De waarheid is dat de meeste prostituees heel erg weinig weten van wat er speelt. Dit komt deels omdat het veel vrouwen ook niet uitmaakt, want zij hebben geen zin om zich bezig te houden met politiek. Maar voor het grootste gedeelte komt dit ook omdat de gemeente hen niet informeert over wat er gaande is, noch weten prostituees überhaupt dat er zoiets bestaat als deze klankbordgroep.

Trouwen Alexander, als je echt denkt dat de prostitutie industrie zo'n verborgen wereld is, wellicht moet je dan eens met ons komen praten, in plaats van met Yolanda, wellicht zou dat je zicht op deze wereld verbeteren. Ik heb gewoon het idee dat je denkt dat deze wereld erg verborgen is, omdat veel mensen er vooral heel geheimzinnig over doen, om jouw in het ongewisse te houden over de realiteit in deze wereld. Kom met ons praten, en dan zul je zien dat wij net zo'n verborgen wereld hebben als jezelf.

Vraag van mevr. Eva de Vries (D66):
Over de kamerverhuur van dag tot dag, en dat vrouwen eigenlijk iedere dag een nieuw contract aangaan. Zijn de huurvoorwaarden verbeterd?
Zoals je hier uitgebreid kunt lezen in mijn vorige post, zijn de huurvoorwaarden lang niet zo slecht als ze je voorgehouden hebben. De gemeente heeft daar wel het één en ander voor gedaan, waardoor onze exploitanten ons nu 2 maanden vakantie laten opnemen zonder te betalen, dus in dit geval is dit inderdaad verbeterd. Maar wees niet bang, we zitten niet vast aan een contract, we zijn vrij om te gaan en te staan waar we zelf willen.

Vraag van dhr. Michiel Wetzer (SP):
Ik vraag me af of er sprake is van een waterbed effect, van sekswerkers die door de normalisering de illegale prostitutie in zijn gegaan.
Een hele goede vraag, maar laat ik je vraag een beetje bij stellen. Inderdaad zijn er veel vrouwen de illegale prostitutie in gegaan, alhoewel Yolanda van Doeveren dit ontkent met haar bewering dat ze 'niet bijvoorbeeld raamprostituees de illegale massage salons in ziet gaan'. Inderdaad, ze zult niet veel voormalig raamprostituees terug vinden in een massage salon, en waarom zouden ze dan ook? Achter het raam zijn ze eigen baas, en kan niemand je vertellen wat je moet doen of hoe. Als je voor een massage salon gaat werken (legaal of illegaal), betekent dit dat je voor een baas gaat werken, iets wat de meeste raamprostituees absoluut niet willen. Dus inderdaad zul je niet veel raamprostituees naar de illegale massagesalons zien verplaatsen, je kunt ze waarschijnlijk veel beter terugvinden in de illegale thuisprostitutie, of door als illegale prostituee zelf een werkplek te regelen in een ander appartement.
Nog niet zo lang geleden deed de EO voor haar programma Dit Is De Dag verslag hierover (bekijk de aflevering hier). En alhoewel ze geprobeerd hebben illegale prostitutie heel duister en schimmig over te doen komen, is de positie van de vrouwen in deze aflevering lang zo slecht nog niet.
Ook recente cijfers laten en stijging zien van het aantal illegale prostituees dat stijgt, en alhoewel men het op dit moment nog ontkent, zijn sommige van deze dames inderdaad voormalig raamprostituees.
De fout die je echter maakt in je vraag is er vanuit gaan dat dit waterbed effect komt door de normalisatie, want dit is slecht voor enkele vrouwen de reden. Een grotere reden is dat meer vrouwen de illegale prostitutie in gaan, omdat er simpelweg minder legale werkplekken over blijven, omdat er steeds meer ramen gesloten worden, zoals ook in Amsterdam het geval is. Afgelopen jaar bijvoorbeeld kwamen 300 vrouwen op straat te staan in Utrecht, Amsterdam sloot al eens 109 ramen, en door heel Nederland zijn er inmiddels al meer dan ruim 600 prostitutieramen gesloten, en in totaal ruim 1/3 van het totaal aantal legale werkplekken sinds de regulering in 2000. Met andere woorden, het aantal plekken waar een prostituee nog terecht kan is enorm afgenomen. Deze vrouwen stoppen echter niet met het werk, omdat ze daar elk hun eigen legitieme reden voor hebben. Daarom zie je nu steeds meer vrouwen die de illegale prostitutie in gaan, aangezien er steeds minder plekken zijn waar het nog legaal kan.
Verwacht dat de illegale prostitutie nog flink door zal groeien zolang gemeentes blijven besluiten het beperkte aantal legale werkplekken te sluiten.

Vraag van dhr. Roeland Rengelink (PVDA):
Ik heb gehoord van verplegers en doctoren bij het P&G292 dat veel prostituees PTSS hebben, want als dat het geval is is het niet meer interessant om te weten hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van mensenhandel, maar dan is de hele industrie ongezond.
Ach, wat had ik anders kunnen verwachten van de PVDA, dan een negatieve sneer die prostitutie weer zo negatief mogelijk af probeert te schilderen. Alhoewel prostitutie een stressvol beroep kan zijn, betwijfel ik ten zeerste dat veel prostituees last zouden hebben van PTSS, en wel om de hele simpele reden: waar zouden ze dit van moeten krijgen? Krijgen we PTSS van het neuken? In dat geval zou seks op zichzelf ongezond genoemd kunnen worden. Ga je nu dan ook iedereen proberen aan te praten dat dit dan ook slecht is?
Feit is dat de P&G292 voor de meeste meiden gewoon een plek is om een SOA test te doen. De mensen bij de P&G292 onderzoeken de meiden die hiervoor komen niet op PTSS. Ik denk dat de meiden die hier wel op onderzocht zijn hier dan ook een goede reden voor hadden, nl. omdat ze slachtoffer van iets waren, zoals bijv. mensenhandel.
Maar de aanname dat PTSS door dit beroep komt, zelfs dat is al een stap te ver gaan. PTSS kan van veel dingen komen die niets te maken hebben met prostitutie, en die kunnen toch nog steeds een prostituee zelf overkomen. Dus alleen omdat een prostituee PTSS heeft, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat dit komt van het beroep. En ik twijfel  er sterk aan dat meiden PTSS zouden krijgen van dit beroep in de eerste plaats.
Want laten we eens aannemen dat ze inderdaad PTSS zouden krijgen van dit beroep. Zou dat dan een reden zijn om deze industrie 'ongezond' te noemen? En zou ongezond direct een reden moeten zijn om dit beroep niet meer te steunen? Immers, de grootste groep PTSS patiënten zijn militairen, een beroep die jullie niet alleen steunen, maar een beroep dat onder het rijk zelf valt. Zouden we daarom maar het leger moeten opheffen, omdat soldaten een grote kans op PTSS hebben? Ik dacht het niet. En noem je de militaire tak dan ook een ongezonde branche? Je zou dat kunnen zeggen natuurlijk, maar het lijkt me wel een beetje een vreemd argument, aangezien een hoop mensen erg positief zijn over deze soldaten.
Hou toch eens op met redenen proberen te vinden om prostitutie negatief te laten lijken, en let eens wat beter op zowel de negatieve als de positieve kanten. Jij lijkt er puur op gefocust te zijn om prostitutie te veroordelen als een negatief effect, en op die manier zullen prostituees nooit onafhankelijk en 'empowered' vrouwen worden, en het helpt ook zeker geen slachtoffers.
Yolanda van Doeveren doet het bovendien in haar antwoord klinken alsof we met iedere klant die binnen komt seks hebben, door haar bewoordingen: 'als je uitrekent hoeveel klanten een prostituee moet hebben om de kosten eruit te halen, dan kun je er bijna niks meer bij voorstellen hoe dat werkt, ook alleen fysiek al'. Feit is dat we helemaal niet zoveel seks hebben met onze klanten zoals veel mensen denken. Het is echt niet zo dat je met iedere klant die binnenkomt neukt, ik heb hier ook al uitgebreid over geschreven hoe het met de klanten er binnen de kamer aan toe gaat in het echt hier. Sommige klanten hebben niet eens de intentie om seks met je te hebben, de meeste andere wel, maar daar komt het vaak ook niet van omdat ze hem niet omhoog kunnen krijgen om seks te hebben. Uiteindelijk heb je nog niet eens met de helft van je klanten daadwerkelijk seks.

Vraag van dhr. Alexander Hammelburg (D66):
Wat is de status van de corporatie van sekswerkers op dit moment?
Een hele goed vraag, aangezien de meeste prostituees niet eens van dit bestaan af weten. Sterker nog, ik betwijfel of dit ook überhaupt wel bestaat. Ik heb in een artikel met Ilonka Stakelborough gelezen, dat haar stichting Geisha hier mee bezig is, en ik denk dat dit is waar Yolanda van Doeveren het over heeft.
Maar ze beweert in hetzelfde artikel ook dingen over wurgcontracten die compleet uit de duim gezogen zijn, zoals ik al eerder uitlegde in het eerste deel hier. En Ilonka Stakelborough beweert ook dat ze voor 600 prostituees spreekt, maar grappig genoeg ken ik niemand in de seksindustrie die contact heeft met deze dame. Ik heb enkele malen contact met haar geprobeerd te zoeken, maar ze lijkt nogal terughoudend te zijn om contact met mij te hebben.
Eerlijk gezegd denk ik dat deze corporatie een project is waar Ilonka aan beweert te werken, alleen maar om te zorgen dat er subsidie binnen komt. In werkelijkheid denk ik niet dat ze hier daadwerkelijk mee bezig is. Geen vrouwen op de Wallen zijn betrokken hierbij voor zover ik weet, noch kon iemand mij in contact brengen met mensen die hier wellicht wel bij betrokken waren.
Kortom, de status hiervan is zo dood als een pier. Als ze echt aan een corporatie werken, dan zou ik daar eerst wel eens wat bewijs van willen zien, naast beweringen van mensen die vaker valse beweringen uitslaan. Wie zijn dan die vrouwen die bij deze corporatie betrokken zijn? Namen, getallen, iets?!

Dit zijn zo'n beetje de belangrijkste punten die ik uit de vergadering heb opgepikt, natuurlijk zullen er nog wel meer dingen zijn die ik wellicht gemist heb, en natuurlijk zat er ook wel goede informatie tussen. Yolanda van Doeveren legde bijvoorbeeld ook uit dat de nieuwe regels voor exploitanten echt heel erg streng zijn, en dat het veel werk is voor de exploitanten om dit allemaal rond te kijgen, en ze zei ook dat alle exploitanten hier hard aan werken met goede resultaten (wat best wel het tegenovergestelde is van het beeld dat we kregen van de burgemeester, zoals ik al in mijn vorige post hier schreef).

Lees hier deel 1 over onze werk contracten en voorwaarden.
Lees hier deel 2 over onze betrokkenheid bij het prostitutiebeleid.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
  1. I.K Says:

    zou je mijn echte naam uit dit bericht kunnen verwijderen in verband met mijn nieuwe leven en werk?
    alvast bedankt Ilona Stakelborough


Een reactie posten