Verandering in Amsterdam
Voor meer dan 60 jaar heeft de PVDA de macht gehad in Amsterdam, het was onder hun regie dat de Gemeente er voor koos om ondernemers op de Wallen neer te zetten als criminelen, en herhaaldelijk in de media te roepen dat mensenhandel een enorm groot probleem was op de Wallen. Het was onder de regie van Lodewijk Asscher (PVDA) dat ervoor werd gekozen om een groot aantal prostitutieramen te sluiten om mensenhandel en gedwongen prostitutie te bestrijden (zoals je hier kunt lezen).

Nu, voor het eerst in 60 jaar heeft de PVDA de regie niet meer, dankzij de verkiezingen die een compleet fiasco is geworden voor de PVDA. Afgelopen week zijn drie politieke partijen tot aan coalitie-akkoord gekomen, en zullen zij samen een nieuw college gaan vormen in de Gemeente. De mensen die nu aan de macht zijn, zijn D66, VVD en SP. Een interessante combinatie van partijen die een andere visie op Amsterdam tonen met een nieuw plan.
Natuurlijk lag mijn interesse bij project 1012, dat zich toelegt op het sluiten van nog meer prostitutieramen en coffeeshops, wat de Wallen reduceert tot slechts één straat met een paar steegjes, en wat ze daar mee gaan doen

Maar toen de onderhandelingen bezig waren, hoorden we alleen maar over de plannen voor de sociale huurwoningen, parkeren en educatie, alles dus behalve het beroemdste stukje Amsterdam zelf, de Wallen. En zelfs toen ze de plannen afgelopen week presenteerde, was het niet van begin af aan duidelijk wat hun plannen voor de Wallen zijn. Zouden ze door gaan met het sluiten van nog meer ramen, en daarmee nog meer veilige werkplekken afpakken van prostituees, en hun de illegaliteit in dringen? Of zouden ze eindelijk gaan besluiten om te stoppen met het project dat honderden vrouwen hun werkplekken, inkomen en baan heeft gekost, onder de voorwendselen van 'prostituees te beschermen'?
Het leek er zelfs wel op alsof de media en de politieke partijen actief probeerde te vermijden om over de Wallen te praten, waardoor het bijna leek alsof andere dingen belangrijker waren dan de levens van vrouwen die op het spel staan, namelijk de prostituees zelf, en het beroemdste stukje Amsterdam zelf, de Wallen. Misschien waren ze gewoon bang om erover te praten, bang voor kritiek op hun plannen nog voordat ze überhaupt tot uitvoering zouden kunnen komen. Misschien maakte het ze gewoon geen zak uit, en was het één van die dingen waar lootjes om werden getrokken.

Het was pas totdat hun hele akkoord online stond, dat ik voor het eerst kon lezen over hun plannen voor de Wallen. En het plan is eigenlijk heel simpel. Ze gaan een 'coffeeshop vriendelijk' beleid voeren, wat positief nieuws is voor de Wallen. En ze gaan niet méér geld investeren in project 1012 om prostitutieramen op te kopen. Nou ja, het is een stap in de goede richting denk ik. Maar waarom gaan ze er 'alleen' niet méér geld in investeren? Waarom stoppen ze niet gewoon met een project dat het tegenovergestelde doet van wat het belooft, maar de situatie zelfs nog erger maakt, en bovendien, gedoemd is om te falen? Niet méér geld investeren is goed, maar waarom wil je überhaupt geld investeren in een project dat gedoemd is om te falen? Is het nou echt zo moeilijk om gewoon met het project te stoppen?
Ze zijn immers wel afgestapt van het verbannen van coffeeshops, en omarmen ze zelfs met een 'coffeeshop vriendelijk' beleid. Dus waarom hebben ze niet besloten voor een 'prostitutie vriendelijk' beleid? Waarom zijn ze zo gebrand om de prostitutieramen te sluiten, ondanks het feit dat ze er niet méér geld in het project stoppen?

Ik weet niet zo goed wat ik moet denken van deze nieuwe coalitie en hun plannen. Het is iets beter dan het was, maar het lijkt er een beetje op dat ze gewoon door willen gaan met hun plannen, alleen met een kleiner budget. Betekent dit ook dat ook zij overtuigd zijn dat het sluiten van prostitutieramen vrouwen red uit gedwongen prostitutie? En zo ja, waarom wil je er dan niet méér geld in investeren? Betekent dit dat ze minder geven om die dames die gedwongen zijn?
De enige conclusie die ik kan trekken uit deze nieuwe plannen, is dat ze gewoon niet geïnteresseerd zijn in prostituees. Ze waren immers niet alleen gedurende de gehele onderhandelingen stil over het project, ondanks het feit dat genoeg andere plannen en ideeën wel vermeld werden in de media tijdens de onderhandelingen. Maar daar komt nog eens bovenop, dat toen ze de plannen presenteerde, ze met geen woord gerept hebben over de plannen voor de Wallen. Blijkbaar interesseert de Wallen ze niet zo.

Maar wat ze wel interesseert zijn de coffeeshops, aangezien ze daar voor een radicaal andere aanpak gaan dan voorheen. Want waar de huidige coalitie gebrand is om coffeeshops te sluiten, lijkt de nieuwe coalitie hen te omhelzen. Maar wanneer het op prostitutie aan komt, gaan ze gewoon stoïcijns door met de oude plannen, omdat het ze gewoon niet interesseert, ze willen er alleen niet zo veel geld aan kwijt zijn.
Blijkbaar is de nieuwe coalitie niet in ons geïnteresseerd. Het maakt ze niet zoveel uit of we gedwongen worden of niet, het maakt ze niet zo veel uit of we veilig zijn of niet, we zijn niet eens het vermelden waard. Nou ja, er is tenminste één positief ding aan niet vermeld worden, en dat is dat we in ieder geval niet negatief vermeld worden, zoals we de afgelopen 10 jaar herhaaldelijk vermeld zijn met verhalen over misdaad, gedwongen prostitutie, mensenhandel en al die onzin. Alsof misdaad het enige is dat gebeurd in de prostitutie op de Wallen. Ik denk dat momenteel de beste reclame, geen reclame is. We zijn gewoon niet belangrijk genoeg voor ze, wat best vreemd is als je de nieuwe slagzin van de nieuwe coalitie hoort 'Amsterdam is van iedereen', blijkbaar van iedereen behalve de prostituees.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

1 Response
  1. Fietsertje Says:

    Natuurlijk is E25,- bij een daghuur van soms meer dan E150,- absurd laag. Hier geldt de wet van vraag en aanbod. In de andere Haagse straat vragen ze tweemaal zoveel met ongeveer dezelfde daghuur. Maar de klanten komen niet binnen. De de gemeente dit natuurlijk veranderen door meer vergunningen af te geven. Zij hebben het belang van de meisjes toch zo in het oog ? Achterdam half dicht, Wallenpanden gesloten, Zandpad en Bokkingshang dicht, eerder de Poeldijksestraat dicht, pogingen de Doubletstraat (e.a.) te sluiten. De gemeenten hebben deze schaarste toch zelf gecreeerd ? Mevr. v.d. Zee werkt er zelf aan mee de monopoliepositie van de resterende verhuurders nog te versterken. Wat hebben zij te bieden behalve een uittreeprogramma wat weinig voorstelt ? Alsof ons sociale paradijs iets normaals is. Gedwongen door armoede zullen ze in allerlei louche illegale bordeeltjes gaan werken, thuis of in de riskante illegale escort. In Duitsland wordt weer veel getippeld want de ramen werden er ook te duur. De politie staat er machteloos tegen en louche/criminele figuren springen in het gat.


Een reactie posten