De resultaten van de campagne tegen mensenhandel
Afgelopen week presenteerde minister van Justitie Ivo Opstelten samen met Meld Misdaad Anoniem de nieuwe campagne tegen mensenhandel. En voordat ze de nieuwe campagne presenteerde, gaven ze eerst een overzicht van de resultaten van de laatste campagne (lees artikel hier).
De laatste campagne liep van 2012 tot dit jaar en kreeg 392 anonieme tips binnen van mogelijke mensenhandel, zogenoemde meldingen van mensenhandel. Dit zouden gevallen kunnen zijn van gedwongen prostitutie, uitbuiting maar ook illegale prostitutie. De meldingen waren afkomstig van een campagne die gebaseerd was op het herkennen van signalen van mensenhandel, waar ik eerder al eens over schreef hier. Volgens minister Opstelten was deze campagne een groot succes, aangezien ze 93% meer meldingen binnen kregen dan de jaren daarvoor.

Maar laten we de resultaten eens wat beter bekijken. Want om te beginnen, 392 meldingen van de naar schatting 20.000 legaal werkende prostituees in Nederland is niet erg veel. Sterker nog, het slechts 2% van het totale aantal legale prostituees, terwijl de politie in hun eigen rapport 'Schone Schijn' (lees mij post hier meer daarover) het had over percentage tussen de 50 en 90%.
Dus was was precies het succes waar minister Opstelten het over had? Het succes dat ze niet zoveel slachtoffers konden vinden als dat ze eerst beweerde? Of is het succes het feit dat er blijkbaar maar moeilijk echte gevallen van mensenhandel te vinden zijn, en dat daarmee het probleem van 90% mensenhandel opgelost blijkt te zijn?

Maar het wordt nog veel grappiger als je de rest van de resultaten door leest. Want van die 392 meldingen die ze binnen hebben gekregen, besloot de politie er 250 te onderzoeken, wat neerkomt op 64% van het totaal. Dus blijkbaar werd 36% van de meldingen bij voorbaat al afgewezen als vals alarm. Maar wacht, het wordt nog mooier!
Want van de 250 onderzoeken, zijn er maar liefst 28 arrestaties gemaakt, wat neerkomt op ongeveer 7% van de in totaal 392 meldingen die binnen kregen. Dus dat betekent dat slechts 7% van het aantal meldingen uit draait op een arrestatie, en de andere 93% blijkbaar dus een vals alarm is.

Weet je nog dat Opstelten melde dat het zo'n groot succes was, omdat ze 93% meer meldingen kregen van mensenhandel dan de jaren voor deze campagne? Is het dan niet grappig om te beseffen dat het ook precies 93% van de meldingen is die blijkbaar vals alarm bleek te zijn, aangezien ze slechts in 7% mensen hebben gearresteerd? Kortom, mensen melden het veel meer dan voorheen, maar het aantal arrestaties is eigenlijk onveranderd gebleken. Dus mensen zijn blijkbaar veel bezorgder geworden, omdat ze 93% meer meldingen hebben gedaan, terwijl er in werkelijkheid niets is veranderd want 93% blijkt ook weer vals alarm te zijn.
Dus mensen maken zich heel erg druk hierom, terwijl er eigenlijk niets is veranderd door die hele campagne.

Het enige succes dat deze campagne heeft behaald, is dat er blijkbaar veel meer mensen meldingen maken, omdat ze zich daar zorgen over maken, een bewijs dat prostituees worden gestigmatiseerd door deze campagne als slachtoffers, want bijna al die meldingen blijken achteraf ook weer vals alarm te zijn. Dus we maken een hoop mensen bezorgd over iets dat niet zo groot is als veel mensen beweren.
Daar komt nog eens bij dat de politie het 93% drukker heeft gekregen dan hiervoor, maar ook weer 93% hiervan loos alarm blijkt, aangezien ze slechts in 7% mensen hebben gearresteerd. Kortom, meer werk voor de politie, zonder nieuwe resultaten. Goed werk!

Een ander interessant feit over de anonieme meldingen die zijn gemaakt, is dat 240 van de 392 meldingen (61% dus), ging over prostitutie op plekken waar dat niet was toegestaan, zogenaamde illegale prostitutie dus. Dat betekent dus dat een groot deel van de meldingen over mensenhandel niet eens uit het legale circuit kwamen, wat ook wel logisch is aangezien het moeilijk is grip te krijgen op iets dat illegaal gebeurd en buiten het zicht van de politie en andere autoriteiten. Het laat hiermee ook zien dat het sluiten van de ramen op de Wallen in Amsterdam, maar ook op het Zandpad in Utrecht en andere steden, de situatie niet heeft verbeterd.

Maar wellicht het meest interessante over de laatste campagne is dat er slechts 7 zaken uit voort kwamen, waarvan er slechts 4 over mensenhandel gingen. Meen je dat nou serieus, 4 zaken van mensenhandel?!
Dat betekent dus dat van de 7 zaken die ze hadden, er maar 4 (57%) echt om mensenhandel draaide, en de rest dus niets met mensenhandel te maken had?! Dus zelfs van die 28 arrestaties zijn blijkbaar niet allemaal gerelateerd aan mensenhandel, maar als we even die 57% aanhouden, hebben we het dus over 16 arrestaties voor mensenhandel, en de rest dus niet? Dit brengt het percentage mensenhandel, gebaseerd op de 20.000 legale prostituees in Nederland, zelfs tot zo'n laag cijfer dat het bijna het vermelden niet meer waard is, namelijk een schokkende 0,08% van het totaal!

Maar zelfs zeggen dat 0,08% van de prostituees in Nederland slachtoffer zijn van mensenhandel is niet echt eerlijk, aangezien deze getallen niet alleen afkomstig zijn van de legale prostitutie, maar ook vanuit de illegale prostitutie, 61% om precies te zijn. Niemand weet exact hoeveel prostituees er illegaal in Nederland werken, maar ik denk dat we makkelijk kunnen aannemen dat het er heel wat zijn, aangezien 61% van de gevallen daar vandaan komt. Het grootste voordeel van illegaal in de prostitutie werken in Nederland is dat je je kunt verbergen voor de politie en andere instanties van de jacht op mensenhandel (en hiermee dus niet wordt lastig gevallen), plus het feit dat je geen belasting hoeft te betalen zoals in de legale prostitutie.

Feit is, dat weer resultaten aantonen dat er nauwelijks gevallen van echte gedwongen prostitutie of uitbuiting te vinden is in de prostitutie branche. De schattingen die politie zelf maakt van 50 tot 90% in hun rapporten tonen alleen maar aan hoe ver zij af staan van de realiteit, die niet eens in de buurt lijkt te komen van de 1%. Deze campagne heeft daarentegen prostituees alleen maar gestigmatiseerd als slachtoffers, waardoor mensen overal signalen van mensenhandel zijn gaan zien, terwijl de feiten aantonen dat in 93% van de gevallen dit niet waar is. De politie is veel tijd kwijt aan valse meldingen, wat ze weerhoudt van echte misdaden te bestrijden, en waardoor ze gefocust zijn op de hype die deze campagne heeft gecreëerd.
De politie van hun werk houden met valse meldingen, prostituees stigmatiseren als slachtoffers, en veel mensen bezorgd maken om iets heel kleins, dat kan ik niet een succes noemen. Ik vraag me af of de nieuwe campagne daar verandering in gaat brengen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

1 Response
  1. Fietsertje Says:

    Natuurlijk is E25,- bij een daghuur van soms meer dan E150,- absurd laag. Hier geldt de wet van vraag en aanbod. Natuurlijk kan de gemeente dit veranderen door meer vergunningen af te geven. Achterdam half dicht, Wallenpanden gesloten, Zandpad dicht, pogingen de Doubletstraat (e.a.) te sluiten. De gemeenten hebben deze schaarste toch zelf gecreeerd ? Mevr. v.d. Zee werkt er zelf aan mee. Alsof ons sociale paradijs iets normaals is. Gedwongen door armoede zullen ze gaan tippelen, zoals in Duitsland. Daar werden de ramen ook te duur. De politie staat er machteloos tegen en louche/criminele figuren springen in het gat.


Een reactie posten