Prostitutie, drugs en wapens
Schijnbaar is er dit hele idee wat mensen hebben, dat de wereld van prostitutie bol staat van de criminaliteit, drugs en wapens. Het is een idee wellicht dat mensen krijgen van het kijken van films, of van al die valse verhalen die er zijn, met het staat ver van de realiteit.
Ik denk dat de reden waarom veel mensen aan drugs en wapens denken als ze aan prostitutie denken komt van het feit dat al deze dingen een mysterieuze aantrekkingskracht hebben op mensen, mensen zijn altijd geïntrigeerd en geïnteresseerd in spannende dingen en dingen die ze niet begrijpen. Op één of andere manier zijn wapens, drugs en prostitutie enorm interessant, aangezien mensen weinig weten over de werelden die er achter zitten. Ik weet persoonlijk vrij weinig over drugs en wapens, ik gebruik ze niet noch ben ik geïnteresseerd in ze, maar om één of andere vreemde manier zijn veel andere mensen hier wel in geïnteresseerd.

Ten eerste zijn er niet veel mensen in Nederland die een pistool hebben. De regelgeving omtrent wapens is hier veel strikter dan bijvoorbeeld in de V.S., dus om te beginnen zijn er niet veel mensen in Nederland die een wapen bezitten. Ten tweede zijn de meeste mensen die de Wallen in Amsterdam bezoeken toeristen, en die hebben geen wapens bij zich, omdat ze er simpelweg niet mee langs de douane komen.
Dus feit is dat er überhaupt niet veel mensen zijn die een pistool bezitten, en diegene die er wel een hebben, hebben daar een vergunning voor nodig met strikte regels die daaraan verbonden zitten. Het is één van de redenen waarom de misdaadcijfers in vergelijking met de V.S. veel lager liggen (leer daar van Amerika!), als je geen pistool hebt, kun je er ook geen mensen mee vermoorden of bedreigen.
Natuurlijk zullen er wel wat mensen uit de onderwereld zijn die wapens hebben, maar in de 4 jaar die ik hier werk op de Wallen in Amsterdam, waarbij ik van allerlei soorten klanten heb gekregen, heb ik nog nooit iemand met een pistool ontmoet. Het komt gewoon niet voor. Dus het is niet alsof mensen hier rondrennen over de straat met pistolen of zo.

Dat brengt ons op het punt van drugsdealers op de straten. Criminelen die drugs verkopen. Ik heb wel eens wat klanten gehad die drugs verkochten op de straat, hun geld is voor mij net zo goed als dat van een ander. Het maakt mij niet uit wat hij doet, zolang hij maar betaalt. En om eerlijk te zijn, omdat deze mensen drugs verkopen, en daarmee veel geld verdienen, geven ze ook veel geld uit bij een prostituee.
Maar naast het feit dat sommige drugsdealers klant zijn bij een prostituee (lang niet allemaal, maar slechts een paar), betekent dat nog niet dat prostitutie en drugs nauw met elkaar verbonden zijn, net zo min bijvoorbeeld als dat de financiële sector niet met ons verbonden is omdat enkele van onze klanten accountants zijn.
Sterker nog, de meeste prostituees houden helemaal niet van drugsdealers, omdat hun aanwezigheid onze klanten weg jagen, omdat ze bang van hen worden. Het is dus niet goed voor de zaken als ze bij ons in de buurt hangen. Dus prostituees zien hen ook liever verdwijnen, dan bij onze werkplekken rond te hangen. Als het aan mij lag, zouden ze allemaal gearresteerd moeten worden en voor lange tijd in de bak moeten verdwijnen.

Mijn vraag is, waarom zie ik al jaren lang dezelfde mannen op de straat drugs verkopen, terwijl de politie rondloopt en er niets aan doet? Zijn ze te druk bezig met het 'bevrijden' van prostituees van hun 'pooiers'?
Hoe komt het dat ik iedere dag weer dezelfde mannen rond zie hangen in de buurt, en de politie hier haast nooit iets aan doet? Wellicht staat de politie dit toe om achter de drugsbaas aan te gaan, maar als dat het geval zou zijn, duurt die zaak wel heel erg lang, want diezelfde gasten staan al 4 de gehele 4 jaar die ik hier werk bij ons in de buurt.
Als Amsterdam écht zo geïnteresseerd zou zijn in het opschonen van de Wallen en de criminaliteit te bestrijden, dan snap ik niet waarom de politie deze gasten nog niet opgepakt hebben. Sommigen worden wel eens opgepakt en gaan dan voor een paar dagen de cel in, voordat ik ze weer terug zie op staat. Het is één van de redenen waarom deze gasten door gaan met het verkopen van drugs op straat, want zelfs als ze gepakt worden en ze gaan naar de cel, dan is dat nog maar voor een zéér korte periode, het is gewoon lachwekkend. Nederland's justitieel apparaat is sowieso al lachwekkend, criminelen gaan maar voor zo'n korte periode de gevangenis in dat het gewoon loont om hier crimineel te zijn.
Zakkenrollers gaan de gevangenis is voor een paar weken, pooiers die vrouwen echt uitbuiten en fysiek misbruiken gaan de gevangenis in voor slechts twee of drie jaar, drugsdealers gaan de gevangenis in voor slechts een paar weken. Geen wonder dat al die criminelen in dit land rond blijven hangen, de straffen zijn zo kort, en de condities in de gevangenis hier zijn zo goed, dat het bijna een soort vakantie is. Het is dus geen straf voor hun, het is meer als een soort korte vakantie voor de meeste van dit soort criminelen.
Als Amsterdam echt de misdaad zou willen bestrijden op de Wallen, zouden ze zich meer moeten focussen op die straatdealers, hun arresteren en zorgen dat ze voor lange tijd achter het tralies verdwijnen, dat zou 90% van het duistere imago en de misdaad op de Wallen oplossen.

En dan is er natuurlijk nog het idee dat veel mensen hebben dat de meeste prostituees zwaar aan de drugs verslaafd zijn. De drugs zou dan van de pooier komen, die het gebruikt om de prostituees onder de duim te houden, als een manier om haar te dwingen voor hem te werken. Houd haar gedrogeerd, en ze verdient geld voor je.
Het grappige is, dat ik nog nooit geen drugs heb gebruikt. Ik heb nog nooit geen joint gerookt, ondanks dat ik in Nederland woon en het legaal is. Ik drink zelfs geen alcohol. En de meeste meiden die ik ken gebruiken überhaupt geen harddrugs. Sommige roken wel eens een joint, maar dat doen veel meer mensen in Nederland. Sterker nog, ik denk dat de gemiddelde Nederlander meer joints rookt dan prostituees. Sommigen van mijn vriendinnen roken wel eens een joint soms. Het zijn geen junkies of drugsverslaafden of zo. Het is voor hun gewoon een manier om te relaxen, net zoals iemand die een alcoholisch drankje drinkt. Er is geen pooier die hen hiertoe dwingt of hen drugs geeft, die joint kopen ze zelf.
Maar heel eerlijk, de meeste meiden blowen niet op het werk. De meiden die ik ken die wel eens drugs gebruiken doen dat als ze uit gaan. Ze willen graag op het werk scherp blijven, en blowen helpt daar niet bepaald bij. En harddrugs gebruiken als prostituee tijdens je werk is al helemaal geen verstandig idee, je wordt er compleet paranoia van, van al die mensen die op het werk naar je staren. En daar komt nog eens bij dat de raamexploitanten het gebruik van drugs op de peeskamers niet toestaan. Dat weerhoud sommige meiden er natuurlijk niet van om dat niet eens te doen, maar die meiden doen dat soms en zijn niet bepaald drugsverslaafden.

Het hele idee dat een pooier drugs gebruikt om de controle over zijn prostituee te houden is zwaar overdreven. Ik heb het nog nooit voor zien komen. Ik zeg niet dat het nooit zal gebeuren, maar als het gebeurd, komt dat slechts op kleine schaal voor. Maar de meeste prostituees gebruiken geen eens harddrugs. Het zijn geen coke verslaafde heroïne hoertjes die te stoned zijn om in te zien waar ze mee bezig zijn. Dat is gewoon onzin.
Wellicht dat er een paar meiden zijn die regelmatig harddrugs gebruiken, en die verslaafd zijn. Maar die meiden zijn niet gedwongen, die doen dit beroep omdat dit de enige manier voor hun is om het allemaal te kunnen betalen. Maar het algemene idee dat de meeste prostituees aan de drugs zitten is gewoon onzin. De verhalen over drugs en wapens in de prostitutie is zwaar overschat. Sterker nog, het gebruikt van drugs onder de Nederlandse bevolking is waarschijnlijk nog veel hoger dan onder prostituees op de Wallen in Amsterdam.

Wapens kom je hier haast nooit tegen, en als er hier wapens gevonden zouden worden, is het de politie hun taak om daar tegen op te treden. Ik ben nog nooit een wapen tegen gekomen, dus ik vind het gewoon een domme discussie. De prostitutie industrie in Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het falen van de politie, wiens verantwoordelijkheid het is. En datzelfde geldt voor drugs. De prostitutie industrie in Amsterdam is niet verantwoordelijk voor mensen die drugs verkopen of gebruiken in ons gebied, als er mensen zijn die dat doen, dan is het de politie hun taak om daar iets tegen te doen. Het gebruik van drugs onder prostituees is zwaar overschat, en het is zeker niet waar dat de meeste prostituees gedrogeerd zijn om achter het raam staan door hun pooier. Wij als prostituees hebben een sterke sociale controle over elkaar, en ook de raamexploitanten die ons de kamers verhuren hebben een strikt beleid tegen het gebruik van drugs. Als er mensen zijn die drugs gebruiken, overtreden ze daarmee de regels van de raamexploitant, en als zij daarachter komen schopt de exploitant hen eruit. Daar komt nog eens bij dat het de verantwoordelijkheid van de politie van Amsterdam, en de Gemeente is, om drugsdealers op de straat te bestrijden.

Prostituees willen gewoon een veilige werkplek. Wapens en drugs passen niet in dat plaatje. Naast het feit dat er gewoon haast geen wapens te vinden zijn op de Wallen, en dat het gebruik van drugs is beperkt tot de legale softdrugs die vooral toeristen en de lokale bevolking gebruikt worden, gebruiken prostituees zelf gewoon haast helemaal geen drugs. Het idee dat prostitutie, wapens en drugs met elkaar te maken zouden hebben is complete onzin. Je zult dat meer zien in films en videoclips van bijvoorbeeld rappers, maar de realiteit is vaak lang niet zo spannend als films zijn, en zeker niet op de Wallen in Amsterdam. Dus dit is weer één van de mythes die gewoon complete onzin is.
Wij zijn sterke voorstanders van een veilige Wallen gebied, maar is de lokale politie, en daarmee indirect ook de Gemeente Amsterdam, die daar uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn. Zij lijken echter meer bezig te zijn met het sluiten van ramen, en daarmee het wegnemen van veilige werkplekken voor prostituees, dan de veiligheid te garanderen voor de bezoekers, toeristen, klanten en prostituees van de Wallen in Amsterdam door het arresteren van straatdealers en andere criminelen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
  1. Anoniem Says:

    "heb ik nog nooit iemand met een pistool ontmoet". Ik neem aan dat de politie toch regelmatig langskomt en dan ook hun pistool bij zich hebben. Maar dat is misschien een beetje flauw, het gaat natuurlijk om andere personen.


Een reactie posten