Nieuwe campagne tegen mensenhandel
In mijn laatste blogpost schreef ik over de resultaten van de oude campagne van Meld Misdaad anoniem en de minister van Justitie Ivo Opstelten. Maar laten we het nu eens hebben over de nieuwe campagne die ze gepresenteerd hebben. De oude campagne focuste zich erg op de klanten, waarbij er gebruik gemaakt werd van 'signalen van mensenhandel', om klanten en andere mensen te helpen om slachtoffers te identificeren. Ik schreef al eerder over deze zogenaamde 'signalen van mensenhandel' in deze post hier, maar het lijkt erop dat de nieuwe campagne daar niet veel aan veranderd heeft, sterker nog, het blijken grotendeels dezelfde te zijn met een paar nieuwe toevoegingen. Dus ik ga daar niet zo veel op in, omdat ik denk dat ik al genoeg heb uitgelegd waarom die zogenaamde signalen complete onzin zijn. Maar het verklaart wel wellicht waarom 93% van de meldingen over mensenhandel die zijn binnen gekomen, vals alarm bleken te zijn.

Waar ik het wel over wil hebben, zijn de nieuwe doelgroepen van deze nieuwe campagne. De laatste campagne richtte zich op klanten, deze keer zijn er twee nieuwe doelgroepen toegevoegd hieraan, en dat zijn de sekswerkers en de hulpverleners. Natuurlijk zou je je af kunnen vragen waarom deze doelgroepen niet eerder het doel waren, zeker de sekswerkers zelf, aangezien het onze industrie is, en wij degene zijn die het beste en het meeste inzicht hebben in onze eigen industrie. Was het niet slimmer geweest als de eerste campagne zich had gericht tot de sekswerkers zelf, voordat we andere mensen ermee lastig gaan vallen die geen idee hebben waar ze het over hebben?

Maar okay, laten we eerlijk zijn, ze lijken nu tenminste te begrijpen dat de beste bron van informatie over mensenhandel moet komen van de meiden zelf, in plaats van buitenstaanders die weinig weten van de situatie van prostituees. Ik ben blijk dat ze zich eindelijk hebben gerealiseerd dat ze eens naar ons moeten luisteren, in plaats van mensen die propaganda over zich heen hebben gekregen, en vooral valse meldingen maakte van mensenhandel als gevolg van die campagne.

Om de prostituees te bereiken, heeft Meld Misdaad Anoniem een campagne opgezet met twee video's om bewustwording te creëren onder prostituees zelf. Niet dat we nog meer bewustwording nodig hadden, aangezien het praktisch onmogelijk is voor een prostituee om niet op de hoogte te zijn van de heksenjacht naar gedwongen meisjes in onze branche. Dagelijks worden we geconfronteerd hiermee door klanten die zich hier druk om maken, politie die ons vragen blijven stellen en ons ondervragen, en het nieuws dat ons dagelijks confronteert met mensenhandel alsof het iets enorm is.
Dus het is niet alsof we ons er nog niet van bewust waren dat er mensenhandel plaats vindt in onze branche. En ik betwijfel ook ten zeerste dat vrouwen bang zouden zijn, of terughoudend zouden zijn om dit soort dingen niet te melden als ze het tegen zouden komen. Dus ik vind het een beetje vreemd om een campagne te maken voor iets waar bijna iedereen zich al van bewust is.

Maar het vreemdste aan deze nieuwe campagne zijn de video's zelf. Er zijn twee nieuwe video's die proberen prostituees bewust te maken van mensenhandel in onze branche, en ons aanzetten om het te melden. Ik laat eerst de video's wel even zien voordat ik er verder op in ga:
De eerste keer dat ik deze twee video's zag dacht ik dat het een grap was. De video's lijken wel op een parodie van een anti-mensenhandel campagne, en zijn moeilijk serieus te namen, en maken karikaturen van de prostituees op de Wallen. Ten tweede, de video's lijken te zijn gemaakt door iemand die al sinds de jaren '60 niet meer op de Wallen in Amsterdam is geweest, aangezien ze prominent gebruik maken van typische Amsterdamse hoeren met een typisch Amsterdams accent. Ze zien eruit alsof we nog in de jaren '60 leven, inclusief over-the-top make-up en pruiken, en introduceren (zoals altijd) een jong onschuldig Oost-Europees meisje als het slachtoffer. De video's laten de hoeren zien terwijl ze buiten met elkaar staan te praten over het jonge Hongaarse meisje, iets dat je nooit in het echt op de Wallen zou zien, aangezien meiden tijdens hun werk niet naar buiten mogen komen in hun werkkleding.

Maar het grappigste van deze video's is dat ze niet eens écht gaan over gedwongen prostitutie of mensenhandel. We horen de vrouwen praten over de jonge leeftijd van het meisje, en ze vragen zichzelf vooral af of ze wel oud genoeg is om hier te werken. Erg vreemd als je het mij vraagt, aangezien je ten eerste niet eens een kamer kan krijgen als je niet minstens 21 jaar oud bent. Ten tweede doen ze het voorkomen alsof jonger zijn dan 21 iets vreselijks is in onze branche, terwijl in de wet nog steeds staat dat de minimumleeftijd voor dit werk 18 is, en niet 21. Alleen Amsterdam werkt met een minimumleeftijd van 21. Dus het is niet alsof jonger dan 21 iets heel ergs is of zo, of dat het heel verdacht is, maar ze doen het klinken in deze video's alsof het echt enorm verdacht is als je jonger dan 21 bent in dit beroep.

Ten tweede hebben ze het in de video's veel over Radek, en ze willen het doen klinken in de video als hij degene is die het meisje dwingt. Maar als je een beetje oplet tijdens de video's, wordt nergens duidelijk dat ze überhaupt gedwongen wordt, of dat hij überhaupt haar pooier zou zijn. Voor hetzelfde geldt is hij gewoon haar vriend. Het feit dat hij hiervoor een andere prostituee als vriendin had is irrelevant, ook mannen kunnen een relatie krijgen met de ene en daarna de andere prostituee in het normale leven.
Daar komt nog eens bij dat ze het alleen maar over roddels hebben, niets anders. Er komen nooit geen feiten naar boven, maar alleen maar roddels en achterklap die ze van klanten hebben gehoord die, zoals iedere prostituee zal weten, niet echt de meest betrouwbare bronnen zijn.

Maar het ergste van deze video's is, is het feit dat weer Oost-Europese prostituees worden gestigmatiseerd als slachtoffers. Weer speelt een Oost-Europees meisje de rol van het slachtoffer, terwijl onderzoek aantoont dat maar liefst 48% van de gevallen uit Nederland zelf komt.
En weer horen we stigmatiserende verhalen in de video's, dat het meisje klanten mee naar huis zou nemen. Gewoon dat iedereen het even weet: vorige jaar werd mij een appartement geweigerd omdat de verhuurder bang was dat ik klanten mee naar huis zou nemen. Dit is absolute onzin!

Het lijkt mij er eerder op dat deze video's prostituees, en dan vooral Nederlandse prostituees, ertoe aan moeten zetten om vooral te roddelen over Oost-Europese prostituees, over welke gedwongen zouden zijn of niet. In mij opinie, is de enige waarheid die deze video laat zien, het feit dat sommige Nederlandse prostituees zich bedreigd voelen door jongere, en knappere Oost-Europese prostituees. De video laat dus meer zien hoe sommige Nederlandse prostituees zich bedreigd voelen door knappe Oostblok meiden, en hoe ver sommigen bereid zijn te gaan, soort leugens en roddels te verspreiden, om zodoende van de concurrentie af te komen.
Deze video's lijken meer roddels, en concurrentie uit de weg te ruimen, te stimuleren, dan dat het écht prostituees lijkt aan te zetten om meldingen te maken van mensenhandel. In mijn opinie maakt deze video dingen alleen maar dingen erger dan beter voor prostituees.

Iets anders grappigs over deze video, is het feit dat de dames er erg op gebrand lijken om de politie erbuiten te laten. Ze willen het aan iemand melden dat dit meisje mogelijk gedwongen wordt (alhoewel niets daarop wijst behalve enkel roddels), maar niet bij de politie. Het antwoord hierop in deze video is het nummer van Meld Misdaad Anoniem, of M. zoals ze het noemen in de video. Blijkbaar is het dus gewoon een willekeurig nummer dat niets maar dan ook niets te maken heeft met de politie, maar gewoon fijn is om te bellen als je vermoedens van een misdaad hebt, en je er met iemand anoniem over wil kletsen.
Serieus?! Dit nummer bellen haalt zeker de politie erbij! Ja, anoniem, maar het is niet alsof M. gewoon een willekeurig nummer is zoals ze het bijna doen klinken. En ja, het haalt de politie er zeker wel bij.
Maar ik snap echt niet waarom dat zo'n probleem zou zijn in dit geval. Als ze echt denken dat dit meisje gedwongen wordt, kunnen ze gewoon nog steeds naar het politiebureau gaan, dat slechts twee straten verderop is, en het anoniem daar melden als het moet. Maar ze zouden zich nooit zorgen hoeven maken over die hele Radek, aangezien de politie hem zou arresteren in dit geval. Dus ik snap niet waarom ze zo bang voor hem zouden moeten zijn, aangezien ze dus ook gewoon anoniem aangifte kunnen doen op het bureau.

Ik weet dat er veel mensen zijn die denken dat prostituees bang zijn om naar de politie te gaan om dingen te melden uit angst voor de pooiers, maar dit is niet waar. We zijn niet bang voor die pooiers, want als we ze melden bij de politie, dan arresteren ze hem, en is dat probleem dus opgelost. Kortom, er is niets om bang voor te zijn.
Plus, je kunt het dus anoniem doen ook zonder Meld Misdaad Anoniem, en dan hoeft nooit iemand erachter te komen dat jij degene was die het gemeld heeft. En dit wordt ook wel bewezen in rechtszaken, waar bij haast geen enkele rechtszaak geen enkele prostituee gebruikt maakt van de optie om anoniem mensenhandel te melden. Dat bewijst dus maar weer dat de meiden dus bepaald niet bang zijn om naar de politie te gaan.

Maar de reden waarom deze campagne nooit zal werken is om een andere reden, naast dat het een belachelijke video is die gevuld is met vooroordelen over prostitutie en de Wallen in Amsterdam. De meeste meiden die op de Wallen werken, en in prostitutie in heel Nederland, spreken geen Nederlands. De meeste meiden die op de Wallen werken komen uit Oost-Europa, zoals Roemenië, Bulgarije, Hongarije etc.
Je kunt dus wel een video maken in het Nederlands, maar zonder ondertitels, zal niemand er iets van kunnen verstaan. En daar komt nog eens bij, waar denken ze dat deze meiden de video zullen gaan tegen komen? De meiden kijken geen Nederlandse TV, ze kijken naar de TV uit eigen land via de sataliet, of anders Engelse zenders. Daarnaast zitten ze ook niet op het internet om dingen over hun eigen beroep of de Wallen te zoeken, dit is dan ook één van de redenen waarom ik geen posts schrijf op mijn blog voor mijn collega's, aangezien ze toch niet naar dit soort dingen op zoek zijn op het internet. Daarom zullen ze dus ook nooit deze video ergens online tegen komen.

Deze campagne toont alleen maar aan hoe weinig de overheid en de politie daadwerkelijk weten over prostitutie en in het bijzonder over de Wallen in Amsterdam. Hun ideeën over prostitutie en de Wallen zijn al meer dan 20 jaar oud, staan bol van de vooroordelen over Oost-Europese vrouwen, en hebben geen idee over de realiteit van leven of werken als prostituee. De campagne is lachwekkend, het is zo slechts zelfs dat als prostituees deze campagne zullen zien, dat ze in hun broek zullen pissen van het lachen.
Als ze ons willen bereiken, zullen ze eerst hun vooroordelen over ons moeten laten varen, en in ons tijd en aandacht moeten investeren (en misschien komen ze er dan wel achter dat we niet zoveel verschillen van hun zelf), en stoppen met ons als domme kinderen te behandelen.
Serieus, als dit een campagne was geweest voor 5 of 6-jarige over de gevaren van geweld in video spelletjes, dan zouden zij waarschijnlijk ook in hun broek pissen van het lachen van de slechte kwaliteit en de enorme hoeveelheid vooroordelen in deze video.
Weten jullie zeker dat dit niet gewoon satire van een komedie show is? Ik kan nog steeds gewoon niet geloven dat dit echt is!
0 Responses

Een reactie posten