Jojanneke in Bulgarije
Ik heb niet gereageerd op de laatste twee afleveringen van Jojanneke, aangezien ze óf meer gingen over slachtoffers van lang geleden, en ik daarom niet de noodzaak zag om daarop te reageren, of over illegale prostitutie gingen. Maar aangezien Jojanneke haar klacht gaat over de legalisering van prostitutie, snap ik echt niet waarom ze steeds de illegale prostitutie er steeds bij blijft betrekken, met loverboys die tienermeisjes op de straat laten werken. Dat is dus illegaal, en dat heeft dus niets met de legalisering te maken. Eigenlijk is het meer een soort voorproefje van wat je zou krijgen als Nederland het niet gelegaliseerd had.

Dus gaan we het nu hebben over de laatste aflevering van Jojanneke, die gaat over Oost-Europese prostituees. Of althans, dames die vroeger prostituees zijn geweest, want we zien wederom geen werkende meiden meer in deze aflevering. De enige nog werkende meiden die zagen we in de eerste aflevering, en de meeste van hen werkte niet eens in Amsterdam, bovendien sprak ze met slechts één Oost-Europese dame. Want ook deze aflevering zien we (wederom) alleen maar ex-slachtoffers.

Je zou dit op twee manieren kunnen beredeneren. Of ze heeft geen andere meiden kunnen vinden om mee te praten, omdat die allemaal slachtoffer zijn. Of Jojanneke heeft maar met een paar werkende meiden gepraat, omdat ze liever de focus wilt leggen op de misstanden in plaats van op de realiteit op dit moment. Het maakt mij niet uit hoor, maar misschien had je dan gewoon je TV show anders moeten noemen. Hier zijn wat ideeën:

"Jojanneke gedwongen in de prostitutie"
"Jojanneke laat hetzelfde zien wat we al gezien hebben"
"Jojanneke toont één kant van de medaille"
"Jojanneke in de EO versie van prostitutie (gecensureerd dus)"
Of mijn persoonlijke favoriet:
"Jojanneke steunt christelijke politici"

Deze aflevering zagen we: Lina (hetzelfde meisje dat we 2 jaar geleden al zagen bij BNN), wat oud slachtoffers die niet in Nederland werkzaam waren, een recente zaak die aantoont dat dit soort dingen nog steeds voorkomen en de politie daar ook mee bezig is (pooier verbod is overbodig dus) en een pooier die zo succesvol was dat hij nog steeds z'n gebit niet heeft laten repareren met alle miljoenen die hij verdient heeft en nog steeds in het armste gedeelte van Sliven woont in een armoedig huisje.

Toen ik naar Jojanneke haar programma keek moest ik ineens denken aan hoe ik een docu zou maken over het verkeer in Nederland. Nee, over het vervoeren van slachtoffers, maar verkeer zoals in auto's en snelwegen en dergelijken! Ik noem het "Felicia in het Verkeer".
In de TV show beweer ik te onderzoeken hoe veilig het verkeer in Nederland is door, vooral dronken automobilisten te interviewen, illegale straatracers te interviewen en slachtoffers van auto ongelukken te interviewen. Mijn soundtrack bestaat uit de meest irritante soundtrack ooit, met zenuwachtige muziek zelfs op moment dat er niets schokkends te zien valt, alleen maar om het schokkend te laten lijken. En verder interview ik nog 4 'gewone' bestuurders, waarbij ik probeer te suggereren dat ze vaak net even te diep in het glaasje hebben gekeken voordat ze gaan rijden.

Als ik niet beter zou weten, zou ik zweren dat Jojanneke opgegroeid was in China of Noord-Korea, aangezien ze perfect de kwaliteiten van propaganda beheerst. Slechts één kant van de medaille laten zien, en dan beweren dat dit de hele medaille is. De paar keren dat we een klein beetje van de andere kant van die medaille zien, doen we snel af als 'verdacht', door suggestieve vragen te stellen en een suggestieve voice-over er overheen te plaatsen.

Waar ik me erg aan stoorde in deze laatste aflevering waren twee dingen. Wederom proberen ze het te laten lijken alsof Oost-Europa de armoedigste plek op aarde is, door één van de twee Roma wijken in Sliven (Bulgarije) te bezoeken, en dat te presenteren als 'de plek waar onze prostituees vandaan komen', terwijl de meeste meiden op de Wallen bijvoorbeeld niet eens Roma zijn.
Ik hoor vaker deze domme opmerking voorbij komen, dat Nederland vol zou zitten met Roma in de prostitutie. Nu weet ik natuurlijk niet hoe het zit met prostitutie in de rest van het land, maar op de Wallen is dit zeker niet het geval. Sterker nog, van alle meiden die ik ken, ken ik slechts één meisje en die is nog maar half Roma. Dus óf de Wallen is de uitzondering op deze regel (vreemd, want de meeste verhalen gaan altijd over ons), óf dit is gewoon onzin, omdat mensen hier niet eens weten hoe Roma uit Bulgarije en Roemenië eruit zien.
Dus om het even duidelijk te maken, dit zijn Roma:


En dit zij normale Bulgaarse mensen:

Het verschil? Het is makkelijk om te zien. Roma zijn donker. Hun huidskleur is bruin, net zo bruin als de mensen uit India, en ze hebben ook meer gelijkenissen in hun gezicht met mensen uit India dan met mensen uit Bulgarije of Roemenië. Dat is ook niet vreemd, aangezien Roma oorspronkelijk uit Noord-India komen heel lang geleden. Roma zijn daarnaast vaak te herkennen aan hun slechte gebit (sorry, het is gewoon zo).
Ga nu maar eens 1000 klanten op de Wallen in Amsterdam vragen, welke van deze twee het meeste lijkt op de meiden die zij bezoeken? Is dat foto A, de Roma? Of foto B de Bulgaarse, die qua uiterlijk ook vrij veel lijken op Roemeense meiden? Laat me raden: je vond die vrouw uit foto B wel wat lijken op de dames die op de Wallen staan, toch? Laat je bevindingen maar achter in de reacties onderaan deze post!

Dus, nu die onzin ook eens uit de weg geruimd is. Laten we het eens hebben over Sliven. Volgens Jojanneke één van de armste steden van Bulgarije, bijna een hel voor al die mensen die daar wonen. Waardoor je er bijna in gaat geloven dat er geen ontsnappen uit deze hel is, behalve door in de prostitutie te gaan werken.
Even terug naar de realiteit. Want wat Jojanneke ons liet zien van Sliven was erg selectief. Mooie huizen werden omschreven als 'villa's van de pooiers', en de twee wijken in Sliven waar Roma wonen werden gepresenteerd alsof dat de situatie voor de doorsnee Bulgaar is, met natuurlijk zoals altijd een paard en wagen om dat nog eens te onderstrepen. Ze doen vaak precies hetzelfde met Roemenië, en zelfs de plek waar ik vandaan kom. Altijd op zoek naar de armste wijken, inclusief zo'n stom paard en wagen die alleen de Roma gebruiken, en dat presenteren alsof dit de normale situatie van de gemiddelde Roemeen is. Altijd maar weer proberen om ons zo arm te laten lijken, alsof onze huizen eruit zouden zien als Afrikaanse hutjes uit derde wereld landen.

 

 

 

Hier zijn wat willekeurige plaatjes van Sliven, die niet zijn gemaakt in de 'Hollandse wijk'. Zoals je kunt zien is het niet zo 'arm' als ze het proberen te laten lijken. En exact hetzelfde geldt voor veel plekken in Roemenië, zoals bijvoorbeeld ook voor mijn woonplek in Roemenië.

Roma presenteren als representatief voor Sliven, of iedere Bulgaarse of Roemeense plek, is complete onzin. De meeste meiden die hier werken zijn niet eens Roma, en hun woningen in hun thuisland zien er ook zeker niet zo uit. Hoe ik dat zo zeker weet over Sliven? Nou, omdat een paar van mijn beste vriendinnen geboren en getogen in Sliven zijn, daarom! En wat deze documentaire laat zien, was wederom de armste wijk laten zien, en dat presenteren alsof de dames hier uit zo'n situatie vandaan komen. En dan vervolgens ook nog eens villa's filmen en beweren dat dit de 'Hollandse wijk' is, omdat er zo veel pooiers zouden wonen die deze villa's hebben gekocht met geld verdiend met prostitutie uit Nederland.

Het grappige is dat er niemand anders bericht over deze 'Hollandse wijk' van pooiers, behalve de Nederlandse media. Zelfs de meiden uit Sliven die ik gesproken heb, hebben hier nog nooit van gehoord. Dit is een mythe. Alleen omdat er veel villa's daar staan, en veel meiden uit Sliven hier in de prostitutie werken, betekent niet automatisch dat al die villa's van pooiers zijn. Dit gerucht gaat nu al een tijdje rond, en is niets meer dan een mythe.
Als de mythe immers waar zou zijn, dan zou iemand moeten weten dat die huizen van pooiers zijn, betaalt met geld verdiend uit de prostitutie in Nederland. Diegene zou daar dan toch enig bewijs van moeten hebben. Maar als dat bewijs er zou zijn, dan zouden deze pooiers allang in de gevangenis zitten, en het huis verkocht worden om het slachtoffer mee te compenseren, aangezien dit bewijs van uitbuiting zou zijn.

Jojanneke laat slechts één kant van het verhaal zien, gemanipuleerd en verdraaid om het te laten lijken alsof dit representatief zou zijn voor onze gehele branche. Ze gebruikt bijna alleen maar slechte voorbeelden en presenteert dit aan haar publiek als de realiteit voor de meeste mensen in de gehele branche. Dat, of ze heeft haar documentaire de verkeerde naam mee gegeven, want dan had ze het moeten noemen: "Jojanneke onderzoekt mensenhandel", want dat is voornamelijk wat ze heeft laten zien.
Dit was geen documentaire over prostitutie, dit was een docu over mensenhandel. En het vervelendste deel is nog wel dat er altijd een hooggeplaatste eikel domme uitspraken doet, zoals in dit geval Warner ten Kate, die beweert dat volgens het OM 70% van de prostituees onder dwang zou werken, ondanks het feit dat hij dit op geen enkel goed onderzoek heeft gebaseerd of hier zelf onderzoek naar heeft gedaan.

Ja, mensenhandel komt voor, niemand heeft ooit beweerd dat dit niet zo was. Er worden meiden uitgebuit, en er worden meiden gedwongen tot prostitutie. Dat weten we al. Als je niet zo veel tijd had besteed aan domme reportages te maken voor Pownews destijds, dan had je wellicht kunnen zien dat mensen in Nederland al jarenlang niet meer denken dat prostitutie staat voor 'blijheid, vrijheid', al sinds de zaak van Saban B. in 2008 niet meer.
Niemand in Nederland leeft nog met het idee dat gedwongen prostitutie en uitbuiting hier niet voor zou komen. Maar jouw éénzijdige documentaire, doet het lijken alsof bijna alle (of in ieder geval 70% van de) prostituees gedwongen zouden worden, is absolute onzin.

Je brengt niets nieuws op te tafel, maar herhaalt dezelfde onzin, en gebruikt dezelfde slachtoffers die we al talloze keren eerder op de TV hebben gezien met wederom een éénzijdige belichting, zoals bijvoorbeeld ook Eveline Hölksen van Free A Girl deed, of één van de vele andere moraalridders en geldbeluste organisaties ons al hebben laten zien. De wereld van prostitutie presenteren als een wereld van lijden, onderdrukking en zieligheid.
Je hebt gefaald om het debat over de misstanden op gang te brengen, aangezien dit debat jaren geleden al was begonnen, nadat de verhalen over Saban B. aan het licht kwamen. Sindsdien hebben we diezelfde plaat iedere keer opnieuw horen draaien, waarbij men alleen maar praat over de misstanden, maar zonder de stem van de sekswerkers zelf hierin.
Jij bent gewoon hier nog zo'n voorbeeld van, die vooral slachtoffers aan het woord laat en dit presenteert als maatgevend voor de gehele industrie, terwijl je hevig knipt in de paar sekswerkers die je wel aan het woord laat om ze zielig te laten lijken, en waardoor nauwelijks hun eigen stem naar voren komt dat ze niet zielig zijn en ook niet gered hoeven te worden.

Je hebt gefaald in alles wat je probeerde te doen. Je doel om een pooier verbod te krijgen is nu al afgeschoten door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Je doel om 'te bewijzen' dat de legalisering van prostitutie 'is mislukt', heeft een boemerang effect veroorzaakt waardoor sekswerkers een stem hebben gekregen in de media. En je doel om om te 'bewijzen' dat de legalisering van prostitutie 'mislukt' is heeft een boemerang effect gehad en sekswerkers een podium in de media gegeven. En je doel om Nederland wakker te schudden over mensenhandel in de prostitutie kwam jaren te laat, aangezien de zaak van Saban B. dat al deed in 2008. Je docu is niets nieuws onder de zon, en ik ben echt teleurgesteld, ik had verwacht dat je nog een stapje verder zou gaan dan dat we tot nu toe gezien hadden, maar in plaats daarvan herhaal je dezelfde onzin in een nieuw jasje. Dat veranderd niets aan het feit dat het nog steeds dezelfde onzin is, Jojanneke!

Wat sekswerkers en slachtoffers nodig hebben zijn rechten! Niet nog meer repressieve wetgeving die meer mensenhandel veroorzaakt dan het bestrijd. Niet nog meer moralistische onzin van moraalridders en geldbeluste hulporganisaties die valse beweringen maken en het stigma vergroten. Niet nog meer onderzoeken alleen maar voor morele doeleinden. We hebben rechten nodig! Want alleen met rechten kun je dingen verbeteren. Immers, ook tijdens de slavernij in de 18e eeuw werden slaven niet bevrijd door reddertjes, maar met meer rechten!

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

0 Responses

Een reactie posten