Iets waar de burgemeester van Amsterdam naar hintte, tijdens het protest van prostituees in Amsterdam een paar weken terug, was het idee dat er genoeg raambordelen zouden zijn voor sekswerkers. En veel mensen die wel eens over de Wallen hebben gelopen vragen zich af wat het probleem is. Sterker nog, soms zijn er zelfs journalisten die zich af vragen wat prostituees te klagen hebben, als zij zo veel ramen leeg zien staan.
Dus wat is er nu precies aan de hand? Zijn wij, de prostituees op de Wallen, gewoon aan het klagen en protesteren omdat we verveeld zijn geraakt? Of is er iets anders aan de hand? En zijn er dan inderdaad niet voldoende werkplekken voor raamprostituees in Amsterdam, of is dat overdreven, en zijn we gewoon gaan demonstreren voor de lol?
Om deze dingen te begrijpen, moet ik eerst even de huidige situatie uitleggen, en het verschil tussen overdag en 's avonds. Want er zit een enorm verschil tussen werken overdag, en het aantal raambordelen dat dan beschikbaar is, en werken in de avond en het aantal raambordelen dat op dat moment beschikbaar is.
Vraag en aanbod
Ten eerste, het is een simpel gevalletje van vraag en aanbod. Als er minder vraag is, dan is er ook minder aanbod. En hetzelfde geldt voor de Wallen in Amsterdam. Overdag is er simpelweg minder vraag naar prostituees, waardoor er dus ook minder prostituees overdag werken, terwijl 's avonds de vraag daarnaar veel hoger ligt, waardoor er dus ook veel meer prostituees 's avonds werken.
Dit komt deels omdat de Wallen deel van het nachtleven uitmaakt in Amsterdam. Net als een bar of een club, kun je je deuren wel open gooien om 10 uur 's morgens, maar dan zullen er maar weinig mensen komen. Terwijl 's avonds de grote groepen binnen zullen stromen. En dit komt ook doordat de Wallen het mooiste is tijdens de avonduren. Want terwijl je overdag nauwelijks het rode licht kunt zien door het daglicht, in de avonduren geven de rode lichten sfeer mee aan de hele buurt met hun rode gloed.
Daarom zie je ook dat overdag slechts achter 25-30% van de ramen een prostituee staat. Een heel ander beeld dan in de avond, als er bijna achter ieder raam wel een dame staat. En dit komt simpelweg omdat er overdag geen vraag is naar 400 prostituees, terwijl 's avonds de straten gevuld worden door toeristen van over de hele wereld die Amsterdam's beroemdste buurt willen bezoeken.
Genoeg werkplekken?
Je zou denken dat die prostituees die zo klagen dat ze geen werkplek hebben, toch overdag zouden kunnen gaan werken. Maar feit is dat het simpelweg niet zo werkt. De reden waarom slechts 25-30% van de ramen overdag bezet is, is omdat de meeste prostituees overdag simpelweg niet voldoende omzet kunnen draaien om het hoofd boven water te houden. Sterker nog, veel prostituees die 's avonds werkte en die inmiddels hun werkplek zijn kwijtgeraakt, hebben een poging gewaagd om overdag te gaan werken, maar daar zijn ze vrijwel allemaal op terug terug gekomen.
Waarom? Ze konden overdag simpelweg niet voldoende omzet draaien, omdat de andere prostituees die overdag al werkte, al de vraag daarna voorzagen, waardoor nieuwkomers overdag overbodig zijn. Dit heeft geresulteerd in het feit dat nieuwkomers die overdag werken nauwelijks genoeg geld kunnen verdienen om uit de kosten te komen. Kortom, vaker kostte het hun meer geld om overdag te werken, dan dat het hen iets opleverde, waardoor ze niet meer overdag wilde werken, omdat het voor de meeste dus niets oplevert maar alleen maar geld kost. En dit komt dus simpelweg omdat er minder klanten overdag zijn dan 's avonds. En minder klanten betekent minder vraag, en minder vraag betekend minder aanbod, dus minder prostituees, en dus zijn er meer prostituees overdag zonder werk.
Maar tijdens de avonduren zijn er voldoende klanten. De Wallen komen pas echt tot leven tijdens de avonduren en de late uurtjes, waardoor er dus ook meer klanten voor ons zijn. Maar het probleem is natuurlijk, dat de gemeente de afgelopen jaren meer dan 100 ramen heeft gesloten. Naar schatting 250 vrouwen zijn daarmee hun werkplek verloren. En zonder een werkplek voor de avonden, terwijl er overdag niets te verdienen valt, heeft dit geresulteerd in een enorme druk op de ramen tijdens de avonduren. Meiden willen 's avonds werken, maar dat kan niet, omdat er simpelweg niet voldoende ramen zijn.
Om je een voorbeeldje te geven, mijn exploitant heeft zo'n 50 ramen die hij verhuurt aan prostituees. Overdag is nog niet eens de helft verhuurd, omdat de meeste prostituees overdag nauwelijks wat kunnen verdienen omdat de markt al verzadigd is dan. 's Avonds zijn er echter wachtlijsten voor een raam. De wachtlijst bij mijn exploitanten is op het moment zo'n 20 meiden, en dat is dus alleen al voor de 50 ramen van mijn exploitant. Er zijn natuurlijk nog veel meer exploitanten op de Wallen, en bijna allemaal hebben ze wachtlijsten, sommige hele lange wachtlijsten.
Als er voor iedere 50 ramen in Amsterdam er een wachtlijst is van zo'n 20 meiden, zoals dat bij mijn exploitant is, dan zou dit betekenen dat er in totaal 160 meiden op een wachtlijst staan in Amsterdam voor een werkplek 's avonds. Dat, terwijl overdag de raamexploitanten nauwelijks kamers verhuren, ondanks dat er genoeg ramen beschikbaar zijn die ook nog eens goedkoper zijn, want overdag is een raam tussen de 80-110 euro voor een shift, terwijl dat 's avonds tussen de 150-160 euro is.
Lege ramen
Nu, voor diegene die over de Wallen hebben gelopen, en zich nu afvragen hoe dat dan zit met de lege ramen in avond, daar is ook een verklaring voor. Want net als met een appartement of winkelruimte, huren wij onze werkplekken van een bedrijf die dat verhuurt aan ons, de raamexploitanten. En net zoals met het huren van een appartement, alleen omdat je niet iedere minuut van de dag aanwezig bent in je appartement, betekent niet dat je er niet woont of dat het appartement niet verhuurt is. En hetzelfde geldt voor de ramen die 's avonds leeg zijn. Ondanks dat een raam leeg is 's avonds, toch zijn alle ramen op de Wallen 's avonds verhuurt. Sterker nog, zoals ik al eerder zei, er zijn wachtlijsten van meiden die nog een kamer zoeken.
Nu vraag je je natuurlijk af waarom zo'n meid, die een raam huurt die vervolgens leeg staat, niet gaat werken in daar. Nou, daar kunnen veel verklaringen voor zijn. Ze kan bijvoorbeeld al terug naar huis zijn gegaan, omdat ze al genoeg geld heeft verdiende die avond, of wellicht was het gewoon haar avond niet. Een andere verklaring kan zijn dat ze nog niet begonnen is. Want vergeet niet, de prostituee beslist zelf wanneer ze begint en stopt met werken, niet de raamexploitant.
Maar een prostituee zou ook wel eens ziek kunnen zijn, wat ze natuurlijk niet vooraf had kunnen weten, terwijl ze wel al de kamer had gereserveerd en betaald. Of ze zou gewoon beslist kunnen hebben dat ze geen zin had om die avond te werken, of gewoon een vrije dag te nemen. Er zijn zoveel redenen waarom een raam leeg kan staan, maar toch verhuurd is. Uiteindelijk is het aan de prostituee zelf om te besluiten wanneer, hoe lang en óf ze aan het werk gaat, los van het feit dat ze voor die werkplek betaalt.
Nu klinkt dit natuurlijk wat oneerlijk naar al die prostituees toe die geen werkplek hebben, maar aan de andere kant kun je moeilijk iemand weigeren een kamer te verhuren, om die vervolgens aan een ander te geven. Als een kamer eenmaal verhuurd is, dan is het de beslissing van de sekswerker zelf of ze op komt dagen of niet. Als ze niet op komt dagen betekent dit natuurlijk wel dat ze er toch voor betaalt heeft, maar dat is dan haar eigen beslissing. Maar omdat de gemeente al zo veel ramen heeft gesloten, en nog steeds ramen wilt sluiten, zijn de meeste sekswerkers bang geworden hun werkplek te verlaten al is dat maar voor een dag, uit angst dat een ander haar plek inneemt, en ze zelf geen vaste werkplek meer kunnen vinden. Daarom betalen meiden dus voor hun werkplek, ondanks dat ze er niet altijd gebruik van maken, simpelweg om er zeker van te zijn dat ze hun werkplek nog hebben als ze weer terug komen op hun werk.
Waren er nu maar voldoende werkplekken voor die naar schatting 160 vrouwen die nu geen werkplek hebben. Was er nu maar iemand geweest die had besloten om niet al die ramen te sluiten, daarbij denkend, of bewerend, dat het hielp tegen het bestrijden van mensenhandel en criminaliteit.
Want de realiteit is, dat sommige van die 160 vrouwen maar beperkte wachttijd hebben, totdat ze door hun spaargeld zijn, en ze geen keuze meer hebben. En dan komt de vraag hoe ze verder kunnen overleven? Ja, ze zouden kunnen proberen een ander beroep te doen, maar dan zijn ze dus gedwongen iets anders te doen alleen maar omdat de gemeente ramen sluit. En was nou niet het hele punt van het sluiten van ramen om juist te voorkomen dat vrouwen gedwongen werden tot een bepaald beroep? En dan ga ik er nog vanuit dat ze ergens anders een baan zouden kunnen krijgen, want door het enorme stigma op sekswerk, is dat enorm lastig.
En zelfs al zouden ze een andere baan weten te vinden. Verreweg de meeste zullen geen dikbetaalde baan krijgen, dus zullen ze behoorlijk in inkomen omlaag gaan vergeleken met de inkomsten die zij hadden uit de prostitutie. En deze vrije val in inkomsten resulteert erin dat sekswerkers niet meer genoeg inkomen hebben om hun rekeningen te betalen, waardoor ze dus afzien van een andere baan, omdat ze daar simpelweg de rekeningen niet mee kunnen betalen.
Illegale prostitutie
Het mag als geen verassing komen dat de illegale prostitutie (prostitutie zonder vergunning) is gegroeid in de afgelopen jaren, zoals ook de rapporten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid stellen (pagina 147). Er is een toename in onvergunde prostitutie, terwijl tegelijkertijd in Amsterdam de vergunde prostitutie behoorlijk is ingeperkt met 33,5%. De burgemeester weigert de link tussen deze twee zaken te leggen, ook wel bekend als het waterbed effect, het effect waarbij prostituees gedwongen worden in de illegale prostitutie te werken doordat legale werkplekken steeds schaarser worden, maar mij lijkt het haast onmogelijk om niet tot die conclusie te komen.
Immers, er zijn ongeveer 250 vrouwen die hun vergunde werkplek hebben verloren achter de ramen. Werken in de leegstaande ramen overdag genereert simpelweg niet voldoende inkomsten om te kunnen overleven, wat resulteert in veel ramen die overdag leeg blijven. Dat terwijl er 's avonds wachtlijsten bij raamexploitanten zijn totdat er ramen vrij komen, omdat er niet voldoende werkplekken beschikbaar zijn, wat maar weer aantoont dat de druk op deze werkplekken in de avonden enorm is toegenomen.
Er zijn ook geen goede alternatieven voor deze prostituees, aangezien van baan wisselen simpelweg niet voldoende inkomen genereert in vergelijking met het inkomen wat ze voorheen hadden achter de ramen. Het enige realistische alternatief zou zijn om verder te gaan in de prostitutie, maar dan dus wel illegaal, zoals bijvoorbeeld in de thuisprostitutie of in hotels. Dit zou ook verklaren waarom de onderzoeken van de overheid een groei van onvergunde prostitutie (zogenaamde illegale prostitutie) waarnemen. En we hebben ook gezien dat dit ook al is voorgekomen in Utrecht waar men 165 ramen heeft gesloten, wat resulteerde in een groei van illegale prostitutie in hotels daar.
Illegale prostitutie lijkt één van de weinige alternatieven te zijn die een grote groep hadden, aangezien ook in de rest van het land legale prostitutie is afgenomen met 40% zoals ook het onderzoek van de overheid aantoont. Dat, terwijl datzelfde onderzoek ook vermeld dat als er misstanden voorkomen, zoals mensenhandel, uitbuiting, dwang en minderjarige prostitutie, dat die voornamelijk plaats zullen vinden in de illegale prostitutie, en niet zozeer in de legale prostitutie.
250 vrouwen hebben hun werkplek verloren in de afgelopen jaren op de Wallen, met 117 ramen die gesloten zijn. En terwijl een naar schatting 160 van hen een enorme druk zetten op de raambordelen die er nog over zijn in de avonden (omdat overdag werken simpelweg niet rendabel is), is het de vraag waar die overige 90 vrouwen naartoe zijn gegaan?
En laten we niet vergeten dat het zeer zeker mogelijk is dat van die 160 vrouwen die nu dus op zo'n wachtlijst bij een raamexploitant staat, er ook een deel daarvan is die wellicht ook illegaal werken totdat er een plekje vrij komt. Immers, sommige vrouwen staan al lang op zo'n wachtlijst, voor sommige werkplekken kan de wachttijd maandenlang zijn, en wellicht zijn zij niet in staat die tijd te overbruggen financieel gezien, wat resulteert in meer illegale prostitutie, waarvan de overheid nu juist heeft gezegd dat het daar minder veilig is. Kortom, is de burgemeester nu bezig om ons te helpen, over dieper in de problemen te werken door nog meer ramen te sluiten, zelfs al zijn dat 'minder ramen' dan oorspronkelijk gepland?
Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
Dus wat is er nu precies aan de hand? Zijn wij, de prostituees op de Wallen, gewoon aan het klagen en protesteren omdat we verveeld zijn geraakt? Of is er iets anders aan de hand? En zijn er dan inderdaad niet voldoende werkplekken voor raamprostituees in Amsterdam, of is dat overdreven, en zijn we gewoon gaan demonstreren voor de lol?
Om deze dingen te begrijpen, moet ik eerst even de huidige situatie uitleggen, en het verschil tussen overdag en 's avonds. Want er zit een enorm verschil tussen werken overdag, en het aantal raambordelen dat dan beschikbaar is, en werken in de avond en het aantal raambordelen dat op dat moment beschikbaar is.
Vraag en aanbod
Ten eerste, het is een simpel gevalletje van vraag en aanbod. Als er minder vraag is, dan is er ook minder aanbod. En hetzelfde geldt voor de Wallen in Amsterdam. Overdag is er simpelweg minder vraag naar prostituees, waardoor er dus ook minder prostituees overdag werken, terwijl 's avonds de vraag daarnaar veel hoger ligt, waardoor er dus ook veel meer prostituees 's avonds werken.
Dit komt deels omdat de Wallen deel van het nachtleven uitmaakt in Amsterdam. Net als een bar of een club, kun je je deuren wel open gooien om 10 uur 's morgens, maar dan zullen er maar weinig mensen komen. Terwijl 's avonds de grote groepen binnen zullen stromen. En dit komt ook doordat de Wallen het mooiste is tijdens de avonduren. Want terwijl je overdag nauwelijks het rode licht kunt zien door het daglicht, in de avonduren geven de rode lichten sfeer mee aan de hele buurt met hun rode gloed.
The same area during the day and during the night |
Genoeg werkplekken?
Je zou denken dat die prostituees die zo klagen dat ze geen werkplek hebben, toch overdag zouden kunnen gaan werken. Maar feit is dat het simpelweg niet zo werkt. De reden waarom slechts 25-30% van de ramen overdag bezet is, is omdat de meeste prostituees overdag simpelweg niet voldoende omzet kunnen draaien om het hoofd boven water te houden. Sterker nog, veel prostituees die 's avonds werkte en die inmiddels hun werkplek zijn kwijtgeraakt, hebben een poging gewaagd om overdag te gaan werken, maar daar zijn ze vrijwel allemaal op terug terug gekomen.
Waarom? Ze konden overdag simpelweg niet voldoende omzet draaien, omdat de andere prostituees die overdag al werkte, al de vraag daarna voorzagen, waardoor nieuwkomers overdag overbodig zijn. Dit heeft geresulteerd in het feit dat nieuwkomers die overdag werken nauwelijks genoeg geld kunnen verdienen om uit de kosten te komen. Kortom, vaker kostte het hun meer geld om overdag te werken, dan dat het hen iets opleverde, waardoor ze niet meer overdag wilde werken, omdat het voor de meeste dus niets oplevert maar alleen maar geld kost. En dit komt dus simpelweg omdat er minder klanten overdag zijn dan 's avonds. En minder klanten betekent minder vraag, en minder vraag betekend minder aanbod, dus minder prostituees, en dus zijn er meer prostituees overdag zonder werk.
Maar tijdens de avonduren zijn er voldoende klanten. De Wallen komen pas echt tot leven tijdens de avonduren en de late uurtjes, waardoor er dus ook meer klanten voor ons zijn. Maar het probleem is natuurlijk, dat de gemeente de afgelopen jaren meer dan 100 ramen heeft gesloten. Naar schatting 250 vrouwen zijn daarmee hun werkplek verloren. En zonder een werkplek voor de avonden, terwijl er overdag niets te verdienen valt, heeft dit geresulteerd in een enorme druk op de ramen tijdens de avonduren. Meiden willen 's avonds werken, maar dat kan niet, omdat er simpelweg niet voldoende ramen zijn.
Om je een voorbeeldje te geven, mijn exploitant heeft zo'n 50 ramen die hij verhuurt aan prostituees. Overdag is nog niet eens de helft verhuurd, omdat de meeste prostituees overdag nauwelijks wat kunnen verdienen omdat de markt al verzadigd is dan. 's Avonds zijn er echter wachtlijsten voor een raam. De wachtlijst bij mijn exploitanten is op het moment zo'n 20 meiden, en dat is dus alleen al voor de 50 ramen van mijn exploitant. Er zijn natuurlijk nog veel meer exploitanten op de Wallen, en bijna allemaal hebben ze wachtlijsten, sommige hele lange wachtlijsten.
Als er voor iedere 50 ramen in Amsterdam er een wachtlijst is van zo'n 20 meiden, zoals dat bij mijn exploitant is, dan zou dit betekenen dat er in totaal 160 meiden op een wachtlijst staan in Amsterdam voor een werkplek 's avonds. Dat, terwijl overdag de raamexploitanten nauwelijks kamers verhuren, ondanks dat er genoeg ramen beschikbaar zijn die ook nog eens goedkoper zijn, want overdag is een raam tussen de 80-110 euro voor een shift, terwijl dat 's avonds tussen de 150-160 euro is.
Lege ramen
Nu, voor diegene die over de Wallen hebben gelopen, en zich nu afvragen hoe dat dan zit met de lege ramen in avond, daar is ook een verklaring voor. Want net als met een appartement of winkelruimte, huren wij onze werkplekken van een bedrijf die dat verhuurt aan ons, de raamexploitanten. En net zoals met het huren van een appartement, alleen omdat je niet iedere minuut van de dag aanwezig bent in je appartement, betekent niet dat je er niet woont of dat het appartement niet verhuurt is. En hetzelfde geldt voor de ramen die 's avonds leeg zijn. Ondanks dat een raam leeg is 's avonds, toch zijn alle ramen op de Wallen 's avonds verhuurt. Sterker nog, zoals ik al eerder zei, er zijn wachtlijsten van meiden die nog een kamer zoeken.
Nu vraag je je natuurlijk af waarom zo'n meid, die een raam huurt die vervolgens leeg staat, niet gaat werken in daar. Nou, daar kunnen veel verklaringen voor zijn. Ze kan bijvoorbeeld al terug naar huis zijn gegaan, omdat ze al genoeg geld heeft verdiende die avond, of wellicht was het gewoon haar avond niet. Een andere verklaring kan zijn dat ze nog niet begonnen is. Want vergeet niet, de prostituee beslist zelf wanneer ze begint en stopt met werken, niet de raamexploitant.
Maar een prostituee zou ook wel eens ziek kunnen zijn, wat ze natuurlijk niet vooraf had kunnen weten, terwijl ze wel al de kamer had gereserveerd en betaald. Of ze zou gewoon beslist kunnen hebben dat ze geen zin had om die avond te werken, of gewoon een vrije dag te nemen. Er zijn zoveel redenen waarom een raam leeg kan staan, maar toch verhuurd is. Uiteindelijk is het aan de prostituee zelf om te besluiten wanneer, hoe lang en óf ze aan het werk gaat, los van het feit dat ze voor die werkplek betaalt.
Nu klinkt dit natuurlijk wat oneerlijk naar al die prostituees toe die geen werkplek hebben, maar aan de andere kant kun je moeilijk iemand weigeren een kamer te verhuren, om die vervolgens aan een ander te geven. Als een kamer eenmaal verhuurd is, dan is het de beslissing van de sekswerker zelf of ze op komt dagen of niet. Als ze niet op komt dagen betekent dit natuurlijk wel dat ze er toch voor betaalt heeft, maar dat is dan haar eigen beslissing. Maar omdat de gemeente al zo veel ramen heeft gesloten, en nog steeds ramen wilt sluiten, zijn de meeste sekswerkers bang geworden hun werkplek te verlaten al is dat maar voor een dag, uit angst dat een ander haar plek inneemt, en ze zelf geen vaste werkplek meer kunnen vinden. Daarom betalen meiden dus voor hun werkplek, ondanks dat ze er niet altijd gebruik van maken, simpelweg om er zeker van te zijn dat ze hun werkplek nog hebben als ze weer terug komen op hun werk.
Waren er nu maar voldoende werkplekken voor die naar schatting 160 vrouwen die nu geen werkplek hebben. Was er nu maar iemand geweest die had besloten om niet al die ramen te sluiten, daarbij denkend, of bewerend, dat het hielp tegen het bestrijden van mensenhandel en criminaliteit.
Want de realiteit is, dat sommige van die 160 vrouwen maar beperkte wachttijd hebben, totdat ze door hun spaargeld zijn, en ze geen keuze meer hebben. En dan komt de vraag hoe ze verder kunnen overleven? Ja, ze zouden kunnen proberen een ander beroep te doen, maar dan zijn ze dus gedwongen iets anders te doen alleen maar omdat de gemeente ramen sluit. En was nou niet het hele punt van het sluiten van ramen om juist te voorkomen dat vrouwen gedwongen werden tot een bepaald beroep? En dan ga ik er nog vanuit dat ze ergens anders een baan zouden kunnen krijgen, want door het enorme stigma op sekswerk, is dat enorm lastig.
En zelfs al zouden ze een andere baan weten te vinden. Verreweg de meeste zullen geen dikbetaalde baan krijgen, dus zullen ze behoorlijk in inkomen omlaag gaan vergeleken met de inkomsten die zij hadden uit de prostitutie. En deze vrije val in inkomsten resulteert erin dat sekswerkers niet meer genoeg inkomen hebben om hun rekeningen te betalen, waardoor ze dus afzien van een andere baan, omdat ze daar simpelweg de rekeningen niet mee kunnen betalen.
Illegale prostitutie
Het mag als geen verassing komen dat de illegale prostitutie (prostitutie zonder vergunning) is gegroeid in de afgelopen jaren, zoals ook de rapporten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid stellen (pagina 147). Er is een toename in onvergunde prostitutie, terwijl tegelijkertijd in Amsterdam de vergunde prostitutie behoorlijk is ingeperkt met 33,5%. De burgemeester weigert de link tussen deze twee zaken te leggen, ook wel bekend als het waterbed effect, het effect waarbij prostituees gedwongen worden in de illegale prostitutie te werken doordat legale werkplekken steeds schaarser worden, maar mij lijkt het haast onmogelijk om niet tot die conclusie te komen.
Immers, er zijn ongeveer 250 vrouwen die hun vergunde werkplek hebben verloren achter de ramen. Werken in de leegstaande ramen overdag genereert simpelweg niet voldoende inkomsten om te kunnen overleven, wat resulteert in veel ramen die overdag leeg blijven. Dat terwijl er 's avonds wachtlijsten bij raamexploitanten zijn totdat er ramen vrij komen, omdat er niet voldoende werkplekken beschikbaar zijn, wat maar weer aantoont dat de druk op deze werkplekken in de avonden enorm is toegenomen.
Er zijn ook geen goede alternatieven voor deze prostituees, aangezien van baan wisselen simpelweg niet voldoende inkomen genereert in vergelijking met het inkomen wat ze voorheen hadden achter de ramen. Het enige realistische alternatief zou zijn om verder te gaan in de prostitutie, maar dan dus wel illegaal, zoals bijvoorbeeld in de thuisprostitutie of in hotels. Dit zou ook verklaren waarom de onderzoeken van de overheid een groei van onvergunde prostitutie (zogenaamde illegale prostitutie) waarnemen. En we hebben ook gezien dat dit ook al is voorgekomen in Utrecht waar men 165 ramen heeft gesloten, wat resulteerde in een groei van illegale prostitutie in hotels daar.
Illegale prostitutie lijkt één van de weinige alternatieven te zijn die een grote groep hadden, aangezien ook in de rest van het land legale prostitutie is afgenomen met 40% zoals ook het onderzoek van de overheid aantoont. Dat, terwijl datzelfde onderzoek ook vermeld dat als er misstanden voorkomen, zoals mensenhandel, uitbuiting, dwang en minderjarige prostitutie, dat die voornamelijk plaats zullen vinden in de illegale prostitutie, en niet zozeer in de legale prostitutie.
250 vrouwen hebben hun werkplek verloren in de afgelopen jaren op de Wallen, met 117 ramen die gesloten zijn. En terwijl een naar schatting 160 van hen een enorme druk zetten op de raambordelen die er nog over zijn in de avonden (omdat overdag werken simpelweg niet rendabel is), is het de vraag waar die overige 90 vrouwen naartoe zijn gegaan?
En laten we niet vergeten dat het zeer zeker mogelijk is dat van die 160 vrouwen die nu dus op zo'n wachtlijst bij een raamexploitant staat, er ook een deel daarvan is die wellicht ook illegaal werken totdat er een plekje vrij komt. Immers, sommige vrouwen staan al lang op zo'n wachtlijst, voor sommige werkplekken kan de wachttijd maandenlang zijn, en wellicht zijn zij niet in staat die tijd te overbruggen financieel gezien, wat resulteert in meer illegale prostitutie, waarvan de overheid nu juist heeft gezegd dat het daar minder veilig is. Kortom, is de burgemeester nu bezig om ons te helpen, over dieper in de problemen te werken door nog meer ramen te sluiten, zelfs al zijn dat 'minder ramen' dan oorspronkelijk gepland?
Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een reactie posten