Prostituees bezetten gesloten ramen
Gisteren was weer een drukke dag op de Wallen, toen een groep sekswerkers enkele ramen bezetten uit protest tegen de sluiting van deze ramen. De sekswerkers protesteerden hiermee tegen de sluiting van 18 raambordelen op de Wallen in Amsterdam, die sinds gisteren gesloten zijn. De bordelen mogen weer opnieuw open als de nieuwe raamexploitant zijn vergunningen rond heeft, maar dat duurt tussen de 2 tot 6 maanden, wat inhoudt dat tot die tijd deze dames zonder werkplek zitten.

De raambordelen werden gesloten door de burgemeester, omdat er volgens hem 'serieuze misstanden' zouden hebben plaats gevonden achter deze ramen, zoals gedwongen prostitutie. Wat hij er echter niet bij vermeld, is dat deze 'serieuze misstanden' al lang geleden plaats vonden, en de bordeelhouder daar niet direct bij betrokken was. Dit is dan ook de reden dat de bordeelhouder nooit überhaupt verdachte is geweest in ook maar één van deze zaken. Andere argumenten die de burgemeester noemde, zoals 'administratieve problemen', zijn een direct resultaat van de regeltjesterreur waar de burgemeester de raamexploitanten aan onderwerpt, in de hoop dat zij dan een fout zullen maken.

Sterker nog zelfs, geen van de vrouwen in deze 18 ramen zijn ook maar op enige manier betrokken geweest bij de dingen waar de raamexploitant van wordt beschuldigd door de burgemeester. Bovendien dreigde de burgemeester eerst alle 47 ramen van deze raamexploitant te sluiten, maar uiteindelijk nam de burgemeester genoegen met 18 ramen. Maar aangezien de raamexploitant niet de eigenaar van de panden is, geeft dit de mogelijkheid voor een nieuwe raamexploitant die de panden kan gaan exploiteren. En dus is er al een nieuwe raamexploitant bezig om de vergunningen rond te krijgen, maar dit kan dus nog maanden duren, waarvan op z'n minst 2 maanden. Tot die tijd zitten die vrouwen die hier werkte dus zonder werkplek.

De burgemeester beargumenteerde dat er voldoende plek zou zijn voor deze vrouwen, aangezien er genoeg plek is overdag. Maar zoals ik al schreef in mijn vorige blogpost, is er overdag nauwelijks iets te verdienen, omdat er overdag simpelweg te weinig klanten zijn. 's Avonds zijn alle ramen al verhuurd, dus kunnen ze geen plek meer vinden om te werken. Zonder inkomen dwingt de burgemeester deze dames in de zware financiële tijden, aangezien de rekeningen gewoon binnen blijven komen. Deze vrouwen hebben families, partners, kinderen, en die zijn allemaal ook afhankelijk van het inkomen van de dames uit de prostitutie. En nee, dit heeft niets met pooiers te maken, deze vrouwen zijn pure feministen, zoals iedere feminist het zou willen zien. Deze vrouwen hebben thuis de broek aan, zij werken, zij zijn de baas, zij zijn de kostwinner in plaats van de mannen.

Om voor deze vrouwen op te komen heeft PROUD, de belangenorganisatie voor sekswerkers waar ik ook lid van ben, een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Immers, de burgemeester beloofde eerst nog dat er minder ramen zouden sluiten, maar in plaats daarvan is hij nu bezig met het sluiten van 18 ramen die helemaal niet in de planning stonden. Deze 18 ramen bevinden zich ook helemaal niet in het gebied dat zou moeten sluiten, en de vrouwen hebben pas een week vooraf gehoord gekregen dat ze zouden gaan sluiten.
Bovendien, de burgemeester beweert dat hij rekening houdt met de situatie van de vrouwen, maar dit is absolute onzin. Het wegnemen van hun enige werkplek, hoe kun je dat nu verkopen als 'rekening houden met'? Zelfs al zou alles wat de burgemeester beweert waar zijn, wordt hun situatie er nooit beter op, aangezien ze nu dus helemaal niet meer kunnen werken. Op z'n minst zou je nog kunnen zeggen dat een slechte werkplek beter is dan geen werkplek. Immers, ook op een slechte werkplek kun je geld verdienen voor jezelf en je familie, maar zonder werkplek wordt dat nogal lastig.

En dus eist PROUD van de burgemeester dat de ramen weer open gaan voor deze vrouwen, totdat de nieuwe raamexploitant zijn vergunningen rond heeft, waardoor deze vrouwen in de tussentijd gewoon kunnen door blijven werken en inkomsten kunnen blijven genereren. Ook heeft PROUD geëist dat de vrouwen gecompenseerd moeten worden voor iedere dag die ze nu niet kunnen werken daar. Natuurlijk zal de burgemeester proberen die verantwoordelijk in schoenen van de raamexploitant te schuiven, maar het was uiteindelijk niet zijn keuze om het zo te doen, de burgemeester gaf hem weinig keuze behalve deze ramen te sluiten. De dames die daar werkte hadden het daar prima naar hun zin, en wilde die werkplekken helemaal niet kwijt raken, maar de burgemeester denkt dat dit beter voor hen is. Een perfect voorbeeld van hoe de burgemeester dus niet luistert naar de vrouwen, en hoe hij dus niet in hun belang handelt, maar dat van zichzelf.

Dus wisten gisteren een deel van de sekswerkers die achter die 18 ramen werkte, één van de panden binnen te dringen nadat ze klaar waren met werken, en bezette daarmee drie ramen. De bezetting duurde de gehele dag, als statement naar de burgemeester toe en om aandacht te vragen voor het kort geding tegen het verlies van hun werkplekken. Enkele mensen van PROUD, waaronder ikzelf, waren aanwezig om de dames te steunen, en na een hele nacht werken en daarna een hele dag protesteren zonder te hebben geslapen, waren de meeste meiden behoorlijk moe geworden, en eindigde het protest aan het einde van de middag. Hopelijk hebben ze hiermee wat aandacht gekregen voor hun zaak, en beseft de burgemeester eindelijk eens dat zijn acties niet langer meer zonder consequenties zijn. En hopelijk kunnen deze meiden spoedig weer aan het werk, en hoeven ze niet maanden lang te wachten voordat ze weer wat inkomsten binnen krijgen, zodat ze zichzelf en hun familie en gezinnen kunnen onderhouden.

Een paar video's van het protest:Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten