Sekswerkers Amsterdam organiseren demonstratie
Aanstaande donderdag 9 april, zullen sekswerkers die achter de ramen werken protesteren tegen de plannen van de gemeente om meer ramen te sluiten op de Wallen. De demonstratie richt zich tegen Project 1012, die zich richt op het 'opschonen' van de Wallen van 'criminogene' activiteiten en bedrijven, zoals mensenhandel, voornamelijk door het sluiten van prostitutie ramen.
Het project dat ooit gestart werd door voormalig wethouder Lodewijk Asscher, met als excuus om gedwongen prostitutie te bestrijden, is in werkelijkheid niets meer dan een gentrification project, waarbij miljoen euro's aan vastgoed deals zijn betrokken. Politici en ambtenaren worden betaalt om waardevol vastgoed aan grote bedrijven voor veel geld te verkopen, terwijl ze het project aan het publiek verkopen als een misdaadbestrijdingsproject.

Tot dusver is de Wallen gereduceerd van 512 prostitutieramen naar slechts 395 ramen. En met het verlies van 117 ramen, is de burgemeester van Amsterdam vastbesloten om nog eens 94 ramen te sluiten, de werkplek van naar schatting zo'n 250 sekswerkers, zoals oorspronkelijk het plan was.
Politici in Amsterdam hebben dit project altijd verkocht aan het publiek als een project om de georganiseerde misdaad te bestrijden, ondanks het feit dat dit nooit gevonden werden. Geen van de beschuldigde raamexploitanten bleken criminelen te zijn, en bleken zelfs niet eens een strafblad te hebben. En in geen enkel geval werd het ooit bewezen dat ook maar één sekswerker wiens werkplek gesloten werd daar gedwongen, misbruikt of uitgebuit werd. Beweringen over mensenhandel op de Wallen van 50 tot 90% dwang (wat jarenlang gebruikt werd door politici), bleken gebaseerd te zijn op niets meer dan vermoedens en vage onderbuikgevoelens, en op geen enkel wetenschappelijk onderzoek. Dat terwijl wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd werd onder sekswerkers zelf vaak werd weggezet als 'onbetrouwbaar'.

Sekswerkers zijn het slachtoffer geworden. Niet van de vermeende georganiseerde misdaad en mensenhandelaren die in grote getallen aanwezig zouden zijn, maar van het beleid, die hen dwong om hun enige legale werkplek te verlaten zonder enige compensatie.
Tot dusver zijn naar schatting zo'n 300 vrouwen hun werkplek al kwijt geraakt, en velen van hen die achterbleven zonder legale werkplek, zijn de illegale prostitutie ingestapt om het gat in hun inkomen op te vullen. Anderen zijn simpelweg verhuisd naar andere landen met minder veilige werkplekken, waardoor zij risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandelaren. Niemand van de gemeente leek zich hier druk om te maken, waar deze vrouwen terecht zouden komen, waar ze zich eerst nog zo druk om maakte dat ze zelfs besloten hun werkplekken te sluiten. Hoe komt het dat de gemeente zulke drastische maatregelen neemt om zogenaamd vrouwen te beschermen, door hun enige legale werkplekken te sluiten, terwijl ze daarna ineens totaal geen interesse tonen wat er met deze vrouwen gebeurt?

De waarheid is dat weinig vrouwen op de Wallen zich bewust waren van wat er gaande was. Veel sekswerkers hebben wel ramen zien sluiten, maar hebben nooit begrepen waarom, aangezien de gemeente hun acties tegenover de sekswerkers nooit heeft verklaard. Sterker nog, de gemeente leek wel bewust sekswerkers in het duister te willen houden over hun plannen. Waarom? Nou, daar kun je over gissen, maar ik durf erop te wedden dat ze helemaal niet wilde dat sekswerkers erachter zouden komen wat er echt gaande was, want dat zou tot protest van de sekswerkers zelf kunnen leiden.
De meeste sekswerkers dachten dat sommige exploitanten er gewoon vanuit zichzelf mee ophielden. Sommige anderen wist zelfs niet eens dat er ramen sloten. En wellicht was het voor mij hetzelfde geweest, als ik nooit mijn Nederlandse vriend was tegen gekomen, die mij liet zien welke beweringen mensen over ons deden. Hij liet mij dingen zien en horen die weinig andere meiden meekregen, simpelweg omdat ze geen Nederlands verstaan.

En sindsdien had ik maar één wens. Een wens om een demonstratie te houden tegen het sluiten van de ramen. Want de werkelijkheid is dat verreweg de meeste sekswerkers ervoor kiezen om hier te werken. Ze worden niet gedwongen. Ze hebben bewust gekozen om hier achter de ramen te werken, elk met hun eigen reden. En feit is dat ze niet willen stoppen omdat andere mensen andere plannen hebben, ze willen stoppen wanneer ze zelf besluiten dat ze willen stoppen. Niet omdat geldbeluste politici geld willen verdienen aan de verkoop van panden aan grote bedrijven. Niet omdat andere mensen tegen ons beroep zijn.
Sekswerkers van de Wallen hebben het recht op een veilige werkplek, en dat is dan ook precies de reden dat velen van hen uit andere landen naar Amsterdam toe zijn gekomen. Want in Amsterdam is het werk legaal, het is veilig en bovendien kan je veel geld verdienen met alle toeristen die hiervoor naartoe komen. Ze willen niet stoppen met dit beroep, omdat de meeste helemaal niet gedwongen worden, ze willen gewoon geld verdienen.

Daarom organiseert PROUD, de vakbond voor sekswerkers, op 9 april een demonstratie tegen het sluiten van ramen. De demonstratie is een persoonlijk project van mij en een lang gekoesterde wens, om de mensen te laten zien dat we helemaal niet gedwongen worden, maar dat we zelf voor dit beroep hebben gekozen. Om te laten zien dat we het niet eens zijn met deze sluitingen, en dat het zeker de slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie niet helpt. Beweringen die vooral gebaseerd waren op gemankeerde rapporten en onderbuikgevoelens.
Ik zal ook een petitie overhandigen aan de burgemeester, ondertekend door sekswerkers, waarin we de burgemeester verzoeken te stoppen met dit monsterlijke project, om sekswerkers hun legale werkplekken af te pakken, en pleiten voor het heropenen van voormalige bordelen. De petitie die is ondertekend steunt de demonstratie, alsmede het eisenpakket dat PROUD heeft opgesteld voor de burgemeester en de gemeenteraad.

Op 9 april zullen de sekswerkers de Wallen terug pakken van de geldbeluste politici, en deze overhandigen aan hopelijk goede politici, die open staan voor de dialoog met sekswerkers, in plaats van een dictatuur zoals de afgelopen jaren het geval was. Ik vraag ook andere steden om dit voorbeeld te volgen, zoals in Utrecht waar ze ook ramen hebben gesloten. Geef de ramen terug aan de sekswerkers, en hou op met het verkopen van je ziel voor geld verdiend aan vastgoed. Het tijdperk van de sekswerkers is begonnen!

Voor meer informatie over de demonstratie verwijs ik jullie graag door naar de voorzitter van PROUD, Mariska Majoor, of de website van PROUD voor meer informatie.

P.s. je kunt ook de petitie online ondertekenen om ons te steunen hier en je kunt de demonstratie via Twitter volgen via #1012protest

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer


0 Responses

Een reactie posten