Rondleidingen en gidsen
Elke dag lopen er honderden mensen langs mijn werkplek op de Wallen. Groepen van 10 tot soms zelfs wel 50 man worden rondgeleid door gidsen door de smalle steegjes, om een kijkje te nemen bij de raambordelen en de dames die achter deze ramen werken. Blijkbaar verdiend het goed, want het is niet één groep, maar dag en nacht zijn er talloze groepen die rondgeleid worden langs onze ramen, dag in dag uit, met een gids die hen uitleg geeft. Ze leggen dingen uit over de geschiedenis van de Wallen, over de wetgeving in Nederland, over het werk en natuurlijk over ons.

Helaas is echter niet iedere gids bekend met de realiteit van de Wallen in Amsterdam. Vaak hoor ik gidsen dingen zeggen die gewoon niet waar zijn. Zo vertellen ze bijvoorbeeld aan de toeristen dat de meeste, of soms zelfs alle prostituees gedwongen hier werken. Of dat de georganiseerde misdaad deze bordelen runnen, waarmee ze de bordelen gebruiken om geld wit te wassen. Sommige gidsen vertellen zulke onzin, terwijl al die toeristen dat dan maar geloven omdat de 'expert' beweert dat het zo zit,
Maar feit is dat de meeste gidsen geen idee hebben waar ze het over hebben. Ze herhalen gewoon wat ze gehoord hebben van iemand of van de media. Verhalen zoals 'de meeste vrouwen werken hier gedwongen' of 'georganiseerde misdaad zit hierachter' of zelfs dat er 'veel witwaspraktijken' plaats zouden vinden, zijn allemaal argumenten die de gemeente Amsterdam voorheen gebruikte om hun gentrificatie project om de Wallen 'op te schonen' van de 'georganiseerde misdaad' te rechtvaardigen, door sekswerkers op straat te zetten en hun enige legale werkplekken te sluiten. En als je je nu afvraagt hoeveel criminele organisaties de gemeente inmiddels hiermee heeft weten te pakken, nou het antwoord is nul, niets! Het was gewoon een leugen die ze hebben gebruikt zodat ze de panden konden verkopen aan bedrijven met veel geld.

Elke dag zie ik deze groepen over de Wallen lopen, groepen van 10, 20, 30 soms zelfs 50 man(!), die iemand betalen die onzin over ons loopt te vertellen, terwijl ze wel verdienen aan ons bestaan. En terwijl zij betaald worden om onzin over ons te vertellen, zien wij daar niets van terug. Maar het ergste is nog wel dat ze honderden mensen oer dag compleet verkeerd inlichten, en dat hier door ons als sekswerkers weinig aan te doen valt.
De groepen zijn soms zelfs zo groot, dat er nauwelijks genoeg plek is voor iedereen, wat inhoudt dat ze voor onze ramen gaan staan, waarmee ze ons blokkeren om ons werk te kunnen doen. Ze jagen daarmee de klanten weg, die niet gezien willen worden door mensen om naar binnen te gaan (zeker niet een groep van 50 man), omdat er nog een enorm sociaal stigma ligt op de rol van onze klanten. En ze maken het ons ook onmogelijk op deze manier om oogcontact met onze klanten te maken en onze klanten naar ons toe te roepen, waardoor het onmogelijk wordt om ons beroep uit te oefenen. Soms is het zelfs de gids zelf die ons blokkeert om ons werk te doen. Dus terwijl hij geld aan ons verdient, blokkeert hij ons om hetzelfde te doen, terwijl hij wel onzin over ons loopt te vertellen. Dank je wel!

Soms voel ik me als een dier uit de dierentuin, met al die groepen die alleen maar komen kijken. We vinden het heus niet erg dat mensen de Wallen bezoeken, immers, wij verdienen ook aan de bezoekers. Maar als er iedere dag groepen van 50 man alleen maar naar je komen staren, en verder geen enkele interesse hebben om binnen te komen, dan wordt het wat irritant.
En het zijn niet eens de mannen die ons zo irriteren. Immers, we begrijpen heus wel dat een man het leuk vindt om een mooie sexy vrouw te zien, dat is heel natuurlijk. Nee, het ergste zijn de vrouwen, die vaak een compleet gebrek aan respect voor ons hebben, naar ons staren, foto's van ons maken. Soms waarschuwen de gidsen wel de groepen om geen foto's te maken, maar vaak doen ze niks als mensen toch een foto van ons nemen, wat niet echt getuigt van veel respect voor ons. Kijk, van een man kunnen we het nog wel begrijpen waarom hij een foto van een sexy vrouw wilt maken, maar van een vrouw? Waarom moet zij een foto van mij maken? Heeft ze thuis geen spiegel of zo om te zien hoe een vrouw er in het echt uit ziet?

Ik vind het niet erg dat er rondleidingen gegeven worden op de Wallen, begrijp me niet verkeerd. Maar de groepen zijn te groot geworden, het zijn er te veel en ze worden te vaak geleid door gidsen die geen enkel respect voor ons hebben, ondanks het feit dat ze dankzij ons werk hebben. En het ergste daarvan is nog wel dat ze vaak complete onzin over ons en ons beroep vertellen, omdat ze simpelweg gebrek aan informatie hebben. Ze hebben nog nooit met een sekswerker gesproken, ze zijn nog nooit binnen geweest, en ze hebben geen enkele expertise of ervaring waar ze uit kunnen putten. Zo kopiëren simpelweg wat ze ergens gehoord of gelezen hebben, zonder na te gaan of die informatie wel correct is. Bovendien zijn de groepen te groot geworden voor het relatief kleine gebied en de smalle steegjes op de Wallen, en zijn ze te groot voor één gids om controle over te hebben. Daarnaast tonen ze geen enkele respect voor ons, door voor ons raam te gaan staan en ons te blokkeren om ons werk te doen, en niet in te grijpen als mensen foto's van ons maken.

Ze zouden er vergunningen voor af moeten geven. Vergunningen voor gidsen. Raambordelen hebben vergunningen nodig, straatartiesten hebben vergunningen nodig, dus waarom niet gidsen? Immers, gidsen hebben een enorme invloed op hoe mensen denken over de Wallen, over Amsterdam, sekswerk en nog belangrijker ons zelf! Ze hebben een enorme invloed op de meningen van honderden mensen met wat ze iedere dag vertellen, en zonder de juiste informatie leidt dit alleen maar tot een incorrect beeld over een beroep die al enorm veel last heeft van een incorrect beeld.
Zonder zo'n vergunning zou het illegaal moeten zijn om rondleidingen te geven op de Wallen. En ze zouden ook een maximum aantal vergunningen aan gidsen moeten geven, om te voorkomen dat het gebied wordt overstroomt door groepen rondleidingen zoals dat nu het geval is. Daarnaast zou er ook een maximum moeten komen aan de grote van zo'n groep. En ze zouden verder e examen af moeten leggen over de Wallen, de sekswerkers en prostitutie, voordat ze een vergunning krijgen, om te voorkomen dat men onzin gaat lopen vertellen, zoals dat nu vaak het geval is.

Gelukkig zijn er ook nog enkele goede gidsen op de Wallen. Mensen die kennis hebben over het gebied en het werk, die dus weten waar ze het over hebben. Waarschijnlijk de beste plek om een rondleiding te boeken, is bij het PIC (Prostitutie Informatie Centrum), wat geleid wordt door voormalig sekswerker Mariska Majoor. Mariska is zelf oud-prostituee en heeft vroeger zelf ook achter de ramen op de Wallen gestaan, dus ze weet waar ze het over heeft, en bovendien kent ze ook veel vrouwen die momenteel achter de ramen staan. Ze runt al meer dan 20 jaar het PIC in het hartje van de Wallen, en ze is tevens een goede vriendin van mij zelf. En recentelijk heeft ze ook de nieuwe belangenvereniging van en voor sekswerkers opgericht, PROUD, waar ik zelf ook lid van ben.
En het is niet omdat ik vrienden met haar ben dat ik dit zeg. Maar het is simpelweg omdat zij één van de weinige mensen is die weet wat de realiteit op de Wallen is, en ze persoonlijk de sekswerkers ook kent, dat ik haar aanraad als gids. En als je iemand tegenkomt die écht begrijpt hoe jouw realiteit eruit ziet, terwijl er zo weinig mensen zijn die dat weten, dan krijg je al snel een band met elkaar.

Helaas bestaat er echter niet zoiets als een examen of een vergunning voor gidsen op de Wallen, en zijn er veel te weinig mensen zoals Mariska Majoor die de realiteit op de Wallen kennen. En daarom kan helaas iedere idioot die geld wil verdienen, allerlei onzin vertellen aan niets wetende toeristen, over de Wallen en over ons. Ik heb daar een mooi voor, voor mensen die geld verdienen over de rug van anderen, zonder dat die mensen daar zelf wat van terug zien, dat heet namelijk uitbuiting. Helaas zijn er echter veel organisaties en mensen die ons op deze wijze uitbuiten, terwijl ze onzin over ons lopen te vertellen. Ze laten mensen dingen geloven die gewoon niet waar zijn, waarna zij dit weer thuis aan hun vrienden vertellen, die hen ook weer op hun woord geloven. En op deze manier komen er dus enorm veel onzin verhalen in de omloop over de Wallen en sekswerkers in Amsterdam.

Mariska Majoor gebruikt het geld dat zij verdiend met de rondleidingen die zij geeft, om het PIC mee te runnen, om daarmee mensen correct te informeren over de Wallen en sekswerk in Nederland. Maar het PIC helpt ook sekswerkers als zij met problemen bij hen komen, of informeren hun over dingen die te maken hebben met hun beroep, waar dus zowel de toeristen als de sekswerkers zelf wat aan hebben. Daar hebben we dus veel meer aan dan die mensen die geld over onze rug verdienen, door onzin over ons en ons beroep te vertellen, ons lastig te vallen op ons werk waar we ook nog eens op geen enkele manier van profiteren, alleen maar zodat zij veel geld voor zichzelf kunnen verdienen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

0 Responses

Een reactie posten