Weer 108 miljoen euro nodig om prostituees werkplek af te pakken
Fashion winkels vervangen de wereldberoemde raambordelen
Nu Project 1012 in de laatste fase zit, blijkt dat er nog 108 miljoen euro nodig is voor de sluiting van prostitutieramen in Amsterdam. Dat was de informatie die gisteren gepubliceerd werd in een artikel in De Telegraaf. Het project, was als één van zijn doelstellingen heeft om raamprostitutie in Amsterdam met 40% te verminderen en ook het aantal coffeeshops sterk te reduceren, heeft tot dusver 117 ramen gesloten, en nog eens 94 ramen staan gepland om te sluiten.
In totaal zal Amsterdam van 512 ramen in 2007 naar 320 ramen aan het eind van dit project gaan, en zal het aan ongeveer 500 vrouwen hun veilige en bovendien enige legale werkplek kosten. Vrouwen die bovendien totaal geen hulp ontvangen van de gemeente op enige wijze, en simpelweg zonder werkplek achter blijven met als gevolg een verplaatsing naar de illegale prostitutie, zoals we de afgelopen jaren ook gezien hebben.

Momenteel zijn er nog 395 ramen voor sekswerkers in Amsterdam, maar met 94 ramen die bedreigd worden met sluiting, zijn de 19 ramen die de gemeente Amsterdam voor exploitatie beschikbaar stelt niet voldoende om het verlies van 94 ramen op te vangen, noch de 117 die de gemeente reeds heeft gesloten.
Van de 94 ramen die reeds gepland staan om gesloten te worden, zijn er alweer 10 uitgekocht, die in januari 2016 zullen gaan sluiten. Dit betekent dat er nog 84 ramen over blijven om op te kopen, waarvoor een budget van 108 miljoen euro nodig is. Een groot deel daarvan is geld van de belastingbetaler, die gebruikt wordt om vrouwen uit hun enige legale werkplekken te zetten, maar er is nog 24 miljoen euro nodig om het budget compleet te maken. Met bijna 80% van het budget compleet, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de gemeente een nieuwe investeerder vindt om zijn geld in de bodemloze put van Project 1012 te gooien.

Want als men kijkt naar het resultaat van Project 1012, is het zeker geen rendabel project voor de investeerders. Gebouwen die vroeger raambordelen waren, worden nu omgetoverd tot kaaswinkeltjes, kunstgalerieën, 'fashion' winkels en andere kleine ondernemingen, dia nauwelijks genoeg inkomen genereren om de huur te kunnen betalen, terwijl sekswerkers graag zelfs het dubbele bedrag zouden betalen om daar te mogen zitten. Momenteel bezetten veel van deze gesubsidieerde ondernemingen als bezetters deze panden, om te voorkomen dat prostitutie terugkeert in deze panden.

Naast het feit dat het een slechte deal is voor de mensen die in dit project investeren, is het ook de belastingbetaler wiens geld wordt gespendeerd aan het reduceren van Amsterdam zijn beroemdste toeristische attractie. Een toeristische attractie die verantwoordelijke is voor meer dan 1/3 van het toerisme in de stad, en jaarlijks een omzet daarmee genereert van ergens tussen de 85 en 170 miljoen euro.
Het is geen geheim dat de Wallen en de coffeeshops het hart van het toerisme in Amsterdam zijn. Noem de naam Amsterdam eens in het buitenland, en de eerste dingen die mensen zullen noemen zijn drugs en prostitutie, dezelfde dingen die Project 1012 met 40% wilt reduceren.

Naast het feit dat het slecht is voor de sekswerkers, die daarmee hun enige legale werkplekken verliezen en zich daarmee verplaatsen naar de illegale prostitutie, waardoor autoriteiten meer problemen creëren dan ze oplossen. En naast het feit dat het een enorme impact heeft op het toerisme en de lokale economie van Amsterdam, en het feit dat er veel belastingbetaler hun geld samen met investeerders hun geld wordt weggegooid in deze bodemloze put die één van Amsterdam zijn voornaamste bronnen van inkomsten vernietigd, gaat het ook nog eens in tegen het college akkoord van afgelopen jaar, waarin staat dat er niet meer geld zou worden geïnvesteerd in Project 1012. Toch wordt er weer 108 miljoen euro geïnvesteerd om dit project af te ronden, terwijl dit tegen het akkoord is van D66, VVD en SP.

Het project werd ooit verkocht aan het publiek als een 'upgrade van het gebied' en om 'gedwongen prostitutie te bestrijden'. De upgrade bleek echter compleet niet succesvol, aangezien de ondernemingen waarmee raamprostitutie vervangen werd nu meer als bezetters fungeren dan dat ze echt de buurt upgraden. Bovendien lijken deze ondernemingen niet op z'n plaats in een buurt die wereldwijd bekent staat als een prostitutiegebied. Toeristen die naar Amsterdam toe komen om te kijken voelen zich ongemakkelijk om zo'n winkeltje binnen te stappen tussen al die raamprostituees, en klanten van prostituees voelen zich oncomfortabel om binnen te gaan bij een prostituee terwijl daar tegenover een winkeltje met mensen zit die hen naar binnen zien gaan. Kortom, het werkt voor beide kanten niet.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat men niet naar de Wallen zal trekken om daar gezellig te gaan winkelen, het is dus verwarrend voor beide partijen. Als mensen willen winkelen zullen ze wel naar de beroemde Albert Cuyp markt gaan, of het duurdere en chiquere P.C. Hoofdstraat, niet de Wallen. En de klanten van de raamprostituees zijn er ook niet blij mee. Zij zoeken privacy en enige afzondering bij het bezoek, iets dat je niet krijgt als er een kunstgalerij er tegenover staat.

Ook het argument van gedwongen prostitutie bestrijden is nog nooit bewezen. In geen enkel geval is het ooit bewezen dat er achter een raam dat gesloten werd een vrouw gedwongen zat te werken. Sterker nog, het is compleet onbekend wat er met al die vrouwen is gebeurd die hun werkplekken hebben verloren. Waarschijnlijk zijn vele de illegale prostitutie in verdwenen, een probleem die politie en andere instanties in Nederland hevig proberen te bestrijden.
Ondertussen worden de slachtoffers die nog wel aanwezig zijn op de Wallen ook niet geholpen door dit project. Hen op straat zetten verlost hun helaas niet uit de klauwen van een pooier die hen uit wilt buiten.

Waarom zo veel geld nodig is voor een project dat niet alleen de kans op mensenhandel vergroot, maar bovendien ook nog eens het toerisme en de lokale economie beschadigd, blijft een raadsel. Blijkbaar verdient iemand hier ergens veel geld mee, alhoewel het onduidelijk blijft wie en hoe precies. Het meest waarschijnlijke is dat er veel geld verdiend wordt met het onroerend goed dat verkocht wordt. Wie het ook is of zijn, ze verdienen er blijkbaar veel meer mee dan de 108 miljoen euro die nu nodig is om de resterende 94 ramen te sluiten. Maar dit zijn natuurlijk vooral deals die gesloten worden in achterkamertjes.
Wie het ook is of zijn, ze riskeren niet alleen de levens van 500 vrouwen, schenden het college akkoord van de gemeente om niet meer geld te investeren in dit project en beschadigen de inkomsten die gegenereerd worden door het toerisme in het centrum van de stad, maar ze blijken alleen maar geïnteresseerd te zijn in hun eigen portemonnee en niet die van de stad Amsterdam.

Ik sprak laatst 3 meiden die bij een andere bordeelhouder werken. Zij waren het ook met mij eens. Als er nog meer ramen sluiten, dan is Amsterdam ten dode opgeschreven. Ieder jaar komen er ongeveer 1 miljoen toeristen naar de stad toe om de Wallen te bezoeken. De toeristen die daar komen geven graag veel geld uit. Ze houden hier graag een feestje, hebben lol. Ze spenderen daarbij veel geld bij de lokale ondernemers in het centrum, de coffeeshops en bij de meiden zoals ik achter de ramen.
We hebben al met zo veel van onze klanten gesproken, toeristen die hier veel geld spenderen, die hebben gezegd volgend jaar niet meer terug te zullen komen, omdat er haast niets meer over is gebleven van het centrum van Amsterdam en de Wallen. Dit is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom veel toeristen hier komen, om een jointje te roken en legaal een prostituee te kunnen bezoeken. Meer ramen sluiten  zal niet alleen de lokale economie ernstig schaden, maar nog belangrijker het imago van de stad Amsterdam als stad van drugs, prostitutie en tolerantie schaden.

Amsterdam zonder coffeeshops en raamprostitutie, is net als Parijs zonder de Champs Élysee en de Eiffeltoren. Het maakt alles kapot wat deze stad uniek maakt, de reden waarom toeristen naar Amsterdam toe komen. Het vernietigd Amsterdam zijn unique selling points, en veranderd daarmee in een doorsnee Europese stad: een stad zonder ziel.
Dus ondanks het feit dat er nog 108 miljoen euro geïnvesteerd gaat worden, van zowel belastingbetalers hun geld alsmede die van investeerders. En ondanks het feit dat dit project een complete verspilling van geld is, het toerisme en lokale economie die verantwoordelijk is voor een omzet van 85 tot 170 miljoen euro ernstig schaadt. En ondanks het feit dat het tegen het college akkoord van D66, VVD en SP in gaat om niet meer geld te investeren in Project 1012, en er voor nog 24 miljoen euro aan investeerders wordt gezocht. Het maakt ze simpelweg geen zak uit, want geld verdienen met onroerend goed is belangrijker voor hun dan de lokale economie, afspraken met het college van Amsterdam of de levens van 500 vrouwen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

0 Responses

Een reactie posten