Illegale prostitutie of mensenhandel?
Vandaag was er iets op het Amsterdam TV kanaal AT5 over de Wallen. Het programma 'De stelling van Amsterdam' begon met een peiling op hun website waarin ze schreven: "Bezoekers van de Wallen moeten gewaarschuwd worden voor illegale prostitutie".
Zo verscheen er ook een Tweet met deze stelling, en als antwoord daarop antwoordde zowel mijn vriend als ikzelf dat het een nogal onlogische beredenering zat achter deze stelling. Immers, waarom zou je mensen waarschuwen voor illegale prostitutie op een plek waar je alleen legale prostitutie hebt? In een poging om bezoekers terug te laten keren naar de Wallen en niet naar plaatsen waar prostitutie illegaal is? Als je mensen wilt waarschuwen voor illegale prostitutie, moet je dat doen op plekken waar dat vaak voorkomt, en dus niet op plekken waar het legaal is, zoals op de Wallen.
Toen het programma eenmaal begon werd het echter al snel duidelijk. Ineens was de stelling van het programma "Bezoekers van de Wallen moeten gewaarschuwd worden voor gedwongen prostitutie". En dat is een hele andere stelling, want illegale prostitutie is natuurlijk iets heel anders dan gedwongen prostitutie. Maar blijkbaar was het Amsterdamse kanaal daarvan niet op de hoogte, en om het nog erger te maken, gebruikte ze een Tweet van mij en één van mijn vriend, en beweerde de presentator Waldy van Geenen dat 'deze mensen het niet zouden weten' dat gedwongen prostitutie bestaat, en dat het daarom wellicht een goed idee zou zijn om bezoekers hiervoor te waarschuwen. What the fuck! Ja, alsof ik het niet zou weten?! Ik denk dat ik ietsje meer weet over mijn eigen werk en mijn eigen werkplek dan AT5!

Het probleem is natuurlijk dat AT5 niet eens het verschil weet tussen illegale prostitutie en legale prostitutie, wat wel weer aantoont hoe onwetend ze zijn over dit onderwerp. Toch willen ze hierover een debat houden, ondanks het feit dat ze nul komma nul verstand ervan hebben en basis dingen, zoals het verschil tussen illegale prostitutie en gedwongen prostitutie niet eens weten. Dus hier een lesje voor dummies (lees AT5) over het verschil tussen illegale prostitutie en gedwongen prostitutie.

Illegale prostitutie
Illegale prostitutie is prostitutie die plaats vindt op plaatsen waar dat niet is toegestaan, en waar dus een vergunning voor nodig is. Daarom heet dit dan ook illegale prostitutie, want het vindt dus plaats op een plek waar dat niet mag, en dus illegaal is. Bijvoorbeeld: prostitutie in een hotel die daar geen vergunning voor heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval van een hotel in Utrecht, als gevolg van de sluiting van het Zandpad waardoor 300 prostituees hun enige legale werkplek zijn verloren.
Illegale prostitutie is prostitutie op een plek waar dat niet is toegestaan. Het zegt daarom ook niets over het feit of er eventueel dwang of uitbuiting plaats vindt. Zo zijn er bijvoorbeeld veel prostituees die in de illegale prostitutie zonder problemen werken. Maar aangezien het illegaal is en er daarom minder toezicht op is van politie, is de kan dat mensenhandel daar voorkomt wel iets hoger dan in de legale prostitutie.
Een goed voorbeeld van legale prostitutie is de Wallen. Alle prostituees die werken op de Wallen werken dan ook in de legale prostitutie. Zelfs al worden sommige gedwongen of uitgebuit, en zijn ze slachtoffer van mensenhandel op de Wallen gebeurd dat nog steeds in de legale prostitutie, ondanks het feit dat ze slachtoffer zijn van iets wat illegaal is.

Gedwongen prostitutie
Gedwongen prostitutie is dwangarbeid in de prostitutie branche, niets meer en niets minder. Daarom kun je 'gedwongen door economische omstandigheden' ook geen gedwongen prostitutie noemen, en wel om twee simpele redenen:
1. Praktisch iedereen is 'gedwongen door economische omstandigheden' om te werken, immers, we leven in een kapitalistische wereld. Zonder werk kun je simpelweg niet overleven, aangezien je geld nodig zult hebben om te overleven, en daarom iedereen praktisch gedwongen is om te werken door de economische omstandigheden.
2. Gedwongen prostitutie houdt in dat iemand jouw daartoe dwingt, en aangezien de economie geen persoon is, kun je het daarom ook geen gedwongen prostitutie noemen. Gedwongen door economische omstandigheden is dan ook niet strafbaar, aangezien je moeilijk de economie strafbaar kunt stellen, dit heet gewoon kapitalisme.

De fout die mensen, en dus ook AT5 maken, is dat ze denken dat omdat gedwongen prostitutie illegaal is, dat het daarom illegale prostitutie heet. Een lachwekkende flater voor ieder TV kanaal om zo'n fout te maken, helemaal als zo'n kanaal zelf ook nog eens een debat gaat houden over prostitutie!
Alleen omdat er misdaad voorkomt in de prostitutie die illegaal is, maakt niet direct de prostitutie illegaal. De Wallen in Amsterdam, alle ramen van raamexploitanten en clubs hebben een vergunning, en is daarom legale prostitutie. Daarom komt illegale prostitutie daar ook niet voor. Maar dat betekent niet dat gedwongen prostitutie daar niet voor kan komen omdat het legaal is.

Ik ben een beetje boos op het feit dat AT5 mijn Tweets en die van mijn vriend gebruikt om te 'bewijzen' dat mensen nog steeds niet op de hoogte zouden zijn van het feit dat gedwongen prostitutie voorkomt. Dat is onzin! Bijna iedereen weet dat! Je moet wel onder een steen hebben geleefd de afgelopen 50 jaar om daar niet van op de hoogte te zijn. En trouwens AT5, ik ben dus één van die dames die tegen Mariska Majoor (die in de show zat) dat er zo veel mensen zijn die altijd komen vragen aan ons 'of we dit beroep zelf gekozen hebben, of dat we gedwongen worden door een pooier'.
Sterker nog, zoals ook Mariska uitlegde, bijna iedereen denkt dat wij allemaal (of in ieder geval een groot deel van ons) gedwongen worden. Het 'romantische beeld' dat mensen dus zouden hebben over de Wallen, bestaat dus al niet meer sinds de jaren '90. Mensen die dit dan ook beweren, dat er nog steeds veel mensen zouden zijn die een 'romantisch beeld over de Wallen hebben', zijn dan ook altijd mensen die tegen prostitutie zijn. Iedereen die werkt in, of zelfs maar een klein beetje verstand heeft van prostitutie, weet dat dit beeld al jaren niet meer bestaat bij mensen. Zelfs al waren er mensen die dat ooit geloofden, is dat beeld ruw verstoord toen ze zaak van Saban B. aan het licht kwam.
Op een internationaal niveau is het beeld van de Wallen en prostitutie  verneukt door zogenaamde 'hulporganisaties', zoals bijvoorbeeld Stop The Traffik en hun stomme prostitutie dans video, die mensen op grote schaal fout voorlicht over de omvang van mensenhandel hier.

En nu om eens antwoord te geven op de vraag of bezoekers van de Wallen geïnformeerd moeten worden over gedwongen prostitutie. Is dat echt nog nodig? Er is immers al meer dan genoeg aandacht voor de misstanden in de prostitutie. En waarschuwen ook klanten in de bank dat soms banken overvallen worden? Waarschuwen we klanten in de H&M en de Primark dat hun kleding wellicht gemaakt is door dwang- en kinderarbeid? Nee!
Nier iedere prostituee wordt gedwongen. Sterker nog, in de 5 jaar tijd dat ik hier nu zelf achter de ramen sta, en de meeste meiden in de avonden ken, ben ik nog nooit één geval van dwang tegen gekomen. Dat betekent niet dat ze niet bestaan, maar het toont wel aan dat de kans dat een klant die tegen komt enorm klein is als zelfs mensen die er dagelijks werken die nooit zijn tegen gekomen.
En ja, het is mogelijk dat een klant een meisje tegen komt die gedwongen wordt. Maar hebben we daar de politie niet voor om dat op te sporen, in plaats van de klanten? Immers, de politie loopt hier iedere dag rond, en klanten niet. Als een klant een meisje tegen komt die gedwongen wordt moet hij dat absoluut melden. Maar ik denk niet dat klanten wegjagen met een spookbeeld dat 'dames gedwongen worden achter de ramen' eerlijk is voor al die meiden die ik ken die hier gewoon hard staan te werken voor hun geld.
Wat is dan de volgende stap? Gaan we dan ook demonstreren en flyeren over het feit dat banken fraude plegen met het geld van hun klanten? Gaan we ook flyeren bij de C&A dat wellicht sommige van de gekochte kleding is mogelijk gemaakt door dwangarbeid en kinderarbeid? Gaan we bij de Jumbo staan flyeren omdat hun bananen uit een land komen, waar ze verkocht worden onder de minimum vastgestelde prijs van de overheid, en het daarom illegale bananen zijn?

Ik stond ook te demonstreren afgelopen weekend met Mariska Majoor en enkele anderen van PROUD tegen de actie van de ChristenUnie jeugd die klanten wilde 'waarschuwen' over 'gedwongen prostitutie'. Ze jagen alleen maar de klanten weg, zonder enig resultaat. Immers, als je klanten weg jaagt, blijft er niemand meer over om die misstanden te melden. En aangezien de politie blijkbaar niet goed genoeg hun werk doet dat ze hulp van klanten nodig hebben, wie houden we dan nog over om dat te melden? De meiden zelf? Ja, als ze nou eens aangifte zouden kunnen doen zonder dat de politie allerlei barrières opwerpt die slachtoffers tegen houdt.
Misschien moet ik gewoon maar gaan demonstreren tegen de Christenen in een kerk, omdat ze continue proberen mijn werk onmogelijk te maken. Of misschien moet ik daar gaan flyeren met een flyer die zegt dat 'het Vaticaan een stelletje pedo's zijn', eens kijken of ze dat ook zo leuk vinden? Immers, ik probeer hen dan toch ook alleen maar te informeren? Misschien moeten ze eerst eens aan de mensen vragen die daar werken of ze dit soort dingen mogen doen daar. Immers, hebben wij ooit gevraagd aan die mensen om voor ons te gaan flyeren en te demonstreren?

Update 2-2-2015 20:36 Nadat ik dit gemeld had bij Waldy van Geenen hebben ze de aflevering offline gehaald, en gaan ze hem opnieuw online zetten zonder de Tweets van mijn vriend en mij. Deze blogpost blijft echter onaangepast, omdat het mensen laat zien hoe foutief geïnformeerde mensen een vals beeld kunnen geven over iets zonder dat ze het zelf door hebben, gewoon puur door onwetendheid. Verder vind ik het belangrijk dat men het verschil begrijpt tussen illegale prostitutie en gedwongen prostitutie.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

2 Responses
 1. John Melskens Says:

  Heel duidelijk uitgelegd... alleen zullen mensen die deze informatie NODIG hebben dit waarschijnlijk niet lezen..... Jammer.


 2. Rootman Says:

  Dit UITSTEKENDE artikel op Joop.nl trok slechts 6 reacties, waarvan 5 pro:

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30640_pak_de_mensenhandelaren_aan_niet_de_prostituees/

  En dat terwijl de artikelen over prostitutie zelfs vorig jaar nog zeer felle reacties teweegbracht, met name uit de goedwillende feministische hoek (vanuit het vooroordeel dat geen enkele vrouw zelfs voor sexwerk zou kiezen).

  Zo vlak na jojanneke en de Limburgse minderjarige kan dit moeilijk aan de interesse liggen. Dus is mijn voorzichtige conclusie dat we dit lezerspubliek behoorlijk effectief overtuigd hebben! Dat schept moed, nietwaar?


Een reactie posten