Sekswerkers mogen eigen bordeel starten in Amsterdam
Gisteren werd het bekend gemaakt dat de Gemeente Amsterdam een onderzoek gaat starten naar de mogelijkheid voor een corporatie van sekswerkers om een raambordeel te starten. Ze hebben daar 19 ramen, verspreid over 5 gebouwen beschikbaar voor om sekswerkers zelf te laten exploiteren. Ik ben er blij met dit idee, maar ik heb ook wat dingen waar ik me zorgen om maak.

Ten eerste omdat het feit dat er nu 19 ramen beschikbaar zijn, niet betekend dat de Gemeente gaat stoppen met het sluiten van grote delen van de Wallen. Project 1012 heeft als doel om 208 ramen te sluiten, tot dusver zijn er al 115 ramen gesloten. Dit betekent dat er dus nog 93 ramen gesloten gaan worden. Het doel van de gemeente is om alle ramen rond de Oude Kerk en de smalle steegjes daar omheen te sluiten, waardoor dus alleen het gebied rond de grachten en de zijstraatjes daarvan over blijven voor de sekswerkers. Bijna een soort Disneyland versie van wat de Wallen ooit was dus.
Afgelopen januari sloten ze al 6 ramen in de Bethlehemsteeg. Vanaf januari hebben ook de meeste exploitanten weer een nieuwe vergunning gekregen die tot maximaal 2017 geldt, maar voor één raamexploitant in de Goldbergersteeg bijvoorbeeld, loopt deze vergunning al in september van dit jaar af. Dit betekent dus dat er de komende jaren er nog veel meer ramen gesloten gaan worden, en de 19 ramen die nu vrijgegeven gaan worden compenseren daarmee niet het verlies van in totaal 208 werkplekken.

Ten tweede werd het in de media gepresenteerd als een alternatief voor sekswerkers om zonder pooier te hoeven werken. In een artikel van De Telegraaf bijvoorbeeld staat er dat nu "sekswerkers vaak een werkruimte bij een raamexploitant" huren, en dat "voor de veiligheid en andere praktische zaken hebben prostituees vaak een pooier". Daarnaast werd er geschreven dat door deze corporatie van sekswerkers "vrouwen de kans krijgen om zonder pooier hun werk te doen". Dat is absolute onzin!
De vrouwen op de Wallen hebben helemaal geen pooier nodig voor 'veiligheid en andere praktische zaken', dat is compleet gelogen! Immers, we hebben al de politie die ons bescherm, dankzij de legalisering van prostitutie in Nederland. Daarnaast is raamprostitutie de meest onafhankelijke vorm van sekswerk. Naast een werkruimte en bescherming heb je dus verder niets of niemand nodig. Dat is het enige wat je nodig hebt!
De pooiers zoals we die in andere landen en andere vormen van prostitutie zien, zijn er meestal voor de bescherming van de dames, of om klanten te regelen. Maar aangezien de Wallen de klanten al aantrekt op zichzelf, heb je daar dus ook geen pooier voor nodig. De onderhandeling tussen de klant en de sekswerker gebeurt dan ook zonder tussenkomst van een zogenaamde pooier. Ook de veiligheid wordt al gedaan door de politie, we hebben zelfs een alarmknop in alle peeskamers, waarop meiden kunnen drukken in geval van nood.

Begrijp me niet verkeerd. Ik beweer niet dat er geen meiden bestaan die een pooier hebben, helaas. Maar zeker niet de meeste hebben een pooier. Sommigen hebben een pooier die hen dwingt, andere pooiers helpen immigrerende sekswerkers om naar Nederland toe te komen en hun leven hier op de rails te krijgen en hun eigen bedrijfje op te zetten. Uiteraard wordt hiervoor een hoge prijs betaald, daarom is het ook uitbuiting en strafbaar, alleen maar omdat in de wet staat dat het verboden is iemand mee te nemen naar een ander land met als doel dat diegene sekswerker gaat worden, dat is dus mensenhandel (273f lid 1 sub 3)
Maar meiden hebben dus geen pooiers nodig voor bescherming of zoiets, en de redenen waarom een pooier wel nodig zou zijn veranderd dus ook niet als meiden hun eigen bordeel gaan runnen. Sterker nog, je zou zelfs kunnen beargumenteren dat iedereen die voor een bordeel van sekswerkers werkt, zoals bijvoorbeeld extra beveiligers omdat de politie niet overal tegelijk kan zijn, ook een pooier genoemd zou kunnen worden.

Het hele idee achter dit verhaaltje van de gemeente, dat meiden pooiers zouden hebben maar in hun eigen bordeel die ineens niet meer nodig zouden zijn, is natuurlijk om de andere bordeelhouders zwart te maken behalve hun eigen voorgestelde bordeel. Immers, ze willen nog steeds 93 ramen sluiten, dus ze moeten toch met een verklaring komen waarom ze nu ineens zelf een bordeel willen openen, terwijl ze aan de andere kant nog steeds bordelen sluiten. Het enige wat dit kan verklaren, is als ze beweren dat er veel mis is bij die andere bordelen, en dat hun eigen voorgestelde bordeel hier immuun voor zou zijn.
Hier klopt natuurlijk helemaal niets van. Alleen omdat sekswerkers hun eigen bordeel zouden hebben, betekent niet dat ze geen slachtoffer kunnen zijn van mensenhandel. Immers heeft mensenhandel weinig te maken met het bordeel waar ze werken, of wie de bordeelhouder is, maar heeft het meer te maken met het feit dat ze mensenhandelaren nodig hebben om überhaupt naar Nederland toe te kunnen komen. Kortom, immigratie problemen van sekswerkers veroorzaken mensenhandel, niet diegene die de bordelen runt.

Ik vind het een heel goed idee dat de gemeente sekswerkers zelf de kans geeft om hun eigen bordeel te laten runnen, zodat ze hun eigen regels kunnen opstellen. Maar het stopt niet mensenhandel, en het stopt ook niet de sluiting van de ramen van diezelfde gemeente.
De sekswerker organisatie waar ik onderdeel van ben, PROUD, steunt dit initiatief net zoals ik dat doe. Maar wel met enige scepsis, aangezien diezelfde gemeente die nu sekswerkers een eigen werkplek biedt, aan de andere kant meer werkplekken wegneemt van diezelfde sekswerkers. De 19 ramen die nu geboden worden zijn een mooi begin, maar niets meer dan dat. De gemeente Amsterdam zou ons met veel meer ramen moeten compenseren dan de 19 die ze nu aanbieden. Het beste zou zijn als ze helemaal zouden stoppen met het sluiten van raambordelen, en ook de andere 96 gesloten ramen weer aanbieden aan de sekswerkers om een eigen corporatie in de beginnen.

Dit bod van 19 ramen is aardig, maar ik vrees dat het niets meer dan een kleine investering is van de gemeente, om hierna te kunnen beweren dat ze geluisterd hebben naar de sekswerkers, om vervolgens ongestoord door te kunnen gaan met het sluiten van de 93 ramen die nog gesloten zouden worden. Als de gemeente Amsterdam echt sekswerkers wilt helpen, zouden ze ook die andere 96 gesloten ramen aanbieden aan de sekswerkers, en onmiddellijk stoppen met hun plannen om nog meer ramen te sluiten. De 19 ramen compenseren niet de 115 ramen die we al hebben verloren tot dusver.

Hier is een video waarin je de panden kunt zien waar het om gaat, samen met wat andere zaken die niet over dit bericht gaan. Zoals je kunt zien zijn ze hard bezig om alles op te knappen.


Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten