Geen foto's aub
Afgelopen plaats iemand op YouTube een video waarin een man grappen uithaalde met prostituees op de Wallen in Amsterdam. Op mijn verzoek is de video gelukkig verwijderd, maar er zijn nog steeds enkele websites die een kopie van de video op hun site hebben staan. Alhoewel de grap op zichzelf onschuldig is, dacht deze man het grappig te vinden om prostituees om geld te vragen voor seks in plaats van andersom, veel meiden konden de grap niet waarderen, ik was ook één van de meiden in de video.
De man werd bespuugd, met water besproeit, en kwam vaker voor een dichte deur te staan dan een computer nerd op bezoek bij een cheerleader team.

De video wees zelfs een donkere man aan als pooier. Toevallig ken ik de man, sterker nog, hij is een vriend van me en veel andere meiden op de Wallen kennen hem ook. De man die in de video wordt aangewezen als 'pooier' is toevallig zelf ook een sekswerker. Sterker nog, veel mensen die de Wallen bezocht hebben, en die naar de Casa Rosso zijn geweest zullen hem herkennen als de hoofdattractie, aangezien hij en zijn vriendin de hoofdact zijn van de Casa Rosso. Ze geven dagelijks meerdere seksshows per dag in de Casa Rosso en zijn de sterren in deze wereldberoemde attractie. Je kunt ook veel foto's van hem en zijn vriendin vinden in de straat naast de Casa Rosso (Stoofsteeg), waar hij samen met zijn vriendin op poseert.
Blijkbaar stond hij net op het moment buiten een sigaretje te roken toen de video gemaakt werd, en luisterde hij het gesprek mee tussen de man en één van de meiden (toevallig een goede vriendin van mij). De video beweert, nadat ze hem hebben aangewezen als 'pooier', dat 'gelukkig hij ons alleen verzocht om weg te gaan'.
Het is typisch Amerikaans om automatisch een donkere man die toevallig in de buurt staat aan te wijzen als pooier. Sterker nog, zelfs Nederlandse mensen gaan er vaak vanuit dat donkere mannen die op de Wallen rond hangen pooiers zijn. Feit is dat hij geen pooier is, hij is zelf een sekswerker. Er staan talloze mensen rond te hangen op de Wallen, sommige verkopen drugs op straat (iets wat wij liever niet zouden zien), of hebben helemaal niets te maken met de Wallen.
Het doet me pijn om één van mijn vriendin als 'pooier' beticht te zien worden alleen maar omdat mensen er automatisch vanuit gaan dat een donkere man die rondhangt op de Wallen wel een pooier zal zijn. Ik denk dat dit ook wel iets zegt over de stereotypen waarin mensen denken, en eigenlijk hoe racistisch men denkt over dit soort zaken. Hij is donker, dus hij zal wel een pooier zijn.

Veel mensen schreven ook reacties op de video op YouTube (meer dan 3000 reacties), met de vraag waarom wij zo onbeleefd zijn, dat we niet tegen een grap zouden kunnen, maar ook dat we smerige hoeren zijn omdat we die man niet konden respecteren. Ik zou hier talloze reacties kunnen tonen van het soort reacties dat er gemaakt werden, maar de meeste zijn voor mij te beledigend om nogmaals door te lezen. Naast het feit dat blijkbaar een hoop mensen vinden dat prostituees geen respect verdienen, blijken mensen ook niet te begrijpen waarom dit soort grappen niet leuk zijn.

Waarom het niet grappig is
Naast het feit dat veel mensen prostituees nog steeds zien als het dieptepunt op aarde, en dat veel mensen denken dat we geen zelfrespect voor onszelf zouden hebben en meer van dat soort onzin, komt het gewoon neer op respect hebben voor iemand anders. Wij krijgen dagelijks te maken met tientallen mensen die grappen over ons maken. Mensen die ons uitlachen als ze ons achter de ramen zien staan, mensen die ons vies aankijken als ze ons achter de ramen zien, mensen die ons belachelijk maken. We hebben al voldoende problemen om geaccepteerd te worden door de maatschappij als gewone mensen met rechten, veel mensen roepen de meest vreselijke dingen naar ons, zien ons als niets anders dan een paar gaten om te neuken voor geld. Daar deze zogenaamde grappen aan toevoegen zoals sommige mensen doen, en ons daarmee belachelijk maken, doet ons erg veel pijn, en zoals veel mensen inmiddels gezien hebben, maakt ons ook erg boos.
Ons belachelijk maken is niet grappig, en is een gebrek aan respect tonen aan ons als mensen. Wij zijn ook gewoon maar mensen die een beroep uitoefenen. Ik kom toch ook niet naar jouw werk om je daar belachelijk te maken, kom dan ook niet naar mijn werk toe om mij belachelijk te maken.
We hebben best een goed gevoel voor humor, zoals vele van onze klanten zullen beamen, maar mensen belachelijk maken die het al moeilijk genoeg hebben is niet grappig. Ik krijg zo veel mensen bij mijn raam die grappen maken waar ik wel om kan lachen, omdat ze grappig zijn. Maar zodra je mensen belachelijk gaat maken is het niet leuk meer. Immers, je gaat toch ook geen grappen maken over de handicap van iemand omdat diegene gehandicapt is, waarom dan wel grappen maken over prostituees omdat ze prostituee zijn?

Waarom het respectloos is
Blijkbaar begrijpen een hoop mensen niet waarom een grap over ons maken, of ons belachelijk maken, respectloos is. Maar zoals ik hierboven al uitlegde, we worden dagelijks al als vuil behandeld door mensen die ons beroep niet accepteren, ons belachelijk maken is niet leuk, maar draagt alleen maar bij aan de vernedering die blijkbaar een hoop mensen vinden dat wij verdiend hebben.
Maar nog belangrijker is dat het respectloos is om ons te fotograferen of te filmen, en ik zal ook uitleggen waarom. Veel mensen nemen foto's van ons of filmen ons zelfs, zoals deze man heeft gedaan. Naast het feit dat hij ons verzoek om ons niet te fotograferen, een sticker die op bijna iedere raam geplakt staat op de Wallen, compleet negeert en daarmee onze wens niet respecteert, denkt hij ook niet na over de gevolgen van zijn actie.
Wij hebben ook familie, vrienden en kennissen. De meeste van onze families, vrienden en kennissen weten niet dat wij dit beroep doen. Door deze foto's en video's online te delen stel je ons niet alleen tentoon aan iedereen in deze wereld, maar nog belangrijker, kan ons ook mogelijk tentoonstellen aan onze familie, kennissen en vrienden. Naast het feit dat dit tot problemen kan leiden met familie, vrienden en kennissen omdat ze ons werk niet kunnen accepteren, en we daardoor buiten de familie en vriendenkringen gesloten worden, kan dit ook leiden tot het feit dat familie, vrienden en kennissen dagelijks geconfronteerd kunnen worden door andere mensen die ons op de beelden hebben herkend, waardoor zij te maken krijgen met discriminatie en uitsluiting in hun eigen omgeving voor iets waar ze nooit zelf voor gekozen hebben.
Wij hebben geen probleem met dit beroep, maar we willen andere mensen die ons dierbaar zijn niet lastig vallen met deze keuze. Familie, vrienden en kennissen mogen daarom nooit het slachtoffer worden van onze beroepskeuze, ondanks het feit dat het hier een legaal beroep is. Wij willen niet onze familie, vrienden en kennissen pijn doen omdat wij voor dit beroep hebben gekozen, en sommige andere mensen daar problemen mee hebben. Daarom willen we niet gefotografeerd of gefilmd worden. Niet omdat we verlegen zijn of zo'n probleem hebben om onszelf bloot te geven, immers, we staan daar niets voor niets achter het raam, maar omdat we onze naasten geen pijn willen doen.

Waarom het gevaarlijk is
Ondanks het feit dat prostitutie een compleet legaal beroep is in Nederland, en we belasting betalen, is dit beroep helaas niet in ieder land legaal. In veel andere landen is prostitutie nog altijd illegaal, en zelfs strafbaar. Het delen van video's en foto's online kan onze identiteit onthullen, wat grote gevolgen kan hebben in ons thuisland.
Dit kan resulteren in dat sommige gearresteerd kunnen worden als ze terug naar hun thuisland gaan (in Rusland worden prostituees zelfs op gruwelijke wijze gemarteld), maar dit kan ook tot ander fysiek geweld leiden. Niet iedereen accepteert prostituees als een beroep, en er zijn voorbeelden geweest van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van fysiek geweld (in elkaar geslagen zijn of nog erger), omdat andere mensen erachter kwamen dat zij een prostituee was door dit soort video's.
Een foto of video online zetten waarin een prostituee herkenbaar is (door haar gezicht herkenbaar in beeld te tonen, maar ook door haar stem of door kenmerken zoals een tatoeage of iets anders wat haar herkenbaar kan maken), brengt deze prostituees in gevaar. Vrouwen zijn in elkaar geslagen, zelfs vermoord omdat andere mensen erachter kwamen dat ze ergens anders als prostituee werkzaam waren.
Als je het niet doet om ons te respecteren, of onze families, fotografeer of films ons dan op z'n minst niet omdat het gevaarlijk voor ons kan zijn. Wij zijn ook maar mensen, geen objecten, we zijn mensen die gewoon hun beroep willen doen. Als je dan zo nodig ons belachelijk wilt maken, dan is dat respectloos, maar het online zetten is niet alleen respectloos maar brengt ons bovendien ook nog eens in gevaar.

Het is niet voor iedereen een keuze
Naast het feit dat het meiden in gevaar kan brengen als je dit soort dingen online zet, en het familieproblemen kan veroorzaken, en het ons gewoon een kut gevoel geeft, is er nog een reden waarom je ons niet zou moeten filmen of fotograferen. Velen van ons hebben voor dit beroep gekozen, maar helaas niet allemaal. Er is een groep meiden (ondanks dat die groep klein is, maar desalniettemin) die niet voor dit beroep hebben gekozen, maar zijn gedwongen dit beroep te doen.
Het was niet hun keuze om achter het raam te staan, maar zij worden gedwongen door andere mensen die deze meiden uitbuiten voor geld. Als het je niet uitmaakt dat je de levens van prostituees op het spel zet die voor dit beroep hebben gekozen, prima, ondanks dat ik je dan een complete klootzak vindt, was dit mijn eigen keuze net als die van vele anderen. Maar sommige vrouwen (ongeveer 8% of minder) hebben niet voor dit beroep gekozen, zij worden hiertoe gedwongen vaak met fysiek geweld om dit beroep te doen, en door deze meiden herkenbaar in beeld te brengen die hier geen keus in hadden, draag je niet alleen bij aan hun vernedering, maar breng je ze bovendien ook nog eens in nog meer gevaar.
Je laat dus niet alleen een gebrek aan respect zien voor diegene die wel voor dit beroep hebben gekozen, maar je buit eigenlijk ook nog de meiden uit die niet voor dit beroep hebben gekozen. Denk daar eens aan voordat je video of foto van ons maakt. En hetzelfde geldt voor het belachelijk maken van ons. Wij kunnen het wel aan, maar de kleine groep meiden die gedwongen worden, zijn al kwetsbaar en dan voeg jij alleen maar meer vernedering aan hun leven toe wat compleet onacceptabel is.

Zoals je kunt lezen is er een reden waarom we dit soort grappen niet kunnen waarderen, en is er een reden waarom we overal stickers hebben hangen waarop staat dat mensen geen foto's of video's van ons kunnen maken. Het is niet omdat we ons schamen voor wat we doen, maar meer omdat andere mensen moeite hebben om os beroep te accepteren, en omdat sommige meiden hier geen keus in hadden.
Sommige mensen roepen dat ondanks dat wij stickers op onze ramen hebben staan die aangeven dat je geen foto's mag maken, dat het niet illegaal is om een foto van een straat in Amsterdam te maken. Dat is waar, het is niet illegaal om foto's of video's te maken van straten in Amsterdam, inclusief de Wallen. Maar! We staan niet buiten op de straat, we staan binnen in onze eigen kamers. Een foto maken van ons in onze kamer is WEL het recht op privacy verbreken, aangezien wij geen onderdeel zijn van de straat maar in onze eigen kamer staan.
Daar komt nog eens bij dat er ook nog zoiets bestaan in Nederland dat het portretrecht heet, wat de rechten van de personen in een video of foto beschermd. Dit portretrecht staat boven het copyright, wat de rechten zijn van degene die de foto heeft gemaakt en daarmee de eigenaar van de foto is.
Als je een foto of video van ons wilt maken in Nederland, dan moet je om toestemming vragen, anders ben je strafbaar, tenzij je de persoon onherkenbaar in beeld brengt. En iemand onherkenbaar in beeld brengen stopt niet alleen bij het gezicht, maar betekend ook het verwijderen van alles wat de persoon zou kunnen identificeren, zoals bijvoorbeeld iemand's stem or kenmerken zoals tatoeages.

Ik heb ook andere video's en films gezien over mensenhandel bijvoorbeeld, die beelden van de Wallen in Amsterdam gebruiken. De documentaire Nefarious: Merchant of Souls is daar een heel goed voorbeeld van. Het is niet alleen een documentaire die veel onzin uitspuit over mensenhandel (het wordt gefinancierd door een christelijke organisatie), maar het buit ook nog eens de meiden uit waarvan zij beweren dat het slachtoffers zijn door hun gezichten herkenbaar in beeld te brengen in de documentaire. Voor mij bewijst dit dat deze mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn in deze zogenaamde slachtoffers. Immers, als je echt denkt dat wij allemaal (of in ieder geval een groot deel van ons) gedwongen wordt, zou het herkenbaar in beeld brengen en dit aan het publiek tonen het dan niet allemaal erger maken? En zelfs nog erger, ze verdienen geld aan deze documentaire door deze 'slachtoffers' in beeld te brengen voor het publiek, wat ze niet zo slecht maakt als de mensen die ze beweren te willen bestrijden met deze documentaire.
Mensen die echt begaan zijn met het redden van slachtoffers van mensenhandel zouden ons nooit op die manier uitbuiten. Helemaal niet als ze denken dat de meeste van ons gedwongen worden. Dus Nefarious: Merchant of Souls is gewoon nog zo'n onzin filmpje met een hoop valse berichtgeving en overdreven verhalen over prostitutie om meer steun te genereren voor het criminaliseren van prostitutie en haar klanten, omdat deze mensen het moreel veroordelen omdat ze christen zijn, en niets meer. Als je ook maar een beetje geeft om de prostituees, de slachtoffers van mensenhandel, of vrouwen in het algemeen, zou je niet naar zo'n documentaire kijken of maken.

Het is prima als je een foto of filmpje wilt maken van de Wallen in Amsterdam, om thuis de mensen te laten zien waar je bent geweest. Wij begrijpen dat ook wel, en dat is ook het probleem niet, zolang je ons maar niet herkenbaar in beeld brengt. Ieder beeld dat ons herkenbaar voor anderen in beeld brengt is niet alleen respectloos naar ons en onze familie en vrienden toe, maar ook naar de slachtoffers van mensenhandel die er helaas ook zijn op de Wallen, ondanks het feit dat dit slechts een relatief kleine groep is. Het schendt ons recht op privacy, ons portretrecht, en het brengt ons tevens in gevaar. Dus maak alsjeblieft geen foto's of filmpjes van ons. Als we dat hadden gewild waren we wel de porno in gegaan, maar dat zijn we niet, dus respecteer alsjeblieft onze privacy.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

1 Response
  1. Anoniem Says:

    Wat een larie trouwens. In Nederlands hebben we het recht op foto's maken op de openbare straat. Uiteraard mag je mensen niet vanuit de openbare straat bespieden, maar JIJ staat voor een vitrine nota bene. Jij kiest er dus voor om een te worden met de panorama van de straat. En daarmee zet jij je eigen recht op privacy op een lagere trede. Dat jij daarmee problemen thuis kan krijgen is een keuze die JIJ maakt.

    Het klopt wel dat het publiceren van de foto's (bijv. Op Youtube of Facebook zetten) van de foto's een schending van het portretrecht is. Maar het foograferen zelf is dat niet. De foto's kunnen immers voor eigen gebruik worden gemaakt.

    Het aanvallen van de filmer (camera stukslaan, besproeien met water) is WEL strafbaar.


Een reactie posten