Amsterdam dwingt nog eens 100 sekswerkers de illegaliteit in
Prostitutes in the narrowest alley in 1968, currently scheduled for closure.
De gemeenteraad heeft recent ingestemd met het plan om 12 ramen te onteigenen op de Wallen in Amsterdam, en heeft het voor elkaar gekregen onder dwang om een andere bordeelhouder 23 van zijn ramen in iets anders te veranderen. Een direct resultaat hiervan zal zijn dat binnenkort nog eens ruim 100 sekswerkers op de Wallen hun legale werkplekken kwijtraken, waardoor ze de illegaliteit in gedwongen worden, aangezien de gemeente hen geen alternatieve werkplekken aanbiedt of hen op enige wijze (financieel) compenseert voor het verlies van hun werkplek.

De plannen zijn onderdeel van Project 1012, het langlopende project van 10 jaar dat als doel heeft gebiedsverandering (gentrification) op de Wallen, om het om te toveren tot een gebied wat voor de gemeente meer geld opbrengt, vooral door zich meer te richten op toerisme. Als gevolg hiervan zijn veel voormalig raambordelen en coffeeshops inmiddels omgetoverd tot toeristische winkels die voornamelijk fastfood verkopen aan toeristen. Na enig onderzoek onder 128 panden die onderdeel waren van Project 1012 blijkt dat 60% van de panden (voornamelijk voormalig bordelen en coffeeshops) nu toeristische winkels zijn gericht op fastfood (wafels, Nutella, ijs, etc.) en dat de resterende panden vooral artistieke concept winkeltjes zijn geworden die niet op zijn plaats zijn in deze buurt.

Het resultaat van dit project tot op heden is desastreus te noemen. Illegale prostitutie is flink gegroeid als een direct gevolg van de vele sluitingen van bordelen door het hele land, maar liefst 46% van alle legale bordelen zijn gesloten sinds het opheffen van het bordeelverbod. Bewoners van de Wallen klagen over de drukte in het gebied, die voornamelijk wordt veroorzaakte door de hordes toeristen die er komen, en velen hebben ook al de beschuldigdende vingers gewezen naar de vele toeristische winkeltjes die er zijn gekomen als gevolg van Project 1012 (alhoewel veel bewoners zich vaak niet realiseren dat dit project de oorzaak is). De klachten werden zelfs zo groot, dat enkele maanden geleden de gemeente zelfs besloot om per direct toeristische winkels in de ban te doen, en de oorlog aan het toerisme in de stad te verklaren.

Extreme busyness on the main canal of the Red Light District
Maar in plaats van aan de noodrem te trekken, en te concluderen dat het opschonen van de Wallen niet alleen compleet gefaald heeft, maar zelfs de binnenstad compleet ontwricht heeft, besloot de gemeenteraad dus recent nog om gewoon vrolijk verder te gaan met het project, en nog eens 37 ramen op de Wallen te gaan sluiten.

Alle raambordelen die gaan sluiten zitten in de nauwe steegjes van de Wallen, ooit een drukke plek waar vooral klanten van prostituees rondliepen, tegenwoordig is het er zo rustig dat het er bijna uitgestorven lijkt, als gevolg van de vele raambordelen die in dit kleine gebied gesloten werden. De winkels die in plaats van de voormalig raambordelen zijn gekomen hebben tot dusver weinig succes geboekt, aangezien de locatie in deze nauwe steegjes niet echt de beste plek is. Een gevolg hiervan is dat de drukte in dit kleine gebied zich nu verplaatst en vermengt heeft met de drukte op de gracht, waardoor het op de gracht extreem druk is geworden, met als resultaat dat vele buurtbewoners (terecht) klagen.

Very quiet in the narrow alleys of the Red Light District where many windows have closed.
Het is ook heel logisch dat de buurtbewoners hierover klagen, want dit is het resultaat van het verkleinen van het gebied met 40%, en door alles op slechts 1 gracht te concentreren. Ook voor de sekswerkers zijn de gevolgen desastreus te noemen, niet alleen omdat velen hierdoor hun legale werkplekken kwijt zijn geraakt, waardoor ze gedwongen werden de illegaliteit in te gaan. Maar ook voor de resterende sekswerkers die de inkomsten flink zagen kelderen door de enorme toename van toerisme die helaas geen nieuwe klandizie met zich mee bracht, maar alleen maar meer mensen trok die aapjes komen kijken, waardoor het meer en meer een toeristische attractie is geworden.

De stad heeft een enorme probleem met de groei van het toerisme, als een gevolg van hun eigen projecten om de Wallen 'schoon te vegen' met Project 1012, en door Amsterdam in het buitenland flink te promoten. Het doel was om Amsterdam om te toveren tot het Barcelona van het noorden, die culturele toeristen met een groter budget zou trekken die naar musea zouden gaan, maar de beerput werd open getrokken hierdoor waardoor Amsterdam overspoeld werd met toeristen, waarvan vrijwel iedere toerist ook een bezoekje wilt brengen aan de beroemde Red Light District zonder daar echt wat uit te gaan geven.

Wat ik niet snap is hoe de gemeenteraad in kan stemmen met deze plannen om door te zetten met de sluiting van nog eens 37 ramen op de Wallen, waardoor de druk op de Oudezijds Achterburgwal verhoogt wordt waar het al enorm druk is, en waarmee ze sekswerkers de illegaliteit in dwingen. Want ja, door nog eens 37 ramen te sluiten zullen de mensen die nu nog in de smalle steegjes rondlopen zich straks gaan verplaatsen en voegen bij de drukte op de gracht van de Oudezijds Achterburgwal, waar het al extreem druk is.

En wat moet er straks dan gebeuren met die gesloten raambordelen? Ze kunnen ze nu niet meer omtoveren tot weer een toeristisch winkeltje, want van hun eigen nieuwe beleid mag dat niet. Dus blijven deze panden dan straks ook weer leeg staan? Net als de andere voormalig raambordelen in dit gebied die niemand wilt vanwege de beperkte ruimte en de lastige locatie (in de smalste steegjes van Amsterdam), waardoor bijna geen enkel bedrijf hier echt succes kan boeken?

Maar het ergste is het nog voor de sekswerkers. De exploitanten proberen nog te vechten tegen dit besluit, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de vrouwen die bij hen werken. Eén exploitant wilde nog inspreken tijdens de raadsvergadering van de gemeente, maar de gemeente stemde op het voorstel zonder het überhaupt te bespreken. Ze schreven deze dames gewoon af, zonder na te denken over de gevolgen voor de dames die hier werken. Zelfs de andere exploitanten die niet getroffen worden door de sluitingen maken zich zorgen over deze ontwikkelingen, omdat ze simpelweg geen plek hebben voor ruim 100 sekswerkers die straks hun plek kwijtraken, waardoor er dus velen de illegaliteit in zullen gaan.

Hoe kun je zoiets doen? Een beslissing maken die van ieder standpunt verkeerd is? Verkeerd voor de sekswerkers, verkeerd voor de buurtbewoners die straks met nog meer drukte te maken krijgen. Voor wie en voor wat? Wie wordt hier beter van? Helemaal niemand! Ja, er gaan miljoenen straks naar de raamverhuurders die moeten stoppen, en er gaat ook weer geld naartoe om het te verbouwen tot een winkeltje, als iemand al interesse heeft om erin te komen. Want als niemand er wilt gaan zitten, blijft het pand leeg staan, net als sommige andere panden, maar dat kost de belastingbetaler dus wel miljoenen euro's voor een beslissing waar niemand beter van wordt.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
2 Responses
 1. maria vero Says:

  Betrouwbare eindejaarsaanbieding.

  Je bent een man, vrouw, jong, oud of wil een dame financiële instelling Creditfiance biedt je een grote promotie van financiële hulp aan alle individuen van de wereld die hun projecten voor dit einde van het jaar moeten realiseren of gevierd met hun families.
  Neem snel contact met ons op zodat we kunnen profiteren van deze geweldige financiële promotie.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com


 2. Brombeer Says:


  Beste Felicia, ik maak een boekje over de geschiedenis van de prostitutie in Nederland. Mijn uitgangspunt is dat prostitutie een normaal beroep is. De foto van de tegenstanders van raamprostitutie in de Doubletstraat in Den Haag wil ik graag met bronvermelding publiceren in mijn boek. Mag dat ? Heb je nog meer geschikt beeldmateriaal ? Alvast bedankt, Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen


Een reactie posten