De leugens van politici over de Wallen
Ongeveer 4 jaar geleden begon ik met dit blog om de onjuiste informatie en leugens in de media van politici en opiniemakers over prostitutie, mensenhandel en de Wallen tegen te gaan. Ik werk zelf achter het raam, en als ik deze mensen zulke onzin zie zeggen op TV, in kranten of andere media, dan wordt ik gewoon misselijk ervan. Helemaal omdat ze vaak beweren dat het de Oost-Europese vrouwen zijn die slachtoffers zijn, omdat zij maar moeilijk kunnen begrijpen waarom iemand uit Oost-Europa helemaal hier naartoe komt om dit werk te doen, in plaats van als slachtoffer.

In de afgelopen 4 jaar heb ik mensen de waarheid willen vertellen. Ik werk hier nu 8 jaar, en de verhalen over de Wallen als bron van gedwongen prostitutie is gewoon pure onzin. Ja, mensenhandel komt soms voor. Maar iedereen die beweert dat er 'honderden slachtoffers zijn' hier, of verkracht worden, of dat het 50% of meer is, of al dit soort cijfers, staan gewoon keihard te liegen met een verborgen agenda achter de hand.

Gisteren was weer een goed voorbeeld. Er was een politiek debat op TV en tevens verscheen er een artikel in de Trouw, waarin de leider van het CDA, Sybrand Buma, beweerde dat meer dan de helft van de vrouwen achter de ramen gedwongen werden. He beweerde zelfs:  "Ja, vraag je het die vrouwen, dan zeggen ze dat ze er het zelf willen. Maar dat is niet zo." Kortom, hij probeert hier ons monddood te maken, doet alsof hij voor ons spreekt, en beweert dat wat wij ook zeggen, mensen ons vooral niet op ons woord moeten geloven. En dit komt van een politicus, kun je het geloven? Tevens begin je je dan ook af te vragen hoe hij er dan achter komt dat iemand gedwongen is, als je toch nooit een sekswerker op haar woord kan geloven? Werkt dat dan niet twee kanten op?

Hij ging verder door te zeggen dat 60% van de prostituees uit Oost-Europa komt, en beweerde dat die hier niet "met een interrailkaartje" zijn gekomen, maar "Nee, die zijn vaak onder valse voorwendselen uit de goot geplukt van Boedapest of weet ik wat. Om hier te werken." Zoals ik al zei dus, de bewering gaat vaak over Oost-Europese prostituees zoals wij, wat best vreemd is als je er over nadenkt. Immers hebben wij meer reden om dit werk te doen, gezien de economische situatie in onze landen, dan bijvoorbeeld iemand uit Nederland. Dus deze redenering is een beetje vreemd. Het is bovendien ook grappig om te zien hoe ongeïnformeerd Buma is, want hij noemt Boedapest als voorbeeld. Maar zoveel Hongaren werken er helemaal niet op de Wallen, laat staan uit Boedapest. Maar goed, whatever!

Dit is een goed voorbeeld van een leugen. Buma liegt hier omdat hij als christen tegen prostitutie is, en het dus liever zou verbieden. Zijn zorgen gaan niet echt over mensenhandel en gedwongen prostitutie, maar hij misbruikt die termen, zoals moderne slavernij, voor zijn eigen politieke agenda. Ja, wie had dat verwacht, een politicus die liegt voor zijn eigen politiek agenda, wat een shock, he?!

Natuurlijk is het geen verassing dat een politicus met een christelijke achtergrond liegt over iets omdat hij iets verboden wilt hebben wat in gaat tegen zijn eigen christelijke moraal. Christenen doen dit al veel langer ook op andere onderwerpen zoals homoseksualiteit en abortus. Christenen in de VS beweerde bijvoorbeeld jarenlang (en wellicht nog steeds wel) dat homoseksualiteit een ziekte is. Of dat homoseksualiteit de oorzaak van AIDS is. Dit soort dingen zeggen ze, omdat iedereen tegen ziektes en AIDS is, dus door die argumenten te gebruiken hopen ze mensen achter zich te krijgen die dat ook willen bestrijden.

De reden waarom Buma niet zulke uitspraken doet over homoseksualiteit, is simpelweg omdat het veel te geaccepteerd is in de Nederlandse samenleving. Hij zou er eerder zijn politieke carrière mee beschadigen, en kiezers kosten, dan dat hij er iets mee wint. Maar het prostitutie debat ligt nog helemaal open, plus het feit dat in tegenstelling tot homo's, sex workers nauwelijks tegenspreken omdat zij hun identiteit verborgen willen houden. En zelfs al zouden we Buma tegen willen spreken, heeft hij als argument dat niets wat wij zeggen geloofd kan worden. Kortom, het is dus prijs schieten, er makkelijk om te doen, en omdat er geen harde bewijzen zijn en er weinig bij het grote publiek bekend is over de realiteit van prostitutie, komt hij er makkelijk mee weg.

Daarom is het toch maar goed dat enige tijd geleden de Nationaal Rapporteur Mensenhandel een rapport heeft gemaakt die specifiek ingaat op de relatie tussen mensenhandel en prostitutie. In dit rapport staat precies hoeveel vermoedens van mensenhandel bijvoorbeeld de politie had, of controleurs van de gemeente of andere hulpverleners die zich bezig houden met het bestrijden hiervan. En weet je wat? Ze hebben zelfs heel mooi alles uit gespecificeerd naar hoeveel vermoedens er waren van mensenhandel per regio en per prostitutie vorm. Dus nu kunnen we mooi opzoeken hoeveel mogelijke slachtoffers er waren volgens de mensen die zich hier mee bezig houden.

In het rapport "Prostitutie en Mensenhandel" op pagina 177 staat gespecificeerd dat in Amsterdam over een periode van 5 jaar, van 2011 tot en met 2015, er 2 mogelijke slachtoffers waren in de raamprostitutie. Geen honderden, geen duizenden zoals een video van Stop The Traffik beweert, zelfs geen tientallen. Nee, slechts 2. In 5 jaar tijd. Dus dat betekent 2 slachtoffer per 2 en half jaar. Geen 400 per dag, zoals de oud-burgemeester beweerde, geen honderden vrouwen per dag, geen honderden vrouwen per maand of zelfs maar per jaar.

Nu weet ik al dat er allerlei mensen straks gaan roepen dat de politie niet alles ziet. Maar het mooie is dat dit ook helemaal niet hoeft om het te melden, ze hebben alleen een onderbuikgevoel nodig, geen enkel bewijs is nodig, en zelfs dan komen ze niet verder dan slechts 2 mogelijke slachtoffers. En geloof mij maar, dat controleren doen ze wel! Officiële cijfers van de gemeente Amsterdam laten zien dat er iedere jaar 1900 controles worden gehouden alleen al op de raamprostitutie in Amsterdam. Om dit even in perspectief te zetten, we hebben maar 290 ramen hier op de Wallen.

Dus 2 mogelijke slachtoffers, dat is geen 50%, dat is zelfs geen eens 10%. We hebben het over 400 sekswerkers die hier dagelijks werken, dus het komt eerder neer op 0,10%. Nog niet eens 1 procent dus, maar slechts een tiende daarvan. En ja, ongeveer 60% van ons komt uit Oost-Europa. Maar alleen omdat we daar vandaan komen, betekent niet dat we niet vrijwillig voor dit werk kozen. Het is een pure leugen om te beweren dat we allemaal hier naartoe gekomen zijn onder valse voorwendselen. Sterker nog, ik ken geen enkele dame hier op de Wallen die niet wist waarvoor ze hier naar Amsterdam kwam. Zelfs slachtoffers, en ik ken enkele slachtoffers, zelfs zij wisten van tevoren dat ze in prostitutie zouden gaan werken en stemde daar zelf mee in.

Want uiteindelijk, zelfs voor de meeste slachtoffers, is het probleem niet prostitutie. Slechts heel weinig meiden doen dit werk tegen hun wil, ondanks het feit dat mensenhandel soms voor kan komen. Niet zoveel als vaak beweerd wordt, zoals je kunt lezen, maar het komt soms voor. Maar prostitutie verbieden is niet de oplossing. Immers, als dat de oplossing zou zijn, waarom proberen we dan ook niet andere industrieën te verbieden waar mensenhandel voorkomt, als het toch zo'n goede oplossing zou zijn?

Nee, Sybrand Buma is een leugenaar, net als Gert-Jan Segers, Lodewijk Asscher en vele, vele andere politici en opiniemakers die vaak beweren 'iets te willen doen tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel'. Het gaat hen niet om mensenhandel, het gaat hen er niet om om dit te gaan bestrijden, het is een truc. Ze misbruiken mensenhandel als argument voor hun eigen verborgen agenda. Lees mijn blog maar eens door, er staat 4 jaar aan artikelen met bronnen. En ik ontken mensenhandel niet. Sterker nog, ik heb genoeg artikelen hier geschreven die in gaan op hoe mensenhandel precies werkt in de realiteit, en zelfs hoe mensenhandel in de prostitutie effectief bestreden en voorkomen kan worden. Maar ook artikelen over de realiteit van het werken achter het raam op de Wallen, die heel erg veel verschilt van de beweringen van Buma. En ik kan het weten, want ik werk hier, en niet Sybrand Buma of al die andere politici die de ene na de andere leugen over ons vertellen.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
  1. Anoniem Says:

    voor de zoveelste keer: Buma en Segers zijn geen christenen maar moralisten. Beter is het om hun bezuinigingen op de uitkeringen en Wajong als voorbeeld te noemen van hoe hypocriet ze zijn als het om slavernij gaat.


Een reactie posten