Nieuw kabinet criminaliseert prostitutie verder
Het nieuwe kabinet is bijna klaar met de formatie. De laatste details over de plannen lekken nu naar buiten, en één daarvan is het prostitutie beleid. Dat had twee kanten op kunnen gaan, aangezien de coalitie bestaat uit VVD en D66, maar ook uit twee christelijke partijen, CDA en ChristenUnie. En helemaal de ChristenUnie is fel tegenstander van prostitutie, alhoewel ze dat listig weten te vermommen als een anti-mensenhandel beleid.

Vandaag werd echter aangekondigd dat het nieuwe prostitutiebeleid een pooierverbod gaat invoeren, waarbij pooiers zonder vergunning strafbaar worden. En ja, ik weet wat je nu denkt. Konden pooiers dan een vergunning krijgen in Nederland? Nou... nee. Tenminste, niet bij waar de meeste mensen aan denken als ze het woord pooier horen. Want dit is precies de voorsprong die de ChristenUnie heeft op de andere partijen in de coalitie, ze weten veel meer van de prostitutie, en dat gebruiken ze heel handig tegen ons. Terwijl andere partijen die voorstander zijn van legale prostitutie, zoals D66, veel slechter geïnformeerd zijn hierover, en de ChristenUnie speelt dat handig uit tijdens de onderhandelingen.

Want zelfs de media weten eigenlijk niet precies wat het nieuwe plan is. Sommige berichten spreken van een pooierverbod, terwijl andere berichten het hebben over 'illegale pooiers' die nu niet alleen maar een boete zouden krijgen, maar nu ook een gevangenisstraf zouden krijgen. Maar de vraag is natuurlijk, kun je dan ook legaal een pooier zijn? Bestaat er dan zoiets als een vergunning voor pooiers? Dat bestaat namelijk helemaal niet. Er zijn geen pooier vergunningen in Nederland, dus een pooier is per definitie al illegaal.

Nu hoor ik je al denken: hoe komt het nou dat pooiers niet strafbaar zijn in Nederland? Nou, als je denkt aan pooiers in de zin van mensen die vrouwen tot prostitutie dwingen en/of hen uitbuiten, dat is al strafbaar, dat heet namelijk mensenhandel. Dus als we het hier over hebben, dan is een pooier niets anders dan een mensenhandelaar, en zo iemand is al strafbaar volgens de Nederlandse wet. Kortom, deze wet doet niets tegen het bestrijden van iets wat al strafbaar was, namelijk gedwongen prostitutie, mensenhandel en uitbuiting. Ze lijken dus te doelen op iets anders.

Het is moeilijk precies te peilen wat de coalitie nu bedoelt met een pooier, aangezien de meeste mensen geen idee hebben wat de definitie van een pooier is. Maar als we de media berichtgeving moeten geloven, gaat het om 'mensen die financieel voordeel halen uit seksuele dienstverlening van anderen'. En dit nieuwe plan criminaliseert iedereen dus die dat zonder vergunning doet.

Dus wie worden hierdoor getroffen met deze nieuwe wet? Wie zijn deze 'pooiers'? Nou, de mensen die 'financieel voordeel halen uit seksuele dienstverlening van anderen zonder vergunning' is best lang. Bijvoorbeeld mijn boekhouder, want hij verdient aan mij, en hij heeft geen prostitutie vergunning. Of bijvoorbeeld mijn moeder, die ik regelmatig geld stuur om haar te kunnen ondersteunen.
Maar de lijst wordt nog veel langer. Bijvoorbeeld chauffeurs die escort meiden rond rijden. Of wat te denken van beveiligers, die soms ook prostituees beschermen, ook zij hebben geen prostitutie vergunning.

Kortom, er zijn heel veel mensen die financieel voordeel halen van prostituees zonder dat zij daarvoor een vergunning hebben. Maar dat maakt ze nog geen slechte mensen. Sterker nog, vaak zijn dit hele goede en behulpzame mensen. Maar dat is precies het plan van de ChristenUnie, ons het werk zo moeilijk mogelijk maken, in de hoop dat prostitutie langzaam verdwijnt uit Nederland.

Maar veel belangrijker is dat het helemaal niet tegen mensenhandel helpt. Immers, als je meer mensen tot crimineel benoemt, maakt dat het niet makkelijker om bewijs te vinden voor mensenhandel zaken. Het enige wat het doet, is dat het meer mensen ten onrechte in de gevangenis vast zet, zonder enige goede reden. Tevens maak je alleen maar het leven van veel sekswerkers alleen maar moeilijker. En hoe moeilijker je het leven van sekswerkers maakt, hoe afhankelijker ze van anderen zullen worden, en juist dat maakt hen kwetsbaar voor mensenhandel. Kortom, deze wet zal alleen maar mensenhandel doen toenemen.

Natuurlijk zal dit ook resulteren in meer veroordelingen van verdachten, worden meer mensen nu als crimineel aangemerkt. En als dat resultaat er eenmaal is, zal de ChristenUnie met deze statistieken triomfantelijk beweren dat het aantal gepakte pooiers is gestegen door hun aanpak, en zullen meer mensen onschuldig in de bak belanden. Kortom, deze wet is extreem gevaarlijk, en doet me afvragen hoe ver ze zullen gaan in het labelen van mensen als mensen die financieel profiteren van prostituees zonder vergunning. Ik bedoel maar: gaan ze straks ook bank medewerkers oppakken, omdat de bank ook financieel van mij profiteert als prostituee zijnde? Zij hebben hier immers geen vergunning voor. Dus gaat dat straks ook betekenen dat banken mij straks gaan weigeren uit angst als 'illegale pooier' aangemerkt te worden?

En dit soort dingen kunnen erg uit de hand gaan lopen. Bijvoorbeeld, zelfs de supermarkt profiteert van mij als prostituee zijnde. Dus gaan ze straks ook de kassa dames arresteren van de supermarkt? En betekent dit dat ze mij zullen gaan weigeren als ze er ooit achter komen dat ik een prostituee ben? Kortom, moet ik straks nog meer gaan verbergen dat ik prostituee ben, uit angst dat mensen die financieel van mij profiteren, doordat ik producten van ze koop, of diensten bij ze afneem, nu als pooier worden aangemerkt? Maakt ons dat niet veel kwetsbaarder? Helemaal als prostituees zich straks verplicht moeten gaan registreren, zoals in de plannen staat.

Immers, als niemand straks meer met ons zaken wilt doen, omdat ze anders als crimineel bestempelt worden, dan blijven alleen de criminelen over die nog zaken met ons willen doen. De echte criminelen dus, die weten dat wij dan extra kwetsbaar zijn, en ons daardoor makkelijker uit kunnen buiten. Kortom, is dit niet gewoon het overhandigen van deze branche aan criminele handen?

Het vreemdste is het feit dat illegale prostitutie die aan het toenemen is wordt gebruikt als argument voor dit beleid. Immers, de reden dat illegale prostitutie in eerste instantie is gegroeid, is omdat steden zoals Amsterdam zoveel ramen hebben gesloten bijvoorbeeld. Kortom, de groei van illegale prostitutie is het gevolg van politiek beleid, niet omdat zoveel prostituees het zo fijn vinden om illegaal te werken. Sekswerkers willen legaal werken, maar steden maken dat onmogelijk, want zij hebben inmiddels al 40% van de legale bedrijven opgedoekt.

Kortom, als we echt illegale prostitutie willen tegen gaan, moesten we ons niet richten op de mensen waar prostituees zaken mee doen, maar moeten ze beginnen met het terug geven van onze werkplekken, die we kwijt zijn geraakt aan projecten zoals 1012, of het sluiten van de prostitutieboten in Utrecht.

In short, if they really want to reduce illegal prostitution, they shouldn't be targeting people profiting from prostitutes, but they should give us back the workplaces we have lost due to gentrification projects such as Project 1012 in Amsterdam, and the closure of the windows on boats in Utrecht.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
0 Responses

Een reactie posten