Project 1012 op de Amsterdamse Wallen heeft compleet gefaald
De afgelopen jaren is er in de media heel wat geklaagd over de drukte in Amsterdam. De vele kaas- ijs- en wafelwinkels die als paddestoelen uit de grond schoten. Nog meer eettentjes die burgers verkopen, nog meer Nutella winkels. Tegelijkertijd is de afgelopen jaren het aantal prostitutie ramen, alsmede het aantal coffeeshops flink gedaald, als onderdeel van Project 1012, om de rosse buurt op te schonen. De buurt moest leefbaar worden, minder criminaliteit, minder 'ongewenste' en 'criminogene' ondernemingen.

Een artikel gisteren in Het Parool toonde echter aan dat de situatie in de buurt er juist niet op vooruit is gegaan, maar er juist op achteruit is gegaan. Waar er vroeger voldoende vertier was voor de bezoekers van de Red Light District, is die grotendeels verdwenen. Inmiddels is ruim een kwart van het aantal prostitutieramen gesloten door de gemeente. Ook het aantal seksshops is ingeperkt, en bovendien moeten zij tegenwoordig al om 10 uur 's avonds de deuren sluiten, terwijl die vroeger tot 2 uur 's nachts open waren. Bars en clubs sluiten vroeger, waardoor dronken bezoekers halverwege de nacht zonder vertier op straat belanden.


Tevens is het aantal coffeeshops flink verminderd door de gemeente. Deels onder dwang van Project 1012 (19 stuks), anderzijds met als argument dat coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen zitten (11 stuks), om drugsgebruik onder jongeren te beperken. Niet dat dit echter veel effect heeft, uit onderzoek op aanvraag van de burgemeester zelf bleek namelijk dat het aantal mensen onder de 21 die een coffeeshop bezoeken namelijk geen effect heeft, ze kwamen er namelijk al nooit.

Tegelijkertijd neemt het aantal drugsdealers op straat toe. Zij zien hun kans hun koopwaar op straat aan de man te brengen, met de hordes toeristen die daar rondlopen. Immers zijn er nu veel minder coffeeshops dan voorheen, maar de vraag naar drugs is niet minder, en dus zien straatdealers hun kansen schoon om op die vraag in te springen. Het gevolg is een sterke toename van straatdealers, die bovendien uiterst agressief te werk kunnen gaan.

De aanpak van de gemeente in het Wallen gebied, om zogenaamde 'criminogene' activiteiten te verminderen, en plaats te laten maken voor 'hoogwaardige' ondernemingen is faliekant mislukt. De vele zogenaamd 'hoogwaardige' ondernemingen vallen één voor één om, verkassen naar een plek buiten het gebied, of klagen steen en been dat er te weinig klandizie is voor hun diensten en/of producten. Tja, wie had dat ooit gedacht, dat bezoekers van de Red Light District niet zaten te wachten op mode, kunst en prullaria?

Intussen is ook het politiebureau vlakbij de Wallen gesloten, en is de dichtstbijzijnde pas aan de andere kant, op de Nieuwezijds Voorburgwal te vinden. Probeer dat maar even uit te leggen aan een toerist op de Wallen waar dat precies is. De onveiligheid is daardoor inmiddels sterk toegenomen, zo valt ook wel op te merken uit de recente incidenten op de Wallen. Een gevolg van het gebied verkleinen als gevolg van Project 1012, vroeger sluiten van winkels en kroegen en verminderd toezicht waardoor dronken mensen op straat gaan hangen in het enige gebied waar nog iets te doen is: bij de ramen op de Wallen. Met als gevolg dat er meer dronken mensen in een hogere concentratie op de straat rondhangen waar weinig meer te doen is, waardoor er meer incidenten plaats gaan vinden.

Het toezicht op de Wallen is bovendien minimaal te noemen. Veel prostituees klagen al over het gebrek aan toezicht van de politie. Wij zien vooral dat toeristen massaal de buurt overspoelen, ons belachelijk maken, alleen maar komen kijken zonder de intentie te hebben om naar binnen te gaan en ongewenst foto's van ons nemen die op de sociale media belanden. Politie die wel aanwezig is staat vaak niets te doen op de brug bij de Old Sailor, of aan het begin van de Oudezijds Achterburgwal. Daar komt nog eens bij dat de gemeente kampt met financiële problemen, waardoor er minder geld is voor handhaving. Het gevolg? Minder toezicht en handhaving op de Wallen!

Ondanks het feit dat er minder geld is voor handhaving wilt de gemeente echter door gaan met het sluiten van nog eens 37 prostitutieramen, waarmee vrijwel het gehele Sint Annenkwartier wordt opgedoekt, en de befaamde Red Light District flink aan oppervlakte inperkt. Het plan om 83 ramen te sluiten werd al aangepast naar 37 ramen, puur vanwege de financiële problemen van de stad. Maar met een nog kleiner gebied met nog minder vertier, is er alleen maar nog meer kans op conflicturen. En alhoewel de panden straks opgekocht gaan worden door 1012 Inc., en niet door de gemeente zelf, moet de gemeente straks wel de raamexploitanten grote bedragen voor planschade gaan uitbetalen voor deze ondernemers, net zoals ze dat ook voor grote bedragen in het verleden deden.

Dat terwijl dit geld veel beter gebruikt zou kunnen worden voor meer toezicht en handhaving in het gebied. Bovendien zorgt het sluiten van legale prostitutie voor een toename van illegale prostitutie, zo blijkt inmiddels ook wel in de rest van het land. Dit betekent dus meer werk voor de politie om dit tegen te gaan, waar dus geen geld voor is. Bovendien is het aantal meldingen van illegale prostitutie in Amsterdam zelfs verdubbeld sinds 2012 van 41 meldingen naar 79 meldingen.

Tegelijkertijd heeft de aanpak van de gemeente op de Wallen ervoor gezorgd dat de buurt een meer 'familie vriendelijk' imago heeft gekregen. Minder prostitutie, minder drugs, meer kunst en cultuur is waarmee de Wallen werden gepromoot, als er al sprake was van promotie van de Wallen, want dat doen ze liever helemaal niet. Amsterdam wilt namelijk gewoon af van het imago van de stad van drugs en prostitutie, iets waar ze overduidelijk niet in geslaagd zijn, gezien het feit dat het gebied nog altijd overspoeld wordt met toeristen, die hier vooral komen zuipen en feesten, in plaats van de prostituees te bezoeken. Bovendien trekt De Wallen breder, en dus groter publiek, met als gevolg meer overlast.

Het is dus geen wonder dat het flink mis gaat op de Wallen. Met meer toeristen en meer bezoekers in een kleiner gebied, omdat de gemeente het vertier flink heeft ingeperkt, waar alles bovendien eerder dicht gaat en men eerder op straat gaat rond hangen, is het geen wonder dat er problemen ontstaan. Het zorgt ervoor dat deze mensen in hogere concentraties sneller met elkaar op de vuist gaan als er drank in het spel is, of men onder invloed is van gevaarlijke drugs, en dan is er ook nog eens minder politie om hier op toe te zien. Wie had ooit kunnen denken dat dit zou kunnen gaan, toch?

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
2 Responses
  1. Anoniem Says:

    Een zorg die ik heb is dat de autoriteiten de anti-sociaal gedrag dat u in het gebied tegen je beschrijft zal gebruiken. "Je ziet, zoveel meer gevechten, agressief drugshandelaren op straat, de meisjes misbruikt door camera zwaaiende toeristen, dat is waarom we moeten deze plaats af te sluiten. Ze hebben de voorwaarden geschapen om vervolging uit te breiden. Jan van der Damm


  2. Anoniem Says:

    Heel mooie blog zeg , ga er zeker met een ander beeld naar kijken nadat ik dit gelezen heb.


Een reactie posten