Nieuwe prostitutie wet gooit sekswerkers in de gevangenis
Vanaf 12 oktober behandeld de Tweede Kamer de nieuwe prostitutie wet, de zogenaamde WRP (Wet Regulering Prostitutie). Volgens het ministerie van Justitie noodzakelijk, omdat er op dit moment teveel verschillen zitten in regelgeving tussen verschillende gemeentes, waardoor sekswerkers zich makkelijk kunnen verplaatsen van de ene naar de andere stad.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de intake interview die sekswerkers moeten doen in Amsterdam. Deze intake heeft als doel heeft de 'zelfredzaamheid' van een sekswerker te beoordelen, met andere woorden: om te kijken of er niet stiekem een pooier achter zit. Eén van de dingen die zo'n intake moet beoordelen of een sekswerker zelfredzaam genoeg is, is of ze voldoen aan de taaleis. Sekswerkers moeten op z'n minst Nederlands, Engels, Spaans of Duits kunnen spreken. Althans, dat was tot recent, want nu blijkbaar mag alleen nog maar Nederlands en Engels volgens het Europese Hof.

Als het Nederlands of Engels niet voldoende is, krijgt de sekswerker een negatief werkadvies. Niet voor de sekswerker zelf echter, maar voor de bordeelhouder, wat betekent dat zij de sekswerker in kwestie niet mogen laten werken en als zij dat wel doen dat zij hun vergunning daarmee kwijtraken, en daarmee dus hun hele bordeel moeten sluiten. Dit resulteert erin dat geen enkele bordeelhouder meer deze sekswerker wilt hebben, waardoor de sekswerker zonder werkplek komt te zitten.

Dus wat er vervolgens gebeurd, is dat deze reeds kwetsbare sekswerker of de illegaliteit in stapt met alle gevolgen van dien, of naar een andere stad toe gaat waar de regels minder streng zijn en ze zonder problemen kan werken. Kortom, het probleem wordt niet verholpen, het probleem verplaatst zich alleen maar. En dat is iets wat deze wet wilt aanpakken. Uniforme regels in heel Nederland, zodat sekswerkers die niet aan de regels voldoen zich niet gaan verplaatsen.

Maar de regels om de prostitutie branche verder te reguleren gaan wel heel erg ver. Zo wordt het bijvoorbeeld strafbaar voor sekswerkers om te werken zonder vergunning. Dit gaat dus gelden voor allee sekswerkers, inclusief sekswerkers die vanuit huis werken. Geen vergunning betekent dan een boete, of nog erger: gevangenis.
Inderdaad, Nederland wilt dus sekswerkers de gevangenis in gaan gooien omdat ze geen vergunning hebben, wat best grappig is, aangezien gemeentes haast nooit vergunning uitgeven voor prostitutie, omdat niemand prostitutie in zijn of haar buurt/stad wilt hebben. Het grootste probleem voor sekswerkers in Nederland is momenteel al het gebrek aan legale werkplekken dankzij het continu sluiten van legale werkplekken (inmiddels is al 40% gesloten in Nederland), terwijl het anderzijds onmogelijk is om een vergunning te krijgen. Maar nu willen ze dus sekswerkers de bak in gooien omdat ze geen vergunning hebben, die ze onmogelijk kunnen krijgen.

Nog vreemder is het feit dat ook webcamgirls en webcamboys ook een vergunning zouden moeten hebben. Inderdaad! Mensen doen over de gehele wereld webcam werk zonder problemen, maar in Nederland willen ze nu dat je hier een vergunning voor hebt. Waarom? Simpelweg omdat het sekswerkers zijn, niet omdat het op enige wijze zichtbaar of op te merken valt aan de buitenkant. Immers, iedereen kan webcam performer zijn zonder dat je het weet. Maar nu willen ze dus dat ook zij een vergunning hiervoor hebben. Geen vergunning betekent ook voor hen een gevangenisstraf.

En als je nu denkt dat deze nieuwe wet het wellicht wel makkelijker zal maken om zo'n verplichte vergunning te krijgen, aangezien ze je anders in de bak gooien. Nou, vergeet het maar! Sterker nog, ze maken het gemeentes zelfs makkelijker om te vergunningen te weigeren!!! Het is bijna alsof deze wet meer illegale prostitutie beoogt, in plaats van meer legale prostitutie die controleerbaar is.

En alsof dat nog niet genoeg is, staat deze nieuwe wet het ook toe dat de politie ten alle tijden het huis van een sekswerker zonder toestemming kan betreden. Inderdaad! Nederland staat het de politie toe om sekswerkers nog meer lastig te vallen dan ze al deden. Hadden ze voorheen gewoon nog toestemming nodig om je woning te betreden, zoals dat bij iedereen geldt. Dat wordt dus met deze wet opgeheven, waardoor huisvredebreuk bij een sekswerker gewoon legaal wordt. Inderdaad, deze wet staat discriminatie van sekswerkers toe door huisvredebreuk bij sekswerkers toe te staan, een unicum in de geschiedenis!

Dat deze wet niet alleen puur gekkenwerk is, die de privacy rechten van sekswerkers schendt door het huisvredebreuk legaal te maken, en sekswerkers criminaliseert als ze geen vergunning hebben die niet tot nauwelijks verkrijgbaar is. Nog veel erger is dat deze wet sekswerkers juist meer criminaliseert, en hen minder rechten geeft, en dit gaat juist in tegen de recente oproep van Amnesty om sekswerk te decriminaliseren en sekswerkers meer rechten te geven in plaats van minder rechten!
Nederland gaat steeds meer richting het criminaliseren van sekswerk, het schenden van hun privacy rechten, en verwijderd zichzelf steeds meer van Amnesty's voorstel om sekswerk te decriminaliseren en hun rechten te beschermen. Dit land is knettergek aan het worden!

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
  1. Fietsertje Says:

    Deze wet moet de prostitutie reguleren maar wat niet gereguleerd wordt is de prijs van de vergunning. Er zijn al gemeenten die E3000,- per jaar vragen + E1000,- inschrijfkosten. Geen wonder dat veel gemeenten onder aanvoering van de christelijke burgemeester Bruinoge van Alkmaar (waarin de Achterdam) niet kunnen wachten om die wet al in te voeren. Dan kunnen zij onmogelijke eisen stellen om het te weren.


Een reactie posten