De tegenpartij
Al jaren is er nu een debat gaande rondom prostitutie. Moeten we het legaal houden? Moeten we het Zweedse model introduceren? Moeten we alleen de klanten van gedwongen prostituees strafbaar maken? Hoeveel gedwongen prostituees zijn er? Hoeveel criminaliteit vindt er plaats in de prostitutie?
Het zijn allemaal vragen waar ik al reeds antwoord op heb gegeven. Maar wat zo interessant is aan het debat over prostitutie, is de afwezigheid van de prostituees zelf. Sekswerkers worden compleet genegeerd, en de enige sekswerkers wiens stem gehoord wordt zijn die van de slachtoffers. Het is best vreemd, ik krijg zo vaak te horen van politici, opinie makers en andere mensen die tegen prostitutie zijn in plaats van tegen mensenhandel, dat ik slechts één dame ben.
Nou en, als ik slechts één dame ben?! Hetzelfde geldt voor die gedwongen dame wiens verhaal in de kranten beland! Dat ik slechts één dame ben, betekent niet dat er niet meer van zijn! Dus hou alsjeblieft op met je 'dan ben je één van gelukkigen' die niet gedwongen wordt, want dat is complete onzin! Ik doe dit werk nu al meer dan 4 jaar, ik ken bijna alle meiden die 's avonds werken op de Wallen, ik heb met ze gesproken, ik ken hun persoonlijke situaties, ik weet wat hun drijft tot dit beroep. Het is absolute onzin om te beweren dat deze meiden gedwongen worden door een pooier. Sterker nog, en zijn nauwelijks pooiers aanwezig om mee te beginnen.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die beweren dat meiden 'gedwongen worden door financiële omstandigheden'. Ja, tuurlijk! Natuurlijk worden ze dat, net zoals iedereen anders ook gedwongen wordt uit financiële omstandigheden om te werken! Dat heet kapitalisme, zoek het eens op in het woordenboek! Als je dat niet bevalt, kun je nog altijd naar Noord-Korea verhuizen, waar ze communisme hebben, het tegenovergestelde van kapitalisme!
En dan heb je natuurlijk nog de mensen die beweren dat de keuze voor dit beroep niet uit vrije keuze is gemaakt. Laten we eens eerlijk zijn. Hoeveel mensen hier doen een beroep wat ze écht graag willen doen? Ik durf te wedden dat de meeste van jullie niet het beroep van jullie dromen doen! Betekent dit dan dat jullie gedwongen worden om dit beroep te doen door financiële omstandigheden? Ja, absoluut, want dat is hoe het kapitalistische systeem werkt. Betekent dit dat je een hekel hebt aan je baan? Wellicht voor sommigen, anderen wellicht niet maar zien het eerder als een noodzakelijk kwaad.

Er zijn zo veel mensen die onzin beweren die óf enorm eenzijdig is, maar ook heel vaak complete onzin is gewoon. Of het meest lastige om uit leggen, mensen die beide dingen beweren, zowel eenzijdige verhalen en leugens door elkaar gebruiken. Vaak baseren ze zich dan op foutieve cijfers en ondersteunen die foutieve cijfers met éénzijdige verhalen. En als ik het over éénzijdige verhalen heb, bedoel ik verhalen zoals Renate van der Zee die vertelt.
Renate van der Zee praat dan bijvoorbeeld met een prostituee, ze vraagt haar hoe het werk is, of het nu lastiger is door de financiële crisis en dan soort dingen. Dan vraagt ze wellicht nog wat andere dingen, zoals hoeveel ze vraagt aan klanten om naar binnen te laten etc. En uiteindelijk komt er dan een verhaal uit rollen van 'hoe slecht de situatie voor vrouwen in de prostitutie' wel niet is, want 'ze halen soms nauwelijks de kosten voor hun kamer uit door de lage vraagprijs en de financiële crisis' etc. (voorbeeld hier).
Renate van der Zee vertelt simpelweg slechts één kant van het verhaal dat de prostituee haar verteld, en omdat er te weinig mensen zijn die dit kunnen weerleggen, accepteren mensen wat zij zegt, want zij praat tenminste met prostituees. Jammer alleen dat zij alleen één kant van het verhaal belicht, de kant die zij graag belicht, de slechte kant van mijn beroep. De dingen die ze echter niet vermeld, laat ze bewust achterwegen omdat ze die niet kan gebruiken in haar verhaal om te 'bewijzen' hoe 'vreselijk slecht' en 'mensen onwaardig' prostitutie is. Ze is een complete trut, maar aan de andere kant ben ik dat ook voor haar, dus dat heft elkaar mooi op.

En Renate van der Zee is slecht één voorbeeld hiervan. Andere voorbeelden van mensen die een mix van leugens en manipulatie van echte verhalen gebruiken zijn mensen zoals Gert-Jan Seger en Frits Rouvoet. Frits Rouvoet is helemaal een interessante. Hij beweerd vrouwen te redden van mensenhandel en pooiers, maar eigenlijk helpt hij gewoon vrouwen (die hij heeft omgepraat) om te stoppen met dit beroep. Want als Frits Rouvoet echt 'slachtoffers redt', dan vraag ik me toch af waarom hij nooit met die slachtoffers naar de politie stapt om hen aangifte te laten doen tegen haar 'pooier'. Zou dat nu zijn omdat die meiden echte zo bang zijn voor hun pooier (maar klaarblijkelijk niet bang genoeg om het Frits te vertellen en met hem weg te rennen), of is het wellicht omdat er geen pooier is die haar dwingt?
Trouwens, hoe komt het toch dat die 'wrede' pooiers, zoals je altijd hoort uit de media, die zo'n meisje tot pulp slaat om haar tot prostitutie te dwingen, niet op kunnen tegen zo'n oude man als Frits? Neemt Frits Rouvoet in het geheim soms karate lessen om die gasten die zo'n meisje als slavin houden in elkaar te meppen, of draagt hij een shotgun onder die lange regenjas van hem?
Als die dames écht zo gedwongen worden zoals Frits beweert, en hoe de media er vaak over bericht, en die dames echt zo gevangen zitten in hun situatie door zo'n agressieve pooier, hoe komt het dan dat Frits Rouvoet nooit in elkaar wordt geslagen door die agressieve pooiers?

Frits blijft maar roepen dat er zo veel slachtoffers zijn, maar als hij die dames kent zoals hij beweerd, waarom stapt hij dan niet naar de politie om dit te melden? Soms hoop ik echt dat die nieuwe wet die klanten van gedwongen prostituees strafbaar stelt er door komt, want dat zou Frits Rouvoet net zo'n crimineel maken als al die klanten die zogenaamd expres een gedwongen prostituee bezoeken. Als Frits die gedwongen dames kent, maar hier geen melding van maakt bij de politie, is hij net zo'n eikel als al die 'zogenaamde' klanten die 'willens en wetens' een gedwongen prostituee bezoeken.
Maar Frits maakt het zelfs nog erger! Hij beweert een groep jongens te kennen die bewust gedwongen prostituees bezoeken. Hij beweert zelfs dat zij precies weten welke dames gedwongen worden, en dat ze dan naar die dames toe gaan, om hen te dwingen het zonder condoom te doen (bron hier). Wat mij echt verbaasd hierover is het feit dat Frits Rouvoet klaarblijkelijk deze groep jongens kent, en hier nog steeds geen melding van heeft gemaakt bij de politie zodat de politie die gedwongen dames zouden kunnen opsporen. Maar ik denk dat ik wel weet waarom Frits dit niet aan de politie vertelt. Het is namelijk helemaal niet waar.
Ten eerste is de groep jongens waar hij het over heeft, een groep jongens van 17 jaar oud, zoals hij ergens anders vertelde. Er zijn geen meiden die jongens van 17 naar binnen zouden laten, omdat ze simpelweg te jong zijn. Er is een regel die stelt dat de klant minimaal 18 jaar moet zijn. Als je betrapt wordt met een klant die nog geen 18 is, raak je niet alleen je kamer kwijt, maar ook je baan. Kortom, het gaat echt niet gebeuren dat een meid deze gasten naar binnen gaan laten.
Mijn idee is dat Frits de stoere praat van deze jochies heeft gehoord, en het óf gelooft (wat zijn naïviteit zou aantonen), of onmiddellijk denkt 'dit is een perfect verhaal voor in de media' (wat betekent dat hij weet dat dit niet waar is). Hoe dan ook, dit verhaal is complete onzin. Of de groep jongens waar hij het over heeft 'denken' te weten welke meiden gedwongen wordt, of ze proberen zich gewoon stoer voor te doen, maar in beide gevallen is het dus een onzin verhaal.

Het is praktisch onmogelijk voor een klant om erachter te komen welk meisje gedwongen wordt, zoals ook Esta Steyn van Stop The Traffik aan mij bevestigde (wat me dan wel doet afvragen waarom Stop The Traffik bewustwording wilt creëren bij mensen die er toch nooit achter kunnen komen?). Ik heb hier al eens eerder over gesproken in mijn post hier, dat het gewoon onmogelijk is voor een klant om hierachter te kunnen komen. De meiden die écht gedwongen worden kunnen dit goed verbergen, en de zogenaamde 'signalen' kunnen van toepassing zijn op iedere prostituee, waardoor ze compleet waardeloos worden om een gedwongen meid te kunnen identificeren. Het is het exact zelfde probleem waarmee de Nationaal Rapporteur kampt, ook zij kan er maar niet achter komen welke gevallen verdacht zijn en welke niet, dus rapporteert ze alle gevallen maar (alle 1200!) om niet achteraf beschuldigd te worden het probleem te hebben onderschat (bron hier).
Wat ik mij altijd afvraag is, als die mensen weten dat die dames gedwongen worden, waarom helpen ze die dames dan niet als ze hen zo goed kennen? Ik bedoel, is het niet wreed om te weten welke meiden gedwongen worden, maar in plaats van ze te helpen, naar de media te rennen om daar je verhaal te doen? Ik denk namelijk dat dit niet waar is. Mijn gok is simpel, deze mensen willen van prostitutie af, ze vinden het niks vanuit een morele overtuiging, of dat nu vanuit een feministisch standpunt is of vanuit een Christelijk standpunt, ze vertellen zo veel mogelijk negatieve verhalen over prostitutie (zowel leugens als waarheid), om prostitutie een slecht imago aan te praten om het weer illegaal te kunnen maken. Het maakt ze helemaal niets uit dat er dames gedwongen worden, zij zijn slechts handelswaar om gebruikt te worden om hun doel te bereiken. Dus wie misbruikt wie hier nou?!

Maar ik moet ze één ding toegeven. Die mensen die zo graag slechte verhalen vertellen over prostitutie, om het weer illegaal te maken, hebben in één ding gelijk. De seks industrie heeft zijn slachtoffers genegeerd. Immers heeft de seks industrie zelf weinig tot haast niets gedaan om mensenhandel te stoppen. Het enige wat ze tot dusver hebben gedaan is slechte wetten geprobeerd tegen te houden die de situatie voor de gedwongen meiden slechter zouden maken, wat toevallig dan ook weet in het voordeel werkt van de meiden die zij verdedigen, de prostituees die niet gedwongen worden.
Het laatst wat de seks industrie bereikt heeft om mensenhandel te stoppen, was de legalisering van prostitutie in 2000. Maar daarna, is het enige wat ze hebben gedaan is toegeven dat sommige meiden gedwongen worden, en dat is het dan wel. De tegenpartij aan de andere kant, samen met mensen die neutraal staan in het debat omtrent prostitutie hebben omdat ze er niet genoeg kennis van hebben, hebben zogenaamde anti-mensenhandel organisaties opgestart. Het maakt niet uit of die organisaties hun werk wel of niet goed doen, zij doen tenminste iets om die dames te redden. Dat moet ik ze toegeven. Dat in tegenstelling tot de seks industrie, die zelf geen enkele anti-mensenhandel organisatie heeft opgezet sinds het probleem groot in de media is verschenen.
En ik weet ook wel waarom. De seks industrie weet heel goed, net als ik, dat het probleem echt niet zo groot is zoals veel mensen beweren. Maar uit angst om de tegenpartij gelijk te geven met hun horror verhalen over mensenhandel, is de seks industrie vooral bezit geweest de andere kant van het verhaal te belichten. Iedere keer als er één of andere idioot komt met een verhaal over hoe groot mensenhandel wel niet is in de prostitutie, en hoe de meeste meiden gedwongen worden, springt de seks industrie in de verdediging, en proberen ze de schade te repareren door het verhaal te nuanceren dat niet de meeste meiden gedwongen worden, maar slechts een minderheid.

Als de seks industrie zelf een anti-mensenhandel organisatie zou opzetten, om mensenhandel van binnenuit te bestrijden, zijn ze bang dat mensen zoals Renate van der Zee en Gert-Jan Segers hun gelijk gaan claimen, ondanks het feit dat ze geen gelijk hierin hebben. De seks industrie is gewoon te bang om alles uit proberen te leggen, omdat ze bang zijn dat het verhaal té complex is voor de publieke opinie. Dat komt deels ook doordat mensen zoals Renate van der Zee de seks industrie in deze positie duwt. Zij beweren dat mensen het mensenhandel probleem 'negeren', of zeggen dat het 'niet bestaat' of het probleem 'bagatelliseren'. Dat is complete onzin!
Maar de seks industrie voelt zich aangevallen op een probleem dat lang niet zo groot is als de tegenpartij beweerd, en is bang dat op het moment dat ze het probleem willen aanpakken, dat ze toegeven op de woorden van de tegenpartij. Immers, waarom zou je een probleem aanpakken, terwijl je zelf beweert dat het probleem haast niet bestaat? Ze zijn té bang dat het verhaal nuanceren, en mensenhandel bestrijden, de publieke opinie zal verwarren, en ze spenderen daarom veel tijd om de andere kant van het verhaal te belichten die de tegenpartij niet erbij vermelde om hun eigenbelang te verdedigen, hun morele oordeel.

In mijn opinie is de oplossing tot mensenhandel veel simpeler. Ik heb al eens hier geschreven over hoe je mensenhandel kunt voorkomen, wat één stap is in de strijd tegen mensenhandel. Maar de andere stap moet vanuit de seks industrie zelf komen. De seks industrie moet zijn eigen hulp organisatie vormen. Die organisatie zou veel meer macht hebben in de seks industrie en veel effectiever kunnen zijn, omdat het zijn kracht ontleent van binnenuit de seks industrie zelf, in plaats van daar buiten. De seks industrie zelf weet ook veel beter hoe ze zich moeten positioneren, en hoe ze contact moeten krijgen.
Het voordeel om dit te doen vanuit de seks industrie zelf, is niet alleen dat dit het contact tussen de voorvechters van sekswerkers en sekswerkers zelf zou verbeteren, maar het zou ook direct de tegenpartij hun mond snoeren. Laat ze maar praten over al die horror verhalen. Probeer die relatief kleine groep slachtoffers te vinden, en haal ze er snel uit, zodat de tegenpartij geen ammunitie meer heeft om tegen ons te gebruiken. Als wij het probleem zelf op weten te lossen, kan niemand kritiek op ons hebben. Maar alleen de andere kant van het verhaal belichten dat de tegenpartij achterwege laat uit eigenbelang, is dat wat belangrijk is negeren, namelijk een gezonde seks industrie, wat immers datgene is wat iedereen wilt, behalve de tegenpartij die dan namelijk geen basis meer heeft voor hun argumenten.

Ja, mensenhandel is een probleem in de prostitutie, waarschijnlijk veel meer in andere branches. Maar laten we eerlijk zijn, prostitutie is nog niet zo lang geleden gelegaliseerd, dus geef het wat tijd om op eigen benen te leren staan. Continu klappen opvangen van de tegenpartij, namelijk hulp organisaties, politici en opinie makers die er een eigen agenda op na houden, helpt daar niet bij. Het probleem van binnenuit oplossen is de beste oplossing, want daar ligt de meeste kennis over de problemen en de branche zelf, en daar is ook de meeste interesse om een gezonde branche te krijgen. Sekswerk organisaties zouden niet alleen gefocust moeten zijn om de situaties te verbeteren van dames die niet gedwongen worden. Ik weet dat dit niet hun bedoeling is, maar dat is nu wel wat ze aan het doen zijn. Helaas zijn ook gedwongen prostituees sekswerkers. Die meiden moeten hulp krijgen van sekswerk organisaties net zoveel als dat andere sekswerkers hulp nodig hebben bij het verkrijgen van meer rechten.
Sekswerk organisaties zouden niet kieskeurig moeten zijn om wie ze verdedigen. Wees niet kieskeurig in het verdedigen van alleen die sekswerkers die je wilt verdedigen, en diegene die je liever niet verdedigd. Of je verdedigt alle sekswerkers, of niet, maar verdedig niet alleen de sekswerkers die niet gedwongen worden. Doe meer dan alleen bekennen dat mensenhandel bestaat, onderneem actie. Praat niet alleen, doe wat! Kom op voor onze rechten, en haal die gedwongen meiden eruit! Je kunt andere wel beschuldigen hun werk niet goed te doen als anti-mensenhandel organisatie, of verkeerde cijfers te presenteren, maar als je er zelf niets aan doet heb je daar het recht niet toe, want zij doen er tenminste iets aan. Zelfs al is het veel minder dan 8%, die meiden verdienen net zo veel hulp en aandacht als wij (de vrij werkende sekswerkers) die nodig hebben van sekswerk activisten en organisaties, ondanks dat wij gelukkig meer dan 90% van de branche vertegenwoordigen. Help ons om deze industrie beter te maken, door de rotte appels eruit te halen, en de gezonde te koesteren!

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
3 Responses
 1. Anoniem Says:

  Het grootste deel mensenhandel is heel eenvoudig op te lossen ( dan bedoel ik die zogenaamde mensenhandel die met wat jij noemt de "uitzendbureaus"die je belangeloos helpen en alleen de hoognodige kosten bij je declareren.. zoals jij beweert --> dit deel was cynisch bedoeld) " Namelijk: Een verbod gooien op het werken van buitenlandse vrouwen als prostituee in dit land :) Het hele internationale mensenhandelnetwerkgebeuren komt dan te vervallen.. Scheelt al heel wat in het percentage mensenhandel slachtoffers in Nederland. Dan houdt je alleen nog de nationale prostituees over en is het geheel al veel makkelijker in de hand te houden, hoeft er niets getornd te worden aan artikel 273f van het wetboek voor strafrecht (behalve dan de toevoeging van dat verbod) Misschien een idee om van dat waanzinnige mensenhandel gedoe in je werk af te komen ;)


 2. Felicia Anna Says:

  The biggest group of human trafficking victims come from Holland itself. So stating that your solution would solve the biggest part of this problem, is actually not true. Even the Nationaal Rapporteur shows us that Holland itself is the main source of trafficking victims.
  In other words, it's not so much the foreign prostitutes that are the problem, but rather the Dutch girls that seem to become a victim,

  And actually that's also not that weird if you think about it. After all, Dutch women have much more career options, then foreign women do, when you compare the two. Which leaves much less reasons for Dutch women to enter prostitution, compared to foreign women.

  Secondly, it aren't the foreign women who ussually have a Moroccan or 'black' boyfriend, which do often tend to be the kind of guys who force or exploit girls in prostitution. Just so you know.


 3. Richard Says:

  Verbieden heeft sowieso geen zin en daarbij is mensenhandel nu al verboden. Natuurlijk zijn de meeste slachtoffers (voor zover ze dat echt zijn) Nederlands. Er zijn gewoonweg veel meer Nederlandse vrouwen in Nederland dan buitenlandse. Dus ook meer potentiele slachtoffers. Hebben ze meer carrieremogelijkheden? Als groep wel, maar individueel hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Zaken als opleiding bijvoorbeeld en de werkloosheid, dwz geen banen. Dit argument komt op mij overigens over alsof prostituee een minderwaardig beroep is wat je alleen doet als je niets anders kan. Terwijl jij toch beter weet dan ik als buitenstaander dat er veel meer redenen zijn. Zou leuk zijn als die ook eens uitvoerig worden besproken!

  De bewering dat Marokkaanse of 'zwarte' vriendjes vaak de pooier uithangen zou ik graag bevestigt zien met officiele cijfers. Zoals het er nu staat is het met de vinger wijzen naar iets wat helemaal niet waar hoeft te zijn. Wat Zondares 'Zwartepieten' noemt.

  Richard


Een reactie posten