Domme politici
Vandaag werd bekend gemaakt dat drie politieke partijen, ChristenUnie, PVDA en de SP, gaan werken aan een voorstel om klanten die willens en wetens gebruik maken van een gedwongen prostituee strafbaar te maken. (artikel hier).
Dit lijkt op een eerste stap in de richting naar het gevreesde Zweedse prostitutiemodel (lees hier), waarin alle klanten, en niet alleen de klanten die gebruik maken van een gedwongen prostituee, strafbaar stelt. Het is dan ook geen wonder dat dit voorstel komt van het christelijke Tweede Kamer-lid van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, die openlijk toegeeft tegen prostitutie te zijn.
Volgens Gert-Jan Segers kunnen klanten weten dat een prostituee gedwongen is, wat best grappig is, aangezien de laatste campagne tegen mensenhandel van de overheid juist aantoonde dat klanten (waar de campagne op gericht was), totaal geen idee hebben waar ze het over hebben. Slechts 7% van hun meldingen bleken over echt iets crimineel te gaan, waarvan trouwens 57% van die 7% daadwerkelijk over mensenhandel gerelateerde zaken ging (lees hier). Kortom, in slecht 4% van de gevallen waarin een klant 'denkt' dat hij mensenhandel ziet, blijkt het echt te gaan om mensenhandel, en in meer dan 93% van de gevallen is hier helemaal geen sprake van.

Maar de echte vraag is natuurlijk, zijn er überhaupt wel klanten die gedwongen prostituees bezoeken, wetende dat ze gedwongen worden en willens en wetens gebruik hiervan maken, of is dat gewoon een idee dat politici hebben in hun verwrongen gedachten? Hebben we cijfers over hoeveel klanten willens en wetens gebruik maken van een gedwongen prostituee? Nee! We hebben daar helemaal geen cijfers over of het überhaupt voorkomt!
Ik betwijfel dit dan ook ten zeerste, dat een klant nog steeds door wilt gaan als hij weet dat een prostituee gedwongen wordt. Ik betwijfel dit om de hele simpele reden dat veel klanten hier naar vragen, en niet alleen bij mij maar bij de meeste prostituees, of ik gedwongen wordt, en de klanten zijn hier dan ook erg bezorgd over. Het aloude idee dat klaarblijkelijk politici hebben, dat het voor een klant geen zak uitmaakt of een prostituee gedwongen wordt of niet, is compleet verkeerd en heel, heel, heel erg ver van de waarheid verwijderd!
Sterker nog, klanten zijn één van de weinige mensen in de wereld die zich écht bezorgd maken om prostituees. Niet de reddingsindustrie, die meer geïnteresseerd zijn in financieel gewin dan zich echt bezorgd maken om prostituees, niet politici die er hun eigen politiek agenda op na houden, en niet de politie die alleen maar van prostituees wilt horen dat ze gedwongen worden ook al is dat niet het geval, maar het zijn de klanten en een paar slimme mensen die achter de waarheid zijn gekomen die écht zich om ons bekommeren.
Dus welk probleem zijn we nu eigenlijk aan het aanpakken? Het probleem van klanten die een gedwongen prostituee bezoeken (wat al een kleine kans is om mee te beginnen, wetende dat ze gedwongen wordt (wat bijna onmogelijk is voor een klant om te weten), en willens en wetens toch gebruik wilt maken van haar diensten (wat ik sterk betwijfel aangezien het een enorme afknapper is voor bijna iedere klant). Dus bestaat dit probleem überhaupt wel? En als het bestaat, hoe 'groot' is dit probleem dan?
Moeten we eerst niet nagaan of dit probleem überhaupt wel bestaat, voordat we een probleem gaan aanpakken dat mogelijk niet eens bestaat, of slechts op zeer kleine schaal voorkomt? Helemaal aangezien de bijwerkingen van deze nieuwe wet meer problemen kan veroorzaken dan dat het oplost. Hoe kun je nou een 'probleem' bestrijden als je niet eens weet of het überhaupt wel bestaat?

Het idee is natuurlijk om 'mensenhandel te bestrijden'. Maar hoe helpt dit plan in de strijd tegen mensenhandel? Het enige wat dit plan doet is een (misschien niet eens bestaand) deel van de klanten strafbaar maken, waarbij het geen enkel slachtoffer red, of ook maar één pooier pakt. Sterker nog, het zal klanten alleen maar bang maken om een prostituee te bezoeken, bang dat ze wellicht bij een gedwongen prostituee terecht komen, met als resultaat dat ze nu in de bak belanden als ze het niet melden. Klanten willen niet naar de gevangenis, ze willen helemaal geen problemen, het is zelfs één van de redenen waarom ze überhaupt een prostituee bezoeken, omdat ze geen problemen willen en dat is dus ook exact wat een prostituee te bieden heeft, haar tijd met een klant zonder problemen en gemor hierover, in ruil voor geld.
Klanten willen geen politie agentje spelen, ze willen niet iedere keer na hoeven te gaan of de prostituee die ze bezoeken gedwongen wordt of niet. Daar hebben we al de politie voor, die hier overigens professioneel voor is getraind. En hoe zou een klant moeten weten of een prostituee gedwongen wordt of niet, als zelfs de politie moeite heeft dit te herkennen? Waarom verwachten politici van klanten dat ze een soort half-politieman worden omdat de politie hun werk niet goed doet?
Of is het wellicht zo dat de politie die zogenaamde duizenden gedwongen meisjes niet kan vinden, omdat er simpelweg niet zoveel gedwongen meisje zijn als dat er beweerd wordt door sommige mensen? Zijn politici wellicht op zoek naar iets dat nauwelijks voorkomt, en omdat ze het niet kunnen vinden dat ze steeds hardere en nog stevigere wetten gaan maken om iets te vinden wat nauwelijks voorkomt? Is het immers niet Gert-Jan Segers zelf die in de media blijft roepen dat 50 tot 90% van de prostituees gedwongen zouden zijn, ondanks het feit dat we allang weten dat deze bewering niet klopt (lees hier). Dit wordt ook keer op keer aangetoond als de politici razzia's houdt waarbij ze niet of  nauwelijks gedwongen prostituees kunnen vinden.

Maar ik krijg meer het idee dat dit ook precies de bedoeling is die Gert-Jan Segers heeft met dit initiatief. Namelijk niet echt de slachtoffers van mensenhandel helpen, maar de klanten wegjagen bij prostituees, in een poging om prostitutie te verminderen, wat toevallig ook past bij zijn persoonlijke overtuiging. Jeetje, wat een toeval zeg!
En wat zal het resultaat van deze wet zijn voor de slachtoffers, die de politici zogenaamd zo graag willen helpen met dit nieuwe initiatief? Zou dit hen bevrijden van hun brute pooier? Nee, aangezien het alleen de klanten weg jaagt, is het enige wat dit initiatief bereikt dat die gedwongen meiden minder klanten zullen krijgen, waarop hun pooier van hen zal eisen dat zo nog harder voor hem gaan werken, met als resultaat dat ze nog verder in de problemen raken dan voorheen omdat ze niet genoeg geld opbrengen. Kortom, deze wet zou het leven van de gedwongen prostituees nog meer een hel van hun leven maken dan dat het al was.
En hoe zit het met de bijwerkingen van dit initiatief? De meerderheid van de prostituees, die geen slachtoffer zijn van mensenhandel, krijgen alleen maar minder klanten, omdat die bang zijn om naar een prostituee te gaan om daarna in de gevangenis te belanden. Met als resultaat dat wij, de meerderheid van de prostituees, ineens slachtoffer worden van een wet die bedoelt is om slachtoffers te redden, wat niet met die wet bereikt wordt.

Waarom gaan die politici niet eens het echte probleem van mensenhandel aanpakken? De pooiers, en niet de klanten of de prostituees! Waarom verhogen ze de straffen voor die pooiers die prostituees uitbuiten niet zo veel, dat die gasten zich wel twee keer zullen bedenken voordat ze dit gaan doen. Maak de straffen zo hoog, dat niemand het ook maar zou durven! Geeft ze levenslang, in zo'n slechte gevangenis dat ze nog liever zouden sterven dan dat ze daar de rest van hun leven door zouden willen brengen.
Op dit moment zijn de straffen voor criminaliteit in Nederland, niet alleen voor mensenhandel maar voor bijna alle vergrijpen, zo laag dat het niemand afschrikt. En de omstandigheden in de gevangenissen zijn zó goed, dat het bijna meer een hotel is dan een gevangenis. Een gevangenisstraf is niet bedoeld om 'leuk' te zijn, met een eigen PC, TV en spelcomputer etc. Wie dit soort dingen heeft bedacht voor de gevangenissen moet ongelooflijk dom zijn geweest! De gevangenis moet bedoeld zijn als een hel op aarde, niet alleen om mensen te straffen, maar ook om mensen bang te maken met het vooruitzicht op een gevangenisstraf, zo érg dat ze het nooit in hun hoofd zullen halen.
Maar tegenwoordig wordt de gevangenis als 'leuk' ervaren, sommige criminelen willen zelfs naar de gevangenis, als een soort onderbreking van hun 'werk' voor een tijdje, zonder dat ze hoeven te betalen voor voedsel of onderdak die de gevangenis hun biedt.

En zelfs al red deze wet het door de Tweede Kamer. Hoe ga je in Godsnaam bewijzen dat iemand 'wist' dat een prostituee gedwongen werd? Gaan ze gedachten lezers inhuren om te bepalen of iemand die wel of niet wist? Bewijstechnisch is deze wet gedoemd om te falen. Het is onmogelijk om te bewijzen of iemand iets vooraf wist of niet, wat dus alleen maar zorgt voor lange rechtszaken, méér rechtszaken, waardoor de rechtbanken in Nederland minder tijd hebben voor échte criminaliteit.
En wie gaat dan bepalen of iemand 'wist' dat een prostituee gedwongen werd? Niemand kan over iemand zeggen wat diegene wel of niet wist. Dus het enige resultaat wat je hiermee bereikt, is dat onschuldige mensen in de gevangenis zullen belanden die niet wisten dat een dame gedwongen werd, omdat iemand anders voor hun beslist dat ze dat wel 'wisten'. Hoe kun je dat rechtvaardigheid noemen?

Ik weet niet wat die politici denken. Nou ja, behalve Gert-Jan Segers, die niet al te slim is om zijn daadwerkelijke doel te verhullen, wat draait om prostitutie te verminderen in plaats van mensenhandel, en het slecht weet te verbergen door het te vermommen als 'slachtoffers redden'. Wat mij echter écht verbaasd, is dat die andere domme politici dit niet in kunnen zien. Het is zo overduidelijk, toch zijn ze zo blind. Eigenlijk zijn ze net zoals die klanten die een gedwongen prostituee bezoeken, en achteraf roepen dat het niet wisten. Hoe kun je het nou niet zien als het zo overduidelijk is, beste politici?

Update 13/07/2014 14:00
Las net van Nine Kooiman van de SP, die één van de politici is die aan dit plan werkt, dat dit bijvoorbeeld alleen van toepassing zou zijn op prostituees die werken onder 'vreemde omstandigheden', zoals bijvoorbeeld in een garage of iets dergelijks. Maar aangezien dat al automatisch zou vallen onder illegale prostitutie (wat dus al illegaal is), waarom specificeren ze dat dan niet in dat nieuwe plan van hun dat dit alleen geldt voor klanten die illegale prostituees bezoeken, en laten ze de professionele legaal werkende prostituees niet gewoon met rust met deze stomme regel?

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer

2 Responses
  1. Frans Says:

    Bij politici is stemmen winnen bij verkiezingen ook altijd een belangrijk motief om luidkeels met voorstellen te komen waar ze hun achterban mee naar de mond denken te praten. Dan blijven ze bij de volgende verkiezingen op hun stoel zitten. Het doel "heiligt" de middelen, in dit geval zeker van heilige boontjes. Die pakken elk moreel opstekertje mee dat ze krijgen kunnen en sex en prostitutie liggen lekker makkelijk als speerpunt van hun programma. Da's voor open doel inschieten.


  2. Anoniem Says:

    Ik zie het al helemaal voor me, een arrestatieteam staat op de hoek te wachten totdat de klant naar buiten komt om hem te arresteren.
    "ja ja mijnheer de hoerenloper, wij wisten allang dat deze dame gedwongen is, maar hebben haar in die situatie gelaten om jou op te kunnen pakken" ........


Een reactie posten