Pooiers
Iedereen praat tegenwoordig over mensenhandel, en over de mensen die een meisje uitbuiten en dwingen om in de prostitutie te werken. Wij prostituees noemen dit soort mensen gewoon een 'pooier'. Deze pooiers zijn de slechte mensen, de mensenhandelaren. De definitie van een pooier is natuurlijk ietsje anders dan 'onze' versie van een pooier. Volgens de definitie is de pooier iedereen waarmee een prostituee zaken doet voor haar werk, die geen klant van haar is. Dus feitelijk zijn dat de exploitanten, de mensen die de prostituees beschermen, zelfs mijn accountant is feitelijk een pooier. Maar aangezien we de mensen die ons helpen niet graag 'pooiers' willen noemen, gebruiken wij dit woord alleen voor de mensenhandelaren. Voor de politie maakt het niet zo veel uit, in hun ogen is iedereen die contact heeft met een prostituee een pooier.

Volgens de Nederlandse wet, is een mensenhandelaar iemand die mensen werft, transporteert, huisvest door middel van dwang (in het wijdste begrip van het woord) met als doel die persoon uit te buiten. Mensenhandel gebeurd dan ook niet alleen in de prostitutie, maar gebeurd in veel meer branches. Toch gebruikt de media graag het woord mensenhandel als het gaat over prostitutie, en veranderd dat ineens in uitbuiting op het moment dat het over een andere branche gaat. Daardoor lijkt het vaak alsof mensenhandel alleen in de prostitutie gebeurd, terwijl het ook in andere branches gebeurd.
Maar er zijn meer uitzonderingen bij mensenhandel als het aankomt op prostitutie. Bijvoorbeeld: in prostitutie wordt het ook mensenhandel genoemd op het moment dat iemand een ander transporteert naar een ander land wetende dat die persoon in de prostitutie gaat werken, zelfs al is die persoon het daar zelf mee eens(!). In andere branches is het volkomen legaal, en is het helemaal geen mensenhandel om een persoon te transporteren naar een ander land, wetende wat die persoon voor werk gaat doen, maar in de prostitutie dus wel.
In mijn ogen is dat vreemd. Mensen kunnen ieder beroep kiezen die ze willen, van het ene land naar het andere land reizen voor die baan, we hebben het per slot van rekening over de Europese Unie waar alle inwoners van de EU mogen werken in ieder lidstaat. Veel mensen worden geworven om te werken in een ander land, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeurs, or aardbijenplukkers , soms door uitzendbureau's of soms door individuen. Maar op het moment dat iemand er zelf voor beslist om als prostituee te gaan werken, en je haar helpt met het vervoer naar een ander land, dan ineens is het illegaal. Het is een voorbeeld dat aantoont dat ondanks het feit dat de Nederlandse regering de prostitutie heeft gelegaliseerd en claimt dat het een normaal beroep is, ze het in realiteit nog steeds behandelen als een crimineel beroep.

Toen ik naar Nederland kwam had ik hulp van mensen. De mensen die mij hielpen wisten dat ik hier ging werken als prostituee, maar volgens de wet zijn deze mensen nu mensenhandelaren. Heel vreemd, aangezien ik zonder hun hulp, of hulp van wie dan ook, simpelweg nooit hier naartoe had kunnen komen om hier te kunnen werken. Even als voorbeeld: om in een ander land te kunnen wonen heb je eerst e n verblijfplaats nodig. Nu is het probleem natuurlijk dat weinig prostituees die hier naar Nederland komen, inclusief mijzelf, goed Engels of Nederlands kunnen spreken. En als je niet kunt communiceren met iemand anders, of een contract kunt lezen bijvoorbeeld, wordt het ook nogal moeilijk om een verblijfplaats te krijgen.
Ten tweede, is het probleem ook geld. De reden waarom veel prostituees uit Oost-Europa naar Nederland toe komen, en helemaal naar Amsterdam, is simpelweg omdat ze hier veel geld kunnen verdienen. Ze komen uit arme landen zoals Roemenië en Bulgarije, en hebben simpelweg de financiële middelen om een appartement voor zichzelf te huren. Het gemiddelde inkomen voor een persoon tussen de 20 en de 30 jaar oud in Roemenië bijvoorbeeld is tussen de 150 en 250 Euro per maand. De huur voor een appartement in Amsterdam komt echter dichter in de buurt van 1000 Euro per maand, helemaal als je dichter in het centrum wilt wonen. Daar bovenop komt ook nog eens het feit dat als je een appartement wilt huren, je de eerste keer niet alleen de huur betaalt, maar ook de borg (hetzelfde bedrag als één maand huur) en je moet de makelaar betalen (nog een keer het bedrag van één maand huur). Dus in totaal betaal je al snel 3000 Euro om een appartement te huren de eerste keer, terwijl je in het thuisland maar rond de 200 Euro per maand verdiend. Kortom, het is onbetaalbaar voor iemand om vanuit een arm land naar Nederland toe te komen zonder enige financiële hulp. En aangezien de banken prostituees geen leningen willen geven, laat dat nog maar één optie open, en dat is dat je van iemand anders hulp moet krijgen.
Dus eigenlijk komt het er op neer dat het niet uitmaakt wat je doet, zelfs als iemand het nog zo graag wilt, je mag die persoon niet helpen om van het ene naar het andere land te komen als diegene in de prostitutie wilt gaan werken. En waarom is dat zo? Waarom is het wel legaal om iemand aan een baan in een ander land te helpen bijvoorbeeld als vrachtwagen chauffeur, maar is het ineens illegaal wanneer diezelfde persoon prostituee zou willen worden? Proberen ze mensen te demotiveren om prostituee te worden? Is het verkeerd om prostituee te worden als je dat zelf wilt?

En nu hebben we het alleen nog maar over huisvesting gehad. I heb nog niet eens gesproken over transport kosten (vliegtuig tickets), je eigen bedrijf opzetten als prostituee bij de Kamer van Koophandel, en dan heb ik het nog niet eens gehad over het niet-financiële gedeelte zoals al het papierwerk dat je nodig hebt en je vergunningen etc. Zeker in Nederland, waar alles erg complex en moeilijk is, zelfs al ben je de Nederlandse of Engelse taal machtig, is het praktisch onmogelijk om te beginnen als prostituee als je uit een ander land komt.
De ongelooflijke hoeveelheid papierwerk dat je moet doen om als prostituee aan de slag te kunnen is al zo veel werk, dat kun je simpelweg niet af zonder hulp. En aangezien er geen prostitutie uitzendbureau's zijn waar je heen kan gaan, zoals ze wel uitzendbureau's voor andere banen, heb je hulp van anderen nodig.
Het is vreemd om een beroep legaal te maken, maar om het dan vervolgens zo moeilijk te maken om daadwerkelijk aan de slag te kunnen zonder hulp, en dan vervolgens iedereen die je helpt crimineel voor de wet te maken. Heel erg raar, er zijn zo veel organisaties die zich bezig houden om de mensenhandel te bestrijden, maar er is geen enkele organisatie die je helpt om in veilig in de prostitutie te stappen zonder de hulp (van wat zij noemen) mensenhandelaren. Er is geen enkele organisatie die je helpt om 'veilig' prostituee te worden. En natuurlijk, als je deze definities gebruikt om mensenhandel te definiëren, door iedereen die een prostituee helpt tot crimineel te bestempelen, dan begrijp ik inderdaad wel waarom de cijfers van mensenhandel zo hoog liggen. Dat betekent echter nog niet dat we gedwongen worden, maar simpelweg dat de overheid prostituees niet steunt in keuze voor prostitutie, en het zelfs ontmoedigd. Heel vreemd eigenlijk, dat een overheid die zegt dat een beroep legaal en normaal is, het aan de andere kant iedereen ontmoedigd om ermee te beginnen.
En natuurlijk gebruiken de anti-mensenhandel organisaties graag deze, feitelijk foute, cijfers over mensenhandel om het vervolgens te koppelen aan de extreemste voorbeelden of soms zelfs pure leugens van vrouwen die gedwongen, geslagen, gemarteld en uitgebuit worden in de prostitutie. Het is overigens niet zo vreemd dat ze dit doen, immers zijn hun inkomsten uit subsidies en donaties afhankelijk van hun bestaansrecht en vraag om hulp, en daarom afhankelijk van de omvang van mensenhandel. Hoe meer mensenhandel zij kunnen rapporteren, hoe meer inkomsten zij ontvangen 'om dit probleem te bestrijden'.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de betrokkenheid van de politie als het gaat om de 'bestrijding' van mensenhandel. Voor de politie is eigenlijk iedere man die dicht bij een prostituee staat een pooier, en daarmee direct een mensenhandelaar. 'Een man zou nooit van je houden om wie je bent, maar alleen maar voor je geld' zei een politieman ooit tegen mij. Hij deed het klinken alsof het niet mogelijk was voor een prostituee om de ware liefde te vinden. Toch ken ik genoeg meiden, inclusief mijzelf, die een vriendje hebben die van hen houdt om wie ze zijn, en niet voor wat ze doen of hoeveel geld ze ermee verdienen. Sterker nog, ik ken veel meiden die al een vriend hadden voordat ze hierheen kwamen, en jaren later weer samen terug naar huis keren als ze met haar werk als prostituee stopt. Veel prostituees zijn zelfs getrouwd, hebben kinderen, en natuurlijk zijn er ook prostituees die het uitmaken met hun vriend en daarna weer een nieuwe vriend krijgen. Het is bijna alsof het leven van een prostituee net zo normaal is als dat van iedereen!
Maar de politie ziet dat heel anders. 'Deel nooit je geld met je vriend, want jij hebt voor dat geld gewerkt en niet hij!' zei een politieagent ooit eens tegen mij. Het klinkt zo logisch voor veel mensen die niets over prostitutie weten. Maar als je er over nadenkt is het eigenlijk heel raar. Hoeveel mannen werken voor het geld om hun gezin en hun vrouw te onderhouden? Hoeveel voetbalvrouwen geven het geld van hun man uit aan dure kleding, tassen en schoenen? Is dat niet het klassieke huishouden, waarin één persoon werkt, en de ander het huishouden runt? Waarom is het dan zo raar dat een prostituee haar inkomsten deelt met haar partner? Alle stelletjes doen dit, maar zodra prostitutie in het verhaal komt is het opeens 'verkeerd' en zelfs illegaal! Betekent dit dat alle stelletjes en families in Nederland verboden worden om hun inkomsten met de rest van hun gezin of hun partner te delen? Waarom is het alleen illegaal als een prostituee haar inkomsten met haar partner deelt, en niet bijvoorbeeld voor een accountant?
Nee, wanneer een prostituee haar inkomsten deelt met iemand anders, heet dat ineens uitbuiting, en heet dat ineens mensenhandel volgens de politie. Veel partners van prostituees zijn al gearresteerd door de politie, sommigen zelfs in de gevangenis beland, simpelweg omdat hun vriendin of vrouw haar inkomsten deelde met hem. Als je het mij vraagt komt dat erg dicht in de buurt van discriminatie, waar dezelfde regels voor één specifieke groep ineens niet meer van toepassing is. En, laten we niet vergeten, dat niemand uit Roemenië of Bulgarije tot afgelopen jaar een verblijfsvergunning kreeg in Nederland, tenzij ze hier een eigen bedrijf beginnen voor zichzelf. Dus wat moeten die jongens en mannen dan doen? Ze kunnen geen baan krijgen, want de Nederlandse overheid had de arbeidsmarkt tot voor kort voor hen op slot gedaan, maar ze mogen ook niet leven van de inkomsten van hun partner alleen omdat ze een prostituee is. Moeten al die prostituees hun mannen dan maar laten omkomen omdat enkele idioten dit mensenhandel noemen? Wat een waanzin!
Maar natuurlijk is het in de ogen van de politie allemaal heel anders. Het vriendje of je man waarmee je hier naartoe kwam is een mensenhandelaar en een pooier. Het vriendje dat je hier ontmoet, is een kerel die alleen maar uit is op je geld, en is daarom ook een mensenhandelaar en een pooier. Zelfs de jongen die niet je vriendje is, maar gewoon een vriend is is ook een mensenhandelaar, omdat je veel tijd met hem doorbrengt maar je niet verliefd op hem bent, en is daarom overduidelijk een pooier. En zelfs als je singel bent, en je hebt geen vriendje ooit gehad hier in Nederland, dan nog ben je een slachtoffer van mensenhandel, zoals de politie in mijn geval dacht.
Uiteindelijk komt het er op neer dat de politie denkt dat ieder meisje in de prostitutie een slachtoffer is van mensenhandel, het maakt niet uit of ze singel, getrouwd, verloofd of verliefd is, het zijn allemaal slachtoffers in de ogen van de politie. Je kunt geen normaal leven leiden zoals andere koppels of gezinnen doen, omdat je niet je inkomsten mag delen met je partner of je gezin, en omdat de politie continu je partner als crimineel ziet. Een goede vriendin van mij, die hier ook werkt, wordt iedere dag tegen gehouden door de politie, omdat haar vriend haar naar haar werk toe brengt. Ze wonen een paar kilometer van het centrum vandaan, en daarom brengt haar vriend haar iedere dag met de auto naar haar werk, net zoals veel andere mensen hun partner een ritje naar hun werk geven. En als ze klaar is met werken, midden in de nacht, komt hij haar ook weer ophalen. Ze hebben een auto, dus waarom zou ze een taxi betalen om haar midden in de nacht naar huis toe te brengen? En waarom zou ze gebruik maken van het openbaar vervoer, als ze een eigen auto hebben? En aangezien parkeren in het centrum van Amsterdam een crime is, ga je niet parkeren in zo'n dure parkeergarage, met de kans dat iemand inbreekt of je auto steelt. Het is gewoon veel logischer als hij haar naar het werk brengt met de auto, en haar 's nachts weer ophaalt van haar werk. Maar in de ogen van de politie is dit allemaal erg verdacht, en daardoor worden ze iedere dag tegen gehouden door de politie, waarna mijn vriendin iedere dag opnieuw weer hetzelfde verhaal tegen de politie moet vertellen, keer op keer.

Ja, er vind mensenhandel plaats in de prostitutie, net zoals er mensenhandel plaats vind in de transport industrie, de tuinbouw, schoonmaak etc. Maar net zoals in die branches, is niet iedere partner van een vrachtwagen chauffeur een mensenhandelaar, en niet iedere man van een aardbeienplukker een crimineel.
En ja, mensenhandel moet bestreden worden, maar niet door iedere prostituee als slachtoffer te behandelen, en niet door iedere partner als crimineel te zien. Prostituees willen mensenhandel bestrijden net zo veel als iedereen anders, maar dat werkt het beste als je samen werkt. De politie zou ons als een partner in de strijd tegen mensenhandel moeten zien, in plaats van als slachtoffers. En mensen zouden ons als mensen moeten behandelen, in plaats van als naïeve domme meisjes die dit werk in zijn gedwongen door een pooier!

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
1 Response
 1. cepedas Says:

  Dag


  We bieden een serieuze en snelle lening,
  particuliere leningen
  korte en lange termijn tussen 3.000 en 10.000.000 € met een jaarlijkse rente van 3%
  voor een serieuze persoon die deze lening wil.
  CONTACTPERSOON WHATSAP: +33 752 77 68 25
  MAIL: patrickwalterfurrer@gmail.com

  Heb je ja of nee nodig?


Een reactie posten