Het gevaar van het nieuwe 'pooierverbod'
Al enige tijd heeft Nederland nu een nieuwe regering, bestaande uit een coalitie van VVD, D66 en de christelijke partijen van CDA en ChristenUnie. En blijkbaar wisten de christenen tijdens de onderhandelingen goede zaken te doen voor zichzelf op bepaalde onderwerpen. Want in het nieuwe akkoord staat ook het 'pooierverbod'.

Nu klinkt een pooierverbod als een goed idee, maar de naam is erg misleidend. Want in werkelijkheid gaat dit pooierverbod over het verbieden van iedereen die financieel profijt heeft van prostituees die illegaal werken. En even voor de duidelijkheid, illegaal werkende prostituees zijn geen slachtoffers van mensenhandel, maar simpelweg sekswerkers die geen vergunning kregen om te mogen werken. Die vergunningen zijn namelijk bijna onmogelijk om te verkrijgen, aangezien gemeenten de afgelopen jaren nu juist het aantal vergunningen flink hebben teruggeschroefd, in een poging hun steden schoon te vegen van prostitutie, met als excuus dat ze mensenhandel aan het bestrijden waren.

Het beste voorbeeld hiervan is natuurlijk de Wallen, waar ze 128 ramen hebben gesloten. Maar andere steden volgde al snel dit voorbeeld. In totaal zijn er nu 800 ramen gesloten, waardoor er nog slechts 1200 van de 2000 ramen over zijn gebleven. In totaal is het aantal vergunde prostitutiebedrijven zelfs gedaald met 46% in Nederland sinds het bordeelverbod werd opgeheven in 2000.

Vergunningen worden nauwelijks verstrekt, simpelweg omdat de meeste gemeenten geen prostitutie in hun stad willen hebben. Kortom, zelfs al wil je als prostituee legaal werken, dan is dat praktisch onmogelijk omdat je geen vergunning krijgt. Veel sekswerkers werken daardoor zonder vergunning, in de illegaliteit. Niet omdat ze dus gedwongen worden door een pooier, maar omdat de overheid hen daartoe dwingt. Zij hebben namelijk het aantal legale werkplekken flink ingeperkt, zonder hierbij nieuwe legale alternatieve werkplekken voor in de plaats te zetten.

Nu denk je wellicht dat het nog steeds een goed idee is om mensen die financieel profijt hebben van sekswerkers te criminaliseren, want meestal denken mensen hierbij aan een pooier. Maar dit is precies waarom dit wetsvoorstel zo misleidend is. Want deze wet richt zich dus helemaal niet op de pooiers, maar op iedereen die simpelweg financieel profiteert heeft van sekswerkers zonder een vergunning. Dus denk maar eens aan de chauffeur van een escort dame, of de boekhouder, of de beveiliger. Letterlijk iedereen die financieel voordeel heeft van een sekswerker die zonder vergunning werkt.

Om de publieke opinie te misleiden, beweerde ChristenUnie leider Gert-Jan Segers dat het pooierverbod zich zou richten tegen mensenhandel en iedereen daar profijt van heeft. Maar dit is dus helemaal niet waar. Nergens in het hele wetsvoorstel wordt genoemd dat deze wet alleen van toepassing is in het geval van mensenhandel, maar stelt het simpelweg dat iedereen die financieel profiteert van sekswerkers zonder vergunning strafbaar.

Sommige mensen zeggen daarom dat Gert-Jan Segers geen verstand ervan heeft, of zich niet goed geïnformeerd heeft over deze nieuwe wet, maar de realiteit is juist het tegenovergestelde. Sterker nog, hij ontwierp deze wet zelf, dus hij weet heel goed hoe deze nieuwe wet in elkaar steekt en waarvoor het bedoeld is. Hij heeft de wet doelbewust zo ontworpen, dat hij mensen misleid door ze doen te geloven dat ze hiermee mensenhandel tegen gaan, terwijl het in de praktijk juist een heel ander doel dient: prostitutie zoveel mogelijk bestrijden. Want uiteindelijk is het doel van Segers helemaal niet om mensenhandel te bestrijden, maar om prostitutie op zoveel mogelijk manieren onmogelijk te maken, en deze wet is daar een goed voorbeeld van. Segers weet dus heel goed wat hij doet, en hij is ook erg goed geïnformeerd over hoe prostitutie werkt, bijvoorbeeld door christelijke 'redders' zoals Frits Rouvoet.

En om je een idee te geven wat er zou gebeuren als Gert-Jan Segers slaagt. Stel het 'pooierverbod' komt er, dan zou dat dus betekenen dat iedereen die zaken doet met een sekswerker zonder vergunning dus geen zaken meer met hen wilt doen, uit angst om gepakt te worden als pooier. Dus boekhouders, accountants, huisbazen, beveiligers en chauffeurs willen dan geen zaken meer doen met deze sekswerkers, waardoor het werk van deze sekswerkers erg moeilijk wordt gemaakt. Want natuurlijk willen deze sekswerkers wel legaal werken, maar aangezien ze geen vergunning krijgen resteert hen niets anders dan onvergund te werken, wat dus illegaal is. Uiteraard betekent dat niet dat sekswerkers thuis gaan zitten breien, die gaan gewoon maar dan dus illegaal, maar kunnen dus geen zaken meer doen met gewone mensen, waardoor er alleen criminelen overblijven waarmee ze zaken kunnen doen, die daar dus misbruik van gaan maken.

Inderdaad, deze wet leidt dus uiteindelijk tot meer uitbuiting van sekswerkers, wat men ook wel met een mooi woord mensenhandel noemt. Dus in plaats van dat het mensenhandel bestrijdt, zorgt deze wet juist voor een toename van mensenhandel. Uiteraard weet Segers dit maar al te goed, maar het maakt hem simpelweg niet uit, zolang hij zijn doel maar bereikt om prostitutie zo moeilijk mogelijk te maken. Hij probeert dus doelbewust sekswerkers hun werk zo moeilijk mogelijk te maken, in een poging prostitutie zoveel als mogelijk terug te dringen.

Op mij persoonlijk heeft deze wet geen effect. Ik werk legaal, en dus is deze wet niet op mij of mijn zakenpartners van toepassing. Maar helaas kan niet iedereen legaal werken, door de problemen met het verkrijgen van een vergunning. Dus zijn er in Nederland veel sekswerkers die met deze wet wel het risico lopen in de toekomst alleen nog maar met criminelen zaken te kunnen doen. Dit is natuurlijk erg slecht, en de hele reden waarom dit misleidende pooierverbod zo'n slecht idee is, alsmede het bewijs waarom mensen nooit politici zoals Gert-Jan Segers moeten geloven over onderwerpen zoals mensenhandel en prostitutie.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
2 Responses
  1. Anoniem Says:

    Ik vind de ChristenUnie al helemaal een klote partij omdat ze inderdaad alles aan elkaar lopen te liegen om het weg te halen de wallen en dat moeten ze juist niet doen .want het is heel goed voor Amsterdam en de toerisme en voor Nederland.ik werk niet op de wallen maar wouw even reageren


  2. Greg Andrin Says:

    ik ben rijk geworden met deze geprogrammeerde gehackte pinautomaat
    Nadat ik klaar was met studeren, was er geen werk, dus besloot ik een klein bedrijf te beginnen, maar het geld was niet genoeg, ik sloot het bedrijf, het werd erg moeilijk voor mij, ik was het enige kind van mijn ouders en mijn ouders. Ze zijn allebei oud, ze geloven in mijn dagelijkse voeding, op een dag zag ik tijdens het surfen op internet een bericht over hoe deze NIEUWE VERVANGEN ONTVANGEN ATM-KAART een geldautomaat kan hacken en een groot bedrag kan opnemen, dus nam ik contact op met het bedrijf via uw e-mail. Tot mijn grootste verbazing ontving ik de kaart een paar dagen nadat ik een kleine vergoeding voor de kaart had betaald. Deze blanco ATM-kaart is een geweldig en prachtig product. Ik zou nooit geloven dat al deze dingen die ik vandaag heb kunnen worden verworven met deze grote vreugde in mijn hart, daarom breng ik het goede nieuws over ... Het leven is positief en geduldig zijn, in de overtuiging dat grote dingen mogelijk zijn en kan gebeuren in seconden. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD heeft mijn leven veranderd ... Godzijdank kun je een e-mail sturen naar VIA (brainhackers@aol.com)


Een reactie posten