Hollywood: bemoei je met je eigen zaken niet met sekswerk!

Recent zijn er enkele Hollywood sterren geweest die een petitie hebben ondertekend tegen het prostitutie voorstel van Amnesty International. De Hollywood sterren roepen Amnesty op om sekswerk niet te decriminaliseren. Ze zijn beïnvloed door de anti-prostitutie lobby, hebben daarvan onjuiste informatie ontvangen, om zich tegen Amnesty's voorstel uit te spreken.

Waarom Hollywood sterren zich denken te kunnen bemoeien met mijn beroep is mij een raadsel. Het zijn noch experts noch heeft het iets te maken met hun eigen beroep. Je ziet mij ook geen petitie ondertekenen over iets wat hun beroep aangaat. Dus waarom denken zij wel een petitie te kunnen ondertekenen tegen mijn beroep?
Ik snap ook niet waarom mensen zich zo druk maken om wat een paar Hollywood sterren denken. Het zijn geen experts, onderzoekers, academici of mensen met kennis van zaken op dit gebied. Alleen maar omdat ze beroemd zijn betekent niet dat ze weten waar ze het over hebben. Amnesty aan de andere kant... zij zijn slechts 's werelds experts op het gebied van mensenrechten.

Maar deze petitie laat wel één ding heel goed zien. De lange arm van de anti-prostitutie lobby. Het laat zien hoe eng veel macht zij bezitten, om zelfs Hollywood sterren te kunnen beïnvloeden. Ik weet zeker dat de Hollywood sterren deze petitie met de beste bedoelingen ondertekend hebben, maar feit is dat ze niets weten van sekswerk.
Maar het feit dat ze verleid zijn geweest om deze petitie te ondertekenen, duidelijk op basis van onjuiste informatie, laat zien hoe groot de macht is van mensen die tegen prostitutie zijn. De constante aanvallen van deze groep mensen, bestaande uit radicalen, conservatieven en natuurlijk christenen, heeft ertoe geleid dat prostitutie bijna synoniem is geworden aan mensenhandel, terwijl die theorie helemaal niet klopt, het is slechts een theorie waarvan zij willen dat jij het gelooft omdat zij morele bezwaren hebben tegen prostitutie.

Het voorstel van Amnesty dat onder vuur ligt was een vroege versie van twee jaar geleden. Het doel van Amnesty is om sekswerkers meer rechten te geven, of dat nu slachtoffers zijn van mensenhandel of niet. Het roept op tot de decriminalisatie van sekswerkers, klanten en pooiers. Nu zullen sommigen van jullie denken dat een pooier een crimineel is, omdat jullie een pooier verwarren met een mensenhandelaar, maar dat is niet helemaal waar. Een pooier is iemand voor wie een sekswerker werkt, met andere woorden een werkgever. Het zorgt ervoor dat sekswerkers voor een werkgever kunnen werken, zoals bijvoorbeeld een escort bedrijf.

Dat betekent niet dat Amnesty ineens voorstander is van mensenhandel, verre van. Immers zien zij nog steeds mensenhandel als één van de grootste schendingen van mensenrechten. Maar er is een groot verschil tussen een werkgever, of pooier zoals deze wordt genoemd in de seksbranche, en een mensenhandelaar. Want net als met ieder beroep, kan een werkgever zijn werknemers uitbuiten of dwingen, maar niet alle werknemers zijn daarmee automatisch mensenhandelaren. En hetzelfde geldt voor pooiers. Het is de hele reden waarom pooiers niet verboden zijn in Nederland, maar mensenhandel wel. En dit is dan ook de reden waarom het voorstel van Gert-Jan Segers voor een pooier verbod uiteindelijk strandde (deels met dank aan mijn blog blijkbaar).

Sekswerk decriminaliseren, zou betekenen dat sekswerkers niet bang hoeven te zijn gearresteerd te worden door de politie, als zij bijvoorbeeld bij de politie aangifte willen doen van mensenhandel. Ik mag toch hopen dat dit iets is waar de Hollywood sterren niet op tegen zijn. Het zou ook betekenen dat klanten niet bang hoeven te zijn gearresteerd te worden voor seks met wederzijdse instemming in ruil voor geld. Wat betekent dat de prostituee niet de illegaliteit in hoeft, waar ze uit het zich zijn van autoriteiten zoals de politie, haar klanten kan vinden. Dit zou klanten tevens in staat stellen om mogelijke mensenhandel te melden, zoals dat in Nederland ook gebeurd, zonder de angst dat zij gearresteerd zullen worden omdat ze klant zijn. We weten bijvoorbeeld uit Nederland dat er veel slachtoffers van mensenhandel zijn gered juist dankzij hun klanten, Svetlina is daar een voorbeeld van. 

Sekswerk decriminaliseren betekent simpelweg meer rechten voor sekswerkers, door hun beroep niet strafbaar te maken. Dingen zoals uitbuiting van sekswerkers, of dwang, zijn dan nog steeds gewoon strafbaar. Het betekent alleen dat je sekswerkers meer rechten geeft, zowel diegene die voor dit beroep kiezen zoals ik, alsmede de slachtoffers van mensenhandel. Ik kan me niet voorstellen dat de Hollywood sterren er op tegen zijn om slachtoffers meer rechten te geven, of dat zij erop tegen zouden zijn om mensen die vrijwillig hun beroep doen hun meer rechten te geven.

Ik wil graag mijn beroep op een veilige manier kunnen beoefenen. Mijn beroep criminaliseren, zou betekenen dat ik dit niet meer op een veilige manier kan doen, maar dat ik moet uitwijken naar schimmigere plaatsen, waar autoriteiten weinig tot geen controle en zicht over hebben. Sekswerk decriminaliseren betekent dat ik mijn beroep op legale en veilige wijze kan doen, dat de politie het in het zicht houdt en er controle over heeft, en daardoor uitbuiters en misbruikers aan kan pakken, omdat het niet buiten hun zicht gebeurd.

Ik steun daarom Amnesty International volop in hun voorstel om sekswerk te decriminaliseren. Het idee dat seks kopen geen recht is, is irrelevant. Seks kopen is namelijk geen mensenrecht, net zo min als het kopen van een film een mensenrecht is. Dat betekent echter niet dat we films of sekswerk moeten gaan verbieden, maar dat we de mensen die in deze branches werken rechten moeten geven om hen te beschermen tegen dwang en uitbuiting.

Amnesty debatteert volgende week 7 augustus in Dublin over dit voorstel. Dus als je wil dat sekswerkers meer rechten krijgen. Als je sekswerkers wilt beschermen tegen geweld, misbruik, dwang en uitbuiting, en hen de mogelijkheid wilt geven om veilig te kunnen werken met toegang tot hulpverlening. Als je wilt dat sekswerkers zelf kunnen kiezen wat zij met hun leven willen doen, en niet wat iemand anders wilt dat zij doen (of dat nu Meryl Streep is of een pooier), teken dan alsjeblieft deze petitie, en laat Amnesty weten dat ze zich niet moeten laten intimideren door de anti-prostitutie lobby en onwetende Hollywood sterren.

Teken de petitie hier: Support Amnesty International's proposed policy calling for the decriminalization of sex work

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer


0 Responses

Een reactie posten