Verschillende definities in de prostitutie
In de prostitutie zijn er veel definities die voor hetzelfde of soms voor verschillende dingen gebruikt worden. Dat is best verwarrend, en dat is waarschijnlijk ook het idee erachter van de mensen die dit gebruiken, aangezien ze op deze manier dingen kunnen beweren afhankelijk van welke definities te gebruiken. Eén van die definities is bijvoorbeeld mensenhandel, die men vaak verward met gedwongen prostitutie, wat niet correct is, aangezien mensenhandel veel meer omvat dan alleen gedwongen prostitutie. Mensenhandel houdt bijvoorbeeld ook uitbuiting in, iets dat weinig te maken heeft met gedwongen prostitutie. Toch zie je mensen vaak cijfers van mensenhandel gebruiken als ze het hebben over gedwongen prostitutie, om aan te tonen hoe 'slecht' de situatie wel niet is. Dus laten we eens wat duidelijkheid hierin scheppen om verwarring te voorkomen.

Een pooier
Wat mensen denken:
Een pooier is iemand die een prostituee dwingt of uitbuit. Een pooier is een slecht persoon en een crimineel.

De realiteit:
Een pooier is iemand die verdiend aan prostitutie. Dit kan iemand zijn die een prostituee dwingt of uitbuit, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Er zijn goede en slechte pooiers. Voorbeelden van goede pooiers zijn raamexploitanten, escortbedrijven, zelfs chauffeurs en beveiligers worden pooiers genoemd in de prostitutie.

Wat gaat er mis?
Eigenlijk, als mensen het hebben over een pooier, bedoelen ze vaak gewoon een mensenhandelaar. Maar omdat mensen het verschil niet weten tussen een pooier en een mensenhandelaar, gebruiken ze deze twee termen door elkaar. Ik gebruik ook vaak het woord pooier als ik spreek over mensenhandelaar, en eigenlijk doet iedereen dat op de Wallen, aangezien niemand de raamexploitant een pooier wilt noemen, het klinkt onbeleefd omdat er zo'n negatief sfeer om het woord heen hangt, omdat mensen het altijd gebruiken om een mensenhandelaar mee aan te duiden. Ook de politie spreekt altijd over pooiers als ze het hebben over mensenhandelaren, waardoor de buitenwereld denkt dat pooiers mensenhandelaren zijn, wat in realiteit natuurlijk niet klopt.
Het woord pooier is een neutrale term, er zijn slechte pooiers (mensenhandelaren) en goede pooiers (mensen die legale diensten verlenen aan prostituees). Maar aangezien het woord zo negatief wordt gebruikt, en men het vaak verward met mensenhandelaren, zijn er nog maar weinig mensen die het woord pooier in de neutrale term gebruiken, en bedoelen ze vaak gewoon mensenhandelaren.
Dit zorgt ook regelmatig voor spraakverwarringen in sommige discussies. Vaak zie je dan mensen botsen over pooiers en of ze goed of slecht zijn, omdat ze dus verschillende definities van het woord gebruiken. Je ziet dan dat één persoon de neutrale term pooier gebruikt, die het aan de stok krijgt met iemand die het eigenlijk heeft over een mensenhandelaar. Het gebruik van deze verschillende definities wordt vaak misbruikt door anti-prostitutie mensen om meer verwarring omtrent het woord te zaaien, om op die manier prostitutie slechter te laten lijken dan het in werkelijkheid is.

Een mensenhandelaar
Wat mensen denken:
Een mensenhandelaar is iemand die vrouwen verhandeld en vervoert van het ene land naar het andere land, en de dames de prostitutie in dwingt als seksslaven.

De realiteit:
Een mensenhandelaar is iedereen die iemand de prostitutie in dwingt OF een prostituee uitbuit. Mensenhandel is per definitie een misdaad.

Wat gaat er mis?
Mensen denken aan het woord mensenhandel of 'trafficking' in het Engels, en krijgen onmiddellijk het beeld van een vrouw die verkocht of 'verhandeld' wordt als een slavin of vervoerd wordt (zoals in het Engels trafficked). Dit beeld wordt versterkt door films en TV series zoals bijvoorbeeld Matroesjka's of de film Sex Trafficking, die vormen van mensenhandel laat zien, waarin meiden eigenlijk gewoon ontvoerd en verhandeld worden door criminelen om gedwongen in de prostitutie te werken. Dit beeld is wat is blijven hangen bij een hoop mensen als ze het hebben over mensenhandel, en ze beseffen niet dat ze het slechts over één specifieke vorm van mensenhandel hebben.
Mensenhandel houdt alles in waarin iemand gedwongen arbeid moet verrichten, dus niet alleen prostitutie maar alle vormen van arbeid. Daarom is mensenhandel ook niet alleen aan prostitutie gerelateerd, maar ook aan veel andere branches zoals bijvoorbeeld tuinbouw of huishoudelijke hulp. Mensenhandel houdt tevens alle vormen van uitbuiting in, wederom voor alle branches. Iedereen die dus is uitgebuit in een bepaalde branche is dus een slachtoffer van mensenhandel. Er zijn veel verschillende vormen van uitbuiting, van hevige vormen met geweld, tot mensen die andere mensen uitbuiten door te manipuleren of simpelweg misbruik te maken van hun kwetsbare positie.
Eigenlijk spreekt iedereen die het heeft over pooiers als slechte mensen niet over pooiers, maar hebben ze het eigenlijk over mensenhandelaren. Inderdaad zijn mensenhandelaren ook pooiers, maar niet alle pooiers zijn mensenhandelaren, en daarom zijn pooiers ook niet allemaal slechte mensen of crimineel.
Je zult mij ook vaak zien spreken over pooiers als ik mensenhandelaren bedoel, om de hele simpele reden dat mensen het dan kunnen begrijpen. Meeste mensen denken dat een pooier een mensenhandelaar is, en ik probeer simpelweg met een breed publiek te communiceren in bewoordingen die zij begrijpen. Daar bovenop komt dat op de Wallen zelf de meiden het ook over pooiers hebben als ze het over mensenhandelaren hebben, aangezien iedereen het vreselijk vind klinken als je de raamexploitant een pooier noemt. Ook weten veel sekswerkers zelf niet eens het verschil, waardoor er nog meer verwarring ontstaat over de definities. Deze verwarring wordt wederom gebruikt door de anti-prostitutie mensen om een verkeerd beeld neer te zetten van de problemen in de prostitutie.

Een loverboy
Wat mensen denken:
Een (vaak Marokkaanse of anderzijds buitenlandse) men die jonge meisjes (vaak tieners) tot prostitutie manipuleert om haar uit te kunnen buiten.

De realiteit:
Een loverboy is een techniek die sommige mensenhandelaren gebruiken. In plaats van een meid de prostitutie in te dwingen met geweld of haar met geweld uit te buiten, gebruikt de loverboy manipulatie en oplichtingstechnieken. Ze proberen hun slachtoffers te doen geloven dat ze verliefd zijn, en proberen op die manier de dame in kwestie te manipuleren om haar geld af te staan aan hem.

Waar gaat het mis?
De meeste mensen denken dat de loverboys zich richten op jonge naive Nederlandse meisjes, maar dat is niet helemaal waar. Dat soort type loverboys zijn meer het type jongens die een meisje niet de professionele prostitutie in duwen, maar eerder een ongeorganiseerd illegale vorm van prostitutie, waarin ze het meisje vaak haast part-time-achtig bijna als hobbyhoer laten werken, wat niet inhoudt dat het daarom makkelijker of minder erg voor die meisjes is.
De echte loverboys zijn echter veelal Albanese mannen, en die manipuleren een dame niet de prostitutie in, zij zoeken meiden uit die al in de prostitutie werkzaam zijn om te profiteren van de inkomsten als hun 'vriendje'. Hun tactiek komt er eigenlijk simpelweg op neer dat ze op zoek zijn naar naïeve sekswerkers, en de meiden verliefd proberen te maken op hun, om hen vervolgens uit te kunnen buiten. Ze beloven de meiden een prachtige toekomst met het geld dat ze 'samen' op zullen sparen, waarbij het geld in zijn zak beland. Loverboys gebruiken weinig geweld, en zullen zelden direct om geld vragen, ze zullen eerder proberen het meisje op het idee te laten komen om het geld aan hem te geven door middel van manipulatie.
De loverboy is dan eigenlijk ook niets meer dan een mannelijke versie van de golddigger. Toch, omdat we het over prostitutie hebben, moest men zo nodig een nieuwe definitie creëren om prostitutie negatief te belichten in deze. Maar eigenlijk is de loverboy precies hetzelfde als een golddigger, alleen in plaats van een blonde stoot die een oude rijke man geld afhandig probeert te maken, doet de mannelijke versie dit door gladde praatjes en zoekt hij vrouwen op die veel geld verdienen in een industrie die slecht beschermd wordt door de overheid.
Alle loverboys zijn mensenhandelaren, maar niet iedere mensenhandelaar is een loverboy. En loverboys zijn inderdaad ook pooiers, maar wederom, verreweg niet alle pooiers zijn loverboys. Een loverboy is niets meer dan één specifieke vorm van mensenhandel. Eigenlijk zijn loverboys niets meer dan profiteurs die profiteren van de inkomen van een ander.

Gedwongen prostitutie
Wat mensen denken:
Een meisje wordt met bruut geweld gedwongen door prostitutie door een pooier, ook wel bekend als mensenhandel.

De realiteit:
Gedwongen prostitutie is één specifieke vorm van mensenhandel. Niet alle mensenhandel is gedwongen prostitutie.

Wat gaat er mis?
Dit is waarschijnlijk het meest misbruikte misverstand door de tegenstanders van prostitutie. In bijna 90% van de gevallen zie je dat mensen mensenhandel gewoon gedwongen prostitutie noemen, waarbij ze voorbeelden van gedwongen prostitutie noemen, terwijl ze de cijfers van alle mensenhandel vormen hanterend.
Het probleem is natuurlijk dat gedwongen prostitutie slechts één vorm van mensenhandel is, en niet eens de meest voorkomende vorm. De meeste vormen van mensenhandel gaan over uitbuiting, en niet over gedwongen prostitutie. Maar door de cijfers van mensenhandel te gebruiken, probeert men vaak een verkeerd beeld neer te zetten over prostitutie door dit te benoemen als 'gedwongen prostitutie', waarbij ze de voorbeelden van de meest extreme vormen van gedwongen prostitutie gebruiken, terwijl ze de cijfers van mensenhandel hiervoor gebruiken.

Mensenhandel
Wat mensen denken:
Het verhandelen en/of vervoeren van een meisje van het ene land naar het andere land om haar in de prostitutie te dwingen als seksslaaf en daar uit te buiten.

De realiteit:
Iedere vorm van gedwongen arbeid of uitbuiting in elke industrie.

Waar gaat het mis?
Mensen denken vaak bij mensenhandel alleen maar aan gedwongen prostitutie. Maar mensenhandel vind lang niet alleen plaats in de prostitutie, maar ook veel andere branches. Denk bijvoorbeeld eens aan dwang arbeid in India, of vrouwen die uitgebuit worden in kledingfabrieken in derde wereld land, waar ze kleding maken voor jouw H&M of Forever21 kleding.
Mensenhandel is meer dan alleen een probleem in de prostitutie, toch zie je vaak dat mensen die schreeuwen dat er jaarlijks miljoenen slachtoffers zijn van mensenhandel, dat ze het alleen maar hebben over prostitutie alsof dat de enige industrie is waarin dit voorkomt.
Wat mensen zich ook vaak niet realiseren, is dat vaak slachtoffers van mensenhandel in landen zoals Cambodja of India vaak ex-prostituees zijn. Zij zijn ontvoerd van hun werkplek door hulporganisaties die hen willen 'redden uit de prostitutie' onder de noemer 'mensenhandel bestrijden'. Vice maakte recentelijk deze documentaire over deze sekswerkers die ontvoerd werden van hun werkplek door dit soort hulporganisaties.
De sekswerkers krijgen dan een keuze als de 'gered' zijn (of eigenlijk ontvoerd) van hun werkplek, en dat is of naar de gevangenis gaan voor prostitutie, of werken in een fabriek (over dwang arbeid gesproken). Natuurlijk is de keuze simpel, en kiezen de meeste meiden ervoor om in zo'n fabriek te werken boven een gevangenisstraf, om vervolgens later proberen te ontsnappen om terug te gaan naar hun werkplek in de prostitutie. 

Een ander probleem is de term mensenhandel op internationaal niveau, is het feit dat verschillende landen verschillende definities van mensenhandel hanteren. Dit zorgt ervoor dat vrijwillige sekswerkers in sommige landen geteld worden als slachtoffer, terwijl andere landen deze sekswerkers niet zien als slachtoffers, waardoor je de onderlinge verschillen onmogelijk goed kunt meten.
Een ander probleem is bijvoorbeeld dat Zweden zijn slachtoffers vaak aanmerkt als 'illegale immigranten', wat de verklaring is waarom Zweden zulke lage cijfers van mensenhandel heeft, en niet omdat er zo weinig slachtoffers zouden zijn, maar dus omdat Zweden dit verborgen probeert te houden voor de rest van de wereld om hun eigen Zweedse prostitutiemodel te verdedigen.
Het is daarom zinloos om de cijfers van verschillende landen van mensenhandel met elkaar te vergelijken. Verschillende landen gebruiken verschillende definities voor hetzelfde woord, waardoor er een vertekend beeld ontstaat.

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende definities die gebruikt worden om verschillende dingen te beschrijven, en vaak worden de verkeerde definities gebruikt. Soms gebeurd dat per ongeluk, bijvoorbeeld omdat iemand gewoon niet beter weet. Andere keren gebeurd dat bewust, en is het een poging om prostitutie negatief te belichten voor het publiek, in een poging prostitutie in een slecht daglicht te stellen en te verbieden.
Zoals ik al eerder schreef, vaak gebruik ik ook de verkeerde definities, maar dat doe ik bewust. Niet om mensen te verwarren, maar omdat ik dingen probeer uit te leggen aan een breder publiek die niet altijd op de hoogte is van de juiste definities. Dus vaak gebruik ik het woord pooier, terwijl ik het eigenlijk heb over een mensenhandelaar, maar dat doe ik dus simpelweg omdat mensen het zo beter snappen waar ik het over heb. Het draait dus allemaal om hoe ik met mijn lezers probeer te communiceren, en ik denk dat iedereen wel snapt over wie ik het heb. Maar het is wel eens fijn om dit soort dingen eens te verduidelijken voor mensen die zich hier niet bewust van zijn, van al die verschillende betekenissen en definities.

Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer


3 Responses
 1. vanhetgoor Says:

  Hallo Felicia, ik heb jouw stukje gelezen. De volgende keer dat ik bij jou in de staat kom zal ik naar je knipogen dat weet jij dat ik het ben. Wat mij opviel aan jouw stukje was dat er bijna geen taalfouten in staan, bijna! Er staan alleen een paar typisch Amsterdamse fouten in, zoals 'hun' en 'hen' verwarren en een t achter het werkwoord plaatsen waar het niet hoort (niemand wilt). Ik vond het prachtig dat iemand met jouw beroep toch de moeite heeft genomen om een stukje te schrijven en dat bijna perfect te doen, totdat ik helemaal onderaan kwam, en daar stond dat jij het stukje had laten vertalen door een klant van je, nou moe! Hoe dan ook, ik zou zo zeggen ga zo door, het is best wel interessant.


 2. Felicia Anna Says:

  @vanhetgoor
  Actually my boyfriend translates the articles for me to Dutch. So all of the spelling mistakes are on his account. :P


 3. Unknown Says:

  zo'n Albanese gespierde loverboy, die skinny jeans en sexy tshirt draagt, met een uitdagende look in zijn ogen, yessssss, ik wil hem wel gehoorzamen hoor !!!!!!!


Een reactie posten