Het resultaat van het 'opwaarderen' van de Wallen
Al sinds 2007 probeert de gemeente Amsterdam de Wallen 'op te waarderen', en tegelijkertijd misdaden zoals witwassen en mensenhandel te bestrijden, door raambordelen te sluiten. Maar naast raambordelen worden ook coffeeshops, souvenir winkeltjes en telefoonwinkels aangemerkt als 'laagwaardige ondernemingen' die uit het zicht moeten verdwijnen. En ondanks het feit dat rapporten ook geen meetbare resultaten zien als het o.a. aankomt op het bestrijden van de criminogene infrastructuur, en zogenaamde 'maffioso' of criminelen nog nooit gevonden zijn, en geen van de raamexploitanten tot op heden crimineel bleek te zijn, of zijn panden bleek te gebruiken als front voor mensenhandel of witwaspraktijken, zoals ze herhaaldelijk beweerde, zijn er evengoed 128 ramen gesloten, waarvan 97 op de Amsterdamse Wallen. En omdat geen van de aantijgingen ooit zijn bewezen, heeft de gemeente miljoenen gespendeerd om de bordeelhouders uit te kopen, waardoor legale prostitutie werd gereduceerd, terwijl illegale prostitutie in Amsterdam juist toeneemt.

Maar hoe zit het nou met dat 'opwaarderen'? Om van 'laagwaardige' ondernemingen zogenaamde 'kwalitatief hoogwaardige' ondernemingen te maken? Wat hebben ze dan bereikt? Dennis Boutkan van de PvdA Amsterdam, de politieke partij die ooit dit project startte onder voormalig wethouder Lodewijk Asscher en daarna onder burgemeester Van der Laan, schreef zelfs nog een artikel in de krant waarin hij beweerde dat de Wallen aan de 'beterende hand' zou zijn.
Dus, laten we eens kijken wat de enorme verbeteringen dan zijn in de buurt, en laten we alle voormalig raambordelen op de Wallen eens onder de loep nemen zoals ze er nu bij staan. De vraag is dus, is het een opwaardering waarmee het 'laagwaardige' prostitutie is veranderd in een 'hoogwaardige' functie. Oordeel zelf zou ik zeggen. Om te beginnen zijn hier wat foto's van dezelfde straten voor de sluitingen.

De Wallen vóór de sluitingen

Boomsteeg voorheen
Trompettersteeg 5 voorheen
Dollebegijnensteeg 5 voorheen
Goldbergersteeg (Sint Annendwarsstraat 26) voorheen
Oudekerksplein 2 en 4 voorheen
Betlehemsteeg (Sint Annendwarstraat 24) voorheen

De Wallen heden

Oudezijds Achterburgwal
Gracht met de meeste ramen en enkele aangesloten steegjes

Boomsteeg 1 
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Eén van de 18 panden die de gemeente kocht voor 25 miljoen euro van Charles Geerts, wat neerkomt op 500.000 euro per raam, waardoor dit gebouw ongeveer zo'n 2 miljoen euro gekost moet hebben.
Nu: Dit pand is al jaren niet meer in gebruik. Het pand is verwaarloosd. Sterker nog, er lijkt niets te zijn veranderd sinds ze het pand kochten in 2007. In één van de ramen kun je zelfs nog een rood licht boven aan de trap zien branden. Was dit 2 miljoen euro waard, zul je bij jezelf denk? Goede vraag! Het pand wordt momenteel geopperd om te heropenen als raambordeel, als één van de panden voor Project Eigen Raam, als ze dat ooit van de grond krijgen. En als het project achteraf mislukt, dan hebben ze al aangegeven dat het pand niet meer beschikbaar is voor prostitutie. Zoals je kunt zien, geen opwaardering en niets 'hoogwaardig' aan.Boomsteeg 2
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Ook deze panden waren van Charles Geerts, wat betekent dat voor dit pand dus ook 2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld voor is betaald door de gemeente.
Nu: Net zoals het vorige pand is ook dit pand al jaren niet meer in gebruik. Het is slecht onderhouden, net zoals het vorige pand, en ook dit pand wordt nu geopperd voor een mogelijke heropening als raambordeel onder Project Eigen Raam. Wederom, geen opwaardering of hoogwaardige functie, alleen maar verval.Oudezijds Achterburgwal 17
Voorheen: Bordeel met 1 prostitutie raam. Ook dit pand was van Charles Geerts, wat betekent dat de kosten van dit pand neerkomen op zo'n 500.000 euro.
Nu: Ook dit pand wordt niet gebruikt. En aangezien toch niemand het gebruikt, heeft het P&G292 er van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun nieuwe magazine 'The Sex Worker' achter het raam te plaatsen. Maar verder gebruikt niemand dus het pand, wederom een leegstaand gebouw. Wederom geen opwaardering of hoogwaardige functie.
Oudezijds Achterburgwal 19
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Ook dit pand was van Charles Geerts, wat betekent dat de kosten van dit pand op 2 miljoen liggen.
Nu: Net als de andere panden, wordt ook dit pand niet gebruikt. Slecht onderhouden zoals je kunt zien, is het gewoon een pand wat iedereen straal voorbij loopt zonder er naar te kijken. Wederom een enorme opwaardering, jongens! En, oh ja, ook dit pand wordt wellicht weer heropend als bordeel onder Project Eigen Raam. Wederom geen opwaardering of hoogwaardige functie dus.


Oudezijds Achterburgwal 27
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Wederom een pand van Charles Geerts, en weer 2 miljoen voor de belastingbetaler.
Nu: Ja, inderdaad! Ook dit pand staat leeg! Niet meer in gebruik sinds het vorige bedrijfje, Ignoor, het enkele jaren geleden verliet om te verhuizen naar de Magnoliastraat buiten het Wallen gebied. Weer een leeg pand dus, weer een enorme verbetering! Dus wederom, geen opwaardering of hoogwaardige functie.Oudezijds Achterburgwal 60 en 62
Voorheen: Op nummer 60 zat een bordeel met 4 prostitutie ramen. Ook dit pand was van Charles Geerts, wat betekent een prijskaartje van 2 miljoen euro. En op nummer 62 het voormalige kantoor van Charles Geerts zelf.
Nu: Ja, inderdaad, het ziet er nog steeds als een bordeel uit, inclusief rode verlichting en gordijnen. Dat komt omdat het nu een prostitutie museum is, die gedeeltelijk gefinancierd wordt door de gemeente zelf, inclusief misleidende informatie over hoeveel vrouwen hier gedwongen worden. En wellicht is dit dan ook wel de reden waarom dit look-a-like bordeel wel mag, en echte bordelen niet meer mogen, omdat dit de versie van prostitutie is die de gemeente wilt wat je ziet. Grappig genoeg is dit de meest succesvolle 'opwaardering' van alle, van bordeel naar look-a-like bordeel. Maar is een bordeel omtoveren in een museum dat eruit ziet als een bordeel nu een opwaardering te noemen? Visueel gezien natuurlijk niet, aangezien het er precies hetzelfde uit ziet, aan de andere kant is het wel een museum geworden. Ach, we tellen het gewoon als een 'opwaardering'.

Oudezijds Achterburgwal 64
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Ook dit pand was ooit van Charles Geerts, wat betekent dat ook hier een prijskaartje aan hing van 1,5 miljoen voor de belastingbetaler.
Nu: Een kaas en wafel winkeltje. Ironisch genoeg zijn het dezelfde mensen die toen klaagde over prostitutie op de Wallen, die nu klagen over kaas- wafel- en ijswinkeltjes (in het centrum alleen al zouden er 90 zitten!). Dus het is wel ironisch te noemen dat iets wat ze niet wilden hebben nu vervangen is met iets wat ze ook niet willen hebben. En aangezien we al 90 van dit soort winkeltjes in het centrum hebben, weet ik niet zeker of we hier kunnen spreken over een 'opwaardering', aangezien er nu ook al stemmen op komen om dit soort winkeltjes te sluiten net zoals men bordelen gesloten heeft. Mensen willen er dus vanaf. Maar ik ben er vrij zeker van dat dit geen 'hoogwaardige' functie is.

Oudezijds Achterburgwal 66
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Wederom een pandje van Charles Geerts. Kosten? Ongeveer 1,5 miljoen euro voor de belastingbetaler.
Nu: Een nauwelijks gebruikte expositie ruimte. Meestal is het dicht, net zoals op de foto's hier. Soms wordt het gebruikt als studio ruimte of expositie. De laatste keer dat hier wat te doen was, was op 11-09-2015, en daarvoor op 12-12-2014, om je even een idee te geven hoe goed dit loopt. Ik kan me niet voorstellen dat met zo weinig activiteiten dat je de huur kunt betalen, dus dit is waarschijnlijk één van die bedrijfjes die een enorme korting ontvangen op hun huur, alleen maar om het pand bezet te houden als een placeholder.

Oudezijds Achterburgwal 80
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Wederom één van Charles Geerts zijn panden, waarmee de kosten komen op zo'n 1,5 miljoen euro.
Nu: Het pand wordt gebruikt door twee bedrijfjes. De eerste is Off The Wall, en concept store die momenteel blijkbaar dicht is, want het was pikkedonker binnen. Op hun Facebook pagina valt te lezen dat het een 'cultural gift store' betreft, waar ze populaire dingen verkopen zoals manchetknopen voor 25 euro, en T-shirts voor 15 euro, en klaarblijkelijk ook kunst voor een onbekende prijs. Ook dit bedrijfje betaalt niet de volle pond voor de huur, maar ook zij krijgen een korting om het pand bezet te houden.
Het tweede winkeltje boven is Kuro, een juweliers winkel, maar blijkbaar zijn ze ook nog op zoek naar een kapper, wat wel aangeeft wat voor een vreemde combinatie het is. Het verkoopt echter niet echte juwelen, als in diamanten en mooie steentjes, maar meer hippie en urban-achtige 'juwelen' van leer etc. Krijg ook hiervan sterk het idee dat dit wederom een concept store betreft die niet de volle pond betaalt voor de huur, maar slechts als placeholder dient, en een mooie korting krijgt om ons eruit te houden.

Oudezijds Achterburgwal 82
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Ook dit pand was van Charles Geerts, waarmee de kosten komen op zo'n 1,5 miljoen euro.
Nu: Het is een winkeltje van de NGO 'Not For Sale' en heet Dignita, waarmee ze mensenhandel bestrijden en tegelijkertijd nog soep verkopen ook! Laat de foto's op hun website je echter niet misleiden, die zijn namelijk van hun restaurant elders in Amsterdam, het winkeltje zelf ziet er stukken minder luxueus uit. Het winkeltje adverteert met het feit dat dit vroeger een bordeel was, en in een reclame spotje voor de ChristenUnie beweren ze zelfs dat hier 'vroeger vrouwen gedwongen werden', ook al is er geen enkel bewijs van dat dit soort praktijken ooit in dit pand afspeelde. Het winkeltje was echter dicht om 2 uur 's middags op vrijdag toen we deze foto maakten, en als het wel open is komen er maar weinig mensen binnen.

Barndesteeg 5
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Ook een pand geweest van Charles Geerts als ik met niet vergis, waardoor de kosten wederom op 1,5 miljoen ligt.
Nu: Nadat het Red Light Fashion er tijdelijk in zat in 2008 stond het jarenlang leeg. Recentelijk is er een tattoo shop geopend. En alhoewel deze foto om 2 uur 's middags genomen werd was het dicht, evenals de volgende dag. Vaak ziet het er leeg uit binnen, en komen er maar weinig mensen binnen. Het feit dat hun website het nog niet doet, doet vermoeden dat dit bedrijfje pas is opgestart, en ook als je binnen kijkt zie je dat er maar weinig budget is. Dit is dus wederom een voorbeeld van een placeholder, en betaalt dus niet de volle pond van de huur. Maar was een tattoo shop nu de opwaardering wat de gemeente voor ogen had? En kunnen we een tattoo shop wel 'hoogwaardig' noemen?


Oudezijds Voorburgwal 97
Voorheen: Bordeel met 2 prostitutie ramen. Wederom één van Charles Geerts zijn panden als ik me niet vergis, waarmee de prijs rond de 1 miljoen euro uit komt.
Nu: Een Art gallery/shop die er nu al een tijdje zit. Zie er haast nooit mensen naar binnen gaan. Interessant detail is wel dat er een schilderij in het bovenste raam hangt van een naakte vrouw. Dus blijkbaar mogen naakte vrouwen wel achter het raam, zolang het maar geen bordeel betreft. Is dat nu proberen te profiteren van de roem als hoerenbuurt of gewoon puur toeval? Hoe dan ook, dit winkeltje maakt volgens mij niet genoeg omzet om de huur van een pand van 1 miljoen euro te kunnen betalen, dus ook dit winkeltje krijgt daarop een flinke korting om als placeholder te fungeren.

Gelderse kade
Klein gebied met een paar ramen iets buiten het grote Wallen gebied gesitueerd

Geldersekade 42
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Ook weer één van de panden van Charles Geerts, waardoor ook hier de kosten liggen op 1,5 miljoen euro.
Nu: Lijkt erop alsof iemand hier woont, alhoewel ik het niet zeker weet. Weet ook niet zeker of we een woning mee kunnen tellen als 'hoogwaardige' functie, maar wellicht wel als een 'opwaardering'. Ach, het is tenminste beter dan weer een kaaswinkeltje, niet?

Geldersekade 76
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Ook weer één van Charles Geerts zijn panden, waardoor de kosten uitkomen op zo'n 2 miljoen euro.
Nu: Een laser hair removal salon. Het was echter gesloten rond 2 uur 's middags. Het lijkt echter nog wel in gebruik te zijn. De salon is onderdeel van een groter bedrijf, met meerdere salons verspreid over het land. Maar kunnen we een laser hair removal salon een hoogwaardige functie noemen? Nou, ik tel het wel mee als een mogelijke opwaardering.

Sint Annenkwartier
Kwartier van kleine steegjes op de Wallen met louter prostitutie, bekend van vele foto's

Dollebegijnensteeg 5
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Voorheen van Office 52, die dit pand heeft geruild met een pand met ramen uit de Stoofsteeg die voorheen van Charles Geerts waren. Omdat het een ruil betreft moet de waarde ook ongeveer hetzelfde zijn, dus zo rond de 1,5 miljoen euro.
Nu: Ja, wederom een leeg pand. De vorige bezetter was Peer, maar die is nu recent verhuisd naar de Oudezijds Achterburgwal net even buiten het prostitutie gebied. De eigenaresse klaagde al in kranten dat de klandizie in het kleine steegje tegen viel. Niet zo vreemd in zo'n smal steegje afgesloten van de grote straten, dus aanloop heb je daar niet snel, helemaal niet in een straat die gedomineerd wordt door prostitutie. Maar zelfs zonder prostitutie betwijfel ik dat mensen in dit smalle steegje komen kijken, tenzij er iets heel spannends te beleven valt. Nu staat het echter leeg, en ziet het eruit als een bouwput. Blijkbaar is de opwaardering hier mislukt, en het ziet er momenteel dan ook zeker niet 'hoogwaardig' uit.

Dollebegijnensteeg 3
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Net als het vorige pand was ook dit pand van Office 52 en onderdeel van een ruil met een oud pand van Geerts. Hiermee komt de waarde van dit pand neer op zo'n 1,5 miljoen euro.
Nu: Het ziet er leeg uit. Achter de meeste ramen valt niets te zien, behalve achter één raam waarin alleen een videoprojectie te zien valt, terwijl de ruimte verder niet gebruikt lijkt te worden. Het is in ieder geval geen winkel of iets dergelijks. Was dit nou echt 1,5 miljoen euro waard? Om het nu leeg te hebben staan, zoals zo vele andere panden? Is dit nou die geweldige opwaardering? Ik betwijfel het, aangezien het pand helemaal niet meer gebruikt lijkt te worden. Heeft dit nu een 'hoogwaardige' functie gekregen? Nou ja, als je leeg en vergeten als hoogwaardig ziet wellicht wel.
Sint Annendwarsstraat 26 (Goldbergersteeg)
Voorheen: Bordeel met 8 prostitutie ramen. 2 ramen bevinden zich aan de Sint Annendwarsstraat, en 6 ramen in wat ze de Goldbergersteeg noemen. Niet zeker hoeveel hiervoor betaalt is, maar gezien de waarde van andere panden per raam, moet dit een vrij dure aankoop zijn geweest van rond de 2,5 tot 4 miljoen euro. Geruchten spreken zelfs van veel hogere bedragen.
Nu: Het staat leeg en er is niets veranderd sinds het gesloten is. Ik kende alle meiden die hier werkten, ik heb er nog maar slechts een paar gezien elders op de Wallen, allen van hen zijn in inkomen erop achteruit gegaan doordat deze plek veel meer klanten trok. Geen opwaardering te zien hier, aangezien het hek ook dicht zit waardoor niemand er ooit meer komt, en het pand verder leeg staat.


Sint Annendwarsstraat 3 (Trompettersteeg)
Voorheen: Bordeel met 5 prostitutie ramen. 2 ramen aan de Sint Annendwarsstraat, en 3 ramen om de hoek in de Trompettersteeg. Ook dit pand was van Office 52, en was onderdeel van een ruil voor andere ramen voorheen van Geerts. Dit betekent dat de waarde van dit pand zo'n 2,5 miljoen euro was.
Nu: Hangover Information Center. En door er iedere dag er tegen aan te moeten kijken, kan ik uit ervaring vertellen dat er maar weinig mensen naar binnen gaan. Overdag is het grotendeels gesloten, zoals op de foto hier om 2 uur in de middag genomen. 's Nachts komen mensen hier even kijken. Meeste mensen vinden het wel grappig, maar nemen het niet serieus en kopen er dan ook niets. Er valt ook weinig te kopen, aangezien ze maar 1 product verkopen, een drankje die blijkbaar je kater op magische wijze doet verdwijnen. Als ik kijk naar hoeveel mensen hier daadwerkelijk iets kopen, kan ik me niet voorstellen dat ze daarmee genoeg geld kunnen ophoesten om de volle pond te betalen voor de huur. Waarschijnlijk dus wederom een placeholder. Alles ziet er ook té steriel uit. 's Nachts is het witte licht van deze shop verblindend, en verpest het de hele sfeer in de verder rood verlichte buurt. Maar ik denk ook dat dit het doel is, om de oude sfeer te verpesten en onze klanten weg te jagen. En wellicht zou je dit als opwaardering kunnen zien, ware het niet dat het compleet niet past bij de rest van de omgeving. Maar is dit nu hoogwaardig te noemen?


Sint Annendwarsstraat 11
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Van dezelfde eigenaar als het pand van Sint Annendwarsstraat 26. Onbekend is hoeveel hiervoor betaalt is, maar waarschijnlijk zo rond de 1,5 miljoen euro, alhoewel geruchten het eerder hebben over 4,5 miljoen euro.
Nu: Zoals je kunt zien een enorme verbetering. Een met vuilniszakken bedekt pand. Niemand die het momenteel gebruikt. Bepaald niet hoogwaardig te noemen.
Sint Annendwarsstraat 24 (Betlehemsteeg)
Voorheen: Bordeel met 6 prostitutie ramen gericht naar de Betlehemsteeg. De voorkant was vroeger dicht waar nu de opening zit. De eigenaar van dit pand heeft het verkocht tegen de wil in van de bordeelhouder die erin zat. Niet zeker hoeveel hier ook alweer voor betaalt is, maar wellicht ergens rond de 3 miljoen euro, gezien de andere prijzen.
Nu: Een lunchroom. Eigenlijk één van de weinig dingen die er goed uitziet, alhoewel het momenteel compleet niet in de rest van de omgeving past in dit prostitutie gebied. Niet erg druk binnen. Maar is dit nu een hoogwaardige functie? Een lunchroom? Dat terwijl er nota bene een lunchroom om de hoek zit die het altijd hartstikke druk heeft, en waar alle prostituees uit dit gebied naartoe gaan?Trompettersteeg 3
Voorheen: Bordeel met 2 prostitutie ramen, andere kant van hetzelfde pand aan de Dollebegijnensteeg 3.
Nu: Ze hebben de muren uitgebroken, waardoor de 2 ramen hier nu één ruimte vormen samen met de Dollebegijnensteeg 3 waar voorheen 3 ramen zaten. Maar aangezien dit hetzelfde pand betreft als aan de andere kant, betekent dit ook wederom dat het niet gebruikt wordt. Geen opwaardering of 'hoogwaardige' functie dus.

Trompettersteeg 5
Voorheen: Bordeel met 2 prostitutie ramen, onderdeel van hetzelfde pand als aan de Dollebegijnensteeg 5.
Nu: Net als het vorige pand zijn ook hier de muren uitgebroken, waardoor deze 2 ramen aan de Trompettersteeg zijde en de 3 ramen aan de Dollebegijnensteeg één ruimte zijn geworden. Dit is dus waar Peer zat, die inmiddels verhuisd is wegens slechte klandizie. Geen opwaardering of hoogwaardige functie te zien, maar vooral een bouwput.

Oudekerksplein
Eén van de beroemste stukjes van de Wallen, bekend om de prostitutieramen rond de Oude Kerk

Oudekerksplein 4
Voorheen: Bordeel met 4 prostitutie ramen. Weet niet precies van wie dit pand voorheen was, of wat de prijs is die hiervoor betaalt is, maar gezien de andere prijzen moet dat zo rond de 2 miljoen euro liggen.
Nu: Wederom een lunchroom, dit keer met terras. Soms zitten ze vol, één van de weinige plekken waar wel succes is geboekt, alhoewel het toen we deze foto namen om 2 uur compleet leeg was, zowel binnen als buiten op het terras. Dat terwijl om de hoek een bar/café zit die altijd bomvol zit, zelfs op het terras. Hierdoor vraag je je toch af waarom het hier niet zo druk is? Dit zou je kunnen zien als een opwaardering, maar kun je een lunchroom een 'hoogwaardige' functie noemen?


Oudekerksplein 22
Voorheen: Bordeel met 2 prostitutie ramen. Onbekend is hoeveel hiervoor betaalt is, maar waarschijnlijk zo rond de 1 miljoen euro.
Nu: Red Light Radio. Het is een bekend verhaal dat deze plek is geschonken aan de mensen die dit radio station runnen. Ze betalen nauwelijks huur, maar ik betwijfel sterk dat je dit een 'hoogwaardige' functie kunt noemen, aangezien het er nog precies zo uit zag als toen het een bordeel was, en aangezien de mensen die dit pand nu huren nauwelijks huur hiervoor betalen. Waarschijnlijk wacht men nog gewoon tot er echte investeerders komen. Binnen is het nogal een zooitje, rommelig en verder is het niets veranderd sinds het een bordeel was, behalve dan dat er nu een paar mannen achter een draai tafel staan achter die ramen, in plaats van mannen. Wederom een placeholder dus, geen opwaardering.


Oudekerksplein 26
Voorheen: Bordeel met 6 prostitutie ramen in een klein hofje. Het is niet bekend hoeveel hiervoor betaalt is of wie de eigenaar was, maar gezien het aantal ramen moet dit ergens rond de 2-3 miljoen liggen.
Nu: Het is momenteel niks. Het hek voor het hofje zit dicht, en niemand komt er meer. Wat ooit de werkplek voor een aantal vrouwen was, is nu simpelweg een vergeten stukje Amsterdam. Geen bezoekers, geen werkgelegenheid, simpelweg niets meer. Was dit nou echt al die miljoenen waard? Om het afsluiten voor de wereld? Is dit nu opwaarderen? Ik dacht het niet, en het is zeker ook geen hoogwaardige functie.

Oudekerksplein 30
Voorheen: Bordeel met 3 prostitutie ramen. Onbekend van wie dit was of wat er voor betaalt is. Maar waarschijnlijk ergens rond de 1,5 miljoen euro.
Nu: Een winkeltje. Het zit naast het PIC waar ik regelmatig kom, maar ik weet nog steeds niet wat ze hier nu doen of verkopen. Vaak is het ook dicht, zoals hier toen we de foto namen om 2 uur 's middags. Soms is het open, alhoewel er haast nooit mensen naar binnen stappen, kan ik uit ervaring vertellen. Ik betwijfel dat dit winkeltje genoeg omzet draait om de huur te kunnen betalen. Ik denk dan ook dat ook dit winkeltje niet de volle pond betaalt voor de huur, en gewoon een placeholder is totdat de echte investeerders komen. Niet zeker of je dit een opwaardering kunt noemen, binnen is het te leeg om het 'hoogwaardig' te kunnen noemen, maar dat oordeel laat ik aan jullie over.Slaperssteeg
Voorheen: Bordeel met onbekend aantal prostitutie ramen in dit smalle steegje. Onbekend is van wie dit was, of hoeveel ervoor betaalt is.
Nu: Dit steegje is een stukje vergeten Amsterdam. Ik wist niet eens dat het bestond totdat we het begonnen te onderzoeken. Het hek is dicht, waardoor er ook nooit meer iemand komt. Een vergeten stukje Amsterdam waar ooit werkplekken waren voor enkele vrouwen. Niet een opwaardering te noemen, eerder een downgrade. Zeker niet hoogwaardig.

Alle foto's zijn genomen op een doorsnee vrijdag middag rond 2 uur, een normaal tijdstip voor winkels om gewoon open te zijn, en voor mensen om het gebied te bezoeken, helemaal omdat het diep in het centrum van Amsterdam ligt. Zoals altijd waren de straten met prostitutie druk, afhankelijk per straat variërend van 10 tot 25 mensen die er dan rond lopen, terwijl de plekken waar er geen prostitutie meer zit, er nauwelijks mensen te vinden zijn. Waar prostitutie zit trekt de aandacht van mensen, mannen maar ook opvallend genoeg veel vrouwen, de nieuwe zaakjes die zogenaamde het Wallen gebied moeten 'opwaarderen' zijn opvallend vaak dicht of leeg om 2 uur 's middags!
 Waar er bordelen open zijn, daar zijn de mensen te vinden


Origineel gepost op Behind the Red Light District
Auteur: Felicia Anna
Vertaling: Mark van der Beer
3 Responses
 1. Anoniem Says:

  Zijn er nu nog wel rammen over of is het niet meer de moeite om naan Amsterdam te gaan heb geen worden voor de gemeente om iedereen zn verdiensten af te pakken


 2. Anoniem Says:

  Betreffende sintannendwarsstraat 11 recent gesloten !
  Deze ex prostitutiekamers zijn omgetoverd naar kamers zoals ze er meer dan 120 jaar geleden uitzagen een soort museum kamers dus als oud boudoir.
  Wat een upgrade
  Hoorde dat uit deze wijk in 2017 alle prostitutie verdwenen zal zijn.
  Alleen club la vie un rose zal nog open blijven met de inpandige kamers !


 3. Anoniem Says:

  ik vond dat er altijd een negatieve sfeer op de Wallen hing. Hoe het er nu is, weet ik niet. Ben er een tijd niet meer geweest. Wel ben ik w-o-e-s-t over hoe de Christen Unie olv. GJS elke keer mijn Bijbel en mijn God voor joker zet. De CU is een valse partij, als je dat maar onthoudt> Jezus waarschuwde voor de Farizeeërs.


Een reactie posten